Vissza a tartalomjegyzékhez

Hetek-összeállítás
Leszálló ágban Arafat

Az Európai Unió történetében először szólította fel a Palesztin Hatóság elnökét a fennhatósága alatti területen működő terrorszervezetek, a Hamasz és az Iszlám Dzsihád hálózatának felszámolására. Az EU soros elnöke, Louis Michel belga külügyminiszter hangsúlyozta: a nyilatkozat nem jelent egyoldalú kiállást Izrael mellett. Nabil Saat palesztin megbízott szerint azonban Brüsszel az Egyesült Államok nyomására cselekedett.


Simon Peresz izraeli és Nabil Saat, a palesztin küldöttség vezetője. Csillagbörtön Fotó: Reuters

„A következő lépésekre kell elköteleznie magát a Palesztin Hatóságnak: a Hamasz és az Iszlám Dzsihád terrorhálózatának felszámolása, beleértve valamennyi gyanúsított üldözését és letartóztatását, valamint arab nyelvű nyilvános felhívás közzétételét a fegyveres intifáda befejezésére” - áll a tizenöt európai tagállam közös nyilatkozatában. Az EU Izraelt a korábbiakhoz hasonlóan a bírói ítélet nélküli kivégzések gyakorlatának megszüntetésére, a katonaság visszavonására, az új telepek létesítésének leállítására, valamint a palesztin nép életét érintő korlátozások megszüntetésére szólította fel. Korábban gyakran Izrael részéről érte bírálat Brüsszelt amiatt, hogy egyoldalúan támogatja a palesztinok követeléseit, többek között Arafat államfői szintű fogadtatásával vagy a Jeruzsálem státusával kapcsolatos kérdésekben. Most fordult a kocka: a palesztin tárgyalóküldöttség bírálta az európai határozatot, óvatosan hozzátéve, hogy természetesen továbbra is kiemelkedő partnerüknek tekintik az Európai Uniót.
Időközben az Egyesült Államok közel-keleti megbízottja, Anthony Zinni tábornok is új tárgyalási stratégiát választott. A tűzszüneti felhívásról és annak garanciáiról nem Jasszer Arafattal, a Palesztin Hatóság elnökével kezdett tárgyalásokat, hanem a ciszjordániai palesztin biztonsági erők vezetőivel, akik közül többen is Arafat lehetséges utódjának tartják magukat. Arafat tekintélyvesztését jelzi az is, hogy miután a jeruzsálemi és haifai merényletek után izraeli repülőgépek megsemmisítették helikoptereit, a palesztin vezető nem hagyta el Ramallah városát. A héten Arafat lemondta az Iszlám Konferencia miniszteri értekezletének katari tanácskozására szóló meghívást, miután felmerült a lehetősége: Izrael nem engedélyezi visszatérését a konferenciáról.