Vissza a tartalomjegyzékhez

Munkatársunktól
Euróláz Európában

Európa-szerte nagy külsőségek közepette tervezik az euró „beiktatását”. Brüsszelben például hang- és fényjátékkal tarkított ünnepség készül, amit éjfélkor tűzijáték koronáz meg. Érdekes, hogy az új pénz egyre kevésbé szimpatikus az euró övezet lakosai előtt. Két és fél héttel a debütálás előtt 51 százalékról 48 százalékra esett vissza azoknak az aránya, akik úgy látják, hogy kevesebb előnye lesz az eurónak, mint hátránya. 


Euróbuli Itáliában Fotó: Reuters

Európa eurólázban ég. Már kézbe vehetik az újdonsült valutát azok, akik hozzájutottak az új kiszerelésű csomagokhoz, amelyek eurómintákat tartalmaznak. Az euró azonban most még hasznavehetetlen papír-, illetve fémdarab, hiszen csak január 1-jétől kap értéket. Az év első napjától február végéig nemzeti valutával fizethetnek az euróövezet lakói, de a visszajárót már euróban kapják, így vonják ki fokozatosan a forgalomból a régi pénzeket. Az „eurócsomag” érméi és bankjegyei segítenek abban, hogy megismerhetővé váljon az új valuta minden címlete. A görögök és az olaszok például hatalmas váltás előtt állnak. A több százezres, sőt milliós líraösszegek helyett néhány száz euróban kell gondolkodniuk jövőre az itáliaiaknak, s ez a kasszánál komoly odafigyelést igényel majd tőlük. Számukra talán sokkoló is lehet a hirtelen beálló „szegénység”, hiszen a jövedelmük - szám szerint legalábbis - egyik napról a másikra a töredékére „zsugorodik”.
A nagypolitika képviselői mindent elkövetnek annak érdekében, hogy sikeres legyen az évszázad legnagyobb pénzügyi manővere. A pénzváltó-automaták, illetve a telefonfülkék, pénztárgépek átállítása mind komoly előkészületet és jelentős anyagi ráfordítást igényel a cégektől. A legtöbb helyen a bankok, a vállalatok tréningeket szerveztek a dolgozóik számára, hogy megismerjék és kezelni tudják az eurót, sőt kiszűrjék a hamis pénzeket. Az érintett cégek, bankok nem kis összeget fordítottak a „nagy lépésre”, s ez az éves forgalmuk néhány százalékát is kiteheti. Persze előnyük is származik a valutacseréből, hiszen a kampány és az átállás kapcsán számtalan új ügyféllel gazdagodnak, hosszabb távon pedig csökkenhet a sok valuta átváltásából eredő veszteség. 
Nagy kérdés, hogy az euró hosszabb távon menynyire váltja be a hozzá fűzött reményeket. Az 1999. január elsejei indulásától kezdve az árfolyam ugyanis igencsak hektikusan mozgott a dollárhoz képest: három évvel ezelőtt - még csak folyószámlákon létező - egy euró 1,16 dollárt ért, de az impozáns start után meredeken és egyenletesen esett, mígnem 2000 második félévében eddigi mélypontjára zuhant: ekkor egy euró már csak 0,83 dollárt ért. Az Európai Unió vezetői hivatalosan biztatóan beszéltek a virtuális valutáról. A független kutatók viszont egyre több aggódó hangot hallattak azonnali beavatkozást sürgetve. Az euró egész 2000-ben és azóta is alacsonyabb árfolyamon mozog, mint a dollár. Figyelemre méltó, hogy sem a szeptember 11-ei terrortámadás, sem az azóta nyilvánvalóvá vált amerikai recesszió nem mozdította ki az eurót a holtpontról! 
S hogy mit hoz a jövő? Erősítheti az eurót a felfutó kereslet, viszont gyengítheti az érmehiány, a szállítási nehézségek, és főként a felkerekítésből származó meglóduló infláció. Tényekről majd jövőre.


Euróátállás a Balkánon

Az euró bevezetése nem mindenhol lesz annyira egyszerű, mint azt sokan gondolnák. A német nemzeti valuta megszűnése a Balkánon komoly feladat elé állította a pénzügyi szakembereket. A volt Jugoszlávia területén ugyanis a német márka gyakorlatilag hivatalos fizetőeszköz, hasonlóképpen Montenegróban, amely saját valutával nem is rendelkezik, sőt Szerbiában is ebben a pénznemben számolják a jövedelmeket. Ráadásul a bankokban több milliárd márkányi készlet van felhalmozva, hiszen a kilencvenes évek elején a Milosevics-rezsim zárolta a magánszemélyek valutabetéteit, és a jelenlegi rendszer szerint is csak egy kis összeget lehet kivenni. Ennek megfelelően a szerb lakosságnál - becsülten - 40 milliárd márka van forgalomban. Talán Koszovóban lesz az átváltási folyamat a legfeszültebb, ahol igen sok bűnözői csoport szeretne majd megszabadulni a felhalmozott német és egyéb fizetőeszközöktől.