Vissza a Hetek archívum borítólapjára
V. évfolyam, 47. szám, 2001. november 23

Belpolitika

Hetek-összeállítás
Célkeresztben Medgyessy

A Medgyessy Péter elleni kampány durvulását jelzi az a „kiszivárogtatás”, mely szerint a szocialisták kormányfőjelöltje három évvel ezelőtt befolyással való üzérkedés vétségét követte el. Az ügynek azonban több szépséghibája is van: egyrészt senki nem tett hivatalos feljelentést Medgyessy ellen, másrészt a befolyással való üzérkedést az ügyben érintett fideszes polgármester is cáfolta, harmadsorban pedig kiderült: a szocialista politikus lejáratásához alkalmasnak vélt dokumentumhoz valószínűleg egy betörés során jutottak hozzá a felhasználók.


Munkatársunktól
A fogatlan házőrző nem ugat

„Ha átlapozzuk a Magyar Nemzetet, egy, a kormányt támogató magyar napilapot, nem tart sokáig észrevenni a képletet. Bár a lap magántulajdonban van, a legnagyobb és legdrágább hirdetések mind minisztériumoktól, állami vállalatoktól vagy államhoz kötődő szervezetektől jönnek. Azután, ha az ember bekapcsolja az adófizetők pénzéből fenntartott közszolgálati Magyar Rádiót vasárnap reggelenként, a Vasárnapi Újságot hallgathatja, amely notórius antiszemita. (…) Ugyanakkor Orbán Viktor miniszterelnök kijelentette, hogy a Vasárnapi Újság a kedvenc rádióműsora” - írja a Financial Times (FT) Magyarország-melléklete hazánk írott és elektronikus sajtójának helyzetéről.


Munkatársunktól
63 milliárdos ünnep

Legalább 63 milliárd forintot költöttek a millennium megünneplésére, de az összeg még ennél is jó pár milliárddal több lehet, ha hozzáadjuk az önkormányzatok által az ünnepre költött összegeket - derült ki a Országgyűlés Millenniumi Albizottságának legutóbbi ülésén. A minisztériumok által a bizottságnak küldött anyagokból többek között az is kiderült, hogy a millenniumi zászlóátadók „rangsorát” Dávid Ibolya vezeti, s az ünnepség tiszteletére még Columbiában is adtak ünnepi misét Magyarország lelki üdvéért. 


Szobota Zoltán
Drága képviselők

Mi az: súlyos milliárdokról szól, de tabutéma, mert mind a hat parlamenti pártnak érdeke a szabályozatlanság konzerválása? Nem, nem az egészségügy. A pártfinanszírozás. 


Szobota Zoltán
Terrorista szekták

Újabb javaslat született az egyházügyi törvény módosítására. Az MDF két parlamenti képviselője - kis eltéréssel - az áprilisban megbukott kormányzati verziót „támasztotta fel”. 


Fókusz

Hack Péter
Büntető politika

Az utóbbi hónapokban különösen szembetűnővé vált, hogy a politika nyelvezetében egyre inkább teret nyertek a büntetőjogi kategóriák. Szinte alig van a politika szereplői között olyan személy, akit még nem vádoltak meg valamilyen bűncselekmény elkövetésével. Szinte bárki bármikor címlapra kerülhet valamilyen kriminális magatartás vádjával. Vesztegetés, sikkasztás, adócsalás, befolyással üzérkedés, számviteli fegyelem megsértése, hűtlen kezelés - gyakrabban használt kifejezések a politikai nyilatkozatokban, mint a közterhek igazságos elosztása, adócsökkentés, egészségügyi reform vagy az oktatás korszerűsítése. A rendőrség, az ügyészség és a bíróság is a politikai ütközetek részesévé válik azáltal, hogy a politikai összecsapások szereplői ezen hatóságokat is bevonják egymással leszámoló akcióikba. 


Hechs László
Saronba szorítva

Colin Powell amerikai külügyminiszternek a louisville-i egyetemen tartott beszéde január óta az első átfogó nyilatkozat volt az izraeli-palesztin konfliktus rendezéséről, eloszlatva annak vádját, hogy az ifjabb Bush nem kíván aktívabb szerepet játszani ebben a kérdésben. Powell nem terjesztett elő új tervet, lévén a szakadék izraeliek és palesztinok között túlságosan mély, hanem - a meglevő tervek és szerződések alapján - az amerikai kormányzat elképzeléseit adta közre az izraeli-palesztin békefolyamat újjáélesztésére.


Gazdaság

Kovács Klára
Kórháztörvény: egy egészségtelen ügy

Forró tél köszöntött az egészségügyre. Felszínre törő frusztráltságok, sztrájkok, kibékíthetetlen érdekellentétek követik a jobbról-balról vitatott kórháztervezetet. „Le kell számolni az illúziókkal. Nem fognak földre szállt angyalok pénzeszsákokkal segíteni, tehát a most formálódó törvény nem fog drámai változásokat hozni” - fogalmazott „biztatóan” Mikola István egészségügyi miniszter egy szakmai fórumon.


Munkatársunktól
Csak a bizonytalanság a biztos

Csak tovább nőtt a magánnyugdíj-pénztári tagok bizonytalansága a legutóbbi zárszámadási törvény elfogadását követően. Ezen belül számos változtatás látott napvilágot: január 1-jétől megszűnik a pályakezdők kötelező magánpénztári tagsága, és egy esztendejük marad arra, hogy eldöntsék, átjelentkeznek-e az állami társadalombiztosítás védőernyője alá, vagy sem. (Ez a lehetőség persze a többi pénztártag számára is adott.) A frissen munkába lépőknek 15 napon belül kell majd nyilatkozniuk, hogy a kétpilléres vagy az állami nyugdíjbiztosítás mellett döntenek-e.


Varga P. Miklós
Uniós feddés Magyarországnak

November végén megkezdődik az EU-csatlakozási tárgyalások egyik legkritikusabb szakasza: a mezőgazdasági fejezet érdemi egyeztetése. Az agrártárgyalások első fejezete az állat- és növényegészségügyi kérdéseket tárgyalja, és a jövő év első felében kerül sor a vízválasztóként emlegetett finanszírozási kérdésekre. Franz Fischler, az Európai Bizottság mezőgazdasági főbiztosa mindenesetre megfeddte Magyarországot a felkészülés elmaradása miatt.


Geszti Sándor, Chicago
Amerika jól van és vásárol

Az amerikaiak köszönik szépen, jól vannak. Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy vásárolnak. Nem véletlenül, a költekezés ugyanis az amerikai nemzeti öntudat része. A polgárok ugyanis tudják, hogy úgy tehetnek a legtöbbet országuk és gazdasági-társadalmi modelljük megvédéséért, ha egy emberként támogatják a gazdaságot, azaz továbbra is azt teszik, amit eddig: költenek.


Munkatársunktól
Oscar-díj bélszínből

Idén ötödik alkalommal, látványos és elegáns gálaműsor keretében adták át 2001 októberében a „szakmai Oscar-díjként” számon tartott Arany Tallér-díjat, melyet a gyártó kategóriában egyhangúlag a Zalahús Rt.-nek ítélt a zsűri.


Acsai Anikó
Katonai sikerek emelkedő indexek

Az Afganisztánban elért katonai sikerek hírének hatására megugrottak a világ tőzsdeindexei. A hirtelen emelkedést követte némi korrekció, összességében pluszban zárták a hetet a vezető részvénypiacok, kivétel ez alól a 27 hónapos mélypontra süllyedő olajártól sújtott orosz piac, amely közel 6 százalékkal zuhant. 


Háttér

Szlazsánszky Ferenc, Hajdú Sándor
Hideg és meleg egy szájból
Interjú Ágh Attila politológus professzorral
Tovább a cikkhez >>>

Bán Rita
Bin Ladennek igaza van

Múlt csütörtökön a helyi Petőfi-körrel összefogva a Fidelitas - a Fidesz ifjúsági szervezete - közösen meghívta a hírhedt kijelentéseiről ismert, szélsőjobboldali Lovas István újságírót Szentendrére. A ferences gimnázium pincéjében Lovasnak a médiáról kellett volna előadást tartania, azonban inkább a jövő évi választás és - az általa biztosnak tartott - jobboldali győzelem esetén végrehajtandó teljes „tisztítás” volt a témája. A jobboldali médiagurut ámulattal hallgatta a majd félezres publikum, köztük a környékbeli papság prominensei. Egy-egy komcsizós poénnál derűsen reagált az idős emberekből és fiatalokból álló közönség. Jellemző kép: előttem egy tizennégy év körüli fiú szüleivel, a pólóján „TRIANON: Igazságot Magyarországnak - 1920. jún. 4.” felirattal.


Munkatársunktól
Vadászat a vadászokra

Feltehetőleg szervezett bűnözői csoport okozta annak a 12 ezer védett madárnak a pusztulását, amelyekre két hete a vámosok bukkantak egy olasz kamionban. Rendőrségi információk szerint ugyanakkor nem az Olaszországban elfogott orvvadászok voltak az elkövetők. Az ismeretlen tettesek mellett az érintett térség vadászainak felelősségét is vizsgálják, akik viszont azt állítják: konkrét bizonyítékok hiányában csak vádaskodásról van szó. 


Frechet Tímea
Keresztényüldözés böjti időben

A ramadán böjtje az iszlám vallás egyik pillére, amelynek betartása egy iszlámhívő mennybe menetele érdekében elengedhetetlen. A „megtisztulás hónapjának” két lényeges célja, hogy a hívő lelke a böjt által legyőzze testi vágyait, illetve a jómódúak is átérezhessék a szegények sorsát a böjt önsanyargató állapotában. A ramadán időszakát azonban szélsőséges iszlám csoportok előszeretettel használják a vélt ellenségükkel szembeni „szent háború” előmozdítására és erőszakos cselekmények véghezvitelére a világ különböző pontjain. 


Hetek-összeállítás
Szabadulás az acélkoporsóból

„Biztos vagyok benne, hogy a hozzátartozóink imái segítettek élve kikerülni abból a helyzetből, amiben voltunk” - nyilatkozta Dayna Curry, egyike annak a Kabulban fogva tartott nyolc személynek, akiket mintegy három hónappal ezelőtt a keresztény hit terjesztéséért tartóztattak le a tálibok. Curryt és hét társát szinte „ottfelejtették” a várost felszabadító Északi Szövetség csapatai elől menekülő tálibok. A Shelter Now International nevű, németországi székhelyű segélyszervezet önkénteseit az Északi Szövetség katonái szabadították ki.


Hit és értékek

Grüll Tibor
Fáraók forognak a sírjukban

Semmi bajom az Indiana Jones-filmekkel. Hiszen eléggé szórakoztató, ahogyan a jó svádájú, okos és talpraesett professzor (főszerepben: Harrison Ford) hol a frigyládára, hol a Grál-kehelyre, hol pedig indián kincsekre bukkan rá a legképtelenebb helyeken. Nincs ezzel semmi baj, végtére is a filmvászon és Steven Spielberg fantáziája sok mindent elbír. De képzeljük csak el mindezt más környezetben! Mondjuk úgy, hogy a cambridge-i egyetem történészprofesszora számolna be hallgatóinak valamelyik előbb említett „szenzációs felfedezésről”. Valószínűleg hamarosan más állás után kellene néznie, esetleg egy csendes, kényelmes gyógyintézet falai között folytathatná előadásait. Nem így szűkebb pátriánkban, amely - mint azt az alábbi történet példázza - e téren is a korlátlan lehetőségek hazája.


Külpolitika

Csereklyei Márta
Szorul a hurok

„Boldog lennék, ha bin Laden fejét egy tálcán láthatnám már” - mondta Dick Cheney, az Egyesült Államok alelnöke. Az Afganisztánban harcoló, mintegy nyolcszáz fos Delta Force különleges alakulat vezetosége szerint vágya - ha nem is szó szerint - hamarosan teljesülhet, hiszen a hírhedt terrorista körül egyre szorosabbra, összesen mintegy 70-80 négyzetkilométeresre zárult a kör. A Pentagon hétvégi nyilatkozata szerint a siker „csupán pár órányira” van, igaz, azóta lapzártánkig már eltelt néhány nap, így nem lehet cáfolni azokat a tálib állításokat sem, miszerint bin Ladennek sikerült elmenekülnie Afganisztánból. Idoközben a tálibok feladták az utolsó északi hadállásukat, Kunduzt.


Papp Kornélia
Zöld út Afganisztánba

Az SPD és a Zöldek koalíciója továbbra is kormányon marad Németországban. A november közepén tartott szavazáson végül mindkét párt frakciója Gerhard Schröder kancellár mellé állt, és megszavazta a 3900 Bundeswehr-katona bevetését a terrorizmus ellen folyó harcba. Egyedülálló esemény ez a Bundestag bizalmi szavazásainak történetében: a kormányfő először kapcsolta a személye iránti bizalmat konkrét politikai kérdéshez. Németország pedig a második világháború óta először vesz részt idegen ország ellen irányuló, egyértelműen háborús akcióban.


Péterfi István
Derűs félelmek

Ahhoz képest, hogy a román sajtó vért várt a miniszterelnöki találkozón, minden nagyon simán, sőt elegáns derű közepette zajlott. Orbán Viktor és Adrian Nastase nem győzték dicsérni egymást a kapcsolatok javításában betöltött szerepükért. Kiszivárgott hírek szerint valóban kezd kirajzolódni a kompromisszum: ha a magyar fél a romániai románok számára is korlátlanná teszi a magyarországi munkavállalást, abbamaradhat a véget nem érő vita. Ez annyira meglepte a román sajtót, hogy a bukaresti lapok azóta sem kommentálták: a román közvélemény és a média nemigen tud mit kezdeni pozitív vagy annak látszó fejleményekkel a román-magyar viszonyban.


Mondovics L. Gábor
Vesztett a király jelöltje

Megtartották a régóta tervezett választásokat a koszovói tartományban. Szakértők szerint megvan az esély arra, hogy stabil kormány jöjjön létre, és ne a mindennapos botrányoktól legyen hangos az albán többségű terület vezetése. Közben Bulgáriában is választottak, ahol a köztársasági elnök kiléte volt a tét. Az eredmény: a volt király mellett most egy volt kommunista lett az ország első embere.


Lukács András
Egymilliárd vírus a borítékban

Tanácstalanul állnak a nyomozó és a járványügyi hatóságok a legújabb lépfene-megbetegedéssel szemben, a betegséget ugyanis ezúttal egy vidéken élő idős hölgynél mutatták ki, akinek semmiféle kapcsolata nem volt a támadások korábbi érintetteivel, politikusokkal, újságírókkal vagy postásokkal. Ottilie Lundgren az amerikai bioterror ötödik áldozata.


Márer György , New York
Polgárjogok és biztonság

Az elmúlt néhány hét folyamán a Bush-kormány serény lépéseket tett, hogy kiszélesítse nemzetbiztonsági meghatalmazását és törvényfoganatosítási hatáskörét, mégpedig oly módon, hogy megkerülje mind a kongresszust, mind a bíróságokat. A végrehajtó hatalom közelmúltban kiadott rendelkezései engedélyezik a kormánynak hadbíróságok létrehozását terrorizmussal gyanúsított külföldiek ügyeinek tárgyalására, nem kevésbé lehetővé teszik a közelmúltban USA-ba érkezett, zömmel közel-keleti férfiak ezreinek kihallgatását, lelassítják a vízumkiadás folyamatát muszlim férfiak számára, valamint jóváhagyják egyes szövetségi őrizet alatt álló személyek és ügyvédeik között folyó beszélgetések lehallgatását.


Publicisztika

Heller Ágnes
Modernitás és terror I.

Az alábbiakban részleteket közlünk Heller Ágnes filozófus még meg nem jelent, nagyívű tanulmányából, amelyet a New York-i Constellation című folyóirat felkérésére írt. A teljes szöveg a Constellation 2002. januári számában jelenik meg. (A magyar fordítást a Múlt és Jövő Kiadó jelenteti meg december közepén.) 


Sport

Kovács Tamás
20 évesen a csúcson

Lleyton Hewitt, az ausztrálok első számú teniszezője történelmet írt azzal, hogy az ATP tornák történetében mint minden idők legfiatalabb világelsője fejezte be az évet, megelőzve olyan versenyzőket, mint Gustavo Kuerten címvédő, vagy André Agassi. 


Varga József
Lewis harmadszor a trónon

Sporttörténelmi esemény tanúi lehettek azok a szerencsések, akik látták a Las Vegasban megrendezett Lewis-Rahman nehézsúlyú vb-döntőt. A tét az IBF (Nemzetközi Bokszszövetség), a WBC (Bokszvilágtanács) és az IBO (Nemzetközi Boksz Szervezet) bajnoki övének megszerzése, valamint Lennox Lewis lelkivilágának rendbetétele volt. 


Mondovics L. Gábor
Remek formában a Lakers

Az észak-amerikai profi kosárbajnokságban az elvárásoknak megfelelően igen magas szinten folyik a játék. Igaz, a magyar NBA-kedvelők ebből nem sokat láthatnak, de az élet ettől ott még nem áll meg. Az biztos már most is, ugyan a vége még messze van, hogy a Los Angeles Lakers ott lehet a végső körökben is.


Szabadidő

Sándor András
A Korda-villa gazdája

Lassan 45 éve, hogy a pályán van. Majd 30 nagylemez, és több mint 500 kislemez őrzi dalait. Két évtizede feleségével halmozza sikereit. Mindezek ellenére még úgy érzi: nem ért a csúcsra.


Chagall-plakátok Budapesten

Az idén kényeztetnek minket Chagallal, színekkel meg mesékkel. Alig egy hónapja ért véget a nagynevű festő kiállítása a Zsidó Múzeumban, most a művész saját kezűleg készített plakátjait üdvözölheti a budapesti közönség. A Petőfi Irodalmi Múzeum falai között számos színes csoda elevenedik meg, melyeket a kiállítótérbe helyezett fa tövében, egy „őszi park” padjára kuporodva szemlélhet a látogató. A szivárvány megannyi színével játszó litográfiákon a megszokott Chagall-világ: Mózesek, Dávidok, tűzben izzó szerelmesek, álomszínház, kékszárnyú madarak, ajándékvirág. 


Megjelent Bródy János legújabb lemeze
Tovább a cikkhez >>>

Halászlé ősszel

Kellemes idővel kezdődött a november. Mit lehet ilyenkor tenni? Kirándulni kell. A Balaton partjára nem először esik a választás. Az egész napos kirándulás végállomása Balatonfüred. 


Könyvsikerek
Tovább a cikkhez >>>

Pálfy Gyula
És leültek játszani

Drámai fordulat történt pénteken: elmaradt a Dáridó. Az ok, mely kiütötte egy mulatni vágyó ország főműsorát, a hírneves Maastrichtban megült „Domino Day” volt, az éhesszemű Európa élőben figyelte rekordkísérlet. Sikerül-e hárommillió-hétszázötvene-zer kicsiny színes dominót különböző mintákba és alakzatokba rendezni úgy, hogy a három hónapos, kilencvenemberes munka rövid idő alatt lát-ványosan dőljön le. 


Csokoládémúzeum Budapesten

Várhatóan a jövő év első felében megnyílik Magyarország első csokoládémúzeuma, amely vetítéssel, előadásokkal, kóstolókkal és sok meglepetéssel várja majd az ínyenceket a főváros XVI. kerületében, egy hajdani nemesi kúriában.


Kovács Györgyi
A bizalom a fizetésnél is fontosabb

A „Legjobb munkahely” elnevezésű átfogó kutatási program külföl-dön komoly hagyományokkal bír. A Hewitt Inside Consulting idén először hazánkban is elvégezte a felmérést.


PROGRAMAJÁNLÓ
Tovább a cikkhez >>>

Színes

Sorompó-ruljárt kecske

Itthon történt, egy vasúti kereszteződésben. Leengedték a sorompót. Megállt egy motoros, mögötte egy lovas kocsi, mögötte egy autó. A motoros berregése és kipufogója úgy felidegesítette a lovat, hogy beleharapott a motoros vállába. Erre a fickó a nála lévő tartalék bukósisakkal fejbe vágta a lovat. A ló rükvercbe kapcsolt, és nekitolatott a mögötte álló autónak. Persze az autós kiugrott, a kocsis is leszállt és egymást szidták keményen. Közbeszólt egy arra járó ember, aki rövid kötélen egy kecskét vezetett. Most már négyen veszekedtek. Hogy a kecske ne zavarja a hadonászásban a gazdáját, a jóember odakötötte a sorompóhoz. Észre sem vették, hogy a vonat közben elment, a sorompót felemelték. Kis idő múlva a gazda keresni kezdte a kecskéjét, ami akkor már csendesen, „lélegzetvisszafojtva” lógott a sorompó tetejéről...


Mosógép ebeknek

A forradalmian virágzó technológiai újítások betoppantak minden, magára valamit adó négylábú életébe. Egy leleményes spanyol, Eduardo Segura megalkotta minden idők első kutya- és macskamosó automatáját.


Alaszkai hóhiány

Bosszúsak az Iditarod verseny rendezői a túlzott meleg és hóhiány miatt. Az Iditarod (más néven: „kutyák napja”), egy 1770 kilométeres alaszkai - Anchorage-től Nome-ig tartó - szánfutam, melyet március elején szoktak megrendezni. Az enyhe időjárás azonban most megnehezíti a nevezők felkészülését; az idei tél ugyanis rekordot döntött. 


Rendíthetetlen mozi katonák

Amerikában újra aktuálissá vált a hősökkel foglalkozni. A Blockbuster közvélemény-kutató cég készített is egy felmérést, hogy melyik filmbéli katona ma a legnépszerűbb Amerikában. Ezek szerint Tom Hanks a Ryan közlegény megmentése című filmben alakított jelleme a legsikeresebb. 


Újra láthatnak a gyógyíthatatlan vakok

Az írisz sejtjeiből előállított fotoreceptorok - fényfelvevő idegvégződések - segítségével a vakoknak nagyobb esélyük van arra, hogy visszaszerezzék látásukat. Az eljárást kidolgozó japán tudósok egyelőre csak patkányokon kísérleteztek, azaz a kutatás még korai szakaszban van. 


Mi van a képen?

1. Derrick-rajongók klubjának alakuló ülése 2. Elszegényedett öregotthonban altatópirulák helyett német sorozatokkal kísérleteznek 3. A „Valósítsuk meg álmainkat” kormányprogram aktivistái Fotó: Mz/x


INNEN-ONNAN
Tovább a cikkhez >>>

DUMA PLÁZA

A légköri zavar a természet védekezése bizonyos rádióműsorok ellen. (internet graffiti)


Vélemény

Dr. Szarka Lajos
Polgárok vagy alattvalók

Manapság ismét közkedvelt a „polgár” szó használata. Polgári kormány, magyar polgárok stb. a korábbi elvtárs vagy a még korábbi nagyságos úr, méltóságos úr, excellenciás uram helyett. Azt azonban már kevésbé veszik figyelembe, hogy a polgár fogalma a szabadság szülötte.


Fekete János
Reflektorfényben

A riportok készítőit mindig is tiszteltem, s az volt a véleményem, hogy közvélemény-formáló tevékenységük igencsak fontos társadalom-lélektani jelentőséggel bír. Az események és személyiségmegnyilvánulások reflektorfénybe állítása azok mélyebb megértéséhez, az előzmények föltárásához és a várható következmények mérlegeléséhez sokban hozzájárulhat. De sajnos - mint a beszélt és írott szó általában - ezek elfedését, meghamisítását és összezavarását is eredményezheti. Ez a riporter felelőssége.