Vissza a Hetek archívum borítólapjára
V. évfolyam, 49. szám, 2001. december 07

Belpolitika

Ideiglenesen hatástalanított lex Répássy

Alkotmányellenesnek ítélte az Alkotmánybíróság (AB) a sajtó megregulázására kitalált, „lex Répássy” néven ismertté vált Polgári Törvénykönyv módosítási javaslatnak azon részét, amely bevezette volna a sajtóban a kötelező válaszadás intézményét. A bírák nem a válaszadás jogát utasították el, hanem csupán a parlament által is elfogadott formáját. 


Hajdú Sándor
Nincs paktum a Fidesszel
Interjú Béres Bélával, az FKgP alelnökével
Tovább a cikkhez >>>

Szlazsánszky Ferenc
Hol a pénz?

Bénítóan hatott a kormányra az MSZP múlt pénteki „vádirata”, melyben szembesítették a Fidesz és a kabinet ígéreteit a Központi Statisztikai Hivatal adataival. A szembetűnő különbségek bemutatása óta eltelt hat nap alatt - lapzártánkig - legalábbis nem érkezett érdemi válasz az ezermilliárd „eltűnt” forint sorsáról, sőt, Varga Mihály pénzügyminiszter balul sikerült nyilatkozatában elismerte az ellenzék szerint tudatosan alultervezettnél lényegesen magasabb inflációt, amivel - közvetve - elismerte az ebből adódó több tízmilliárd forintnyi ellenőrizhetetlen pluszbevételt is. A kérdés tehát továbbra is az: hol az állampolgárok pénze? 


Hazafi Zsolt
És mi mégis láncot hordunk

Orbán Viktor miniszterelnök a napokban adta át a Horthy Miklós által alapított, idén újra adható, Corvin-lánc nevet viselő kitüntetést hat személynek. Ezzel teljes lett a tizenkét tagú Magyar Corvin-lánc Testület. 


Szlazsánszky Ferenc, Sebestyén István
Szálasi újra a fa alatt

Miközben a nyíltan MIÉP-es kötődésű idősebb Hegedűs Lóránt pert indított amiatt, hogy egy hetilapban „hajlott korú főnácinak” nevezték, a Csurka-féle Magyar Fórum legutóbbi számában Szálasi- és Mussolini-könyveket reklámoznak, az apuka erkölcsi támogatását bíró ifjabb Hegedűs Lórántot pedig az ügyészség szeretné „kiemelni” mentelmi joga mögül, mert antiszemita uszító cikket írt egy kerületi lapba. Tovább színesíti a palettát Győri Béla MIÉP-szóvivő, aki „zavaros fejű, bűnös embernek” tartja Szálasit, ugyanakkor semmi kivetnivalót nem talál a „Nemzetvezető” műveinek reklámozásában. 


Munkatársunktól
Letört a Hegedűs-szárny

A Magyarországi Református Egyház talán a reformáció évei óta nem hallatott ennyit magáról, mint az elmúlt hetekben. Viharos zsinati ülésükön határolódtak el ifj. Hegedűs Lóránt lelkész, MIÉP-alelnök antiszemita irományától, emellett politikai összeférhetetlenségi törvényt szavaztak meg, dunamelléki egyházmegyei bíróságuk pedig két „belső ellenzékit” függesztett fel. 


Szobota Zoltán
Vissza a középkorba

„Kedves Testvérek!” - kezdte Semjén Zsolt a Keresztény Értelmiségiek Szövetségének (KÉSZ) minapi rendezvényén egy katolikus iskola kápolnájában, majd a lovak közé csapva felidézte a minisztériumi főosztálya által kidolgozott magyar egyházmodell alapgondolatát, mely Szent Istvántól származik, és így szól: „Ami jó az egyháznak, az jó az államnak; és ami jó az államnak, az jó az egyháznak.” Elmondása szerint ennek jegyében hoztak létre koherens, zárt logikai rendszert, melyben az egyház az állammal azonos jogú valóság, mellérendelt partnerként működik, de legitimációját nem tőle nyeri. 


Életmód

Dúl a kabátszezon

Itt a szezonja, és a fazonja végtelen: a kabátok legalább olyan sokfélék, mint viselőik. Vége tehát a rövidke szövetkabátok uralmának, íme néhány aktuálisabb típus, elsősorban hölgyeknek. 


Sörmesterek múzeuma

Kevesen gondolnák, hogy a sör egyidős a civilizációval - bár a mai sörökhöz ókori elődje alig hasonlíthatott. Ma már kevesen tudnák meginni a sörcipóból cefrézett, erjesztett alkoholos italt. Az általunk ismert nedűk az 1700-as évek táján nyerték el mai „stílusjegyeiket”. Magyarországon egyébként a honfoglalás kora óta készül sör, a középkorban a szerzetesek kolostorokban főzték. 


Veszélyben az egészség

Kutatók arra figyelmeztetnek, hogy az antibakteriális tisztálkodószerek többet árthatnak, mint amennyit használnak. Ezek a szerek a kórházakból a háztartásokba bejuttatva jelentős piaci növekedést idéztek elő, de ez - minden reklám ellenére - csak a gyártók érdekeit szolgálja, nem pedig a fogyasztók egészségét. 


Könyvsikerek
Tovább a cikkhez >>>

Mikulásvonat

Elindult az első Mikulásvonat kedden Szegedről Budapestre, a Vasúttörténeti Parkban kialakított Mikulásfalva állomásra.


Fókusz

Hechs László
A Nobel-díjas akadály

Vezeto izraeli politikusok életére tört az az öngyilkos palesztin merénylo, aki a jeruzsálemi óváros közelében fekvo David Citadel Szálloda elott robbantotta fel magát. A terrorista célpontja valószínuleg a hotelben tartózkodó Ehud Olmert fopolgármester, valamint Uzi Landau belbiztonsági miniszter volt. Ez a támadás nem járt halálos áldozatokkal, nem úgy, mint a hétvégi terrorhullám. A budapesti izraeli nagykövetségtol kapott tájékoztatás szerint azóta, hogy az amerikai elnök megbízottja, Zinni tábornok tíz napja a térségbe érkezett, negyven izraeli vesztette életét, és több mint háromszázan sebesültek meg a palesztin terroristák támadásaiban. Az izraeli kormány a terrorizmust támogató szervezetnek minosítette a Palesztin Hatóságot, és figyelmeztette Arafatot: saját eszközeivel veszi fel a harcot a támadások felelosei ellen. A sok tinédzser áldozatot követelo vérfürdo ellenére az ENSZ közgyulése a héten ismét Izraelt elítélo határozatokat hozott, és a Palesztin Szolidaritás Nemzetközi Napja alkalmából támogatásáról biztosította Jasszer Arafat államalapításra vonatkozó követelését.  (Magyarország - több európai országgal együtt - nem szavazta meg az Izrael-ellenes ENSZ-döntéseket.) „Mivel Arafat felelossé teheto a vérontásért, nem lehet tárgyaló fél a békefolyamatokban” - jelentette ki Mose Kacav izraeli elnök, míg Ariel Saron kormányfo ennél is élesebben fogalmazott. Szerinte Jasszer Arafat „volt és valószínuleg lesz is a béke legnagyobb akadálya a Közel-Keleten”. Ezt az üzenetet nyomatékosította a palesztin vezeto hivatalaira és repüloterére mért légicsapás, amely során Ramallahban Arafat jobbnak látta, ha óvóhelyre menekül. Az izraeli kormány szóvivoje azonban cáfolta, hogy célpont lett volna a Palesztin Hatóság elnöke.


Gazdaság

Munkatársunktól
Karácsonyi bevásárlóturizmus

Indul a karácsonyi bevásárlási roham. Mind az ajándékok, mind az élelmiszerek kínálata évről évre bővül, nem véletlen, hiszen a kereskedők mindent megtesznek, hogy a várva várt időszak minél nagyobb nyereséget hozzon a konyhájukra. Csak győzzük pénztárcával! 


Munkatársunktól
Szabaduljunk meg a pénzünktől

Legalábbis a januártól megszűnő európai valutáktól. Január 1-jétől ugyanis már kézzel foghatóvá válik az évek óta folyószámlákon élő euró. Két hónapig (február 28-ig) az ó és új valuták egymás mellett lesznek forgalomban, fizetni ugyan lehet majd a régi valutákkal, ám a visszajárót már euróban kapják a vásárlók. Az új valuta pedig március 1-től már „egyeduralkodó” lesz az öreg kontinens 12 országában.


Kovács Klára
A multik kivárnak

Az előzetes várakozásoknak megfelelően az év során egyre lassabban növekedik a gazdaság. A KSH legfrissebb adata szerint az év harmadik negyedévében csupán 3,7 százalékkal nőtt a GDP az egy évvel korábbihoz képest. Az elemzők szerint az év során 4 százalék alá esik a gazdaság növekedése, ami lényegesen elmarad a tavalyi 5,2 százaléktól. Hegedűs Miklós, a GKI Gazdaságkutató Rt. ügyvezető igazgatója szerint ez egyelőre nem jár együtt az életszínvonal csökkenésével.


Papp Levente
Identitásválság után értékcentrikusság

Tagadhatatlan, hogy az amerikai emberekben a szeptember 11-i terrortámadás identitásválságot okozott. Ebből az állapotból azonban többségük az értékek megbecsülése felé fordul. A tragédia után az amerikaiak több időt töltenek családtagjaikkal, és nagyobb hangsúlyt fektetnek szeretetük kifejezésére a családon belül. A karácsonyi bevásárlási szokásokat is átalakította az a motívum, hogy az ajándékozók sokkal jobban ki szeretnék fejezni ajándékaikkal a szeretetet.


Geszti Sándor
Bizonytalanná válhat az EU-bővítés menetrendje

A Német Statisztikai Hivatal legfrissebb jelentése szerint a lanyhuló személyi fogyasztás és a vállalati szféra aktivitásának csökkenése miatt a német gazdaság immár hivatalosan is recessziós ciklusba fordult. Elemzők szerint a jelenlegi gazdasági hullámvölgy mélyebb és hosszabb lehet az eddigieknél, valamint jelentős és sajnos kedvezőtlen befolyással lehet az EU-bővítés menetrendjére is.


Acsai Anikó
Rekordcsőd az USA-ban, stagnáló BUX

Jelentősebb elmozdulás nélkül zárták a hetet a világ vezető értékpapírpiacai. Az USA-ban az Enron energetikai vállalat körül kipattant botrány borzolta a befektetők kedélyeit. A 61 milliárd dollárnyi kötelezettséggel rendelkező cég árfolyama fél év alatt 80 dollárról 60 centre esett. A cég csődje magával ránthatja az energiaszektort és a neki hitelező bankokat, de a fém, a fa, a szén és a papír kereskedelmét is érintheti. 


Háttér

Földvári Katalin, Bán Rita
Agresszivitás az utakon

A közelmúltban egy autós, rövid szóváltást követően, kiszállt a kocsijából, és leütötte a gyalogost, aki előzőleg szóvá tette, hogy a zöld jelzést nem vette figyelembe. A gyalogos a kórházba szállítást követően belehalt sérülésébe.


Csereklyei Márta
Egy ember tragédiája

Újabb tagját vesztette el múlt csütörtökön a generációk életét, zenei ízlését átformáló Beatles. George Harrison, az együttes néhai gitárosa 58 éves korában, hosszas rákbetegségben hunyt el. A hatvanas, hetvenes években milliók hitték, hogy az életük kiforrásában katalizátorként szerepet játszó, zenei forradalmat kiváltó Beatles emberfeletti, kortalan legendája soha nem érhet véget. A rajongóknak első ízben 1980-ban, John Lennon meggyilkolásakor, másodszor pedig a múlt héten kellett szembenézniük azzal, hogy még a Beatles sem halhatatlan. A gitárjátékával a világ zenei kultúráján kitörölhetetlen nyomot hagyó George Harrison hamvait az indiai Gangesz folyó felett szórták szét. 


Hit és értékek

Morvay Péter
Élni tudni kell

Nem könnyű feladat a hétvégi újabb palesztin vérfürdő után riportot írni Izraelről. Igaz, nem lett volna könnyebb az elmúlt tizennégy hónap során egyetlen nap sem, hiszen nem volt olyan hét, hogy ne folytatódott volna a válogatás nélküli, cinikus, a náci genocídium eszmei-gyakorlati folytatásának számító mészárlás. Külföldről érkezett látogatóként már-már felfoghatatlan az az elszánt, szenvedélyes élni- és tenniakarás, amely az ellenség szóban és tettekben megnyilvánuló, pusztító gyűlölete ellenére ezekben a napokban (valójában több mint ötven éve) jellemzi az izraelieket. Különösen, amikor sokadszor fordul elő, hogy a világ által Nobel-békedíjjal ünnepelt Jasszer Arafat rendőrségének és karhatalmi osztagainak tagjai indulnak az emberirtásra, és a televízióban bemutatott pusztítás felett a palesztinok jelentős része örömünnepet ül. 


Külpolitika

Vagyim Arisztov
Torpedóverzió

Ilyenre Sztálin és Hruscsov óta nem volt példa: Putyin elnök (aki egyben főparancsnok is) elbocsátott, illetve lefokozott tizennégy, az orosz haditengerészeti flottában szolgáló admirálist és magas beosztású vezérkari tisztet. Többségük az északi flottánál szolgált, ahol 2000 augusztusában az utóbbi tíz év legmegrázóbb tragédiája történt: a Barrents-tengeren elsülylyedt a Kurszk tengeralattjáró, száztizenhét fős legénységgel a fedélzetén. A leváltások éppen ehhez az eseményhez kötődnek.


Márer György, New York
A tálib párhuzam

Bush elnök tudja: nincs abban a fényes helyzetben, hogy a palesztin területeken, Szíriában és Libanonban úgy kezelhesse a szélsőséges csoportokat, mint Afganisztánban. Azzal is tisztában van, hogy ezek a veszedelmes pillanatok a közel-keleti tárgyalások és egy totális háború között csak bonyolítják azokat a kihívásokat, amelyekkel szembe kell néznie, ha össze akarja tartani a koalíciót a terrorizmus ellen, békét kíván közvetíteni a Közel-Keleten, és be óhajtja tartani múlt héten tett kijelentését Irak megregulázásával kapcsolatban. 


Igazak Budapesten

Újabb harmincegy magyart jutalmaztak a Világ Igaza-kitüntetéssel azok közül, akik a holokauszt idején önzetlenül segítettek az üldözötteknek. Az elismerő okleveleket és az emlékplaketteket Judith Varnai Shorer, Izrael Állam budapesti nagykövete nyújtotta át a Magyar Tudományos Akadémián rendezett ünnepségen. 


Papp Kornélia
Afganisztán népei egyesüljetek

A németországi Petersbergben megtartott Afganisztán-konferencián megállapodás született az új afgán kormány létrehozásáról. Eszerint az átmeneti kormány vezetője az Északi Szövetség royalista pastu képviselője, a 47 éves Hamid Karzai lesz. A megállapodás értelmében a kormányban tizenhat pozíciót kap az Északi Szövetség, tizet pedig a Zahir sahhoz hű monarchisták. Az átmeneti kormány legfőbb feladata az ország gazdaságának talpra állítása lesz. 


Hetek-összeállítás
Eltévedt bombák a sivatagban

A tálibellenes erők heves támadást intéztek az al-Kaida erődje ellen Tora Bora körül, ahol a feltételezések szerint Oszama bin Laden rejtőzik. A szárazföldi egységek elsősorban a barlangrendszer bejáratait lövik a hegy lábánál. Szerdán meghalt két amerikai katona és húszan megsebesültek, amikor egy amerikai B-52-es tévedésből a tálibellenes szövetségre szórta bombáit. A balesetben számos tálibellenes afgán harcos is életét vesztette, pontosan egyelőre nem lehet tudni, hányan. A sérülteket helikopteren szállították kórházba. 


Riport

Kun László
Dögös Mari, van egy cigid?

Szürke, mocskos kapualj, rozsdás villanykörtecsonk, falakra száradt vizelet. Az Illatos úti lakótelep. Hatvanéves „luxus” nyomortelep, a köznyelvben: Dzsumbuj. Lidérces álom ez, lakatlan vagy inkább lakhatatlan sziget a pesti miliőben, tele Robinsonokkal, partra vetett, életből kisodródott hajótöröttekkel. A Horthy-rendszer kirakatpolitikájának látványos gesztusa, egy olyan szociálpolitikai jótett a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus alkalmából, amire lehetett hivatkozni. Egy biztos: a környék bádogvárosaiban tengődő munkásemberek 1938-ban rendezettebb körülmények közé kerülhettek, de a sorsukban, életszemléletükben újra és újra viszszaköszönt a levakarhatatlan múlt. Titkolt és szégyellt nyomortelep volt ez a Rákosi-, majd a Kádár- érában is, és rendszerváltás ide vagy oda, a 2001. évi millenniumi ünnepségek hatvanmilliárdos csillogása sem ért el idáig. Pedig az Illatos út ott bűzlik az új Nemzeti szomszédságában.


Sport

Hetek-összeállítás
Beckhamék visszavágnának Argentínának

A dél-koreai Puszanban kisorsolták a jövő évi labdarúgó-világbajnokság csoportbeosztásait. A május 31-e és június 30-a között megrendezendő torna nyitómérkőzését Franciaország játssza Szenegállal, magyar idő szerint délután fél egykor. „A nyitó mérkőzés mindig rendkívül nehéz, mindegy, hogy a címvédő vagy egy világbajnoki újonc szemszögéből nézzük. Bruno Metsu, a szenegáli szövetségi kapitány sokáig tanult Franciaországban, ezért sem örülök annak, hogy ellenük kezdünk” - nyilatkozta Roger Lemerre, a franciák kapitánya, aki Uruguay-t sem becsüli le.


Szabadidő

Mi legyen az avarral?

Ilyenkor még tele a kert és az utca a fák lehullott leveleivel, általában komoly gondot okoz az eltakarításuk. Sok esetben a kert-, illetve telektulajdonosok egész egysze-rűen elégetik, sőt - mivel a nedves lomb nem ég túl remekül - még gázolajjal is alaposan meglocsolják az összegyűlt avart, tovább szeny-nyezve a már amúgy is szennyezett levegőt. 


Gyereknek gyerekbútort

Azt akarjuk, hogy gyermekünk igényes felnőtté váljon, aki bárhová kerül, mindig képes maga körül hangulatos otthont teremteni? A rendszeretetet, a kreativitást mindenekelőtt úgy fejleszthetjük ki csemetéinkben, ha tetszetős és praktikus módon rendezzük be a szobájukat - olykor velük együtt, közösen. 


Magyar lecsó törökül

Beköszöntött a tél. Ezen a tényen nehéz lenne változtatni. Az ember ilyenkor vagy azonosul a szürke estékkel, vagy mindent megtesz azért, hogy oldja ezeket valahogy. Általában az étkezések kínálnak remek alkalmat a mindennapok felvidámítására. Igazából a friss zöldségeknek már nincs szezonja - ami a szupermarketek korában ugyan nem igaz. Tény, hogy a most kapható zöldeknek nem ugyanaz az ízük - ha van nekik egyáltalán -, mint a nyáriaknak. Ezért maradnak a konzervek. 


Színes

Extrém vasalási világbajnokság az Alpokban

Eddigi tapaszalatai ismeretében joggal gondolhatta bárki, hogy a megfeszített tempójú vasalás csupán az átlagos háziasszonyok tengernyi kötelességének egyike. Azonban a vicces kedvű, brit származású Phil Shaw másként vélekedett erről. 


Churchill titkos bunkere

A közeljövőben kerül megnyitásra Winston Churchill földalatti bunkere, az a hely, amely a második világháború ideje alatt a brit hadsereg titkos bázisaként, hírszerző központjaként működött.


Einstein hűtőgépe

Képzelje csak el, hogy Ön a világ zsenije, aki Nobel-díjat is kapott. Ilyen helyzetben talán jobb foglalatosságot is találna magának a hűtőgéptervezésnél. Albert Einstein azonban éppen ezzel foglalkozott az 1920-as években. Steve Silverman, az Einstein hűtőgépe és más történetek című könyv szerzője pontosan erről ír. 


Tévé, nass és az amerikai szülők

Egy amerikai kutatás során kiderült, hogy azok a gyerekek, akik több mint tíz órát ülnek hetente a tévékészülék előtt, nagyobb valószínűséggel lesznek túlsúlyosak, agresszívek és nehezebben tanulnak. Ezért az Amerikai Gyermekgyógyászati Akadémia lebeszélné a szülőket arról, hogy két év alatti gyermekeiket tévéztessék, az idősebbek pedig jó lenne, ha nem tennék ki magukat a videojátékoknak és a számítógépeknek. 


Mi van a képen?

1. Albínó tálib harcosok tanulmányozzák a keresztény karácsonnyal kapcsolatos szokásokat. 2. A háztartási vattának a bőrre gyakorolt hatását vizsgáló, új típusú rendszer főpróbája. 3. Anthraxveszélytől tartó Mikulások e-maileken fogadják a kívánságokat.


INNEN-ONNAN
Tovább a cikkhez >>>

DUMA PLÁZA

Olykor egyetlen embernek is igaza lehet minden néppel és valamennyi évszázaddal szemben.  (Chamfort)


Tollhegy

Folytatódik a Potter-vita

A Hetek hasábjain indult és azóta országossá bővült a vita a Harry Potter-történetek gyerekekre és nem gyerekekre gyakorolt hatásáról (, 2001. november 30.). E heti számunkban újabb válogatást közlünk a szerkesztőségünkbe érkezett hozzászólásokból.


Gratulálok

A HETEK nemcsak szebb ruhát kapott, de tartalmilag is egyre gazdagabb, színesebb. Bizonyította életképességét és létjogosultságát a médiapiacon. Kedvenc hetilapom. Mindig elolvasom. Szeretem vele tölteni az időmet. Több leszek tőle. Örömet okoz. Sok sikert kívánok a jövőben is!


A tűzoltók és a veszélyek...

1994. november 24-én szélvihar tombolt Budapesten. A szokatlanul erős szél föltépte a Baross utca-Rigó utca sarkán álló épület tetőborításának egy részét. Az épületben az ELTE ITK (Idegennyelvi Továbbképző Központ) és a Fazekas Mihály Általános Iskola és Gimnázium napközi otthona működik. A meglazult lemezdarabok azzal fenyegettek, hogy a tetőről leesve emberekben vagy ott parkoló autókban tesznek kárt. Ezt elkerülendő kihívták a tűzoltóságot. A tűzoltók lezárták az épület melletti járdát. Két tűzoltó, Benkó Tibor és Csányi István a viharos szélben fölment a tetőre. Miközben biztosítás nélkül a tetőn dolgoztak, egy hirtelen szélroham belekapaszkodott egy tetőlemezdarabba, és ahogy azt megemelte, lelökte a két tűzoltót a tetőről. Mind a ketten szörnyethaltak. 


Szétesett az óriásgép

Egy rövid megjegyzést szeretnék tenni Csereklyei Márta megrendítő cikkéhez (, 2001. november 16.). Az író először (helyesen) így ír: „…amikor a Dominikai Köztársaság felé tartó A300-as óriásgép röviddel…”. Később pedig: „(…) Szinte valamennyi utas a Dominikai Közösség tagja volt. (...)”. Furcsa lenne, ha ez így volna igaz. 


Gadó György
Töröm a fejem

Kedvelt hetilapom megszólaltatta a minap Varga István MDF-es országgyűlési képviselőt (, Hetek 2001.11.30 ), aki - miként a riporternek elmondta - nem érti Medgyessy Péter viselkedését. A honatya szó szerint így fejezte ki magát: „hogy a túróba fog a kisemberekkel leülni ezek után, és megélhetési gondokról beszélgetni ez a kétmilliós órát hordó pali…” Varga úr szavaiból kitetszett, hogy szerinte az MSZP miniszterelnök-jelöltje nem éppen az egyszerű nép fia. Népfi ezzel szemben Varga úr maga, aki a (nem tejipari) túrót oly ízesen szövi a mondanivalójába, és akinek az ország egyik vezető politikusa csak úgy egyszerűen „pali”.