Vissza a Hetek archívum borítólapjára
V. évfolyam, 44. szám, 2001. november 02

Belpolitika

HELYESBÍTÉS
Tovább a cikkhez >>>

Szobrot Schlechtnek

Szégyen és gyalázat, hogy Schlecht Csaba, ez a becsületében többszörösen megtiport, igaztalanul megvádolt ártatlan honpolgár még mindig nem kapott semmiféle kárpótlást az őt ért meghurcoltatás miatt. Sem anyagi, sem erkölcsi, sem semmilyen kárpótlást! Ezt nem tűrhetjük tovább!


Sebestyén István
Nem esküszünk

Negatív rekordot dönthet a házasságkötések száma: hazánkban a második világháború évei óta nem mondták ki ilyen kevesen a boldogító igent, mint ebben az évben. Bár ezzel párhuzamosan az élettársi kapcsolatok száma nőtt, szakértők szerint ennek az együttélési formának a stabilitása még a házasságokét sem közelíti meg. A statisztikai adatokból továbbá az is kiderül: a házasodási kedv csökkenése a népességfogyást is erősíti.


Hazafi Zsolt
Ki lesz a soros
Interjú Sipos Balázs történész-politológussal


Hajdú Sándor
Közös cél a kormányváltás

Külön indul az MSZP és az SZDSZ a választásokon, mondták a Heteknek egybehangzóan a két párt vezetői. A szabad demokraták nem akarnak az MDF-hez hasonlóan feloldódni egy nagyobb pártban, a szocialisták pedig úgy vélik, egyedül is képesek abszolút többséget szerezni. Ezzel együtt mindketten a jelenlegi kormány leváltását tűzték ki alapvető céljuknak, a „lehetséges együttműködés” formáiról azonban eddig nem sok konkrétumot tudattak. Az viszont egyértelmű, hogy a Demszky-korszakhoz viszonyítva javult a két párt közötti kapcsolat. 


Életmód

Taverna a harmadikon
Tovább a cikkhez >>>

Megszületett André Agassi trónörököse

„Ez eddigi életünk legcsodálatosabb napja, nagyon hálásak vagyunk ezért a csodás ajándékért” - nyugtázta a napokban a tényeket Steffi Graf André Agassival közös gyermekük születése után.


Könyvsikerek
Tovább a cikkhez >>>

Receptkönyv kutyáknak

Kezdetben volt a velőscsont… Ma már persze egy valamirevaló öleb ilyesmire rá sem néz, legalábbis natúr formában, hiszen kutyáéknál is hódít az ínyenckonyha: egy francia mesterszakácsnő könyvet jelentetett meg, telis-tele ebeknek szánt finomságok receptjeivel. Az étkek többsége gazdinak és kedvencének egyaránt szól, hiszen a hozzávalók többsége „két kutyára és két gazdira” való. Ilyen például a velőscsont kaviárral, melyből az előbbit (szerencsére) a kutyus, az utóbbit pedig a gazdi fogyaszthatja el, némi pezsgő kíséretében. 


Illatvadászok nyomában

Parfüm, azaz a „füst révén nyert illat”… bármelyikre is gondolok, egytől egyig üvegbe zárt csodavilágok, műalkotásnak kijáró csomagolásban. Aranyszínűek, aztán könnyűzöldek, átlátszó kristályok, vagy épp sűrű barnák. Szemet és orrot gyönyörködtetőek. Mindegyik más és más, és mindegyik tökéletes a maga nemében. 


Fókusz

Szobota István
Nyílt levél a püspök uraknak

„Tisztelt Püspök Urak! Bizonyára Önöket is nyugtalanítja a magyar antiszemitizmus újjáéledése, valamint honfitársaink és hatóságaink gyakran tettekben is megnyilvánuló cigányellenessége” - kezdődik az a nyílt levél, amelyet magukat hívő értelmiséginek nevezők írtak alá, és juttattak el a katolikus, a református és az evangélikus egyház vezetőinek.


Szobota István
Lelkészek akciós áron

Húsz-harmincezer forintnyi fizetéskiegészítést tudhatnak magukénak jövő év elejétől azok a papok és lelkészek, akiket „juhaik” nem képesek eltartani. Az ötezres lélekszámot meg nem haladó kistelepülések lelkipásztorai egyházközségük nagyságának megfelelő kvázi-normatív támogatásban részesülnének a kormány jóvoltából. A korábban már feltételes ígéretként elhangzó gesztust Balog Zoltán, a miniszterelnök egyházügyi tanácsadója erősítette meg Berettyóújfalun egy egyházi fórumon.


Hetek-összeállítás
Amerika fele fél

Miközben története során az Egyesült Államoknak első ízben van belbiztonsági minisztere, az egyszerű állampolgár egyre kevésbé érezheti biztonságban magát. Sőt, a jelek szerint úgy tűnik, követhető magatartási mintára vezetői részéről sem számíthat. 


Hetek-összeállítás
Kétszínű szaúdi politika

A szeptember 11-ei támadást követően egy szaúdi herceg tízmillió dolláros csekket kívánt átnyújtani New Yorkban a mentőmunkálatokra - egyúttal azonban azt is fontosnak tartotta közölni, hogy a támadást Amerika a közel-keleti politikájának köszönheti. New York polgármestere, Rudy Giuliani, aki szerint semmivel sem lehet indokolttá tenni a Világkereskedelmi Központ ellen elkövetett szörnyűséget, a felajánlást megköszönve megkérte a herceget, hogy tartsa meg a pénzét. 


Kölcsönösen etetik egymást

Az Afganisztán elleni nyugati támadások negyedik hetében a média észrevehetően kétkedő hangokat kezdett hallatni a civil áldozatok számának növekedése miatt. Kérdéses viszont, hogy a légicsapásokat meddig kell még folytatni a hőn óhajtott afgán kormányváltásig, illetve bin Laden „leszereléséig”. A brit és amerikai vezetők mindenesetre igyekeznek a közvéleményt felkészíteni a várhatóan elhúzódó háborúra, mialatt John Ashcroft amerikai igazságügy-miniszter bejelentette: újabb terrortámadások várhatók Amerikában, illetve külföldi amerikai érdekeltségek ellen.  Tony Blair brit miniszterelnök walesi beszédében igyekezett visszaszerezni az emberek rokonszenvét. „Ha vannak is hibáink, Nagy-Britannia erkölcsi normákkal rendelkező nemzet, kifejlett érzékkel a jó és rossz megkülönböztetésére. Ez az erkölcsi hozzáállás le fogja győzni a fanatizmust, a terroristákat és támogatóikat” - mondta a brit miniszterelnök. Robin Cook, Blair előző külügyminisztere pedig arra figyelmeztetett, hogy „ha nem teljesítjük ezt a feladatot, ha hagyjuk, hogy Oszama bin Ladent továbbra is támogassa az afgán kormány, újra támadni fog, és legközelebb talán nem hatezer, hanem tizenhatezer embert fog megölni.” 


Gazdaság

Kovács Klára
Újabb kormányinfúzió a köztévének

A kormányoldal cselez, az ellenzék lépéshátrányba került. A kormány jogszerűtlenül akar pénzt osztogatni, az ellenzék a törvény nyomán ellenőrizni próbál. Ez is kiolvasható a történetből. De az is, hogy a kormányzati képviselők megakadályoznák a kormány döntésének kivitelezését, az ellenzék pedig, noha bírál, mégis együttműködik. Hogy mi történik valójában? Nos, ki-ki döntse el saját belátása szerint. A tét nem kicsi: 14 milliárd forint.


Pálinkás Csilla
Hardverhibás mentősök

Már-már közhelynek számít, hogy katasztrofális állapotban van az egészségügy. Mindenki hallott a megalázó fizetésekről, a nővér- és műszerhiányról, egyes helyeken a balkáni higiénés viszonyokról és az idült pénztelenségről. Ilyen előzmények után nem számít váratlan fordulatnak az, hogy az egészségügyi intézmények „bemondták az unalmast”: az Országos Baleseti és Sürgősségi Intézet (OBSI) október elején közzétett egy kétségbeesett hangvételű kiáltványt, amely az intézet katasztrofális helyzetéről szól, s amelyhez több kórház is csatlakozott. Mikola István egészségügyi miniszter rebelliónak és hangulatkeltésnek nevezte a kezdeményezést. 


Hetek-összeállítás
Magyarország korrupt ország

Hasonlóan a többi kelet-közép-európaihoz, a korrupciót a magyarok többsége nem tartja normális dolognak. Honfitársaink fele adott már kenőpénzt életében. Ugyanakkor a felnőtt lakosság kétharmadának véleménye szerint Magyarország korrupt ország. Többek között ezt állapítja meg a GfK. Piackutató Intézet idén nyáron végzett vizsgálata.


Fröhlich András
Mikor bont újra vitorlát

Fa Nándorról néhány éve keveset hallani. Nevét akkor ismertük meg, amikor először társával, majd magányosan körülvitorlázta a Földet. A következő Vandee Globe-on már esélyesként kezelte a világ szaksajtója, ám 1996-ban elpártolt mellőle a szerencse. „Vonz a tenger, a tengeri vitorlázás és a verseny” - mondja Fa Nándor, aki egyelőre csupán a magyar kis- és középvállalkozók szokásos piaci versenyében küzd a jobb pozícióért. Ha azonban ebben a tengerhez hasonlóan cseppet sem barátságos közegben nyertes lesz, nyerni akar az óceánon is. Manapság tehát elsősorban vállalkozó, ám céljai - akárcsak a sportban - az üzleti életben is nagyok. A „földkerülőként” ismertté vált egykori versenyző kikötőtechnikai berendezések és egy világhírű vitorlásruházati márka forgalmazásával foglalkozik. Cége sikeresnek és életképesnek bizonyult, hiszen több nyugat-európai megrendelésnek tesz eleget. Szakított egykori szponzoraival, de nem személyes ellentétek miatt, hanem magát a szponzorálás konstrukcióját nem vállalja tovább. 


Erdősi Tamás
Bomba üzlet

Minden bizonnyal az évszázad üzletének számít a Pentagon döntése: a 200 milliárd dolláros újgenerációs vadászgéptendert a Lockheed Martin nyerte el, s ezzel hoszszú távra is biztonságban tudhatja magát. Nem úgy, mint a Boeing, amely alulmaradt a versenyben. A cég számára pedig éppen jókor jött volna a megatender, hiszen a szeptemberi terrortámadás óta sorra viszszamondták a légitársaságok a megrendeléseiket. Bár az amerikai védelmi minisztérium a döntés nyilvánosságra hozatalakor a Boeing tervét is „hasonlóan magas színvonalúnak és kiválónak” ítélte, ez mit sem segít a vállalatóriás elkeserítő helyzetén. Vigasztalásképpen a Boeing is beszállhat az üzletbe, bár konkrétumokat egyelőre nem hoztak nyilvánosságra ennek mikéntjéről.


Györök Orsolya
Csúszós lejtőn az olaj ára

Az üzemanyag-felhasználók számára jó hír, hogy kétéves mélységbe zuhant az olaj világpiaci ára. A szeptember 11-ei események után még attól tartott a fejlett világ, hogy az árszínvonal 30 dollár körül beáll, fel is ugrott 31 dollárra, de azóta, mint láthatjuk, folyamatosan csökken. Ma már az OPEC által kívánatosnak tartott ársáv minimumát sem érik el az árak (napjainkban ez 20 dollár alatt van). A világgazdaság lassulása és az amerikai terrortámadások következtében visszaeső légi forgalom csak tovább csökkentette az olajkeresletet.


Háttér

Pátkai Mihály
Pakisztán izzik

Több tízezer fegyveres férfi indult a hétvégén Pakisztánból Afganisztánba, hogy részt vegyen az Amerikai Egyesült Államok és a tálibok közötti háborúban a tálibok oldalán, a dzsihád nevében. Eközben fegyveres összecsapásra került sor az indiai Kasmír tartományban, a pakisztáni határnál. Harmincan életüket vesztették és még többen megsebesültek egy tűzharcban, miután gerillák felrobbantottak egy rendőrségi dzsipet.


Morvay Péter, Jeruzsálem
Szodomává válik a világ

Egy napig a futball körül forgott minden Izraelben, ám a világbajnoksággal kapcsolatos remények a hétvégén egy pillanat alatt szétfoszlottak. Percekkel a mérkőzés lefújása előtt még ötvenezer boldog szurkoló készült Tel Avivban arra, hogy ünnepelje a továbbjutást kivívó izraeli játékosokat, amikor egy váratlan osztrák gól mindent az ellenkezőjére fordított. Vasárnap reggel még a kudarc okairól és felelőseiről vitatkoztak az emberek, ám néhány órával később már senki nem beszélt a sportról. Az osztrák csatár találata csak a nemzeti büszkeségen ejtett csorbát, az észak-izraeli Hadera városába behatoló álruhás palesztin rendőrök gépfegyverei azonban négy, buszmegállóban várakozó nő életét oltották ki.


Makki Marie-Rose
Hová lettek az erős családfők

A változások korát éljük, nemcsak a közélet, hanem a magánélet területén is. A hagyományos családon belüli szerepek átalakulnak, nem ritkán oly módon, hogy a „sokfunkciós” feleség mellett egy otthon különösen passzív, tévénéző férjet találunk, aki nehezen képes a családfői teendőket magára vállalni. Az alábbiakban Hajduska Mariann pszichiáter, mentálhigiénés szakember ad közelképet a jelenség hátteréről, a családok mai állapotáról.


Hit és értékek

Grüll Tibor
Az utolsó ellenség

Az utóbbi években úgyszólván népünnepéllyé terebélyesedett hazánkban az október végi-november eleji temetőjárás. Az újra reneszánszát élő pogány halottasnapok mellett ráadásul a bevallottan barbár hagyományokra viszszamenő Halloween boszorkányünnep is egyre nagyobb népszerűségnek örvend. Ezek kapcsán felmerül néhány kérdés. Honnan erednek e kultuszok gyökerei? Mit mond a halálról, a gyászról, a túlvilági életről a zsidó-keresztény kinyilatkoztatás? Van-e köze a bibliai kereszténységnek e halotti ünnepekhez?


Ruff Tibor
A feltámadás történelmi tény

A materializmus korának beköszönte előtt a legtöbb nép valamilyen formában hitt a lélek halál utáni továbbélésében. A zsidóságnak adott kinyilatkoztatás azonban monoteizmusa mellett teljesen egyedi volt abban is, hogy a halottak végidőkbeli testi feltámadásának hitét hirdette. Ez alatt azt kell értenünk, hogy a történelem egy bizonyos kései időszakában Isten beavatkozása nyomán minden a Földön valaha élt ember fizikai, ám örökkévaló testben újra élni fog - a jók örök boldogságban, a gonoszok örök gyötrelemben.


Interjú

Hazafi Zsolt
Nem lehet nyugdíjba menni
mondja a hetvenedik születésnapját ünneplő Szakonyi Károly, Kossuth-díjas író
Tovább a cikkhez >>>

Külpolitika

Hetek-összeállítás
Svájcra rájár a rúd

Súlyos állapotban van az a teherautó-sofőr, aki kedden Svájcban a St. Bernard-hágón személygépjárműnek ütközött. A svájci Alpokban három napon belül ez a harmadik súlyos baleset, amelyben teherautók karamboloztak. A St. Bernard-hágót több órás szünet után nyitották meg a forgalom előtt.


Hetek-összeállítás
Hallgat a mély

Hétfő estig negyvenöt tengerész földi maradványait sikerült kiemelni a tavaly augusztusban elsüllyedt Kurszk atom-tengeralattjáró roncsából. A Kurszkon található Granyit-rakéták közül szintén kiemeltek hármat, miközben még mindig folyik a találgatás arról, vajon pontosan mi okozhatta a száztizennyolc főnyi személyzet életét követelő tragédiát. 


Hetek-összeállítás
Arafat a Vatikánból üzent

II. János Pál pápa magánkihallgatáson fogadta Jasszer Arafatot, a palesztin autonómia vezetőjét. Arafat a Betlehemben kialakult helyzetről és általában a közel-keleti válság megoldásának kilátásairól tájékoztatta a pápát. Ez a mostani immár a tizenegyedik találkozás II. János Pál és Jasz-szer Arafat között az elmúlt két évtizedben. 


Márer György, New York
Hosszú lesz a bosszú

Az Egyesült Államok kormánya, amikor október 7-én megindította a légitámadásokat az Afganisztán nagy részét uraló tálibok ellen, mindössze néhány hétig tartó villámháborúra számított. A katonai vezetés - bár az orosz példából okulva tudhatta, hogy nem lesz könnyű dolga - mégis szinte biztosra vette, hogy az amerikai haditechnikai fölény rövidesen megtermi gyümölcsét, és az afgán védelem összeomlik súlya alatt. A tervek szerint a nagy mohamedán ünnep, a Ramadan beállta előtt már véget kellett volna érniük a hadműveleteknek, ám az amerikai és brit illetékesek a tálibok gyors csapatmozdulatokon alapuló, makacs ellenállása következtében kénytelenek voltak felkészülni egy hosszabb és a reméltnél sokkal nehezebb katonai beavatkozásra. Azt állították ugyan, hogy az amerikai légicsapások „kizsigerelték” a tálib erőket, a Pentagon szóvivői mégis hosszú küzdelemre készítik elő az amerikai közvéleményt, és harcedzett túlélőknek titulálják a kormánycsapatokat. Az Egyesült Államok szövetségesei úgy vélik, hogy ha nem is az idei, de a jövő évi Ramadan ünnepre esetleg győzedelmeskedhetnek. 


Hetek-összeállítás
Keresztényeket gyilkoltak Pakisztánban

Pervez Musarraf pakisztáni elnök szerint képzett terroristák hajtották végre azt a mészárlást, melynek során a napokban tizenhat keresztény vesztette életét Pakisztán keleti részén, Bahávalpurban. További öt ember súlyosan megsérült a támadás során, amelyben motorkerékpáros, szakállas férfiak csoportja nyitott tüzet a római katolikus templomot bérlő protestáns hívőkre. 


Péterfi István
Ellentmondó jelentések egy jelentésről

A román és a magyar politika egyaránt győzelmet ünnepelt a Velencei Bizottság döntése nyomán, a kétféle tálalás között azonban komoly eltérések adódnak. A román politikusok és lapok szinte kizárólag azokat a részeket idézik a magyar státustörvény kapcsán született dokumentumból, amelyek a román álláspontot igazolják, a magyar reakciókban viszont a hátrányos elemek is kirajzolódnak. Néha érdekesmód ugyanabban a hamis tálalásban, mint a román sajtóban. A jelentést követő vita mindenesetre felerősítette a Magyar Állandó Értekezlet körüli feszültségeket, de egyben ki is jelölte a lehetséges kompromiszszumokat a törvény végrehajtásának bonyolult folyamatában.


Riport

Csereklyei Márta
Lép-re csalt postások

Az Amerikai Egyesült Államokban egyre több helyen jelentkező lépfenefertőzések mögött a hatóságok legújabb információi szerint mégsem Oszama bin Laden szervezete, hanem amerikai szélsőséges csoportok állnak. Időközben a hétvégén eltemették az anthraxfertőzés első áldozatait, az ötvenöt éves Thomas Morrist és a negyvenhét éves Joseph Curseent. 


Morvay Péter, Tel Aviv
Irak szupervírusokkal támadhat
állítja Dany Soham professzor

A lépfenével fertőzött levelek megjelenése azt jelzi, hogy a terrorizmus újabb pusztító határvonalat lépett át az elmúlt hetekben - állítja Dr. Dany Soham, a Tel Aviv-i Bar Ilan Egyetem professzora. A biológiai fegyverek bevetése civil célpontok ellen Soham szerint ugyanúgy felkészületlenül érte az embereket, mint az, amikor az első világháborúban a németek mérges gázokat vetettek be a frontvonalon. A tömegpusztító fegyverek stratégiai hatását vizsgáló izraeli kutatócsoport vezetője attól tart, hogy az egyesült államokbeli címekre feladott levelek csak a bevezetőjét jelenthetik egy nagyszabású, fertőző vírusokat felhasználó támadásnak.


Sport

Varga József
Magasan szárnyal a Red Wings

Az észak-amerikai jégkorongliga első hónapjának végén elmondható, izgalmas és meglepetésekkel teli az idei szezon. Az elmúlt két kiírás nyertese, a New Jersey Devils és a Colorado Avalanche sorozatos vereségekkel kezdte az idényt, az utóbbi találkozókon azonban kezd magához térni a két elitgárda. A sikeresebb folytatás az „ördögök” edzője, Larry Robinson tapasztalatán, valamint sztárjátékosainak rutinján múlhat. 


Reális remények

Saviola, a Barcelona klasszisa a Real Betis elleni remek teljesítményét - egy gól és két gólpassz -, a Real Madrid elleni szuperrangadón szeretné megismételni.


Mondovics L. Gábor
Elkezdődött a kosárfesztivál

Eljött a nagy nap. Október 30-án a kosárkedvelők szemeiket az észak-amerikai kontinensre vetették. Túlzás nélkül ünnepnapok jönnek, megkezdődött az NBA. Az előszezon lezárásával már élesben megy a játék.


Szabadidő

Kovács Klára
Jazz ínyenceknek

Ha manapság swingről esik szó, elsősorban a Cotton Club Singerst szokás megemlíteni. A minap ötödik lemezével rukkolt elő az énekegyüttes: a 12 dalt magában foglaló album címe 2x2. Az új számok mellett javarészt olyan átdolgozásokat hallhatunk, melyek már korábban is sikerrel szerepeltek az együttes repertoárjában (Sound of America). 


Szűcs Emese
A ligetben nagyszerű

Bármily meglepő, hajdanán a Városligetet a családok számára találták ki, kis zöld foltként a város szívében, parkjaival, szökőkútjaival, számos játszóterével, középpontban azokkal a legendás intézményekkel, melyek hosszú évtizedek óta izgalomban tartják a családok aprónépét. Vajon a mai gyerekek számára is épp oly természetes egy vasárnapi cirkuszjegy vagy egy állatkerti séta, mint ahogy elődeiknek az volt? 


Mód Júlia
Gombalámpa és akrobata méhecske

Aki szereti a természetfotókat - márpedig ki nem szereti, különösen ilyenkor, a borongós november közeledtével -, az most két, a maga nemében merőben különböző kiállításra is ellátogathat.


Színes

DUMA PLÁZA

Két dolog van, amiről az emberek jobb, ha nem tudják, hogyan készül: a kolbász és a törvény. (amerikai mondás)


Ezek a brrritek

A lábujjbirkózás bajnoka és a sült babnak öltözött férfi nyomába sem értek a folyójáró tricikli feltalálójának, aki végül is elnyerte a Britannia Legnagyobb Különce 2001 díjat. 


Motorizált vezérdaru

Az Amerikában honos darvak fiatal egyedeit egy ultrakönnyű repülőgép fogja elvezetni az észak-amerikai hideg Wisconsin államból a napsütötte Floridába, mivel szüleik már nem tudják megmutatni nekik a költözési útvonalat. Az elszánt madárvédők ezzel a módszerrel tavaly már átvezettek egy csoport darut a kontinensen, így most is sikeres akcióra számítanak. 


Bajok Berlinben

A legnagyobb német városban évente több tízezer biciklit lopnak el. A kerékpártolvajoknak és más kisstílű zsiványoknak még jobb dolguk van ősz óta, mert az USA-t ért terrortámadást követően 1600 rendőrt irányítottak át az objektumvédelemhez. Berlin, mint a politikai és diplomáciai élet központja, különleges biztonsági intézkedéseket igényel. Ebben a kényes szituációban némi meglepetést keltett, hogy kilenc esztendő után távozott a főváros rendőrfőnöke, Hagen Saberschinsky. 


Csendkereskedelem

Egy Cambridge-ből való brit művész, Matt Rogalsky - aki magát „médiaművészként” emlegeti -, kitalálta, hogy felvételt készít a csendről. A legalkalmasabb időpontnak erre december 12-ét találta, amikor is a BBC „parancsnoki hajójában” 24 órán keresztül figyeli majd - vájt fülekkel - a Rádió 4 csatornájának aktuális eseményeit, s közben a szavak között „elhangzó” összes szünetet összegyűjti különleges számítógépes programja segítségével. 


Mi van a képen


INNEN-ONNAN
Tovább a cikkhez >>>