Vissza a Hetek archívum borítólapjára
VI. évfolyam, 3. szám, 2002. január 18

Belpolitika

Földvári Katalin
A sajgó szabadság

„A legrosszabb következett be, amitol tartottunk, vagyis hogy a választások idején Magyarországon a beavatkozás politikája jellemzi majd a médiát. Bizonytalanság, megfélemlítés légkörében kell a sajtó munkatársainak dolgozniuk - értékelte lapunknak Aidan White, a Nemzetközi Újságíró Szövetség elnöke a választási kampány elso heteinek sajtóeseményeit. Miközben a magyar jobboldal azt állítja, hogy Magyarországról a nemzetközi sajtóban megjelent kritikus tudósítások hátterében az itt dolgozó külföldi tudósítók - a Financial Timestól a Frankfurter Allgeimeine Zeitungig - politikai elfogultsága áll, addig az egyik érintett szerint a probléma azokkal van, akik a kritikus tudósításokat veszélyeztetésnek tekintik.  Az öncenzúra kedvezotlen közönségvisszhangja nyomán az RTL Klub vezetése mérlegeli, hogy viszszavonja a Heti Hetes kampányidoszakra szóló elhallgattatását. Bármi is lesz a végso álláspont, a hirtelen hozott döntés jelzi, hogy a szabad véleménynyilvánítás lehetosége éppen akkor szukül be, amikor legnagyobb szükség lenne rá. Így látja ezt a napokban a közszolgálati rádiótól viharos gyorsasággal eltávolított Bolgár György is, aki szerint mivel „nagyobb tömegeket meggyozni csak érvelo típusú musorral lehet, ha ezt megszüntetik a választások elott, könnyebb dolga van a kormánypropagandának”. Lapunknak adott interjújában a volt rádiós musorvezeto arról beszél többek között, hogyan hálózta be a félelem légköre a rendszerváltozás után tizenkét évvel újra a társadalmat. Az ellenzéki politikusok egyenesen új médiaháborúról beszélnek.


Sebestyén István
A gyűlölet hullámhossza

- Hallotta, hogy ott kell lennünk tizenhetedikén? - Felháborító! Eddig a zsinagógában ünnepeltek, de lassan övék már az egész ország. Még ez a kicsi is…


Munkatársunktól
A Viktor

„Fodor megpillantotta Orbánt: halottsápadtra váltan, mindkét kezével olyan erővel markolta az asztalt, hogy egészen kifehéredtek az ujjai, vérben forgó szemekkel, gyilkos nézéssel. Majd észrevette: Kövér is szemmel láthatóan pillanatokon belül szétdurran… Bevillant az agyába: Kövér revolvert húz elő a táskájából, és lövöldözni kezd” - írja Kende Péter szociológus-újságíró a héten megjelent A Viktor című könyvében. A helyszín a Fidesz emlékezetes 1993-as debreceni kongreszszusa, ahol néhány percre úgy tűnt, hogy Fodor Gábor elindul Orbánnal szemben az elnöki címért. 


Hajdú Sándor
Pamflet a pártvezérről

Szabó Lukács, a MIÉP egykori alelnöke tollából karácsony előtt igen érdekes írás látott napvilágot. A Magyar Élet című közéleti lap több mint száz oldalon keresztül foglalkozik Csurka István múltjával és jelenével. 


Kiss Tamás, Somorjai László
Hét vezér koktél

2002. január 12-én tartották meg a Nagykanizsai Konzervatívok második bálját. A rendezvény fővédnöke Csurka István, a MIÉP elnöke, védnökei Boros Imre miniszter, Ifj. Hegedűs Lóránt és Zakó László MIÉP, valamint Koczka Csaba fideszes parlamenti képviselők. A rendezők meglepetésére azonban Boros és a Fidesz-tagok nem jelentek meg.


Munkatársunktól
Chartára hangolva

Otthont Magyarországból Összefogás néven új civil szervezet alakult, amelyhez eddig több mint kétszázhúsz neves értelmiségi csatlakozott. A mozgalom egyik szellemi elődjének a Demokratikus Chartát tartja. 


Életmód

Sándor András
A színházi élet hazug

Elmúlt ötven, sőt zenekara, a Hobo Blues Band is jócskán átlépte a második x-et, saját bevallása szerint mégsem tekintett vissza eddigi pályafutásán. Lemezeit nem tartja számon, legtöbbjük otthon állítólag nincs is meg. Földes Lászlóval budai törzshelyén beszélgettünk.


Álomgázsi a mikrofon nagymesterének

Újabb négy évre a CNN hírtelevízióhoz szerződött a népszerű televíziós riporter, Larry King. A megállapodás szerint a műfaj eddigi legnagyobb honoráriuma évi több mint 4 milliárd jövedelmet garantál Kingnek, aki még a nyolcvanas években szerződött le a CNN-hez. A sztárgázsi - ami 100 százalékos emelkedést jelent a korábbi szerződéshez képest - mellé állandó magánrepülőgépet is biztosít a tévétársaság, hogy a műsorvezető könnyebben utazhasson New York-i otthona és Los Angeles, a Larry King Show stúdiója között.


Csevegő gasztro-magazin

„Tipikus” női oldalak böngészése közben akadhat rá az ember lánya a nevezetű honlapra: mind tartalmában, szerkesztésében, mind pedig dizájnjában profi weboldalt találhatunk e cím alatt. És ami a legfőbb: korántsem csak nőknek szól, amit az erősebb nem számos hozzászólása bizonyít. Szóval: a mindmegette weboldal egy nagyszerű internetes gasztro-magazin szerkesztői és olvasói receptekkel, szakkifejezések magyarázatával, tematikus receptgyűjteménnyel, különféle szolgáltatásokkal a játéktól a receptküldésen át a fórumon futó különböző témákig - humorral alaposan megfűszerezve. Lehetőség van regisztrációra is, ez esetben saját receptkönyvet birtokolhatunk, és hozzájuthatunk friss információkhoz.


Könyvsikerek
Tovább a cikkhez >>>

Fókusz

Mogyorósi Géza, Berlin
Stoiber majd rendet csinál

Múlt hét péntek óta van kancellárjelöltjük a német konzervatívoknak: Edmund Stoiber, Bajorország tartományi kormányfője, a CSU elnöke indul csatába a szociáldemokrata-zöld koalíciót irányító Gerhard Schröder ellen. Stoiber választási terveit vérmes reményekkel kíséri a magyarországi jobboldal is, mivel amellett, hogy Orbán Viktor első számú németországi kapcsolatának számít, EU-politikája a Magyarország számára előnyösebb racionális megközelítést képviseli. Emellett az sem lehetetlen, hogy kancellárként hatást gyakorolna Prágára a benesi dekrétumok ügyében, felszámolva az akadályokat a magyar nemzetiségűektől elvett javak visszaadása és az értük fizetendő kártérítések elől. A szeptember 22-én tartandó szövetségi választások előküzdelmei január közepén teljes gőzzel beindultak.


Papp Kornélia
Berlin még vörösebb

Hosszú évtizedek óta Németország egyetlen városában sem voltak olyan heves viták, mint az utóbbi hetekben Berlinben. A képviselőházban csütörtökön jött létre a vörös-vörös (SPD-PDS) koalíció. A múlt héten előzetesen már a tárcákat is felosztotta egymás között a két párt: a nyolc szenátori helyből ötöt - a pénzügyet, belügyet, oktatást, a városfejlesztést, valamint az igazságügyet - az SPD tölti be; a gazdasági, kulturális, egészségügyi és szociális tárcákat a PDS-képviselők foglalhatják el. 


Munkatársainktól
Kampány két hullámban

Négy év elteltével ismét fontos emberekké váltunk. Legalábbis a 18. életévüket betöltött, szavazásra jogosult állampolgárok. Elkészültek a választási kampánytervek. Az általunk megkérdezett pártok mindegyike modern és friss kampányt ígér, melyben a legújabb kommunikációs eszközt, az internetet is be kívánják vetni. Január végén, február elején kongresszusokkal tréningeznek a pártok, majd márciusban jön a fő előadás.


Hazafi Zsolt
MSZP ígéret: megszüntetnék az elnyomást

Az MSZP-program leghangsúlyosabb és legújszerűbb eleme a demokratikus jogállam helyreállításának, a Fidesz diktatórikus törekvései visszaszorításának ígérete - vallja a politológus. 


Szlazsánszky Ferenc
Az ígéretek földje

„Az Orbán-kormány működése első hat hónapja alatt több munkát végzett el, mint amit más kabinetek évek alatt. Megvalósította a polgárok életkörülményeinek javítására kidolgozott negyven pontos cselekvési program túlnyomó részét” - jelentette ki 1999 januárjában Szájer József alelnök a Fidesz-Magyar Polgári Párt Országos Választmányának ülésén. Mivel vannak néhány millióan az országban, akik Szájer Józseffel ellentétben kevésbé látják ennyire rózsásnak a helyzetet, érdemes röviden felidézni, mit is ígért annak idején a Fidesz, mi valósult meg az ígéretekből, és mi az, ami annak ellenére valósult meg, hogy a választások előtt szó sem volt róla. 


Gazdaság

Varga P. Miklós
Földhözvágott mezőgazdaság

A magyar mezõgazdaság jelenlegi katasztrofális állapota több mint egy évtizedes kitartó, közös „erõfeszítés” eredménye. A mezõgazdaság egyre mélyülõ válságának megoldása szinte kivétel nélkül az éppen hivatalban lévõ kormányzat aktuális politikai oltárán végezte. 


Bohács Zoltán
Akik ellenszélben is haladnak

A BusinessWeek című rangos amerikai gazdasági lap múlt heti száma az elmúlt év huszonöt legkiemelkedőbb eredményeket elért menedzseréről közölt összeállítást. A tavaly is jól teljesítő húzóágazatok mellett azonban nem kis meglepetésre súlyos recesszióval küzdő iparágak vezetői is „feliratkoztak” a listára. Ezzel is bizonyítva, hogy a külső negatív adottságokat az emberi és vezetői rátermettség nemcsak ellensúlyozni, hanem egyenesen sikerbe fordítani is képes.


Márer György, New York
Enron-csőd: bukás felülről

Még a terrorizmus ellen folyó harcot is háttérbe szorította az az országos, de mondhatni egész világra szóló botrány, amely az Egyesült Államok legnagyobb energiaellátó vállalata, az Enron bukását kíséri. A 31 milliárd dolláros csőd az eddigi legnagyobb méretű az Egyesült Államok történetében, amelyben több vezető republikánus politikus - köztük nem kisebb személyiségek mint Bush elnök és Cheney alelnök - jó hírneve is besározódhat.


Acsai Anikó
BUX: szemben a trenddel

Pesszimizmus uralkodott a héten a világ vezető tőzsdéin. Amerikában a Greenspan-beszéd hatására kezdtek ereszkedni az árfolyamok, mivel a jegybankelnök szerint továbbra is mutatkoznak rövid távon a recesszió kockázatai. A piac további kamatcsökkentésre számít, amit a hosszú lejáratú kötvények hozamának további csökkenése is mutat. 


Háttér

Morvay Péter
A királyság meztelen

Nemzetközi visszhangot váltott ki az egyik brit bulvárlap hétvégi közlése, mely szerint Károly trónörökös kisebbik fia, Harry herceg tavaly nyáron, tizenhat évesen több alkalommal kábítószert fogyasztott a család egyik vidéki birtokán. A királyi család elismerte az esetet, hozzátéve, hogy Károly herceg „komolyan számon kérte” a kihágást fián. A vita során elhangzottak olyan vélemények, miszerint a kábítószer-használatot a brit törvények büntetik, és ez alól az uralkodócsalád tagjait sem szabadna mentesíteni. Úgy tűnik azonban, hogy - amint arról elmúlt heti számunkban írtunk - az európai uralkodócsaládok újra felívelő népszerűségének a sorozatos botrányok mit sem ártanak (, Hetek, 2002. január 11.)


Erdei L. Tamás
Nacionalizmus és kereszténység

A státustörvény körüli politikai csatározások újra felszínre hozták a huszadik századi kelet-európai és magyar történelem egyik kulcskérdését, a nacionalizmus és hazafiság viszonyának problémáját. Az úgynevezett nemzeti és / vagy konzervatív politikai pártok propagandájában e két fontos fogalom akarva-akaratlan egymásba csúszik, átfedésbe kerül és összemosódik. Mintha ugyan minden nemzetieskedő megnyilvánulás egyúttal komoly hazafiúi tett is volna egyben, igazi patrióta pedig „nép-nemzeti érzelmű”, konzervatívnak nevezett, nacionalista melldöngető lehetne csak. 


Interjú

Tihanyi Péter
Ha harc, legyen harc
Beszéljük meg Bolgár Györggyel, kit visz el a tavaszi árvíz
Tovább a cikkhez >>>

Külpolitika

Bugár Árpád, Pozsony
A törvény haragot szül

Január eleje óta a szlovák belpolitika „slágere” a magyar kedvezménytörvény, melynek fogadtatása enyhén szólva is ellentmondásos északi szomszédunknál. Pozsonyi lapok rámutatnak: Orbán Viktor számára a törvény elfogadásában főleg a Trianon utáni szindróma, valamint az a tény játszott szerepet, hogy szüksége van a Csurka-féle nacionalisták szavazatára a választásokon. Hazai kritikusok szerint nem szerencsés már a magyarigazolvány külleme sem, mivel a koronás címer arra utal, hogy a jelenlegi magyar kormány az egész Kárpát-medencét igyekszik a Szent Korona-tan befolyása alá vonni. 


Hechs László
Darabokra hullt karrier

Saját bombája végzett Raed Karmival, a Fatah egyik terrorszervezetének tulkaremi vezetőjével. Szabadon halt meg, nem a palesztin biztonsági rendőrség börtönében, annak ellenére, hogy Arafat nemrég arról tájékoztatta az európai tisztségviselőket, hogy Karmit őrizetbe vették. Karmi a 2000 szeptemberében Arafat által kirobbantott erőszakos cselekmények kezdete óta kilenc izraeli polgári személy és katona haláláért, valamint öngyilkos merényletek megszervezéséért felelős. 


Pátkai Mihály
Bin Laden elhajózott

Minden jel arra mutat, hogy a félszemű és titokzatos Zainul al-Abideen Abu Zubaida több mint egyszerű palesztin mézkereskedő. A harmincéves gázai Abu Zubaida Afganisztánban a szovjetek ellen harcolva veszítette el egyik szemét. A sajtójelentések szerint az Oszama bin Laden által utódjaként kijelölt Abu Zubaida a mézkereskedelem mellett az al-Kaida első számú toborzója és terroristakiképzője volt, emellett összekötőként is szolgált bin Laden és a világban elszórva található terroristasejtek között. 


Vagyim Arisztov
Szomszédok

Vlagyimir Putyin lengyelországi látogatása az orosz, sőt talán az egész európai külpolitika egyik legfontosabb eseménye volt a héten, ilyenre ugyanis az utolsó nyolc év alatt nem volt példa. Lengyel számítások szerint az oroszországi piacról való távozást és az Európa felé való nyitást követően Lengyelország kétmilliárd dollárt és 150 ezer munkahelyet vesztett el. Most újra eljött az együttműködés ideje.


Publicisztika

Mezei András
Bábel tornyának hamujában
részlet
Tovább a cikkhez >>>

Kozma György
Dracula és Gólem fia vagyok én

A dédnagynéném 45-ben ötvenöt évre hivatalosan elzáratta a húszas-harmincas években írt naplóját, s most, hogy - a témában ma illetékes XX. Század Intézet segítségével - előkerült, kénytelen vagyok elolvasni a dicsőséges történelmi hőstetteket nemesi magyar őseimről. Miközben lelkesedhetem a tehetségük, a stílusuk, az eredményeik láttán, mégiscsak látnom kell, hogy várakat oroznak el egymástól, hitet vagy szövetségest cserélnek, boszorkányként megvádolják egymás özvegyét - és (bár ez csak közvetve említtetik) bizony előfordul, hogy bántják a zsidókat. 


Riport

Tihanyi Péter
Anyádat most égetik
Ötvenhét éve szabadult fel a budapesti gettó

„Emlékszel még a nagyszüleidre? Nagyapa bevitt a rendelőbe és a szívemet is meghallgatta. Képzeld, hány embert vizsgált meg 35 év alatt, de amikor vagonba zárták, egy szív se dobbant meg érte.” (Salamon Pál: A Sorel-ház)


Sport

Kovács Tamás
Korai csillaghullás

A héten kezdődött a 2002-es év első tenisz Grand Slam-tornája az 1905 óta megrendezésre kerülő Austral Open (16,5 millió USD összdíjazással). A 128-as főtáblákon alanyi jogon öt magyar teniszező is elindulhatott: négy hölgy és egy férfi, Sávolt Attila, aki az elmúlt évben a 93. helyre küzdötte fel magát a világranglistán. Sajnos az ötfős magyar különítmény már az első fordulóban kettőre csökkent, ugyanis a többnyire kedvező sorsolások ellenére a hölgyektől egyedül Mandula Petrának, valamint a férfiaknál Sávoltnak sikerült csupán a továbbjutás. 


Varga József
Van Nistelrooy élre lőtte a Manchestert

A Premier League idei szezonjában először fordult elő, hogy a bajnok Manchester United vezeti a tabellát. Az utóbbi évek első számú szigetországi alakulata alaposan rácáfolt a sajtó kritikáira. A gyengére sikeredett kezdést követően sokan már „temették” Sir Alex Ferguson sztárjait, ám december 12-e óta a „vörös ördögök” elfelejtettek veszteni. 


Mondovics L. Gábor
Az erőszak ára

Kobe Bryant egyéni csúcsa lehetett vigaszul a Lakers drukkolóinak, akik talán így könnyebben viselik a kissé heves Shaq O’Neal kényszerpihenőjét. Bryant ugyanis 56 pontot dobott egy mérkőzés alatt - európai női mérkőzéseken enynyit dob mondjuk a vesztes csapat. Közben az Orlandot el akarják adni, mert veszteséges - Shaq itt játszott és lett sikeres. Magyarul, szinte semmi meglepő nem történik a profi kosarasok környékén, csak zajlik az élet.


Szabadidő

Párizs száz éve fotókon

Január 23-án, szerdán egy ritkaságszámba menő fotókiállítás nyílik az Ernst Múzeumban. A száz év Párizsát bemutató fotókiállítást a Roger-Viollet fényképügynökség anyagából állították össze. Ez a világ egyik legrégebbi fényképtára, 1994 januárjától Párizs város örökségének része. Archívuma valóságos kincsesbánya.


Család helyett LSD-t?

Az elmúlt héten harmincharmadik alkalommal rendezték meg a Budapesti Független Filmszemlét a valamikori Blue Box mozi helyén található Kultiplexben. A fesztivált a Magyar Független Film- és Video Szövetség (MAFSZ) tartotta, immár hagyományosan a februári hivatalos Filmszemle előtt. Közel negyven rövidfilmet láthatott a nagyérdemű, s tucatnyi műhely alkotóival ismerkedhetett. 


Finta Szilvia
Más úton

Január 10-én más utat választottak a csepeliek, legalábbis azok, akik az évi kiállításkínálat megtekintését a Csepel Galériában kezdték. A kapun áthaladva rögtön választás elé kerülünk, jobbra térünk-e, avagy balra, ugyanis a két teremben két művész munkái lapulnak, így mindegyikhez két út, két másik út vezet. Balra Kohári Krisztina textilművész szövődményei s tépelődései, új színfolt a hazai gobelinművészetben. 


Színes

Ollókezű igazgató

Az Emberi Jogok Csoportja megbüntette azt az „ollóforgató” ciprusi iskolaigazgatót, aki megalázóan bánt tanulóival, amikor megkövetelte tőlük, hogy vágják le bozontos fürtjeiket. 


New York a hatodik

Az elmúlt héten egy Amerikában közzétett felmérés szerint New York még mindig Amerika tíz legkedvesebb városa közé tartozik, pedig talán a kedvesség jut legkevésbé eszünkbe New Yorkról, ha éppen egy szóval szeretnénk leírni benyomásainkat a városról. 


Bolondos Nobel-díjak, 2001

Miközben Stockholmban illusztris vendégek gyülekeztek a Nobel-díjak átvételére és átadására, a Harvard Egyetemen immár tizenegyedik alkalommal osztották ki az úgynevezett Ig-Nobel-díjakat (az Ig az angol ignominy, azaz szégyen, csúfság szó rövidítése). E díjat olyan kutatásokkal lehet elnyerni, amelyeket nem lehet, vagy nem érdemes megismételni. Az idei év talán legnagyobb teljesítménye, hogy amerikai kutatóknak sikerült pontosan megfeleltetniük a fekete lyukakat a pokollal. 


Nem mind arany, ami fénylik

Az euró és az ember kapcsolatában az előbbi meglehetősen jól bírja a strapát. De mi a helyzet velünk, emberekkel? Nos, nemrég kiderült, hogy az euróbankjegyeken lévő nyomdafesték mérgező ránk nézve. 


Mi van a képen?

1. Lilliputban megtalálták Gulliver kővé dermedt leletét. 2. A kínai jégszoborkészítő fesztivál egyik alkotása. 3. New York-i Szabadság-szobor alaszkai száműzetésben.


INNEN-ONNAN
Tovább a cikkhez >>>

DUMA PLÁZA

„Kinek a hon mindig ajkain van,  (Petőfi Sándor: A szájhősök)