Vissza a Hetek archívum borítólapjára
V. évfolyam, 41. szám, 2001. október 12

Belpolitika

Munkatársunktól
Raktárról szállítanak

A közeljövőben várhatóan jelentős változásokon megy keresztül az európai, és ezzel együtt a magyarországi drogkereskedelem is. Az Afganisztán ellen indított háború ugyanis teljesen elszigeteli a külvilágtól Ázsia egyik legnagyobb drogtermelő vidékét, ahonnan az Európában fogyasztott heroin legnagyobb része érkezik. Ezzel az etnikai és vallási alapon szerveződő terrorszervezeteket is „csapás” éri, ugyanis ezeknek a csoportoknak egyik fő bevételi forrásuk a drogkereskedelem. 


Munkatársunktól
Szavazásra buzdítanak

A magyarországi szegény és cigány népesség körében a biztos szavazók aránya alig marad el az átlagnépesség körében mért aránytól, ugyanakkor e népesség körében az MSZP még az SZDSZ-szel együtt is jelentős hátrányban van a Fidesszel vagy akár egy olyan polgári koalícióval szemben, amelyben a MIÉP is szerepelhet.


Btk. és gyűlölet-beszéd

Szenvedélyes vita után - a kormánypárti képviselők tartózkodása miatt - nem támogatta az Országgyűlés Emberi Jogi, Kisebbségi és Vallásügyi Bizottsága a gyűlöletbeszéd büntethetőségének szigorításáról szóló javaslatot, amelyet Kaltenbach Jenő kisebbségi ombudsman terjesztett be a bizottság elé. 


MTI
Elmaradt rehabilitáció

A Hit Gyülekezetének rehabilitációra van szüksége, az egyház a közszolgálati médiumok közvetítésével szeretne hiteles képet adni magáról, s egyben feloldani a vele szembeni előítéleteket - erről a közösség vezető lelkésze, Németh Sándor beszélt meghívott újságírók előtt.


Földvári Katalin
Egy nagy politikai játék

A napokban került az Országgyűlés Egészségügyi és Szociális Bizottsága elé az egészségügyi minisztérium által kidolgozott kórháztörvény-tervezet, amely szabályozná az egészségügyi intézmények közhasznúvá alakítását. A miniszter egy ilyen törvény megszületését tartja az egyetlen járható útnak az egészségügy talpra állításához, a tervezet visszautasítását nem tartja véglegesnek, tovább tárgyal mind a szakmai fórumokkal, mind a politikai pártok képviselőivel, és bízik abban, hogy végül a parlament elé kerül a törvényjavaslat, és meg is fogják szavazni.


Hajdú Sándor
Legyen ön is milliárdos

Lavinát indított el Rigler Zoltán kormánypárti képviselő közelmúltbeli bejelentése, miszerint nem indul a jövő évi választásokon, mert gazdasági érdekeltségei nem teszik ezt lehetővé. Az ellenzéki képviselők ugyanis furcsállják, hogy az építési vállalkozó vagyonbevallása és a most ismertté vált adatok szerint egy év alatt több száz milliós vagyonra tett szert. 


Életmód

Könyvsikerek
Tovább a cikkhez >>>

Phil Collins újra hall

Phil Collins nemrég egy Los Angeles-i üzleti tárgyalás közepén olyan rohamot kapott, amely azonnali, időszakos süketséget okozott neki. 


Egészség

„Szépek és gazdagok - mint egy szappanopera szereplői. Persze ettől még nem feltétlenül lesznek boldogok, de papírjuk lesz a hibátlanságról, és legfeljebb egymás között kell majd kicsit versenyezniük, aszerint, hogy annak idején kinek vett jobb génsebészt apu” - írja a Fitt Mama október-novemberi számában a babaegészség és génsebészet összefüggéseiről szóló cikk. A lapban olvashatunk emellett a várandósság alatti torna hasznáról, s az otthon született gyerekek találkozójáról, és egy interjút Cindy Crawforddal, a szupermamával. (Fitt Mama, 2001. október-november)


Világfutás

Október 14-én vasárnap mindenkit szeretettel várnak az Avon Női Világfutásra a Margitszigeten! A választék: 10 km-es, 3,6 km-es futás és 2 km-es gyaloglás. További információ:


Divat, színek, illatok

Sose szerettem az őszt. Persze, az iskola… meg az unalmas, tompa színek, hűvös, esős napok, alattam víz, fölöttem víz, felkelni sötétben, és ráadásul még ki is kell menni az utcára. Aztán egyszer - még nagyon zsenge koromban - azt mondták, kiköpött őszi típus vagyok. Még mit nem! A dolog azért mégis izgatott, utánajártam hát, ugyan mit tartogathat pont nekem az ősz.


Megérkezett a harmadik baba

Nagycsaládos papa lett a Dáridó népszerű műsorvezetője, Lajcsi. Augusztusban megszületett a harmadik Galambosbaba, Pistike. 


Fókusz

Benke László
Tragikus hiba Milánóban

A sűrű köd és emberi mulasztás idézte elő a tragédiát a Milánó melletti Linate repülőtéren - állítják a hivatalos nyilatkozatok a SAS skandináv légitársaság utasszállítója és egy Cessna típusú német kisgép hétfő reggeli öszszeütközéséről. 


Szobota Zoltán
Jönnek az afgánok

Nemsokára minden tizedik kalocsai lakosra jut egy afgán menekült, mivel a nemzetbiztonsági kabinet váratlan döntésének értelmében ideiglenes szállássá alakítják át a város centrumában található egykori kiképzőbázist. A miniszterelnök türelmet kér, a polgármester szervezi a helyi „ellenállást”, a lakosság a paksi atomerőmű közelségét emlegeti…


Péterfi István
Rakéta végzett az utasszállítóval

Egy repülőgép-katasztrófa mindig feltűnést kelt, különösképp, ha más fontos eseményekkel függhet össze. A Sibir Légitársaság TU-154-esének zuhanása a Fekete-tenger felett, három héttel az Amerika elleni terrortámadás után, és néhány nappal az erre adott első válaszcsapás előtt, sokak számára egyértelmű kapcsolatot jelez. Az ügy részesei kulcsszereplők: a gép orosz volt, az utasok többsége és a felszállási pont izraeli. De lehet, hogy mindez csak véletlen egybeesés, az amerikaiak siettek állítani, hogy a balesetet egy elszabadult ukrán rakéta okozta.


Gazdaság

Acsai Anikó
Háborús bizonytalanság emelkedő indexek

Világszerte emelkedést mutattak a tőzsdeindexek az elmúlt héten. A Dow Jones mindössze egy százalékos erősödését messze felülmúlta a technológiai szektor ötszázalékos szárnyalása. A harmadik jelentős indexet, az S&P500-at alkotó részvények harmadik negyedéves profitja várhatóan 20 százalékos csökkenést mutat majd az elemzők előrejelzései szerint. A nyugat-európai piacok 3,5-4 százalékkal erősödtek, elsősorban a telekom cégek papírjainak jó teljesítménye miatt. A BUX 2,7 százalékos emelkedés után 6456 ponton zárta a hetet.


Papp Levente
Légitársaságok zuhanórepülésben

A légitársaságok évek óta a kőkemény konkurenciaharc kötéltáncát járták, és fejlesztéseik során fokozatosan adósodtak el, így a szeptember 11-ei terrorakció okozta forgalomkiesés az egész iparág számára gazdasági vészhelyzetet eredményezett.


Geszti Sándor
Terror és fegyverkezés

Ahogy ez várható is volt, felszálló ágba került a hadiipar. Ezt nemcsak a tőzsdén való jó szereplés mutatja, hanem az is, hogy egyre-másra érkeznek a hírek az újabb megrendelésekről. A biztonságtechnikai és a hadiipar minden bizonnyal szép jövő előtt áll, mivel Bush elnök elhúzódó háborút hirdetett meg. Míg a világ összes repüléssel kapcsolatos (mind szállító, mind gyártó vagy kiszolgáló) cége hatalmas veszteségeket kénytelen elkönyvelni a terrorháború hatására, úgy tűnik, hogy a katonai célú repülőgépgyártás lehet az egyetlen lehetőség a gyártók tetemes veszteségeinek csökkentésére.


Munkatársunktól
A britek pénzelik az afgánokat

Mákjuk van az afgánoknak. Már úgy értve, hogy Afganisztán a világ egyik legnagyobb drogtermelője. A tálib kormány gyakorlatilag a herointermelésből és -kereskedelemből származó pénzből tartja fenn magát, ebből a bevételi forrásból fedezi a fegyvervásárlást. 


Kovács Klára
Megfontolt és óvatos befektetés

Óvatosságra intenek a befektetői tanácsadók. A háborús helyzet, az esetleges további terrortámadásoktól való félelem, sőt, annak az esélye, hogy a konfliktus a közel-keleti térségre is kiterjedhet, csak tovább fokozza a szeptember 11-e óta tartó bizonytalanságot a részvénypiacokon. Rövid és hosszú távra elsősorban az állampapírok vásárlását ajánlják az elemzők.


Háttér

Szíria a Biztonsági Tanácsban

„A Dél” országai most újabb sikert könyvelhettek el. Szíriát az ENSZ Közgyűlése a Biztonsági Tanács nem állandó tagjává választotta egy évi időtartamra. Pedig Szíria évtizedek óta a terror melegágya. Damaszkusz 


Szabó Ibolya Anna
Rejtélyes üzenetek a tűzfalon

Odafönt esti sötét, lent a megállóban pislákol a fény. Egy ronda alak dülöngél szembe velem. Elfordulnék, de a másik oldalon egy démoni arc vigyorog rám a falról. Arrébb olvashatatlan betűk ordítanak a képembe vörösben, a másik oldalon egy tegnap még nem látott halálfej vicsorog. Életkép a belvárosban - graffitivel. 


Hechs László
Terrorizmus: az mi

Minél szélesebb a terror elleni koalíció, annál nagyobb annak esélye, hogy sikerrel vívhatják meg ezt a rendkívül bonyolult és sokrétű harcot. Az Egyesült Nemzetek Szervezete természetes keretként kínálkozna e harchoz, ezért határozott úgy a világszervezet, hogy nemzetközi konvenciót alkot a terrorizmus ellen. A Közgyűlés ebből a célból összehívott tagjai azonban sem a terrorizmus, sem a terroristák körének meghatározásában nem tudtak megegyezni. 


Hit és értékek

Ruff Tibor
A terrormilliárdos lelkivilága

Oszama bin Laden, a világ figyelmének középpontjába került terrorista 1996-ban terjedelmes levélben fejtette ki részletesen vallási, politikai és gazdasági felfogását, amely jelenlegi tevékenységének is alapja. Levelében megszólítja a muszlim világot éppúgy, mint a Nyugatot, és előre jelzi, milyen elszánt támadást fog indítani - aminek azóta tanúi lehettünk. Írása pontos, részletes és sokkoló betekintést ad mostani tevékenységének ideológiai és kulturális hátterébe, jellemébe és személyiségébe.


Interjú

Tihanyi Péter
Minden hiábavaló ezen a földön
mondja a betegségéből felgyógyult Bródy Jánoss

„Mintha egy robogó vonat előtt  elrántott volna”


Tihanyi Péter
A kutyát sem érdekelte a munkám
mondja Doszpot Péter rendőr alezredes yy

El tudod hinni azt, hogy Pintér Sándor mint főkapitány beül a szolgálati kocsijába, lemegy Kecskemétre, és kihoz Nógrádi Zsolttól százötvenmillió forintot egy zacskóban? Ez már fáj, ez elmebetegség.


Külpolitika

Eperjesi Ildikó
Csecsen rakéta a helikopterre

Egy magyar tiszt, Török László ezredes is életét vesztette a hétfői abháziai, ENSZ-helikopter ellen elkövetett támadásban. Az orosz külügyminisztérium a grúz kormánynak a csecsen terroristákkal szembeni engedékenységét tette felelőssé a Mi-8-as helikoptert ért szerencsétlenségért, míg a grúzok szerint az oroszok rendelték el a kodori völgyszoros bombázását. 


Csereklyei Márta
Postán érkezhetett a kór

A lépfene „tüdőváltozata” okozta egy hatvanhárom éves férfi halálát az Egyesült Államokban, és fertőzött meg legalább két további embert. Egy esetleges biológiai támadástól tartva a szövetségi nyomozók a szokásosnál is nagyobb körültekintéssel járnak el. Az FBI már a korai vizsgálatokat követően úgy vélte: a fertőzést csak emberi beavatkozás okozhatta. 


Mogyorósi Géza, Berlin
Németország bosszútól tart

A német kormány és az ellenzéki pártok zöme teljes mellszélességgel kiáll az amerikai-brit NATO-szövetségesek afganisztáni katonai akciója mellett. Gerhard Schröder kancellárt - néhány órával a vasárnap startolt válaszcsapás előtt - telefonon tájékoztatta George W. Bush, az USA elnöke, megköszönve Berlin szolidaritását. Kedden meglepetésszerűen Washingtonban személyesen is tárgyalt egymással Schröder és Bush. 


Hetek-összeállítás
Bin Laden médiaháborúja

„Az amerikaiak kinyitottak egy ajtót, amely soha sem fog bezárulni - jelentette ki Gaith, majd hozzátette: - Amerikának tudnia kell, hogy a harc nem hagyja el a földjét, amíg Amerika nem hagyja el a földünket, amíg Amerika nem hagy fel Izrael támogatásával, amíg Amerika nem vet véget az Irakkal szembeni blokádnak...” 


Márer György, New York
Ésszel és erővel

Amikor Bush elnök a közelmúltban türelmet kért az amerikai néptől, nyilvánvaló volt, hogy miért tette: nem akart ugyanis felkészületlenül belevágni egy háborúba. Mielőtt vállalta volna a hadműveletek kockázatát, a hírszerzés minden lehető eszközét igénybe kívánta venni, hogy rátaláljon azokra a célpontokra, amelyeket érdemes támadni. Az elsődleges megfontolás az volt, hogy meg kell bénítani a tálibok légvédelmét, hogy az amerikai és a szövetséges hadirepülőgépek uralhassák a mezőnyt. 


Morvay Péter
Földre szállás előtt

Napokon belül megkezdődik az Afganisztán elleni támadás szárazföldi szakasza - állítja az NBC News amerikai hírtelevízió, Pentagon-tisztviselőkre hivatkozva. Miután a szövetséges bombázók megsemmisítik a tálibok repülőtereit, távközlési központjait és az ismert terrorista kiképző táborokat, „elfogynak” az érdemleges katonai célpontok, a szakértők szerint valószínűleg helikopterrel támogatott kommandós rajtaütésekre kerülhet sor. 


Riport

Szlazsánszky Ferenc
Szigorúan ellenőrzött munkatársak

Csalja a felesége? Ellopták az autóját? Gyanúsan viselkedik az üzlettársa? Szegény lányt akar elvenni egy szem fia? Fogadjon magándetektívet! Ő majd kideríti, megtalálja, megmagyarázza, feltérképezi. Korrekt munka - teljes diszkrécióval. Ár megegyezés szerint.


Sebestyén István
Paprikás hangulatban

„Vendégmarasztaló vidék ez” - jegyzi meg Dénes, miközben egy félméteres kátyút igyekszünk kikerülni kétszemélyes Wartburg teherkocsijával, valahol a húszezer lelkes alföldi kisváros, Kalocsa határában. A kellemesen meleg, tiszta őszi időben egészen a horizontig ellátni: körülöttünk mindenfelé kukoricások, beszántatlan tarlók, paprikaföldek, utóbbiak mellett néhol csoportokba verődve emberek. Jóízűen falatoznak, éppen ebédidőben érkezünk. Mióta leszálltam a buszról, és beültem a kétszemélyes Wartburgba, Dénes egyfolytában beszél. „Különleges mikroklímája van a térségnek - mondja -, sehol máshol nem terem ilyen paprika” - közben a mellettünk mindkét oldalon elterülő kisebb-nagyobb pirosas földdarabokra mutat. A termelők ennek ellenére - tudom meg alkalmi idegenvezetőmtől - nem boldogok. A gyakorlatilag monopolhelyzetben lévő Kalocsai Fűszerpaprika Rt. ugyanis idén igen rossz áron veszi át a termést, a termelők jó, ha nullszaldóra kijönnek. Az emberek kiszolgáltatottnak érzik magukat, Dénes szerint „jobbágyidentitásuk” van, a kitöréshez tőke kellene. Mire sikerülne beszúrnom egy kérdést (miszerint: mennyi pénzt kell „beletenni” egy hektárba, hogy őszre szüretelni lehessen?), megérkezünk úti célunkhoz.


Sport

Romário: túl a 800. gólon

A brazil labdarúgásban nem ő a csúcstartó. Igaz, eddig két játékosnak sikerült átlépnie a bűvös ezres határt, Pelé 1281, Friedenreich pedig 1329 gólt szerzett pályafutása során. 


Inog a kispad

Van Gaal nem igazán váratlanul, de ultimátumot kapott, 2002. január elsejéig el kell döntenie, hogy a jövőben is a holland válogatott szövetségi kapitányaként szeretne dolgozni, vagy önként átadja helyét egy másik szakvezetőnek. 


Bora Milutinovics sikerei

A jugoszláv tréner nem akármilyen pályafutást tudhat maga mögött. Milutinovics nem hazájában érte el a legnagyobb sikereket. 


Mondovics L. Gábor
18 csapat már továbbjutott

A világbajnoki selejtezők első körének vége. Az első helyen végzők biztosan továbbjutottak a most befejeződő európai csoportmérkőzésekből. Másodikoknak maradtak a pótselejtezők és a remény, hogy ezeken biztosíthatják csapataik helyét a 2002-es világtalálkozón.


Szabadidő

PROGRAMAJÁNLÓ
Tovább a cikkhez >>>

Tovább a cikkhez >>>

Egy kis New York a múltból

Bizonyára sem a Galéria IX művészei, sem pedig a New York-i Rézkarcolók Társaságának tagjai nem gondolták, hogy október 5-én nyíló vendégkiállításuk aktuálisabb lesz, mint valaha. Ez a bemutatkozás szeptember 11-e után immár távoli történelmet is mesél. Amerikai illúziót, álmokat, üvegvárak zajos csendéletét. A falon bemutatkozó levél - természetesen a világ nyelvén, angolul -, de aki nem értené, azt a mellette lévő apró manhattani látkép üdvözli, a World Trade Center légkék tornyai. 


Mód Julianna
Többet kézzel, mint pénzzel

Az ajándékozás nagyszerű dolog. Ha pedig hajlandók vagyunk kicsit elfeledni a saját kezűleg gyártott meglepetésről alkotott negatív képzeteket - snassz, szegényes, értéktelen -, és nekiállunk alkotni, akkor a boltinál sokkal nagyszerűbb ajándékokkal is előrukkolhatunk. Ehhez ma már rengetegféle szakmai segítség áll rendelkezésünkre. A múltban a kézügyességgel megáldott emberek legfeljebb egy-két újság ötleteiből kaphattak ihletet; napjainkban ez a helyzet sokat javult, elég csak a magyar nyelven is kapható külföldi hobbilapok színes palettájára gondolni. Üde színfolt a kínálatban a Magyarországon már négy éve működő „Kreatív Hobby” elnevezésű üzlet. Itt a gyöngyfűzéshez, festéshez, gyertya- és szappanöntéshez, mozaik, gipsz készítéséhez találhatjuk meg a szükséges kellékeket.


Színes

DUMA PLÁZA

„Most repüljön a Swissairrel, vagy soha” (A csődbe ment Swissair légitársaság utolsó akciójának szlogenje)


Új rekord a mustármag-aprításban

Negyedóra alatt 508 darabra vagdosott fel egy 3,5 milliméter átmérőjű mustármagot egy dél-indiai órásmester. 


INNEN-ONNAN
Tovább a cikkhez >>>

Amerikai kémmacska, japán kémcsótány

Lehallgató macskákkal kísérletezett a CIA a hatvanas évek végén, ám az első kísérleti példányt első éles bevetésén elgázolta egy taxi. Az amerikai hírszerző ügynökség tudományos és technológiai igazgatóságának korabeli jegyzőkönyveit harmincnégy év után hozták nyilvánosságra. Mindeközben Japánban élő kémcsótányok bevetését készítik elő a kutatók.


Brémai kutató: Hitler homoszexuális volt

Adolf Hitler homoszexuális volt - állítja Lothar Machtan brémai történész. A kutató Hitler titka - egy diktátor kettős élete című, kedden tizenkét országban egyszerre megjelenő könyvében állítja ezt, az általa talált dokumentumok alapján. 


Változó városképek

London városképében is változás fog beállni, bár eddig a csillagos ég volt a határ: egyre-másra épültek a felhőkarcolók méreteit elérő épületek. A tervek romba dőltek a WTC-t ért támadás után. Marco Goldschmeid építész szerint leáldozóban van a felhőkarcolók kora. „Nemhogy százemeletes épületek, de még ötven emelet felhúzását is jobban meg fogja mindenki gondolni.”