Vissza a Hetek archívum borítólapjára
V. évfolyam, 46. szám, 2001. november 16

Belpolitika

Pannon cserébe a zárszámadásért
Védelem alatt a csurkista szócső

Kacsának minősítette az elektronikus médiumok felügyeletét ellátó Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) szóvivője azt az állítást, hogy Csurka István „odatelefonált” a testületnek a Pannon Rádió védelme érdekében. Ladvánszky György, az ORTT tagja viszont érthetetlennek tartja, hogy egy, a Pannon Rádió frekvenciaengedélyét veszélyeztető új előterjesztés - az ügyrenddel ellentétben - nem került napirendre. Egyes vélemények szerint a kormánypártok és a MIÉP között alku tárgya volt a szélsőséges rádió engedélye a zárszámadás megszavazásáért cserébe. 


Szlazsánzsky Ferenc, Hazafi Zsolt
Igazság vagy szolgáltatás

A közelmúltban több kedélyborzoló bírósági és ügyészségi határozat is napvilágot látott: a súlyos köztartozásokkal rendelkező Fidesz-közeli cégek eltüntetésével gyanúsított Schlecht Csaba ügyében vádemelés nélkül megszüntették a nyomozást, Várhegyi Attila kulturális államtitkár és Fidesz országos választmányi elnök perében az ügyész az ítélethirdetés előtt két nappal jelentősen enyhítette a vádat. Varga Tamást, a vezető kormánypárt egykori gazdasági tanácsadóját csak távollétében tudták elítélni, mert a hosszasan húzódó eljárás során „eltűnt”, miközben Szabadi Béla egykori kisgazda koalíciós partnert és államtitkárt indokoltnak látták előzetes letartóztatásba helyezni. Az esetek kapcsán az ellenzék az igazságszolgáltatásba vetett bizalom csökkenéséről és politikai befolyásolásról beszél, a kormányoldal ugyanakkor azt állítja, éppen az ilyen ellenzéki nyilatkozatok ássák alá az állampolgárok bizalmát. 


Szobota Zoltán
A kaméleon lámpavassal fenyeget

„Milyen konszenzust lehet kialakítani gyilkos, hazaáruló, senkiházi rohadékokkal? Semmilyet, és ha valaki időnként kifütyüli őket, akkor utána nem megsértődni kell, hanem mélyen elgondolkodni és elmenni örökre a büdös francba, és nagyon örülni, hogy nem lógunk a lámpavason” - javasolta az ATV péntek esti Sajtóklubjában Bayer Zsolt, a Duna TV közművelődési igazgatóhelyettese, a Magyar Nemzet publicistája az 56-os megemlékezéseken kifütyült Medgyessy Péternek és Kovács Lászlónak. Ki ez a bátor férfiú, kérdezték sokan, de a java még hátra volt…


Szobota István
Pintér a tüzet is megvonná

A tűzoltók járulékmegvonásai és -kifizetései körüli vitákat ma már nagyon kevesen kísérik figyelemmel, mivel az az idén nyáron történtek óta szinte követhetetlenné vált. Ez év júniusában végre mindkét fél (tűzoltószakszervezetek-Belügyminisztérium) számára kedvező megállapodás köttetett, amely a már több éve folyó pereskedések és sárdobálás végállomását jelenthette volna, ám röpke tíz nap alatt kiderült: korai volt ünnepelni.


Fókusz

Mészáros István László
Kormánypapok

Véglegesedik a Fidesz és a történelmi egyházak újabb választási szövetsége. A történelmi felekezetekre elköltött eddigi forintmilliárdokat a Fidesz irányította parlament ezen a héten újabb pénzekkel toldotta meg. A jövőben az adófizetők akaratát semmibe véve a személyi jövedelemadó egy százalékának felajánlása után járó állami kiegészítő támogatást is kizárólag a történelmi felekezetekhez irányítják. Ehhez járulhat még az ötezer főnél kisebb lélekszámú községekben élő katolikus papok, református és evangélikus lelkészek fizetésének havi húsz-harmincezer forintos állami bérkiegészítése, amit januártól terveznek bevezetni. A Fidesz-kormány a történelmi felekezetek vallási kínálatát gyakorlatilag állami szolgáltatásként garantálja. 


Makki Marie-Rose
Kereszttűzben az anyóspénz

Az utóbbi évtizedben egyre elterjedtebb nézet szerint a gyermekvállalás a szegénység vállalását jelenti ma Magyarországon. Talán ezt az állapotot akarja sajátos módon enyhíteni az a Fidesz által nemrégiben felvetett és meglehetősen vitatott jogszabály-módosítási ötlet, amelynek lényege, hogy a kereső gyermek felajánlhassa adójának meghatározott százalékát a szülei számára. 


Hack Péter
Haldokló parlamentarizmus

A héten az Országgyűlés elfogadta az őszi ülésszak legfontosabbnak tartott törvényét, a zárszámadást. A kormány - korábban bizonytalannak látszó többsége ellenére - 207 igen, 160 nem és 3 tartózkodás mellett meggyőző többséget tudott a javaslat mögé felsorakoztatni. A kormánypártok támogatása mellett igennel szavazott a MIÉP, nyolc független képviselő, továbbá három szocialista képviselő is. (Két szocialista képviselő véletlenül, Szűrös Mátyás szándékosan támogatta a kormány előterjesztését.) 


Gazdaság

Danka Ildikó
Újabb kedvezmények a lakáshitelpiacon

Az újabb és újabb hitelpiaci kedvezmények már az év eleje óta fokozták az új lakást keresők vásárlási kedvét, s ez érzékelhetően idén ősszel csúcsosodott ki. Mivel november 1-jével léptek életbe az újabb kamattámogatások, sokan a beígért kamatcsökkentésre számítva elhalasztották a nyári hónapokban a lakásvásárlást. A változás értelmében az új kamatkedvezmények érvényesek lesznek a korábban felvett lakáshitelekre is, így a régebb óta futó hitelszerződésekre is igényelhetők lesznek a most életbe lépő nagyobb mértékű kiegészítő kamattámogatások és adókedvezmények. 


Takács Gabriella
Régi valuták EU-tanáziája

Ajánlatos minél hamarabb bankszámlára helyezni az otthon tartott valutákat - hívta fel a figyelmet a közelgő euróra való tekintettel a Magyar Nemzeti Bank (MNB). Mint ismeretes január elsejével megszűnik 12 jól ismert európai valuta. A jegybank most informáló kampányt indít annak érdekében, hogy zökkenőmentes legyen az áttérés. A bankok ugyanis január elsején automatikusan átváltják a bankszámlákon szereplő összegeket euróra, de ugyanezt február 15-étől kezdve csak az adott ország jegybankjai teszik meg. Ebben az esetben nem csak az utazás, hanem az átváltás is külön költséget jelent, hiszen a bankok 25-30 százalékos felárakkal dolgoznak. 


Bohács Krisztina
Beszéljünk bombasztikusan

Ha valaki megkérdezné tőlünk, hogy szeretnénk-e hasonlítani azokra, akik a bennük rejlő tartalmakat közhelytől mentesen, csak a rájuk jellemző módon, kreatívan képesek kifejezni, legyünk őszinték, biztosan azt válaszolnánk: „igen”. Szabó Katalin nemrégiben megjelent „Kommunikáció felsőfokon” című könyvében a sikeres kommunikációt vizsgálja, s úgy véli, a jó stílus világos, tömör, erőteljes is. 


Györök Orsolya
Megnyílt a kínai nagy fal

Tizenöt év sorban állás után végül is a Világkereskedelmi Szervezet (WTO) felvette tagjai közé Kínát és Tajvant. A csatlakozásnak minden bizonnyal komoly hatásai lesznek a kínai gazdaságra és a közel másfél milliárdos népességre, valamint a világgazdaságra egyaránt. Számos szakértő ugyanakkor a jelenlegi kínai hatalmi rendszer destabilizálódására számít a tagság következményeként.


Gadó György
Még Svájcban sem fenékig tejfel

Szegénynek lenni „nem kunszt” akkor, ha az ember huzamosan munkanélküli, ám a valóság gyakran rácáfol arra az erkölcsi tanításra, hogy „csak dolgozz, viszed majd valamire!” - mert kiderül: szorgosan munkálkodva is „sikerül” megmaradni szegénynek. Még a gazdag Svájcban is.


Acsai Anikó
Pánik kísérte az Airbus tragédiáját

Az amerikai repülőgépszerencsétlenség hírére pánikkal reagáltak a tőzsdék, az első ijedtség elmúltával azonban újra felfelé mozdultak az indexek, és Japán kivételével emelkedéssel zárták a hetet. A Nikkei közel 6 százalékos esése a japán GDP-adatnak köszönhető, ami 2,9 százalékos csökkenést mutat az első félévre. 


Háttér

Csereklyei Márta
Megerőszakolt csecsemők

A Dél-afrikai Köztársaságban a héten tárgyalja a bíróság annak a hat férfinak az esetét, akik október végén, egy vidéki településén megerőszakoltak egy kilenc hónapos kislányt. Az afrikai országban az elmúlt egy év alatt nyolcvan százalékkal nőtt a gyermekek ellen elkövetett erőszakos szexuális bűnesetek száma. A helyzetet csak súlyosbítja, hogy minden nyolcadik ember HIV-pozitív. Miközben a kormány a számára legkényelmesebb struccpolitikát folytatja, az egyre fékezhetetlenebbé váló AIDS-halál, s a kétségbeesés árnyékában mindinkább megerősödik az a hiedelem, mely szerint a betegségből csak úgy lehet meggyógyulni, ha valaki szűzzel hál - és ki lehetne szüzebb egy ártatlan csecsemőnél… 


Lukács András
Riadóterv himlőzárlat esetére

Öt hét bizonytalankodás után végre megmozdult a biológiai terrorizmus elleni védelmi rendszer az USA-ban: az elmúlt héten az Egyesült Államok Egészségügyi Minisztériuma egy készenléti csoportot hozott létre, amelynek feladata az esetleges további biológiai támadások elleni hatékony védekezés kidolgozása. 


Hit és értékek

Hechs László
A muszlim zsidóellenesség gyökerei

Ha átvizsgáljuk az izraeli-arab konfliktus több mint százéves történetét, érdekes jelenségre figyelhetünk fel. Zsidó részről a képviseleti szervek, a Cionista Világszövetség, a Zsidó Ügynökség, amelyben a nem cionista zsidóság is képviseltette magát, és a mandátumi időkben a zsidó önkormányzat szerepét látta el, majd Izrael kormánya mindig is elfogadta a konfliktus megoldását célzó kompromisszumos javaslatokat, még akkor is, ha azok fájdalmas lemondásokkal jártak volna. Még ha Jeruzsálemről, az ókori zsidó állam és a zsidó nép szellemi és politikai fővárosáról is le kellett volna mondaniuk. 


Interjú

Tihanyi Péter
Az államnak nincs szíve
Egy zalai kisfiú megrendítő küzdelme az életért

„Van egy család, ahol 14 évvel ezelőtt megszületett szívbetegséggel egy kisfiú. Betegsége mára olyan súlyossá lett, hogy csak szívátültetéssel menthető meg az élete. A döntésre jogosult Országos Kardiológiai Intézet nemet mondott a beavatkozásra. Ezzel a kisfiú halálos ítéletét írta alá. Az aláírók olyan emberek voltak, akiknek semmi közük a szívsebészethez. Gyuszika gyakorlatilag haldoklik.” (Papp Lajos szívsebész professzor)


Karl Pfeifer, Bécs
Fortyogó náci eszmék

Furcsa, ha egy, az osztrák kormányhoz közel álló bécsi hetilap, a Zur Zeit - melynek kiadói közt található Haider volt főideológusa, Andreas Mölzer - már négyéves fennállását olyan szimpóziummal ünnepli, mint ahogy ezen a hétvégén Gloggnitz mellett történt. 


Hajdú Sándor
Falból vagy őszintén

Míg a miniszterelnök két hete a Frankfurter Allgemeine Zeitungnak adott nyilatkozatában nem zárta ki egyértelműen a MIÉP-pel való kormánykoalíció lehetőségét, addig az elmúlt napokban Pokorni Zoltán, a Fidesz-MPP, Dávid Ibolya, a MDF elnöke, valamint Szájer József, a Fidesz parlamenti frakciójának vezetője mindezt kizárták. Az ellenzék véleménye szerint ez a kétértelmű „lebegtetés” máris jelentős károkat okozott az ország uniós megítélésében. 


Külpolitika

Eperjesi Ildikó
Kabul megvadul

Vegyes érzelmekkel fogadták az Északi Szövetség bevonulását Kabulba a helyiek és a terrorellenes koalíció vezetoi is. Bár az afgán fovárosban vége a szigorú vallási törvénykezésnek, a sariának, sokan tartanak attól, hogy megismétlodnek a kilencvenes évek eseményei: az északiak nem békét, hanem véres összecsapásokat visznek a sokat szenvedett Kabulba.  A brit vezetok hangsúlyozzák, hogy az amerikai terrortámadásért felelosöket számon kell kérni. Az afganisztáni háború kritikusai szerint viszont a harcok túl sok civil áldozattal járnak, ráadásul az ÉSZ harcosai sem nevezhetok szabadságharcosoknak, sokkal inkább a humanitárius segélyek megdézsmálói és a lakosság kemény elnyomói.


Csereklyei Márta
Szétesett az óriásgép

Öt év alatt - nem számítva a szeptemberi gépeltérítéseket - már a negyedik nagy utasszállító repülőgépet érte katasztrófa röviddel a New York-i felszállást követően. Bár a terrorizmust egyik esetben sem nevezték meg hivatalos okként, gyanús körülmények minden esetben találgatásokra adtak okot. 


Márer György, New York
Milliárdos befutó

Mike Bloomberg most először lépett a nagy nyilvánosság elé mint politikus - és mit tesz a sors, első próbálkozása győzelemmel végződött egy olyan jelölttel szemben, aki már 11 esetben pályázott jelöltként ilyen vagy olyan közhivatalra, és aki - legalábbis a felmérések szerint - az utolsó pillanatig vezetett a New York-i polgármester választáson. 


Hetek-összeállítás
Gyorsít a szuperállam

Változtatásokat sürgetett az európai védelmi és belső biztonsági rendszerben Romano Prodi, az Európai Bizottság elnöke. Prodi szerint a szeptemberi terrortámadás alaposan megváltoztatta a politikai tájképet, és emiatt fel kell gyorsítani az európai integrációt. 


Mondovics L. Gábor
Vörös sapkások lázadása

Jugoszlávia még mindig nem számít békés területnek: a Milosevics kiadatása óta húzódó belpolitikai válságot tovább mélyítette, hogy a legképzettebb katonai egység tagjai is fellázadtak és a belügyminiszter lemondását követelték. A lázadás oka annak megkérdőjelezése, vajon jogos-e a háborús bűnösök kiadatása Hágának. 


Négykeréken

A világ első autóversenye
Tovább a cikkhez >>>

Mazda 6
Tovább a cikkhez >>>

Vadonatúj autóscsemegék
Tovább a cikkhez >>>

Ha leesik az első hó

Egyesek szerint nem az emlékezés, hanem a felejtés képessége teszi lehetővé, hogy éljünk, de most, a téli autószezon küszöbén nem árt egy pár aranyszabályt feleleveníteni. Az első hó megjelenésekor a téli gumit felszereltetni szándékozók gumis műhelyek előtti várakozási ideje négyzetes arányban áll a leesett hó mennyiségével. 


Sport

Mondovics L. Gábor
Dicsőség és kudarc

Diego Armando Maradona a világ legnagyobb labdarúgója volt a nyolcvanas években és a kilencvenes évek elején - de egyben ő volt a legellentmondásosabb és legtalányosabb játékos is. Képtelen volt úgy megjelenni a nyilvánosság előtt, vagy csak kifutni a gyepre, hogy ne keltsen szélsőséges érzelmeket. Búcsúmérkőzésén sem volt ez másképp.


Kovács Tamás
Ki lesz a mesterek mestere

Erre a kérdésre ad választ a héten Sydneyben zajló férfi ATP mestertorna-világbajnokság, melyen a jelenlegi legjobb nyolc teniszező vesz részt. Játszik az idei négy Grand Slam-bajnok, időrendi sorrendben: Agassi (Austral Open), Kuerten (Roland Garros), Ivanisevics (Wimbledon) és Hewitt (US Open). 


Átadták az UTE stadiont
Tovább a cikkhez >>>

Varga József
Lendületben a Rangers és a Blackhawks

Az észak-amerikai jégkorong ligában egyre több csapat rukkol elő remek teljesítménnyel. Az eddig is pompásan szereplő vezető hármas, a Detroit, az N.Y. Islanders és a Calgary mellé újabb együttesek zárkóztak fel: Nyugaton a Chicago Blackhawks gárdája, amely nem kis meglepetést okozva sorozatos győzelmeket produkál. 


Szabadidő

Olvasni drága öröm

A könyvekből szerzett ismeret ezerszer sokrétűbb tudást ad, mint az interneten rendre összegereblyézett információhalmaz. A nyomtatott könyv és az informatika előreláthatóan sokáig képes lenne kiegészíteni egymást. A legnagyobb veszélyt a nyomtatott könyvekre nézve ugyanis nem annyira a komputerek, sokkal inkább a könyvkiadás világszerte magas költségei jelentik. Mindez nemrégiben hangzott el egy konferencián a Francia Intézetben. 


Finta Szilvia
Három vallás, egy mese

Áprilisban volt ugyan a premierje Lessing Bölcs Náthán című művének, de témáját tekintve most vált igazán aktuálissá. Alácsúszott a történelem. A német színpadokon gyakorta bemutatásra kerülő darabot nálunk kevésbé játsszák, de a közönség örömére most ismét színre került, ezúttal Mészáros Tamás rendezésében a Pesti Színház deszkáin.


Kék Angyal centenárium

Száz esztendeje, 1901. december 27-én Berlinben született Maria Magdalena von Losch, akit Marlene Dietrichként ismert meg a világ. Még a némafilm korszakában, 1922-ben állt először a kamerák elé a fiatalon dundi díva. Felfedezője, Joseph von Sternberg, az Osztrák-Magyar Monarchia szülöttje volt. A „Kék Angyal” 1930-ban nemzetközi sikert hozott a színésznőnek és az USA-ban is otthonosan mozgó rendezőnek, Sternbergnek. 


Színes

Viszkis helyett teás

Hirtelen haragú feleségétől való félelmében rabolta ki a minap egy harminchárom éves férfi a zirci takarékszövetkezet pápai fiókját.


Karácsonyi őrület

Tavaly egy átlagos angol vásárló 15 órát töltött karácsonyi ajándékok vásárlásával - derül ki egy új felmérésből. A legtöbben öt alkalommal indultak el vásárolni, és megközelítőleg két órát töltöttek sorban állással. 


Megtalálták Kolumbusz egyik hajóját

Panama partjainál rábukkantak egy kimondottan jó állapotban lévő vitorlásra, mely valószínűleg Kolumbusz Kristóf hajóhadához tartozott. A hajó a felfedező negyedik amerikai útján süllyedt el. A panamai Nemzeti Kultúrintézet igazgatója, Rafael Ruiloba szerint az 1503-ban elsüllyedt hajó azért maradt épségben, mert a homok és a korall teljesen beborította. 


Felszökött a taxi ára

A lengyelországi Scsecsin városában egy férfi felmászott egy magas fára a drága taxiszámla kifizetése helyett, és a dühös sofőr elől ágról ágra ugrálva menekült.


Ki van a képen?

1. New York-i divatdiktátor kedvenc kutyájával. 2. Utastársával beszélgetést kezdeményező, csökkentlátó turista. 3. Férjével kutyául bánó amerikai üzletasszony. Fotó: Reuters


INNEN-ONNAN
Tovább a cikkhez >>>

DUMA PLÁZA

Úgy érzem, mintha valaki sáros lábbal nyelvemre lépett volna. (W. C. Fields, amerikai színész, író)


Vélemény

Hazafi Zsolt
Fidesz-Magyarország: mennyország
Kerekasztal-beszélgetés Kende János történésszel és Wéber Attila politológussal
Tovább a cikkhez >>>