Vissza a tartalomjegyzékhez

Acsai Anikó
A tízezer pont áttörésével búcsúzott a Dow Jones az óévtől

Vegyesen szerepeltek az amerikai indexek az év utolsó, ünnepek miatti kereskedési szünetekkel szabdalt napjaiban. A Dow Jones mérsékelt erősödést mutatott, ami azonban elég volt ahhoz, hogy a bűvös 10 000 pont felett zárja a 2001. évet. A Nasdaq ezzel szemben erőteljesebb visszaesést produkált, 1950 pontos záróértéke 21,5 százalékkal alacsonyabb a tavaly év véginél. 

Erősödéssel zárták az évet az európai indexek, elsősorban az olajtársaságok értéke emelkedett az újabb kitermelés-csökkentésről szóló híreknek köszönhetően. A BUX gyenge, majd az utolsó napon az év végi átkötések miatt megugró forgalom mellett csökkenéssel búcsúzott az óévtől, 7131 ponton, a tavaly év véginél 9,1 százalékkal alacsonyabban zárt.
A kisebb papírok bizonyultak az utolsó napok nyerteseinek, a BorsodChem, a Démász és a Nabi mellett a nagyok közül csak az utóbbi hetekben gyengélkedő Richter tudott emelkedést produkálni. 905 forinton zárt a Matáv, amely bejelentette, hogy lehívta opcióját, és 920 millió dollárt fizetett a Deutsche Telekomnak a Westel maradék 49 százalékáért. Követve a külföldi tendenciát, nagyot estek az év végén a technológiai papírok: a Graphisoft nyolc, a Synergon hat, az Antenna Hungária négy százalékkel lett olcsóbb. A Rába az év utolsó kereskedési napján bejelentette, hogy szándéknyilatkozatot írt alá Budai úti telkének hasznosításáról, amely elemzői becslések szerint egyszeri, 1,1 milliárd forintos nyereséget jelent majd a cégnek. Az elemzők hozzáteszik, nem lehet kiszámítani a befektetők reakcióját a hírre, mivel ez csak egy egyszeri, a számviteli szabályozásból adódó nyereség, nincs hatással a cég jövőbeni profittermelő képességére.