Vissza a Hetek archívum borítólapjára
V. évfolyam, 34. szám, 2001. augusztus 25

Belpolitika

Somorjai László
Feladat: a valóság értelmezése

A Soros Alapítvány kuratóriuma Halmai Gábor alkotmányjogászt választotta meg a Vásárhelyi Miklós halála miatt megüresedett elnöki posztra. A 2010-ig évente ötmillió dolláros költségvetéssel rendelkező szervezet - mint azt az új elnöktől megtudtuk - tovább folytatja eddig megkezdett programjait, és az aktuális helyzethez igazodva új programokon is dolgozik a demokratikus intézményrendszer hatékonyabb működése, az alkotmányos berendezkedés diszfunkcionális elemeinek a feltárása érdekében.


Munkatársunktól
Unokáink talán tudni fogják

Nagy vihart kavart Sándor István tavalyi letartóztatása, valamint az a tény, hogy a - közvélemény által Papa néven megismert - fedett nyomozó őrizetbe vételére egy nappal azelőtt került sor, hogy vallomást tehetett volna a parlament olajbizottsága előtt. Később ugyan az ügyészség épületében több politikaközeli „olajos” személyről is nyilatkozott az azóta már megszüntetett bizottságnak, ám mint kijelentette, biztonsága érdekében közel sem azt és annyit, amennyit szabadlábon mondott volna. Az ügy legújabb fejleménye, hogy a héten 85 évre titkosították aktáját. 


Hajdú Sándor
Köd előtte, köd utána

Szerdán lezajlott a Nemzetbiztonsági Bizottság első - lapzártánk után pedig a második - ülése a MIG vadászfelújítási tender körüli korrupciós gyanúsítgatások ügyében. A szerdai „állás” szerint a Fidesz politikusai a szocialistákat gyanítják a korrupció mögött, az MSZP-sek viszont Fidesz-kiszivárogtatást sejtenek az ügy hátterében. 


Munkatársainktól
Ünnepi magyarságtudat

Jelentős különbség alakult ki Magyarország megítélésében a jövő két lehetséges szövetségese, a Fidesz és a MIÉP között. Az ünnepi beszédeket hallva úgy tűnik, Orbán Viktor egyre inkább valamiféle álomvilágban él, ahol a polgárok életénél talán már csak az állam és a legnagyobb történelmi egyház kapcsolata harmonikusabb. Bár Csurka István ismét az idegenek bírálatával próbált a körmenetről az „Úttörő stadionba” átcsalogatott közönségére hatni, beszédében határozottan új elem volt, hogy augusztus 20-án az annak idején Szent István által Magyarországra hívott katolikus papokat is az idegen kategóriába sorolta. 


Életmód

Programajánlat
Tovább a cikkhez >>>

Kegyetlenül esetlen

A TV 2 új vetélkedőjére nehéz méltó szavakat lelni, - mert mifelénk sajnos még nemigen hat egzotikusan az alapötlet, mely a műsorvezetőt a játékosok ellenfelévé, az őket körönként - szerződés szerint - megalázó fegyőrré avatja, 


Bárdos Róbert
Ahol mindig mozog a film

A multiplexek kínálatától megcsömörlött, kiábrándult embereknek, illetve a húsz év fölötti nemzedékek tagjainak, különösen, ha fővárosiak, még nem kell lemondaniuk a mozizás élményéről. Mert ott van például az Örökmozgó, amely elsősorban filmheteknek és a Magyar Filmintézet archívumának állományát képező, filmtörténeti jelentőségű filmeknek ad otthont. A létesítményben rendre szerveznek reprezentatív válogatásokat egy-egy ország nemzeti filmterméséből, vagy egy bizonyos filmtörténeti korszakra összpontosító (például kortárs), esetleg valamilyen speciális téma szerinti alkotásokból. 


Danka Ildikó
Emberszerető állatbarátok

A fővárosi állatkert közel nyolc év óta radikális átalakuláson megy keresztül. A kisgyermekes családok, akik bizonyára sűrűbben látogatnak el egy-egy állatkerti sétára, szemtanúi lehetnek a lépésről lépésre történő felújításoknak. Akik viszont nem látták még megújult formájában a parkot, egész biztosan nem fognak csalódni, mert ez a hely minden korosztály számára izgalmas élményeket tartogat. Nem csak külsejében újult meg ugyanis a létesítmény, hanem számos programmal, szórakozási lehetőséggel is várja vendégeit.


Fókusz

Hetek-összeállítás
A borzalom percei

Egy szemtanú megdöbbentő beszámolóját közölte a héten a USA Today című amerikai napilap az augusztus közepén történt jeruzsálemi öngyilkos terrorakcióról. A televízófelvételeken az ilyen pusztítás képeit többnyire akkor mutatják, miután a mentők és a rendőrök már részben megtisztították a merénylet helyszínét. A valóság azonban ennél szörnyűbb: az első percek borzalmát gyakran a legedzettebb katonák sem képesek elviselni.


Hetek-összeállítás
A jövő megnyerésére készülünk

„A palesztinok két nagy hibát követtek el az elmúlt évtizedekben. Először, amikor 1947-ben elutasították az ENSZ felosztási tervét, a másodikat pedig tavaly Camp Davidben, ahol visszautasították az izraeli ajánlatot a megegyezésre. Kétszer is hibáztak, magam sem tudom, hogy miért”- mondta Simon Peresz izraeli miniszterelnök-helyettes, külügyminiszter Budapesten a Magyar Tudományos Akadémián tartott előadásában. Peresz a közel-keleti béke esélyei mellett a 21. század első felének új kihívásairól is beszélt.


Hack Péter
Népfrontot a Felsőházba

Most már jól látható, hogy az MSZP miniszterelnök-jelöltjének nyári ötlete a kétkamarás parlamentről nem volt más, mint egyszerű - hogy finoman fogalmazzunk - kampányfogás. Az ötlet megvalósítására egyelőre semmi esély, mivel azonban a történelmi egyházakat, nemzeti kisebbségeket, szakszervezeteket tömörítő felsőház ötlete immár több mint egy évtizede fel-felbukkan, érdemes áttekintenünk a kérdést. Annál is inkább, mert aligha hihetjük, hogy a jövőben nem fog újra meg újra felszínre kerülni ez a gondolat.


Gazdaság

Új repiszabály
Tovább a cikkhez >>>

Gadó György
Gazdasági összeomlást okozhat az AIDS Afrikában

A 14. és a 18. század között Európa és Ázsia lakossága összesen mintegy huszonötmillió főt veszített a pestisjárványok következtében. Körülbelül ugyanennyire, 20-25 millióra becsülik a szakemberek azoknak az AIDS-fertőzött afrikaiaknak a számát, akiknek a halála a legközelebbi tíz évben várható. A kór nemcsak tömegeket visz a halálba, családokat rombol szét, hanem egyes országokban a társadalom működését teszi lehetetlenné a munkaerőhiány és a rendkívül magas egészségügyi kiadások miatt. 


Acsai Anikó
Ismét kamatot csökkentett a Fed

Kedden újra - ebben az évben immár hetedik alkalommal - kamatot csökkentett az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed. A kamatcsökkentést azonban ellensúlyozta Greenspan jegybankelnök kommentárja, aki a makrogazdaság további gyengülését valószínűsíti, így a tőzsdeindexek csökkenéssel reagáltak: a Dow Jones 0,7, a Nasdaq három százalékos gyengüléssel zárta a hetet. Ázsiában ennél is meredekebb esést könyvelhettek el a vezető indexek, a hongkongi index közel 8, a japán 3 százalékkal gyengült, mivel az újra erősödésnek indult jen az exportáló cégek papírjaitól való szabadulásra sarkallta a befektetőket. 


Munkatársunktól
Vihar egy lavórban

Kísért a múlt. Talán így is összegezhetnénk azt a purparlét, ami az 1995 tavaszán bevezetett Bokros-csomag kapcsán lángol fel időről időre. Vihar a lavórban - mondhatnánk ezt is, hiszen kis hazánk rövid demokratikus történetének kis epizódja újra és újra heves indulatokat kavar. De leginkább talán politikai adok-kapokról beszélhetünk, amely ideális lehetőséget nyújt arra, hogy eljussanak a sommás üzenetek az illető pártok célközönségeihez. Ez történt a héten újra, sokadszor, amikor a kormány részéről Orbán Viktor, az MSZP részéről pedig Burány Sándor emelt szót az „ügy” érdekében. 


Danka Ildikó
Mégis kinek a pályája

Bár a közvélemény kénytelen volt tudomásul venni a tenderkiírás nélküli lapleosztást, csak nem ül el az autópálya-építés körüli vita. A polémia életben tartását Keller László szocialista képviselő vállalta újfent magára, aki feljelentést tett a Legfőbb Ügyészségen az M3-as újonnan épülő szakaszának silány minősége miatt. A képviselő információi szerint 4000 köbméter anyag tűnt el minden kilométer megépítése közben, és egy Emőd környéki illegálisan működő bányából szállítanak anyagot az építkezéshez. A már eddig elkészült néhány kilométeres szakaszon repedezett a beton, állítása szerint egy munkagépet sem bír el az autópálya. A kelleténél lazább töltést is kifogásolta. 


Csaba Zsolt
Mr. Sony egy japán, aki mert lépni

Ki ne hallotta volna a Sony márkanevet? Ki ne ismerné a videolejátszót, vagy akár a walkmant, magyarul a sétálómagnót? A japán cég néhány évtized alatt a világ egyik legnagyobb audio-, video-, telekommunikációs és informatikai termék gyártójává nőtte ki magát, 182 ezer embert alkalmaz, és a múlt évben nem kevesebb mint 58,5 milliárd dollár volt a forgalma (ez egyébként 15 milliárd dollárral több, mint a tavalyi egész évi magyar GDP!). Cikkünk a Sony, és elsősorban Akio Morita, a cég egyik alapítójának és vezetőjének a történetét mutatja be. 


Háttér

Péterfi István
Hatalomváltó igyekezet

Készül-e puccs a Romániai Magyar Demokrata Szövetségben - ez volt a hét kérdése azután, hogy egy erdélyi és egy budapesti napilap egy időben hozta nyilvánosságra a Reform Tömörülés tanácskozásáról rögzített feljegyzést, ahol a fiatal RMDSZ-politikusok meglehetős szabadszájúan tárgyalták a jelenlegi Markó-féle vezetés eltávolításának módozatait, illetve az ehhez szükséges frontemberek kiválasztását. Az érintettek egy része a dokumentum hitelességét azonnal cáfolta, az azonban tagadhatatlan, nem is kérdőjelezi meg senki, hogy ez a Fideszhez közel álló csoportosulás régóta szorgalmazza a változást a szervezet élén. Valószínűleg ezért is nyilatkozta a cáfolatok ellenére maga a célpont, Markó Béla, hogy számára stílusa és mondandója miatt hitelesnek tűnik a dokumentum.


Hit és értékek

Morvay Péter, Ruff Tibor
A békefolyamat Achilles-sarka

Nagy feltűnést keltett az elmúlt héten Izraelben Danny Yatom tábornok nyilatkozata. Yatom a Jerusalem Post című lap nemzetközi kiadásának adott nyilatkozatában (Rewriting history is hard to do, The International Jerusalem Post, 2001. augusztus 17.) elsőként mondja el a 2000 nyarán lezajlott Camp David-i csúcstalálkozó kudarca mögötti kulisszatitkokat. A tábornok - aki Ehud Barak miniszterelnök főtanácsadójaként az első perctől az utolsóig részt vett a megbeszéléseken - azt állítja: a megegyezés a jeruzsálemi Templom-hegy jövője kapcsán Jasszer Arafat palesztin vezető és Bill Clinton amerikai elnök között kirobbant indulatos veszekedés után feneklett meg. 


Csereklyei Márta
Nem halok meg, hanem élek

Meggyógyulhatnak-e a betegek az ima hatására? Van-e gyógyító ereje a hitnek? Egy 24 éves fiatalember balesete kapcsán ilyen és ehhez hasonló kérdések kerültek terítékre Larry King egyik legutóbbi televíziós talkshow-jában. Az Amerikai Egyesült Államokban évek óta folynak olyan kutatások, melyek számszerűsíthető tényekkel igazolják: a betegek akkor is meggyógyulnak, ha nem tudják, hogy imádkoznak értük. Tudományos körökben manapság már nem hat az újdonság erejével az a tény, hogy az ima, illetve a hit jótékony hatással van az ember fizikai állapotára. 


Interjú

Sebestyén István
Hivatássá vált választás
Beszélgetés Romanek Róbert tűzoltó alezredessel

Az elmúlt héten több nagy lakótelepi lakástűz is volt Budapesten, ezek közül az egyik - a kispesti Kosárfonó utca kilencedik emeletén - három ember, köztük két kisgyermek halálát követelte. 


Külpolitika

Vagyim Arisztov
Tíz évvel a puccs után

„A múltat végképp eltörölni  leszünk!”


Papp Kornélia, Berlin
Plakátvita Berlinben

A berlini ügyészség - az AP hírügynökség tudósítása szerint - megtagadta a nyomozást a nagy vihart kavart „holokauszttagadó” óriásplakát ügyében. A hirdetés július elején tűnt fel Berlin utcáin. Az idilli hangulatot árasztó képen egy magas alpesi hegy és egy tó látható, a táj nyugalmat, csöndet áraszt. Nem úgy a kísérőszöveg. Óriásbetűkkel a holokauszttagadók jól ismert mondata olvasható: „Holokauszt sohasem volt.” Alatta egészen apró szedéssel: „Még mindig sokan állítják ezt. Húsz év múlva talán még többen lesznek. Adakozzon Európa meggyilkolt zsidóinak emlékművére!” 


Hetek-összeállítás
Sötét turnén a zongorista

A világ legkeresettebb pedofiljának kiadatását kéri a thaiföldi hatóságoktól az Egyesült Államok. A világhírű zongoristát Thaiföldön, a szexturizmus egyik kedvelt célállomásán tartóztatta le a rendőrség - áll a BBC híradásában. 


Hetek-összeállítás
Sorozatgyilkos ukrán áldozatokkal

Lapzártakor még mindig szabadlábon van az az ukrán férfi, akit várandós felesége, fia és négy további rokona meggyilkolásával vádol a kaliforniai rendőrség - jelentette a CNN hírtelevízió.


Hetek-összeállítás
Viharos múltú hercegnő

Királyi esküvőre került sor szombaton az északi Norvégia fővárosában, ahol Haakon koronaherceg vezette oltár elé menyasszonyát, aki három nappal az esküvő előtt újságírók előtt könnyek között számolt be „vad” múltjáról.


Hetek-összállítás
Államellenes légzőgyakorlatok

Egy kínai bíróság hét évtől életfogytig terjedő börtönnel sújtott négy vádlottat, akiket felelősnek ítélt a Falun Kung kultusz hívei által januárban Pekingben elkövetett kollektív öngyilkosságért. A vádlottakat bűnösnek találták abban, hogy felbujtották a Falun Kung híveit önmaguk felgyújtására, illetve amiért megszervezték és segítették a kollektív öngyilkosságot. Az idén januárban történt incidens során a pekingi Tienamnen téren egy anya és tizenkétéves kislánya halt meg, két másik nő súlyos égési sérüléseket szenvedett. A betiltott vallási közösség kijelentette, hogy semmi köze az öngyilkosságot elkövetőkhöz.


Sport

Sorsoltak a Bajnokok Ligájában
Tovább a cikkhez >>>

Németh Szilárd
Ronaldo, a Fenomén sok gólt ígér

Szombaton az olasz Serie A következő idénye is kezdetét veszi. A 2001/2002-es szezonban - a nyári játékos-mozgásnak köszönhetően - a nagy csapatok dominanciája várható. Az első forduló igazi szenzációját a brazil Ronaldo bajnoki mérkőzésen való visszatérése jelenthetné az Internazionale mezében. Ronaldo múlt hét vasárnap már pályára lépett csapata egyik jótékonysági mérkőzésén a nigériai bajnok Enyimba Rangers ellen, ahol csapata 7-0-ás győzelméből egy góllal és egy gólpasszal vette ki a részét.


Varga József
Eric Lindros a New York Rangers játékosa

Hétfőn bemutatták új klubjában Eric Lindrost, az észak-amerikai profi jégkorong liga egyik legnagyobb játékosát. A Philadelphia Flyers egykori kapitánya 15 hónap kihagyás után tér vissza a jégmezőkre, hogy sérüléséből felépülve bizonyítsa, még mindig meghatározó játékra képes. 


A ferraris Schumacher Magyarországon ünnepelt

A Ferrari világbajnoki címvédése nem is alakulhatott volna szebben, mint hogy Michael Schumacher és Rubens Barrichello kettős győzelemmel bebiztosítja az egyéni és konstruktőri bajnoki címeket a Magyar Nagydíjon. 1992 óta először újra a Magyar Nagydíjon dőlt el a világbajnoki cím sorsa.  „Fantasztikus, fantasztikus” - ennyit tudott mondani Jean Todt a rádióba Schumachernek, miközben utóbbi 51. nagydíjgyőzelmét gyűjtötte be, s egyben beállította Alain Prost győzelmi rekordját. „Egyszerűen csodálatos” - válaszolta Michael a csapatnak. „Nagyszerű veletek dolgozni, fiúk. Nem találom a megfelelő szavakat. Szeretlek mindannyiótokat” - tette hozzá. 


Szabadidő

Kánai András
Költőnk és kora

Ha én országimázsközpont lennék, mindig reklámoznék. Rájönnék, hogy reklám az egész világ, és reklámszereplő benne minden férfi és nő. Nosza, elő is állnék egy opusszal, mely viharvert és albizottságokkal sújtott honunk megítélését lenne hivatott elősegíteni. 


Mód Julianna
Játék a labirintusban

Nagy-Britannia a parkok hazája. Főúri parkjaiban kedvelt szórakozási lehetőség a sövényből készült labirintus, melynek fala a két métert is eléri, és az útvesztő központjába való eljutás valóban élvezetes kihívást jelent minden korosztály számára. Az angol nyelvben a kukorica (maize) és a labirintus (maze) szó között csupán egyetlen „i” betű a különbség, beszédben pedig egymástól megkülönböztethetetlenek.


Polovitzer Edina
Dédanyáink Barbie babái

Babatár - Ruhatár címmel élményszámba menő kultúrtörténeti babakiállítással várja látogatóit az óbudai Textilmúzeum szeptember 23-áig. A kiállításon 19-20. századi, különböző országokból és korokból származó játékbabákkal és azok változatos öltözetével, aprócska kiegészítő kellékeivel ismerkedhetnek meg a gyermekek és az őket kísérő szülők, pedagógusok egyaránt. A kiállított tárgyak közt kortárs művészek munkái is helyet kaptak. 


Színes

A siklóernyős és a Szabadság-szobor esete...
Tovább a cikkhez >>>

INNEN-ONNAN
Tovább a cikkhez >>>

DUMA PLÁZA

Én nem faragok vicceket. Elég nézni, hogy mit csinál a kormány, és tudósítani róla. (Will Rogers, amerikai író)


Fehérfejű sasoló

New Hampshire államban a hivatalnokok már két napja azon igyekeznek, hogy elkapják azt a fiatal fehérfejű rétisast, aki a tengerparti várost választotta lakhelyéül, valamint terrorizálja a strandolókat és repülő futball-labdákra vadászik. 


9 milliárdan a Földön

Mielőtt megkezdődne a csökkenés, a világ népességének nagysága valószínűleg 2070-ben éri majd el a csúcsot, amikor is kilencmilliárdan leszünk, jósolják a természettudósok. Az osztrák agytröszt demográfusai úgy vélik, a bolygón élő emberek száma a századfordulón 8,4 milliárdra csökken majd. 


Nehogy újra megismétlődjön

Steven Spielberg, az Oscar-díjas amerikai rendező olyan alapítványt hozott létre, amelynek keretében ötvenezer holokauszttúlélő visszaemlékezéseit rögzítették videofelvételre. A kazetta fontos láncszem a Soá Alapítvány (Survivors of the Soah Visual History Foundation) céljaiban. 


Bántalmazott férfiak kézikönyve
Tovább a cikkhez >>>

Saját magát rabolta el
Tovább a cikkhez >>>