Vissza a Hetek archívum borítólapjára
V. évfolyam, 40. szám, 2001. október 05

Belpolitika

Vesztett a főkapitány

Tasnádi Péter jogerősen személyi-ségi jogi pert nyert Orbán Péter országos rendőrfőkapitánnyal szemben a Fővárosi Bíróságon (FB).


Akaró Balázs
Hírbe hozott kórház

Az elmúlt hét során látott napvilágot az a hír, hogy a szigetvári kórházban sterilizálatlan eszközökkel hajtottak végre műtéteket, mivel az intézmény nem tudott fizetni a sterilizálásban fontos szerepet játszó gőzért. Időközben kiderült, hogy a kórháznak tényleg több tízmilliós díjhátraléka van, a szolgáltató viszont nem korlátozta az operációs eszközök sterilizálásában. Mindez a kórháznak okozott presztízsveszteségen azonban már mit sem változtat.


Szobota Zoltán
Továbbra se biztos semmi

Nőtt a kormányoldal támogatottsága és a biztos szavazók között is ők vezetnek. A diplomások és a vezető beosztásúak körében kétszer annyian támogatják a Fideszt, mint az év elején, és - úgy tűnik - a fiatal választók nagy többségének „bejött” a Fidesz-MDF közös lista is.


Munkatársunktól
Első a biztonság

A Magyarországon tartózkodó afgán menekülteket áttelepítették a debreceni befogadóállomásra, emberjogi szervezetek viszont aggályokat vetnek fel. A Heteknek Végh Zsuzsanna, a BM Bevándorlási Hivatalának főigazgatója adott tájékoztatást.


Életmód

Kánai András
Kezdetben volt a parancssor

Virtuális valóság, hackerek, génmanipuláció, világháló. Alig két évtizede csupán néhány fantaszta írásában lehetett találkozni ezekkel a fogalmakkal. Nemsokára azonban egy kiterjedt mozgalom szerveződött az információs kor prófétái köré, amely cyberpunk néven vonult be a kultúra történetébe. 


Szűcs Emese
Meddig kísérgessük a gyerekeket

A szakemberek szerint baleset következtében több gyerek hal meg a világon, mint az összes betegségben együttvéve. A közlekedési balesetek okozta gyermekhalálozások arányszáma az OECD-tagállamokban az összbaleseti halálok 41 százalékát teszik ki. Bár a vonatkozó statisztika szerint 1970 és 1999 között 30 százalékos javulás mérhető az összbalesetek számában - ami köszönhető számos balesetmegelőzési szabály bevezetésének - ezen belül mégis nőtt azoknak a száma, akik biciklin vagy gyalog szenvednek balesetet. Szakemberek szerint ez összefüggésben van azzal a folyamattal, hogy egyre kevesebb gyerek jár az iskolába gyalog, illetve biciklivel egyedül, mivel a szülők a romló közbiztonságot érzékelve többnyire hozzák-viszik őket, így azonban a gyerekek nem szereznek kellő rutint, önállóságot a közlekedésben.


Makki Marie-Rose
Őszi színpompa a Füvészkertben

A budapesti Füvészkert festői kirándulóhely a nagyváros közepén, különösen most érdemes kilátogatni ide, az őszi lombszíneződés november közepéig eltart. Kicsiknek és nagyoknak egyaránt izgalmas felfedezőhelyeket tartogat a kacskaringós utak által behálózott vadregényes arborétum.


Fókusz

Pátkai Mihály
Titkos háború Európában

Colin Powell amerikai külügyminiszter szerint a nyár folyamán a Bush kormányzat számos jelzést kapott arról, hogy terrortámadások készülnek az Egyesült Államok ellen, azonban a hírszerzés nem tudta ezeket a figyelmeztetéseket időben pontosítani. A The New York Timesnak adott interjúban Powell csalódását fejezte ki amiatt, hogy miközben a nagykövetségek védelmét világszerte megerősítették, a tényleges célpontok felderítetlenek maradtak. Európa is hasonló kihívás előtt áll: az Observer című brit folyóirat értesülései szerint terrorista sejtek nagyszabású akciósorozatot terveztek európai célpontok ellen. A lap a nyomozás eddigi eredményeiről közölt öszszeállítást.


Hetek-hírösszefoglaló
A szocialisták bírálatai

Az MSZP nem tekinti közszolgálatinak az m 1 Híradó és A Hét műsorát, s ezért kinyilvánította: vezető szocialista politikus mindaddig nem ad önálló nyilatkozatot e két műsornak, amíg nem felelnek meg a közszolgálatiságból fakadó nézői elvárásoknak. A szocialisták a Magyar Rádió hírszerkesztési gyakorlatában is találnak kivetnivalót. 


Hetek-összeállítás
A hírszerzés kudarca

A Szovjetunió felbomlása óta az amerikai titkosszolgálat, a CIA egyre inkább egy kockázatvállalástól irtózó, bürokratikus intézménnyé degradálódott - véli a New Yorker című amerikai lap elemzése. Külföldi ügynökhálózatát jelentős mértékben le kellett építenie. Ehelyett baráti országok titkosszolgálatai és rendőrségi nyomozóhivatalai jelentéseire támaszkodik. 


Hetek-összeállítás
Keresztre a kártyásokkal

Megdöbbentő interjút készített a brit The Telegraph újságírónője a tálibok szellemi vezetőjének, Omár mullahnak a volt testőrével. A riport első ízben közöl részleteket az Oszama bin Ladent rejtegető afgán rezsim brutalitásáról. 


Földvári Katalin
Mozgásban a sajtópiac

Sajnálatos, de Magyarországon szinte csak a gondolatszegény trendmagazinok és a bulvárlapok képesek nyereséget termelni; a közéleti, politikai újságok majdnem mind veszteségesek. Ezzel együtt az írott sajtó továbbra is fontos információforrás az olvasók számára, és fontos a politikusoknak is. 


Gazdaság

Acsai Anikó
Szárnyalnak a Pick, a TVK és a Mol részvényei

Keddi ülésén újabb 50 bázispontos kamatcsökkentést hajtott végre az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed. Az idén kilencedszer csökkentettek kamatot az USA-ban, ezzel az irányadó kamatláb 2,5 százalékra süllyedt, ami negyven éve a legalacsonyabb érték. 


Györök Orsolya
Éhínségbe menekülnek az afgánok

Elképesztő méretű humanitárius katasztrófa fenyegeti Afganisztán lakosságát - nyilatkozta Kofi Annan ENSZ-főtitkár, utalva arra, hogy a polgári lakosságnak az életét legkevésbé az esetleges katonai csapások, mint inkább a súlyos élelmiszerhiány, a hamarosan beköszöntő kegyetlen tél és a menekülthullám veszélyezteti. Óvatos becslések szerint egymillió embert veszélyeztet az éhínség, a nemzetközi segélyszervezetek nem készültek fel a humanitárius katasztrófa kezelésére. A készleteik kimerültek, maguk is segélyekre szorulnak.


Varga P. Miklós
Jelentkezett egy bűnbánó gazda

Nem fürödhet a kormány túlzott örömmámorban: a kálócfai kabinetülésen az éterbe kurjantott, zsebszerződések elleni hadüzenetet nem veszik túl komolyan az érintettek. Becsülten 60-70 ezer hektárról szóló szerződés lehet a zsebekben, de a föld visszavásárlásának lehetőségével eddig mindössze 15 hektár gazdája élt (e földterület körülbelül a Hősök terének megfelelő nagyságú). Érdeklődés még csak lenne, de amint megtudták a gazdák, hogy aki zsebszerződés miatt ajánlja fel a földjét az államnak, az ügyészségen kötnek ki az adatai, azonnal visszakoztak. Nem csoda tehát, hogy az osztrák vircsaft tovább bomlasztja a határszéleket.


Munkatársunktól
Élénkítés de milyen áron

A Széchenyi plusznak elnevezett gazdaságélénkítő csomagról Orbán Viktor így vélekedett: paradox módon az, ami az országnak rossz, nagyon sok település számára kifejezetten jó. Beismerte: az amerikai és az európai viszszaesést országunk sem kerülheti el, a kérdés csak az, hogy miként tudjuk ezt lassítani, csökkenteni. Szerinte az előttünk álló másfél évben a gazdasági összefogás a lényeg, amelyet a kormány 200 milliárd forintos impulzussal kíván támogatni.


Danka Ildikó
Nehéz az elhelyezkedés

A frissen végzett diplomásoknak fel kell készülniük arra, hogy egyre nagyobb követelményeknek kell megfelelniük a munkaerőpiacon. Mára már megváltozott az a trend, amely egy évtizede látszott, miszerint előnyt élveztek a végzős egyetemisták, főiskolások. A cégek elvárják, hogy már a pályakezdő fiataloknak is legyen némi szakmai tapasztalatuk. Cikkünkben munkaközvetítők és személyzeti tanácsadók beszélnek arról, hogyan változott a munkáltatók igénye az elmúlt években. 


Kovács Klára
Ellenőrizhetetlen az állam költekezése

Múlt héten volt a parlamentben a zárszámadás általános vitája - feltehetően ez a hír nem sokak szívét dobogtatja meg, talán sokan azt sem tudják, mi az a zárszámadás. Ha viszont megkérdeznénk valakit, érdekli-e, mire költi az állam az adóforintjait, szinte biztos azt válaszolná: „Igen, hogyne!” De ha azt kérdeznénk tőle: „Mit tesz, mit tehet annak érdekében, hogy meg is tudja, valóban jól gazdálkodik-e az állam a pénzével?” - elnyúlnának, megfakulnának az arcok, és pillanatok alatt beismerné: semmit. Maximum annyit, hogy elolvassa az erről szóló újságcikkeket, vagy az Állami Számvevőszék (ÁSZ) éves jelentését, majd a kívülrekedtség érzésével sebesen abba is hagyja a próbálkozást, merthogy érthetetlenek e szövegek. 


Háttér

Hetek-összeállítás
Nyugati vezetők az iszlámról
Tovább a cikkhez >>>

Hetek-összeállítás
Az Egyházak Világtanácsa a terroristák méltóságáért

Az Egyházak Világtanácsa ellenzi, hogy erőszakkal próbálják megfékezni a terrorizmust a világon. A Kofi Annan ENSZ-főtitkárhoz intézett, nyilvánosságra hozott levelében Konrad Raiser, az 1948-ban alapított szervezet főtitkára hangsúlyozta: az ENSZ az egyetlen olyan szervezet, amely a terrorizmus problémájával hivatott foglalkozni.


A Korán szavai a dzsihádról

Előíratott nektek a harc [a hitetlenek ellen], holott az ellenetekre van. Lehet, hogy valami ellenetekre van, noha az jó nektek, és lehet, hogy szerettek valamit, noha az rossz nektek. Allahnak tudása van, ti azonban nem tudtok.


Gábor György
Bábeli nyelvzavar

Lassan egy hónappal a New York-i és washingtoni iszonyat után, számomra az egyik legmegdöbbentőbb és legfigyelmeztetőbb tény a Nyugat viselkedése, a „nyugati szellem” (ha egyáltalán van még ilyen) (ön)reflexiója, az európai és amerikai „szellemi elit” reakciója. Folyamatosan önmagunkról beszélünk, és tesszük ezt annak (téves) tudatában, mintha csak egy nyelv lenne, vagy legalábbis egy meghatározó és számottevő, amelynek lexikáját és grammatikáját számon lehet - és kell - kérni a másiktól. 


Lukács András, Pátri László
Szuperpestis a mélyh 369 t 337 ben

„Egy kémcső választ el bennünket a földi pokoltól” - figyelmeztet egy napokban megjelent amerikai sikerkönyv felcíme. Sokszorosára nőtt a kereslet gázálarcok, fertőzés elleni vitaminkészítmények, vegyvédelmi öltözetek iránt. Az FBI egy esetleges vegyi és biológiai terrortámadástól tartva megtiltotta a permetezőrepülőgépek felszállását az amerikai nagyvárosok környékén, és bár a repülési tilalmat feloldották, az újabb hírek fokozott óvatosságra intenek: Irak az utóbbi hónapokban leállította nukleáris fegyverprogramját, minden erejét a vegyi, biológiai fegyverek kifejlesztésére fordítja. Mekkora a valós veszély, és lehetséges-e a védekezés a láthatatlanul pusztító terrortámadásokkal szemben?


Hit és értékek

Ruff Tibor
Még egyszer a dzsihádról

Az Egyesült Államokban a közelmúltban történt terrortámadás kapcsán a média sokat foglalkozik a vallási indítékokkal, leginkább a dzsihád mibenlétével. Egymásnak ellentmondó nyilatkozatok látnak napvilágot: egyesek szerint az iszlám - Bush vagy Blair szerint: „a béke vallása” - tanaiból nem vezethető le ilyen cselekedet, mások szerint igen. Mi az igazság? Maga az iszlám lenne ennyire ellentmondásos, vagy taktikai játékról van csak szó?


Külpolitika

Eperjesi Ildikó
Közösen az életért

Tony Blair brit miniszterelnök élete eddigi legfontosabb beszédében a közösség eszméjén alapuló új világrend körvonalait vázolta fel. A Munkáspárt brightoni konferenciáján Blair hangsúlyozta, hogy a terrorcsapások után megrendült világot „újra kell rendezni”. Az új egységet a világ konfliktusainak kezelésére, így például Afrika, Észak-Írország gondjainak rendezésére, és a közel-keleti béke megteremtésére lehetne felhasználni. 


Mondovics L. Gábor
Milosevics mintafogoly lett

A NATO az Afganisztán ellen készülő intervenciója mellett sem fog megfeledkezni balkáni béketeremtő szerepéről - nyilatkozta Jamie Shea, a NATO információs osztályának igazgatója. A NATO képes egyszerre két-három feladatra is összpontosítani.


Hechs László
A tálib minta

Az izraeli biztonsági kabinet négy órán át tartó rendkívüli ülésén szerdára virradóan úgy határozott, hogy a maga részéről is felmondja a három hete meghirdetett tűzszünetet. A kabinet utasítást adott a határőregységeknek, a biztonsági alakulatoknak és az Izraeli Véderőnek, hogy újítsák fel védelmi akcióikat a palesztin terrorszervezetekkel szemben, és végezzenek a gyilkosságokért felelős személyekkel. Így a tűzszünet megteremtésére tett legújabb pereszi kezdeményezés is kudarcot vallott. 


Hetek-összeállítás
Újabb pedofilbotrány Belgiumban

Pedofilhálózatot leplezett le a héten a belgiumi rendőrség egy, a Child Focus nevű eltűnt gyermekek felkutatásával foglalkozó szervezethez érkezett bejelentést követően. A bejelentés alapján a rendőrség házkutatást tartott Jacques Delbouille lakásán, s a pincében több köbméternyi, gyermekeket pornográf módon megörökítő fényképet és filmfelvételeket talált. A 61 éves sírásónak már korábban is volt összeütközése a rendőrséggel: akkor pisztolyt szegezett rájuk, a mostani alkalommal pedig karddal hadonászva fogadta őket. 


Hetek-összeállítás
Brutális mészárlások

Amerika szeretne minél előbb kikerülni a terrortámadások okozta sokkból - az elmúlt napokban azonban újabb véres esemény döbbentette meg a közvéleményt. A Greyhound busztársaság Chicagóból Orlandóba tartó járatán menet közben vágták el a sofőr torkát, aki szerencsésen túlélte a támadást. Az ezt követő balesetben hat személy életét vesztette, a Greyhound távolsági járatai pedig több órán át nem közlekedtek. Bár minden jel arra utal, hogy magányos támadóról van szó, az emberek azonnal újabb terrortámadásról kezdtek beszélni. Ugyancsak magányos támadó gyilkolt a svájci Zug városának parlamentjében, tizennégy személy életét oltva ki az elmúlt hét péntekjén.


Márer György, New York
Kényszerű hadviselés

Az első amerikai megfontolás a támadás lett volna a tálib kormány ellen, de végül mind a politikai, mind a katonai vezetés jobb belátásra tért: ráébredtek, hogy a szokványos hadműveletekkel nem tudnak fellépni az ilyen nemzetközi terrorszervezet ellen, mivel a bombák és rakéták ismét csak ártatlan emberek vérét ontanák, a bűnözők pedig biztos helyen röhöghetnének a markukba, majd pedig ismételt terrorcselekményekkel vághatnának vissza, ami megint csak felesleges vérontáshoz vezetne. 


Riport

Hazafi Zsolt
Nepper itt mindenki

Kedd, hajnali négy óra, nagybani zöldségpiac.


Somorjai László
Ízlések és szalonok

Ízlése szerint találhat magának megfelelő fodrászt arab, kínai, magyar vagy akár afrikai, ha Józsefvárosban jár. Raszta frizurával Izsákot, francia hajzathoz Emadot keresse, kefe frizuráért pedig leginkább a kínaihoz forduljon - csak ha meg tudja értetni magát.


Sport

A légiósok újra itthon

Az eddig mondhatni egyedülálló nagy nyári átigazolások után, a hét végén, az első fordulóval elkezdődött az 95. hazai vízilabda bajnokság. 


Kántor Viktor
Vészhelyzet az ETO-nál

A labdarúgást szerető győriek bajban vannak, csapatuk az utolsó előtti helyen áll az NB I-ben és az elmúlt hetekben jó eredmények helyett viharos történésektől volt hangos az ETO. Miért jutott ide a csapat? Az okok sokrétűek, egy részük nem mai keletű. 


Varga József
Kezdődhet a Buli

Megkezdődött az észak-amerikai profi jégkorong liga 84. szezonja. A nyári játékospiacon óriási pénzekért sztárok cseréltek klubot. Az eddig megszokott erőviszonyok felborulhatnak, ami kétségkívül izgalmasabbá teheti az NHL mérkőzéseit. A Stanley-kupa elnyerésére jóval több csapatnak lett így esélye. A bajnok a Colorado, amely meghatározó játékosai közül a viszszavonuló Bourque-t és Forsberget veszítette el. 


Szabadidő

Franciaország házhoz jön

A Francia-Magyar Kezdeményezések Egyesülete 1994 novemberében napvilágot látott alapító hitvallása értelmében támogat minden olyan kezdeményezést, amely árnyalja, pontosítja, összetettebbé teszi a franciák Magyarországról alkotott képét. 


Dávid Miklós
Telepítsünk gyümölcsfát

Napjainkban igen sok szó esik arról, hogy érdemes-e gyümölcsfát ültetni a házikertbe, hiszen a rengeteg fáradozásnál egyszerűbb, ha az olcsó gyümölcsöket beszerezzük a piacon. Ez részben igaz ugyan, de micsoda különbség van a saját fánkról szüretelt termés zamata és a bolti gyümölcs íze között, nem beszélve az ezzel járó sikerélményről!


A fogyasztás csarnokába lépve

Ünnep volt minálunk. Új épülete nyílt a közeli bevásárlóközpontnak. Régen „nagyberuházás”-nak hívták az ilyet, s az egypárt első embere vágta volna át a szalagot a kapujában. Ma trikós tinizenekar mulattat („egy darab jobbkezeket a magasba”), és tengernyi akciós ajánlat alapoz vásárlóerőt. 


Makki Marie-Rose
Népszerűtlen akciófilmek

A szeptember 11-i, New York-i terrortámadás sokrétű következményeinek egyike, hogy az amerikai médiában szinte az első pillanattól kezdve „indexre” került minden erőszakos vagy terrorista cselekményt ábrázoló film és zeneszám: kezdettől fogva 150 olyan dalt tiltottak be, ami halálról, repülésről vagy pusztulásról szól, köztük John Lennon Imagine-jét is. 


Színes

REPÜL A, REPÜL A ... BÍRÓ
Tovább a cikkhez >>>

INNEN-ONNAN
Tovább a cikkhez >>>

DUMA PLÁZA

A bátorság nyomás alatt megnyilvánuló elegancia. (Ernest Hemingway)


Tökmag és az óriástök

Evangeline Perry, az ötéves essexi kislány idén hiába indult volna 36,4 kilogrammos tökóriásával a Nemzeti Óriás Zöldség Bemutatón, amit Angliában, Somersetben rendeznek meg. 


Kínos zaj és kínos csend

Egy brit internetes színházi portál felméréséből kiderül, hogy tíz színházba járóból kilencet idegesít a közönség többi tagjának viselkedése. A megkérdezetteket legjobban a cukorkás papír zörgetése irritálja. 


Álelítélt Pécsett

Két és félmillió forintért ült volna le egy másik emberre kiszabott jogerős büntetést a pécsi börtönben egy férfi, de két héttel szabadulása előtt fény derült a cserére, és nyomban szabadon bocsátották - számolt be az MTI a nem mindennapi esetről, melyet az illetékesek hivatalosan még nem erősítettek meg, de nem is cáfoltak. 


A Mount Everestet támadták meg

A magyar Millenniumi Mount Everest Expedíció szeptember 29-én megkezdte a hegycsúcs megmászását. A „támadás” jelenleg is tart, a lépcsőzetes terv a következő: először a harmadik csapat, a Nedeczky Júlia, Markos Huba duó felmegy 7800-ra aludni, mert ők ezt a lépcsőfokot eddig kihagyták. 


Magánbunker bérelhető

Ha Ön, kedves olvasó, félne attól, hogy az armageddoni háború közeleg, akkor Mike Parrish kitűnő megoldást tud problémájára. Az 53 éves brit gazdálkodó ugyanis saját föld alatti bunkerében ajánl fel búvóhelyet - természetesen nem ingyen. 


Vélemény

Gadó György
Az agresszív hulla

„Valami bűzlik Dániában” - mondá Hamlet dán királyfi. És nem kellett sokáig tanakodnia azon, mi okozza ezt. Valami bűzlik Magyarországon. Mi több, itt szörnyen büdös van. Igaz, nem könynyű első szóra megmondani, mi árasztja az alig elviselhető szagot. Mi minden árasztja: az a nem tudom hány millió tonnányi szemét (a szó fizikai értelmében), melyről valahol azt olvastam, hogy huszonöt évig is eltarthat az eltakarítása (ha lesz hozzá pénz), vagy az az ország pincéjétől a padlásáig érő korrupció, amelybe minduntalan beleragad az ember cipője, amíg gyanútlanul járkál erre-arra. Igen, ez is, az is. 


Vuics Tibor
Egy különlenyomat ürügyén

Csurka István, a MIÉP elnöke valószínűleg „nem írói” munkássága keretében jelentette meg Tízből tíz című harmincoldalas eszmefuttatását. A szerző a csatolt Függelékben még külön is kedveskedik az olvasónak, ahol tételesen felsorolja a 167 budapesti „közvetlen izraeli befolyás alatt álló” cég, és a Magyarországon bejegyzett zsidó szervezetek adatait, hátha a sokat emlegetett „kirekesztőkkel” valaki kapcsolatba szeretne lépni…


Yehuda Lahav, Tel Aviv
Miért kell tárgyalni Arafattal

Első pillantásra úgy tűnhetne, hogy Izraelnek - amely már egy éve véres terroristatámadások célpontja - szilárd és megbecsült helye kell hogy legyen a terrorellenes koalícióban, amelyet az amerikaiak a New York-i és washingtoni merényletek után ki akarnak alakítani. Ezzel szemben Jasszer Arafat - akit sokan felelősnek tartanak a merényletekért - e koalíción kívül kell hogy maradjon. Mert ugyebár, a palesztin terror és az amerikai merényletek egyaránt a nyugati világnak szánt hadüzenetek, ugyanazok a gyökereik és ennélfogva kezelésük sem különbözhet. Nem hiába mondta Ariel Saron miniszterelnök Colin Powell amerikai külügyminiszternek: „Mindenkinek megvan a maga bin Ladenje. A mi bin Ladenünket Jasszer Arafatnak hívják.”