Vissza a Hetek archívum borítólapjára
VI. évfolyam, 2. szám, 2002. január 11

Belpolitika

Hajdú Sándor, Hazafi Zsolt
Nemzeti, hazafias front

Három hónappal a választások előtt elnyerte végleges formáját a jobboldali pártszövetség: a Fidesz - Magyar Demokrata Fórum - Kisgazda Polgári Egyesület - Magyar Kereszténydemokrata Szövetség - Fidelitas - Lungo Drom Országos Cigány Érdekvédelmi és Polgári Szövetség összeállítású tömörülés nem bővíthető tovább. Orbán Viktor pártja többéves, szívós munkával minden számba jöhető szövetségesét integrálta.


Gazdapanasz

A Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége (MOSZ) sorozatos alkotmánybírósági beadványokkal új frontvonalat nyitott a mezőgazdasági politikában. A valamikori termelőszövetkezetek érdekképviseletét ellátó szervezet lépéseit a tavalyi év végén felgyorsult agrártörvényhozás váltotta ki. 


Medgyessy számon kérhető programot ígért
Tovább a cikkhez >>>

Hetek-összeállítás
Blöffökkel tréningeznek áprilisra

Kellemetlen helyzetbe hozta a kormánylap saját miniszterét akkor, amikor a hírhedt magyar származású pornósztárral, Ciccolinával való kokettálással vádolta meg legnagyobb ellenfelét, az MSZP-t. A nyilvánvaló blöff ugyanis ráirányította a figyelmet arra, hogy Rockenbauer Zoltán kultuszminiszter, akinek a tárcájához tartoznak az egyházügyek is milyen kapcsolatban állt egykoron az Olaszországban pár évig parlamenti képviselőként is tevékenykedő prostituálttal. 


Hetek-összeállítás
Tiltott kritika

A Kossuth adón megszüntették Bolgár György népszerű, „Beszéljük meg!” című műsorát, helyette a „Gondolkodjunk együtt!” jelentkezik. A döntést indokolva Perjés Klára, az adó főszerkesztője a sajtónak úgy nyilatkozott, hogy Bolgár műsora „megsértette a Magyar Rádió közszolgálati műsorszolgáltatási szabályzatát”, mert egy betelefonáló kritikájától nem határolódott el. 


Munkatársunktól
Besúgó az alkalmazottam

Zara László, az Adótanácsadók Egyesületének elnöke „végrehajthatatlannak” tartja „A terrorizmus elleni küzdelemről, a pénzmosás megakadályozásáról szóló rendelkezések szigorításáról, valamint az egyes korlátozó intézkedések elrendeléséről” 1994-ben meghozott törvény múlt év novemberében kiegészített változatának - a köznyelvben „téglatörvény” - nagy részét. 


Munkatársunktól
Tovább fertőz a Pannon Rádió

A kormánytöbbségű Országos Rádió és Televízió Testület „kegyéből” továbbra is működhet a szélsőjobboldali Pannon Rádió - annak ellenére, hogy mind műsora, mind tulajdonosi szerkezete alighanem sérti a fennálló törvényeket. 


Somorjai László
Fogy a magyar

Még nincs vége az idei télnek, de már nyolcvanan, köztük fiatalemberek is megfagytak az országban. A szilveszteri tűzijátékokra 500 millió forint folyt el az államkasszából, a megszüntetett hajléktalan-férőhelyek megspórolt fejkvótájából 400 millió marad az állam zsebében. A több tízezer hajléktalan alig egynegyedének áll rendelkezésére férőhely. A téli krízishelyzet miatt átmenetileg szünetelő kilakoltatások, ágycsökkentések végrehajtása után tavasszal tovább növekedhet a fedél nélkül maradtak száma.


Fókusz

Hack Péter
Amikor köpni kell

Csökken a különbség Magyarország és Zimbabwe között. A márciusi választásokat megelőzően Zimbabwe elnöke, Robert Mugabe két törvényt készül elfogadtatni a parlamenttel. A törvények célja többek között a választási megfigyelők és a külföldi újságírók kitiltása az országból, a média szigorúbb ellenőrzése és a rendőrség hatáskörének kiterjesztése.


Munkatársainktól
Státusörvény

A magyar miniszterelnöknek tavaly átnyújtott román levélről sejthető volt, hogy a státustörvényről való megegyezés azon áll vagy bukik: kiterjeszthető-e a munkavállalás kedvezménye a romániai románokra is. (, Hetek 2001. november 23.) A kiterjesztés megtörtént, ezt követően váratlan gyorsasággal és hevességgel vált elsőrendű választási-belpolitikai témává Magyarországon az ügy. Sorjáznak a kérdések: Miért mondják, hogy a román diplomácia megvezette a magyar kormányt? Mi a gond az egyezménynyel? Egyáltalán, ki jár jól mindezzel?


Földvári Katalin
Kiárult kisebbség

„Fideszes bóvli cigány”, „szocialista díszcigány” minősítéseket használt legutóbb Szajkó Béla, a romapárt elnöke. Amióta Farkas Flórián, a Lungo Drom szervezet elnöke választási szövetséget kötött a Fidesszel, megszaporodtak a különféle cigányszervezetek közötti feszültségek. A kérdés ezek után nem egyszerű: mi alapján lehet tudni, ki a hiteles cigány vezető, s ki képviseli igazából a roma érdekeket? 


Gazdaság

Munkatársunktól
Kitört a pánik

Ez a történelem legnagyobb államcsődje - tört pálcát a CNN Argentína felett. A dél-amerikai állam gazdaságának válságát mi sem mutatja jobban, hogy tavaly 11 milliárd dollárra rúgott a költségvetési hiány. Argentínát a napokban hivatalosan is fizetésképtelenné nyilvánították, miután nem tudott eleget tenni az egyik olasz kötvény kifizetésének. Az országban káosz, a lakosságon felvásárlási láz lett úrrá, tömegek rettegnek a hiperinflációtól, az elbocsátásoktól. Eduardo Duhalde elnök új gazdasági csomagot vezetett be, de a pénzvilág nem fogadta kitörő örömmel. 


Györök Orsolya
Anglia fontos maradt

Már 75 százalékban csak eurót használnak az európai állampolgárok. Bár számos helyen fennakadások voltak és vannak a pénzváltó automatáknál, lassan normalizálódik a helyzet: bankoknál, nagyobb üzletekben már nem várják hosszú sorok a fizetőket. Piacokon és kisebb elárusító helyeken még akadozik az euróellátás, főleg az aprópénz hiánycikk. Az euróval szemben azonban masszív az előítélet a britek körében és az érdektelenség az USA-ban. 


Acsai Anikó
Rt.-vé alakul át a Budapesti Értéktőzsde

Emelkedéssel zárták az új év első teljes kereskedési hetét az amerikai indexek, amit elsősorban a technológiai szektor részvényeinek köszönhettek. Európában viszszafogottabb volt az emelkedés, Párizsban még csökkent is az index, a hét vesztese viszont a spanyol tőzsde volt néhány vállalat jelentős argentin kinnlevőségeinek köszönhetően. Emelkedéssel nyitott a BUX is, bár a forgalom igen viszszafogott maradt. Az MNB újabb huszonöt bázispontos kamatcsökkentésére nem reagált a részvénypiac, az index 2,7 százalékos emelkedés után 7326 ponton zárt.


Háttér

Gadó György
Nem igaz

Az egykori budapesti gettó felszabadulásának 57. évfordulója alkalmából január 17-én, délután öt órára a Parlament előtti Kossuth térre hirdetett megemlékező gyűlést a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége és több más zsidó társadalmi szervezet. A kezdeményezéshez csatlakozott a Raoul Wallenberg Egyesület és a Hit Gyülekezete. Nem csupán kegyeleti jellegű megmozdulás lesz ez, hanem politikai demonstráció is.


Hetek-összeállítás
Titkosított bűnök

A Vatikán a nyilvánosság elkerülésével hozott határozatot a pedofíliával vádolt papok ügyének kezelésére. Néhány hónapja megjelent rendeletében a Szentszék világszerte arra utasítja a katolikus egyház illetékeseit, hogy gyorsan és az ügy részleteit titokként kezelve intézkedjenek a gyermekek molesztálásával kapcsolatos esetekben. 


Hit és értékek

Morvay Péter
A királyok újra ászok

Bízvást az ezredfordulóra vonatkozó számos be nem teljesedett jövendölés közé sorolhatjuk a néhai egyiptomi uralkodó, Faruk király pesszimista mondását, aki szerint „2000-re már csak öt király marad a földön: a pikk király, a káró király, a kőr király, a treff király… és az angol királynő”. Bár az elmúlt évszázadban számos uralkodó maradt trón nélkül, egyedül Európában tíz nemzet őrizte meg a monarchikus államformát. A várakozásokkal ellentétben az intézmény, különösen a királyi családok fiatal tagjainak a népszerűsége a kilencvenes évek óta egyre növekszik, az ifjú hercegeket a hollywoodi sztároknak kijáró rajongás kíséri milliók részéről. Kik ők, és milyen szerepet játszhatnak még az egységesülő kontinens jövőjének alakításában?


Interjú

Kun László
Egy napig jegyellenőr voltam

Mielőtt a hajnal bágyadt fénysugarai áttörnék a főváros fölötti horizontot, vagy megszólalnának az otthonokban az ébresztőórák, és emberek százezrei indulnának neki az új napnak, ők már régen talpon vannak. Összefuthatunk velük a BKV valamennyi járatán, hóban, sárban, napsütésben. Kik ők? Életünk kellemetlen útitársai vagy hálátlan munkakört betöltő honfitársaink?


Külpolitika

Márer György, New York
Walker, az áruló

Szinte hihetetlennek tűnt, amikor megérkezett a hír Afganisztánból, hogy elfogtak egy mindössze húszaesztendős amerikait, aki a tálibok között harcolt saját honfitársai ellen, és részt vett a november 25-ei véres fogolylázadásban. John Walkerről kiderült, hogy éveken át a muszlim világban élt, sőt át is tért a mohamedán hitre. A washingtoni születésű fiatalember tizenhat éves korában hagyta el otthonát: Jemenbe költözött, megtanult arabul, majd Pakisztánba utazott. Fél évvel ezelőtt csatlakozott a tálibokhoz. Mivel nem beszélte az afganisztáni nyelvjárásokat, a kabuli tálibok azt tanácsolták neki, hogy álljon be Oszama bin Laden valamelyik egységébe, amit meg is tett. 


Hechs László
Arafat megbukott

Az álarc lehullott. Ki tudja, hányadszor? Jasszer Arafat és a Palesztin Hatóság kezdettől fogva kettős játékot űzött. Egyfelől egymás után írta alá az oslói megállapodásokat, a Nyugat felé békeszándékát hangoztatva: „Területeket békéért”. Másfelől továbbra is folytatta a fegyveres terrort: „Számunkra minden opció nyitott, a fegyveres harcról sosem mondunk le” - jelentette ki több ízben a palesztin vezető. Így a területekért nem békét, hanem terrort és háborút adott. A világot mégis sikerült becsapnia, még a Béke Nobel-díjat is megkapta. 


Pátkai Mihály
Elkéstek a vadászgépek

Búcsúlevele szerint Oszama bin Laden és az Egyesült Államokat tavaly szeptember 11-én ért terrortámadás jelentették az inspirációt annak a floridai tinédzsernek, aki a tampai Bank of America felhőkarcolójába irányított egy Cessna 172R típusú kisrepülőgépet szombaton. Az esetet látva felmerült a kérdés, vajon Amerikában megtették-e a megfelelő óvintézkedéseket az újabb repülőgépes terrortámadások elhárítására.


Négykeréken

Autóipari botrányok a tengerentúlon
Tovább a cikkhez >>>

A legenda tovább él

A Mercedes új, nyitott, kétüléses sportautója, az SL 500-as annak a modellnek képviseli az ötödik generációját, melyet a cég 1954-ben a legendás 300 SL-lel indított el világhódító útjára. 


Vadonatúj autócsemegék
Tovább a cikkhez >>>

Autósvicc

Késő éjszaka nagy sebességgel behajt egy kocsi az egyirányú utcába a forgalommal szemben. A rendőr észreveszi és megállítja. Éppen kezdené a mondókáját, mikor észreveszi, hogy az ülésen a saját főkapitánya foglal helyet. A rendőr tiszteleg, majd így szól: „Mit szól hozzá főkapitány úr? Már megint rosszul rakták ki ezeket a hülye táblákat!”


Publicisztika

Kállai R. Gábor
A bürokrácia diszkrét bája

A munka, a család és a rend - a rend aláhúzva - polgári állama működik. Nem urak dolga az egész, mert aki már sorban állt ebben vagy abban a polgári hivatalban, az nem úr, csak alkalmatlankodó pondró. Viszont ha már sorban állt - leülni nem feltétlenül higiénikus - az egyik Állami Pénzelszedő és Elherdáló Hivatal ügyfélszolgálati csarnokában, van fogalma arról, mi merre és hogyan.


Sport

Sebestyén István
Sportantiszemitizmus, Magyarország

Ha a következo labdarúgó bajnoki idény még a jelenlegi tulajdonosi felállásában lepné meg a Fotex érdekeltségu két csapatot, az MTK-t és az FTC-t, elképzelheto, hogy valamelyiküknek távoznia kell majd a profi ligából. Ez a felvetés kissé abszurd, de a mostani helyzetet jól kifejezi. A Fradi megvásárlásáért folyamatosan „tuz alatt tartott” Várszegi Gábor ugyan visszavonulót fújt - a Fotex Rt. a klubot üzemelteto kft.-ben birtokolt nyolcvanszázalékos szavazati jogát és ezzel a felügyeleti jogot átruházta a Fradira -, de ez nem biztos, hogy elég az „üdvösséghez”. Az ügyben ugyanis a Fradi-Fotex frigyre eddig ferde szemmel nézo Magyar Labdarúgó Liga lesz hivatott dönteni. Egyes vélemények szerint a Fradi körül tovább tart az antiszemita kampány. Tavaly nyáron, a közéleti uborkaszezon kellos közepén robbant bombaként a hír: a Várszegi Gábor nevével fémjelzett Fotex Rt. 2,4 milliárd forintért többségi tulajdonrészt vásárolt a Ferencvárosi Torna Club labdarúgócsapatát muködteto kft.-ben. A Fradi ebben az idoszakban katasztrofális anyagi helyzetben volt. A játékosok nem kaptak idoben fizetést, a hitelezok az ajtón dörömböltek, és reális esély volt rá, hogy néhány héten belül teljes lesz az összeomlás: le kell húzni a rolót. Mint utóbb kiderült: a klub tartozása ekkor közel egymilliárd forintra rúgott. Várszegi Gábor így befektetésével gyakorlatilag a csodtol mentette meg a Zöld Sasokat. 


Szabadidő

Búcsúzik Yves Saint Laurent

Mintha legalábbis temetnék, úgy beszéltek a visszavonuló francia divatkirályról, Yves Saint Laurent-ról (YSL) a heti világsajtóban. A hatvanöt esztendős YSL ugyanis hétfőn jelentette be, hogy végleg viszszavonul a divatszakmából. Utolsó kollekcióját január 22-én mutatja be azon a nagyszabású ünnepségen, amelyet a divatcég fennállásának negyvenedik évfordulója alkalmából rendeznek Párizsban. 


A veszprémi Café Piazza

Türelem, jó étTEREM. A felirat Veszprém főterén, az Óváros tér egyik házfalán található. Érdemes hát alaposan körülnézni, mert jó helyre bukkanhatunk. A veszprémi Piazza Café a belvárosi vendéglátás minden kívánalmának eleget tesz. Helyiségei nem túl nagyok, barátságosak, az ital- és ételválasztéka sokszínű, mégis egységes: nemzetközi ízek olasz konyhára alapozva, semmi kétes extra, viszont a hétköznapiból kihozzák a különlegeset. 


Felavatták az ország leghosszabb libegőjét

Karácsony óta üzemel a sátoraljaújhelyi libegőfelvonó, a hivatalos átadásra kedden került sor. Az ország leghosszabb libegője kezdettől fogva nagy látogatottságnak örvend a síelők és a kirándulók körében: az 1332 méter hosszan közlekedő, ülőszékes felvonó a sátoraljaújhelyi Magas-hegyre viszi fel a turistákat, ahol két kiváló minőségű sípályát és két szánkópályát szolgál ki. 


Betegít a fitneszújság

A Brigham Young Egyetem kutatói szerint magasabb a valószínűsége evészavarok és egészségtelen diétázási szokások kialakulásának olyan középiskolás lányoknál, akik gyakran olvasnak női képes magazinokat. 


Színes

A szem nem hazudik

Régóta tudjuk, hogy a szem a lélek tükre. A tudomány trükkje viszont az az újfajta hazugságvizsgáló berendezés, amely a legendásan puha orrok helyett az emberi szemet veti alá vizsgálatoknak a jövőben. 


Tűzbe-vízbe vetették az eurót

Az euróbankjegyeket akár a forráspontot megközelítő hőmérsékletű vízben is kimoshatjuk, de vasalni semmiképpen sem szabad - tudhatjuk meg a Bild című német napilapból. A Bild újságírói különféle hétköznapi próbáknak vettették alá az új bankókat.


Mogyorósi Géza, Berlin
Tini mobilmánia

A marketingszakemberek a jóléti NSZK-ban már a kilencvenes években felfigyeltek arra, hogy a legfiatalabb korosztályon keresztül egyes vásárlói döntésekben komolyan befolyásolhatók a szülők. A német gyerekek egyharmada például beleszól abba, hogy a család milyen típusú, színű autót vegyen, s hasonló a helyzet a bútorokkal, elektronikai cikkekkel is. 


Az élet rövid, én nem

Sandy Allent, aki csak találkozik vele, előbb vagy utóbb szeretné meg is ismerni. Ő most a Guinness Világrekordok Könyve által is igazoltan a világ legmagasabb hölgye: 232 cm magas. Meglepő ezért, amikor úgy nyilatkozik, hogy sokszor érezte magát úgy, mintha idegen lenne vagy földönkívüli, aki sehová sem tartozik. Számos betegség is gyötörte, izomsorvadása miatt egy éve tudott lábra állni először. 


Harcias eladók

Egy ferrarrai szupermarket eladói sikeresen megakadályoztak egy fegyveres rablást. A személyzet ugyanis, bármilyen furcsán is hangzik, a rablókat csokoládés dobozokkal dobálta meg. 


Mi van a képen?

1. Palik László afgán népviseletben a Párizs-Dakar rali sivatagi szakaszán. 2. Kabir Bedi a „Szandokán és a mikrobusz” című film forgatásán. 3. Jól vizsgázott a VW buszlimuzin kabrió változata.


INNEN-ONNAN
Tovább a cikkhez >>>

DUMA PLÁZA

„A szenátorokért imádkozik, dr. Hale?” „Nem. Nézem a szenátorokat és az országért imádkozom.” E. E. Hale tiszteletes)


Tollhegy

Tisztelt Főszerkesztő Úr

Nagy örömmel és várakozással vásárolom meg minden héten a Hetek-et. Lapjának szellemiségével, írásainak tartalmával és gondolatiságával, mint nem vallásos zsidó ember, a legmesszebbmenőkig egyetértek. Éppen ezért szeretném fölhívni a figyelmét egy a jobboldali sajtóban már régóta tudatosan alkalmazott - Önöknél valószínűleg véletlenül bekerült szócskára. Tihanyi Péter írja a Salamon Pállal készített kitűnő interjújában ( december 14.), hogy „közben meggyűlöli a más színű, más gondolkodású, más vallású vagy éppen hitetlen embereket”. 


Kedves Tihanyi Péter

Kellemes karácsonyi ünnepeket és nagyon boldog új évet kívánunk és sok embert, aki annyi hálát érez Ön iránt, mint a mi családunk. Úgy érezzük, nagyon igaz az a mondás, hogy Isten útjai kifürkészhetetlenek. Annyi minden történt velünk, hogy azt hisszük „valaki” így akarta, így irányította. Mikor már úgy érzi az ember (mi), hogy feladja, mindig történik valami jó, és ez biztos nem véletlen.