Vissza a tartalomjegyzékhez

Munkatársunktól
Oscar-díj bélszínből

Idén ötödik alkalommal, látványos és elegáns gálaműsor keretében adták át 2001 októberében a „szakmai Oscar-díjként” számon tartott Arany Tallér-díjat, melyet a gyártó kategóriában egyhangúlag a Zalahús Rt.-nek ítélt a zsűri.


Farkas Imre, a Zalahús Rt. többségi tulajdonosa Fotó: Archív

A díjat az élelmiszeriparban és az élelmiszerkereskedelemben a legkiemelkedőbb teljesítményt nyújtó vállalatnak, személyiségnek ítéli oda egy, a szakma jeles képviselőiből felkért független zsűri. 
A díjat Farkas Imre elnök-vezérigazgató, a cég többségi tulajdonosa vette át. „Rádöbbentünk, hogy nem elegendő valamit birtokba venni, sokkal fontosabb a megfelelő szintű működtetés, ezért soha nem zárkóztunk el a jó ötletektől, érkezzen az bárhonnét is. Vállalatunknál mindenkinek ugyanaz a célja: kiváló minőségű, versenyképes terméket előállítani. Bár a cég fél évszázada minden évben nyereséges, nálunk sohasem volt lényeges szempont az osztalékfizetés. Úgy gondoltuk, az csak átmeneti siker; a minőség növelésébe forgatott pénz maradandóbb értéket képvisel. Az elismerés e hozzáállás helyességét igazolja számomra.”
Az 1950-ben alapított Zalahús hagyományosan szervezett, regionális szerepkört betöltő, állami középvállalatként érte meg a privatizációt, amit imponálóan simán vészelt át. Úgy vált rövid idő alatt piaci logikával működő nagyvállalattá, hogy eközben a régiós szerepből kinőve, országos lefedettségű vállalkozássá tudott válni. Az elmúlt évben 13 milliárd forint árbevételt ért el, az idei évre pedig 17 milliárdot tervez. A marhahúst főként exportpiacokon értékesíti a cég, de öt év után, újabb egy évre, beszállítói szerződést kötött vele a McDonald’s hazai vállalata. 
A díj indokolása szerint a termékfejlesztésben, valamint a modern csomagolástechnológiák (például vákuum-, illetve aromavédő csomagolás) bevezetéséért, forgalmi eredményeiért, valamint a partnerek és a fogyasztók megbízható és gyors kiszolgálását segítő saját logisztikai hálózat kiépítéséért kapta az Arany Tallér-díjat. Jelöltek voltak még többek között a Cerbona Élelmiszeripari és Kereskedelmi Rt., a Nestlé Hungária Kft. vagy a Zwack Unicum Rt. is.