Vissza a tartalomjegyzékhez

Hetek-összeállítás
Verhető-e a Real Madrid

Még egyetlen európai futballcsapatnak sem sikerült a címvédés a labdarúgó Bajnokok Ligája tízéves története során. A 2001-2002-es kiírás első körében hihetetlen erős a mezőny, valószínűleg a legutóbbi győztes Bayern Münchennek sem lesz könnyebb a feladata, mint elődeinek.


Figo és Totti csatája a római Olimpiai Stadionban Fotó: Reuters

Az A-csoportban található Real Madrid, amely a legtöbb BEK (6) illetve BL (2) sikert aratta, a bukmékerek szerint az első számú esélyes a végső sikerre. A királyi gárda soraiban tudhatja a legutóbbi két Aranylabda-szavazás győztesét, Luis Figót és Zinedine Zidane-t, valamint helyette a hasonló kitüntetésre pályázó Raúlt. Ennek ellenére a Madrid szerkezete több helyen is hiányos (kellene egy középső védő Hierro helyére, egy befejező csatár Raúl mellé és egy védekező középpályás is), irányító poszton pedig „túljelentkezés” van.
A csoporton belül a „gyilkos” csatársorral (Batistuta, Totti, Montella, Delvecchio) rendelkező Róma jelenthet valamiféle veszélyt a hispánok elsőségére, ám az olasz csapatok gyenge nemzetközi szereplését látva erre kisebb az esély, míg az Anderlecht és a Lokomotív Moszkva csak a meglepetésben bízhat.
A B-csoport előzetesen az angol válogatott gerincét adó Liverpool és a Bundesligában remekül rajtoló Borussia Dortmund csatáját ígéri a csoportelsőségért. A Liverpool idén már öt trófeát begyűjtött, Michael Owen pedig élete legjobb formájában játszik. A Dortmund játékoskerete szintén nagyon erős, jellemző példa, hogy az olasz Internazionale 45 millió dollárt ajánlott a 20 éves cseh középpályásért, Tomás Rosickyért. Az ajánlatot a Dortmund elutasította, mondván a cseh zseni nem eladó. Ebben a csoportban találjuk Bodnár László csapatát, a Dinamo Kijevet, illetve a portugál bajnok Boavistát is.
A C-csoportban kiegyenlített küzdelem várható a megerősödött Arsenal, a spanyol bronzérmes Mallorca, az épphogy nem német bajnok Schalke 04 és a tavaly még a Juventust is kiverő Panathinaikosz csapatai között.
A D-kvartett nagyon erős. A Lazio ugyan elvesztette egy-két kulcsjátékosát (Nedved, Verón, Salas), ám sztárokat is tudott igazolni. A 27 éves spanyol világklasszis, Gaizka Mendieta jelentheti a legnagyobb erősítést a római sasok számára. Az önmagát egyszerűen a világ legjobb védőjének tituláló Jaap Stam feladata a védelem megszervezése lesz. A Lazio riválisai közül a Galatasaray és a Nantes elég hullámzó teljesítményt nyújt, míg a PSV eladta gólzsákját, Ruud van Nistelrooyt.
Az E-csoport favoritja a Juventus, amely immár Marcelo Lippi vezetésével a BL megnyerésére sem esélytelen. A Juve ugyan eladta Zidane-t és Inzaghit, ám így sem gyengült, Del Piero és Trezeguet például a Serie A első két fordulójában 3-3 gólt szerzett, a csapat pedig már most kirobbanó formában van. A torinói zebrák riválisai a norvég (Rosenborg) és a skót (Celtic) bajnok, valamint az FC Porto.
Az F-csoportban a megfiatalított Barcelona három forduló erejéig nélkülözni kényszerül csatárát, Rivaldót. A brazil pótlása a 19 éves argentin Javier Saviola feladata lesz. Saviola tehetségéről csupán annyit, hogy 16 évesen már játszott az argentin sztárcsapat River Plate bajnoki mérkőzésein, 17 évesen pedig már bérelt helye volt a kezdőcsapatban. 
Az Olympique Lyon egy korábbi brazil Barca-csatár, Anderson góljaiban bízik, továbbjutásra pályázik a Leverkusen és a török Fenerbahce is.
A G-csoportban a Manchester United a favorit, ahol Sir Alex Ferguson utolsó évére készül, nyilvánvalóan szép búcsút szeretne. Blanc, Verón és az „új van Bastennek” kikiáltott van Nistelrooy érkezése növeli a vörösök esélyeit. A Deportivo La Coruna mindenképpen továbbjutásra számít, a Lille-nek és az Olympiakosznak erre nem sok az esélye.
A H-csoportban a Bayernnek látszólag könnyű dolga van, a Feyenoord még komoly ellenfél lehet, a Sparta Praha, és a Szpartak Moszkva továbbjutása azonban vaskos meglepetés lenne. A bajorok egyelőre irányítójuk, Stefan Effenberg nélkül szerepelnek, ez meg is látszik bajnoki szereplésükön. Igaz, legutóbb a Dortmund otthonában arattak fényes, 2-0-ás győzelmet.