Vissza a Hetek archívum borítólapjára
VI. évfolyam, 1. szám, 2002. január 04

Belpolitika

Lukács András
Román munkásveszedelem?

Jelen pillanatban még nem világos, hogy egy zseniális külpolitikai húzás volt-e Orbán Viktortól a román kollégájával tavaly év végén megkötött egyezség, vagy még senkit nem vezetett így meg az amúgy dörzsöltségéről közismert román diplomácia a rendszerváltás óta, mint a magyar miniszterelnököt. A kérdésre Magyarországon a politikusok pártállásuktól függően válaszolnak: jobboldalon az előző, baloldalon az utóbbi a válasz. 


Feszültségoldás
Interjú Markó Bélával, az RMDSZ elnökével
Tovább a cikkhez >>>

Hetek-összeállítás
Ne szólj szám

Civil szervezet elnökeként véleményt nyilvánított - ezért állami tisztségétől is megfosztották Hegedűs Andrást, volt vezető ügyészt, aki - sajtóinformációk szerint - most az Ügyészek Országos Egyesületének elnöki tisztségéről is lemondott társával, Fejes Péter alelnökkel együtt. Ők ketten fogalmazták meg azt a politikai véleményeket is tartalmazó nyilatkozatot, amely az igazságszolgáltatás politikától való befolyásoltsága ellen tiltakozott. A botrány nem csillapodik.


Bán Rita
Sörözni csak őszintén, szépen

A Taizé központú keresztény közösséget az ökumenizmus jegyében hozta létre „Roger testvér” 1940-ben. A közösség 1978-ban indította el a „Bizalom országútját”, melynek révén találkozókat szerveznek Európa nagyvárosaiban. Az idén Budapestre esett a választás, ahol a napi imaösszejövetelek mellett különböző fakultatív programokat kínáltak a hetvenezer résztvevő számára. Az ötnapos program végén itt szilveszterezett a tucatnyi országból érkezett fiatal hívő. 


Hetek-összeállítás
Bódult BÚÉK

Több százezren utcákon, tereken búcsúztatták az ó-, és köszöntötték az új évet - ahogy mondani szokás, enyhén alkoholos közegben. Budapesten és két vidéki városban az Országimázs Központ szervezte a szilveszteri mulatságot, mintegy félmilliárd forintért. Az ünnepnek idén is velejárói voltak a petárdabalesetek, késelések és a tömeges lerészegedés. 


Életmód

Róth I. Zsófia
Megtaláltam a saját hangomat

Bayer Friderika 1994-ben vált nemzetközileg elismert énekesnővé, amikor az Eurovíziós Dalfesztivál negyedik helyezettjeként tért haza Dublinból. Első kiemelkedő sikerét Kinek mondjam el vétkeimet? című dalával aratta, ezt követően itthoni és külföldi díjak sokasága következett. 1995 augusztusában a lengyelországi 32. Sopoti Fesztiválon második helyezést ért el, a Gálában egy színpadon lépett fel Annie Lennoxszal és Chuck Berryvel. A különlegesen szép hangú előadóművész az elmúlt hat év során öt CD-t jelentetett meg, a legutolsó tavasszal került a boltokba Hazatalálsz címmel. Friderikával e lemez fogadtatásáról és az elmúlt évek tapasztalatairól beszélgettünk. 


Nőiesség a negyvenes évek stílusában

Ezzel a címmel foglalhatjuk össze azt a jelenlegi téli női divattrendet, amellyel a tervezők azokat a hölgyeket szólítják meg, akik munkahelyükön, rendezvényeken elegáns, minden részletében igényes öltözékben szeretnének megjelenni.


Szédítő koktél

Igazi marketingcsemegével szolgált karácsony első napján az egyik kereskedelmi tévécsatorna. Műsorra tűztek egy hollywoodi mércével meglepően realista családi drámát a kívülről harmonikus házasságban élő, kétgyermekes, ám titokban alkoholistává váló anyukáról. Míg pilóta férje távol van otthonról, a hölgy egyre gyakrabban húzza meg a lakás különböző pontjain újságpapírba rejtett vodkásüvegeket. 


Könyvsikerek
Tovább a cikkhez >>>

Fókusz

Hetek-összeállítás
Egy pénz, egy állam

„A legszélesebb körben használt pénz a Római Birodalom óta” - hirdette újév reggelén a kíváncsi kívülálló érdeklodésével az amerikai CNN tévéhálózat. Az euró bevezetése „hozzájárul az egész európai kontinensen a tartós béke és prosperitás erosítéséhez” - állította lelkesen a legkevésbé sem kívülálló Wim Duisenberg, az Európai Központi Bank elnöke. A politikusok sem csak a gazdasági elonyeit ecsetelték az új bankjegyeknek. Romano Prodi, az Európai Bizottság elnöke szerint 2002. január 1. „nagyon különleges nap, nagy nap Európa számára”. Gerhard Schröder német kancellár azzal nyugtatta a márka elvesztése miatt többségében még mindig aggódó honfitársait, hogy „az új pénz az egyesült, egységes Európa évszázados régi álmát teszi valóságosabbá”.  Az eufórikus lelkesedés azonban még az „Euróföld” 12 országának politikusai között sem volt egyhangú. Guilio Tremonti olasz gazdasági miniszter arra figyelmeztetett, hogy veszélyes minden bajt orvosló csodaszernek tekinteni az eurót. „Kissé aggódom - mondta Tremonti a La Stampának -, hogy »csodadoktorok, sámánok és mámoros bankárok« között kell továbbkormányozni a gazdaságot.” Az eurót távolról szemlélo britek véleménye megoszlik. Tony Blair kormányfo az új pénz lelkes hívének számít, és alig várja, hogy népszavazást rendezhessen a csatlakozásról. Európa-ügyi minisztere, Peter Hain pedig egyenesen „történelmi eseményként” méltatta az euró bevezetését, amely „Franciaországtól Finnországig és Olaszországtól Írországig” megváltoztatja az emberek életét. Hain konzervatív elodje, Norman Larmont lord ezzel szemben azt üzente, hogy Britannia „csak örüljön és örüljön”, hogy kimaradt a pénzügyi unióból, mert az euró a válság kockázatát növeli Európában.


Hechs László
Lélegzetvételnyi idő

Anthony Zinni ellentengernagy ismét a Közel-Keletre készül. Az amerikai békeközvetítő a hét végén érkezik Jeruzsálembe, hogy segítsen megerősíteni a tűzszünetet. Zinni visszatérése egyben azt is jelzi, hogy a palesztin terror és erőszak jelentős mértékben enyhült, így Bush elnök értelmét látta képviselője utazásának. A tábornok feladata az is, hogy kordában tartsa az izraelieket és a palesztinokat abban az esetben, ha Amerika megtámadja Irakot. Ez az akció az izraeli Haarec című lap szerint már eldöntött tény, és elindítása csupán három feltételtől függ: elegendő bizonyíték a terrortámadásokban való iraki részvételre, megfelelő vezető kiválasztása Szaddám Huszein utódjául, és a szükséges katonai létszám összevonása a térségben. 


Gazdaság

Papp Gabriella
Váltóláz Európában

Európa-szerte utcabálok, tűzijátékok, koncertek kísérték az euró megszületését. Nem véletlen, hiszen közel hatvan éve nem volt hasonló horderejű pénzügyi intézkedés, mint most az euró bevezetésekor. 1945 után a világháborúban szétvert Európa gazdaságát kellett újraéleszteni, most egy szuperhatalommá fejlődő Európa gazdaságát kell megalapozni.


Bohács Zoltán
Mint annak idején az NDK-ban, banánvásárláskor

A német polgároknak a deutschemarkhoz való híres-hírhedt ragaszkodásából semmi sem maradt a 2002-es év első munkanapjaira. Az euróátváltási láz ugyanis Németországot sem kerülte el. A gazdasági talpraállás és csoda szimbólumához, a márkához való ragaszkodásnak már nyoma sincs. 


Acsai Anikó
A tízezer pont áttörésével búcsúzott a Dow Jones az óévtől

Vegyesen szerepeltek az amerikai indexek az év utolsó, ünnepek miatti kereskedési szünetekkel szabdalt napjaiban. A Dow Jones mérsékelt erősödést mutatott, ami azonban elég volt ahhoz, hogy a bűvös 10 000 pont felett zárja a 2001. évet. A Nasdaq ezzel szemben erőteljesebb visszaesést produkált, 1950 pontos záróértéke 21,5 százalékkal alacsonyabb a tavaly év véginél. 


Háttér

Szobota István, Ignácz Valéria
Érthetően, röviden: semmit

Jimmy él. Hat újjal született meg egy kisfiú Kecerakoncán. Friderikusz nősül. Lajcsiékhoz új gyereket hozott a gólya. Frei nem vádol senkit. Zalánkának kibújtak az első fogai. Törött lábbal játszotta végig a meccset. Gyuri mindig is érezte, hogy ő valójában Györgyi. Kisiklott a… megcsalta a… felrobbant az… összedőlt a… mégsem végzik ki… Ilyen és ehhez hasonló információk alapján volna kénytelen képet alkotni a földi életről az a marslakó, akinek űrhajója egy bulvárlapkiadó remittendaraktárába csapódna. A rendszerváltás óta egyre nagyobb ütemben fejlődő nyomtatott és elektronikus bulvársajtó térhódítása láttán megfogalmazódik a kérdés: valóban csak a sikeres marketingnek köszönhető, hogy ma már a közfelfogásban az az ember számít tájékozottnak, aki a bulvárhírekkel tisztában van?


Hit és értékek

Grüll Tibor
A Messiás körzete: Galilea

Az ókori Izrael földrajzilag legészakibb területe, melynek neve egyszerűen „körzet”, sohasem örvendett nagy népszerűségnek a vallásos zsidóság körében. Ézsaiás korában „pogányok körzetének” is nevezték az itteni lakosság vegyes etnikai összetétele miatt. Jézus korára a „vidéki” Galilea és a „fővárosi” Júdea között már pattanásig feszült a helyzet. A farizeus párt befolyása alatt álló júdeaiak mint a jeruzsálemi Templom és a köréje szerveződött „egyházállam” polgárai, mélyen megvetették a szellemi értelemben alacsonyabb rendűeknek, politikai szempontból pedig veszélyesnek tartott galileaiakat. 


Interjú

Tihanyi Péter
Állítsuk meg a lopakodó diktatúrát
Évkezdő beszélgetés Horn Gyula volt kormányfővel
Tovább a cikkhez >>>

Tihanyi Péter
A sok alvás elnyomja a májat

December 24., szenteste, Blaha Lujza tér, hajnali 3 óra. A hőmérő mínusz 14 fokot mutat.


Karl Pfeifer, Bécs
Az emlékezet gyilkosai

Beszélgetés Pierre Vidal-Naquet francia történésszel, az 1980-ban kiadott „Les Assasins de la Mémoire” című könyv írójával. Műve angol nyelven 1992-ben New Yorkban került kiadásra „Az emlékezet gyilkosai - Esszék a holokauszttagadásról” címmel. A könyv idén tavasszal Németországban is megjelenik.


Szolidaritás Izraellel

Fájdalommal és felháborodással értesülünk az Izraelt ért újabb terrortámadások híreiről. A zsidó állam létét, biztonságát fenyegető szervezett erőszak, a civil lakosok tucatjainak halálát eredményező, hidegvérű terror azoknak a szélsőséges palesztin erőknek az érdeke, amelyek meg akarják torpedózni a békefolyamatot, és saját fundamentalista államukat nem Izrael mellett, hanem helyett kívánják megteremteni.


Külpolitika

Hetek-összeállítás
Argentína: az újabb válsággóc

Argentína új elnöke, Eduardo Duhalde megértést kért a nemzetközi közösségtől, mivel az ország jelenlegi gazdasági helyzetében nem képes visszafizetni hatalmas külföldi tartozását. A kedden, egy maratoni parlamenti ülésen megválasztott új argentin elnök kijelentette: „Ez az igazság pillanata - Argentína kimerült, az ország csődbe jutott.” A peronista Eduardo Duhalde két hét alatt az ötödik elnök a dél-amerikai országban, ahol a gazdasági válság által kiváltott zavargások december 20-án Fernando de la Rúa elnök lemondásához vezettek.


Márer György, New York
Az év embere, Giuliani

„A kétkedések kora véget ért. Ettől a pillanattól kezdve politikailag helytelennek nyilvánítom a cinizmusnak minden olyan megnyilvánulását, hogy New York nem kormányozható, New York nem irányítható, New York nem ér semmit” - mondta Rudolph William Giuliani, az Egyesült Államok volt főügyésze, amikor 1994. január elsején letette a hivatali esküt, mint New York város 107. polgármestere. A szavakat pedig tettek követték, és az új seprő jól sepert! A bűnözési arányszám rövid idő alatt olyan esést mutatott, amilyenre kevés példa volt. A többség örült, a kisebbség elmarasztalta túlzott szigoráért. Ám a város képe megváltozott nemcsak a közbiztonság tekintetében, de a tisztaságot illetően is. Rövidesen mindenki úgy tekintett New Yorkra, mint a világ fővárosára, és valóban az is lett Giuliani kormányzása alatt. Munkáját újraválasztásával értékelték a polgárok. 


Csereklyei Márta
Az időzített Kelet

A terrorizmus ellen meghirdetett háborúban az Egyesült Államoknak nem csupán a terroristákkal, hanem újonnan szerzett szövetségeseivel is meg kell küzdenie. Szaúd-Arábia és Pakisztán is kötéltáncot lejtve próbál kedvében járni mind a nyugati világnak, mind pedig belső, radikális ellenzékének. Elképzelhető, hogy az egyre sokasodó konfliktusok nyomán csak idő kérdése, hogy az USA mikor marad magára nemes küzdelmében. 


Hetek-összeállítás
Ünnepi katasztrófák

Az újév beköszöntét számos országban tragikus események árnyékolták be. Ausztráliában a bozóttüzek okozta katasztrófahelyzet keserítette meg az ünnepi hangulatot, Sydney külvárosait fenyegetve, másutt emberéleteket oltottak ki az újévi ünnepségek során emberi felelőtlenségből bekövetkezett balesetek. 


Riport

Vagyim Arisztov
Utazás haza

Amikor már régen nem jártál otthon, nehéz elkerülni a kérdezősködést, valahányszor csak összefutsz valamelyik ismerősöddel. Majdnem mind azt kéri: „Mesélj egy kicsit Magyarországról!” Arra, hogy Magyarország Oroszország szövetségese volt a Varsói Szerződés keretein belül, még sokan emlékeznek, azonban magáról az országról, annak nyelvéről, népéről és kultúrájáról keveset tudnak. Az utóbbi években gyakorlatilag hiányzott minden ilyen irányú információ az orosz sajtóból. Ezért igencsak elcsodálkoztam, amikor egy ifjúságom óta ismert hölgy magyarul köszönt rám.


Sport

Mondovics L. Gábor
Őrült száguldás a sivatagban

Elindult a huszonnegyedik Dakar-rali. A talán legnehezebb autós verseny évről évre a figyelem középpontjába kerül. Néha a verseny sorsa is kétséges - eddig nem egyszer reppent fel a hír, vége a sorozatnak, mert nincs elegendő támogató. A hagyomány szerint az év végén induló őrült futam ettől függetlenül egyre népszerűbb.


Kovács Tamás
Fennforgás

Nagy várakozás előzte meg a december 29-i vízilabda FILA-szuperkupát, a bajnok Honvéd és a kupagyőztes Vasas idénybeli második összecsapását. A Vasas Plakett csapata a novemberi, a bajnokságban a Honvédtól elszenvedett 12-8 arányú vereségért készült revánsot venni. 


Az évszázad legjobb női sakkozója: Polgár Judit
Tovább a cikkhez >>>

Szabadidő

Pécsi Tibor
Elment Ember Mária

2001. december 30-án, 71 éves korában elhunyt Ember Mária írónő, műfordító, újságíró, emberbarát. Eisnerként született egy olyan korban, amely a születésekor „kimondta rá az ítéletet”. 


Polovitzer Edina
Szecesszió a hajdani utcákon

Szecessziós plakátok címmel kuriózumszámba menő kiállítással várja az érdeklődőket január 13-ig a Budapest Kiállítóterem. A mintegy hatvan kép a Magyar Képzőművészeti Egyetem könyvtárának gyűjteményéből származik. Az 1890-1914 között készült plakátok beszédesen árulkodnak a szeceszszió szándékosan bizarr, szeszélyes stílusjegyeiről.


Fagyos Jégbüfé

A létező szocializmus évtizedeinek felejthetetlen tartozékai voltak a talponálló gyorsbüfék, melyek sajátos önkiszolgáló-rendszerben működtek. Néhányan talán emlékeznek még egy-egy belvárosi körsétára, amikor is az ember elsőként a hidegkonyhájáról nevezetes Mézes Mackó büfébe tért be egy adag franciasaláta és egy (-két-három) kaszinótojás előtti kellemes ácsorgásra. 


PROGRAMAJÁNLÓ
Tovább a cikkhez >>>

Színes

Teljesen el volt szállva
Tovább a cikkhez >>>

Újraéled a divat Afganisztánban

Kabulban a divat új forradalmát éli. Az öt évig tartó tálib uralom alatt a nőknek tetőtől talpig el kellett rejteniük magukat, sőt még szabóhoz is tilos volt járniuk. A rezsim bukása óta ezen a területen is változások történtek. A nők az őket teljesen elfedő ruha alatt lila bársonynadrágot, fehér magas sarkú bőrcipőt, zöld szatén- szoknyát viselnek. 


Öreg néne őzikéje

A texasi vadászidény versenye két dolog miatt is említésre méltó mostanában, hiszen - úgy tűnik - a legnagyobb bikát tudhatják magukénak, ráadásul legjobb lövőjük egy 88 esztendős nagymama, Viola Meckel. Jelenleg is ő vezet egy 44 és fél kilogrammos szarvassal, amit december elején sikerült puskavégre kapnia vidéki házának hátsó ajtajából. 


Mi van a képen?

1. Kutyaszorító: speciális terápia elhízott vizsláknak. 2. A kutya fája, avagy póruljárt macskavadász. 3. Természetvédő vizsla a kaucsukfák kivágása ellen tiltakozik.


INNEN-ONNAN
Tovább a cikkhez >>>

DUMA PLÁZA

Aki tisztel egy beteg kort, megveti az örökkévalóságot.  (John Ciardi, kortárs amerikai szerző)