Vissza a tartalomjegyzékhez

Kovács Tamás
20 évesen a csúcson

Lleyton Hewitt, az ausztrálok első számú teniszezője történelmet írt azzal, hogy az ATP tornák történetében mint minden idők legfiatalabb világelsője fejezte be az évet, megelőzve olyan versenyzőket, mint Gustavo Kuerten címvédő, vagy André Agassi. 


Lleyton Hewitt, az újdonsült világelső Fotó: Reuters

Hewitt a legfiatalabb világelső címet Jimmy Connorstól vette át, aki azt 1974-ben, huszonkét évesen szerezte meg. Az ausztrálnak az idei volt élete második évadzáró mestertorna szereplése, a tavalyi lisszaboni után, ahol akkor még Kuerten volt a nyerő. Miután a brazil címvédő Sydneyben minden mérkőzését elvesztette, Hewittnek már a körmérkőzéseket záró Patrik Rafter felett aratott győzelmével sikerült elsőségét bebiztosítania, így a döntőben a francia Sebastian Grosjean feletti meglepően sima diadala már csak hab volt a tortáján. 
A fiatal ausztrál mostani győzelmével 1,5 millió USD-t keresett, így a teniszből szerzett jövedelme immáron 3,8 millió dollárra rúg. Hewitt rekordot állított fel a profi mérkőzésein elért győzelmeinek és vereségeinek arányával is: 79:17, melyből kimagaslik az ez évi, zsinórban elért tizenhét győzelme, és első, US-Openen megszerzett Grand Slam trófeája; idei hat tornagyőzelmével pedig holtversenyben áll Kuertennel. Az adelaide-i születésű fiú az ausztrál futballban kezdte pályafutását, majd tizennégy évesen nyergelt át végérvényesen a teniszre. 1997-ben, tizenöt évesen az Ausztrál Open történetének eddigi legfiatalabb résztvevője volt, 1998-ban pedig tagja Ausztrália Davis Kupa csapatának. Hewitt igazán nagyszerű évet zárhat idén, amennyiben az immár általa vezetett ausztrál csapatot november végén Melbournben, a Davis Kupa döntőjében diadalra vezeti a franciákkal szemben. Biztatóan alakul a teniszélvonalban a fiatal utánpótlás szereplése. Hewitt mellett kiváló évet zárt a spanyol Ferrero (ötödik lett a világranglistán), a tizennyolc éves amerikai Andy Roddick pedig egyedülálló módon, profi pályafutásának első évében a 16. helyre küzdötte fel magát. 
Meglepetést okozott Pete Samp-ras, a tizenháromszoros Grand Slam-bajnok, aki 1989 óta a leggyengébb világranglista helyezését érte el azzal, hogy a 10. helyen fejezte be az évet. Ennél csak az volt meglepőbb, hogy 1992 óta először az idén fordult vele elő, hogy trófea nélkül maradt. Tovább tart a háromszoros wimbledoni bajnok, Boris Becker vesszőfutása, akin 22 millió dollárt követel a német adóhivatal, miközben az ügyész tíz évig terjedhető szabadságvesztéssel fenyegeti.