Vissza a tartalomjegyzékhez


Gitárestek Esztergomban

Igen nívós nemzetközi esemény házigazdája lesz a királyi város augusztus 7-17-e között. Immár 14. alkalommal rendezik meg Esztergomban a hagyományos nemzetközi gitárfesztivált, ahol a korábbiaknak megfelelően híres előadók gitárestjeiben gyönyörködhet a nagyérdemű. Az előadások a város régi vármegyeházának dísztermében lesznek (Esztergom, Deák F. u. 4.), de a rendezvénnyel párhuzamosan a művészek közül néhányan fellépnek Komáromban, Tatán, Keszthelyen és a fővárosban is.

A Nemzetközi Kulturális Örökség Minisztériuma és a Gazdasági Minisztérium által támogatott rendezvényen 7-én 18 órai kezdettel Meggyes Tamás, Esztergom város polgármestere és Sz. Ágai Karola, a kuratórium örökös tagja mond köszöntőt, majd a svájci LaVolta együttes nyitja meg a programok sorát többek között hagyományos görög, bolgár, argentin, ír és svájci zenével. A bő tíznapos rendezvénysorozaton fellépnek ukrán, orosz, kubai, francia, olasz zenészek, ízelítőt adva saját nemzetük zenéjéből és klasszikus zeneszerzők (Rossini, Vivaldi, Bach, Händel) legjobb darabjaiból. A gitárfesztiválon jelen lesz a flamenco királya, Paco Pena (Spanyolország), Aniello Desiderio (Olaszország), Omar Bashir (Irak), valamint több magyar művész, mint Csáki András és Pusztai Antal. A zárókoncertre 17-én kerül sor, a Katona Duó és a kubai Marco Díaz Tamayo részvételével, valamint Török Géza, a Magyar Állami Operaház karnagyának vezénylésével. A Városi Művelődési Házban 15-én 9 és 13 óra között a mestergitárok bemutatóját tartják neves magyar és német gitárkészítő mesterek közreműködésével.
Budapesten 13-án 20 órai kezdettel a Várban található Rivalda Café & Restaurantban (I. kerület, Színház u. 5-9.) lép fel Carlos Pérez chilei előadóművész és a magyar Katona Duó. Programjukban többek között Händel, Vivaldi és Bach művei is helyet kapnak. 

XIV. Millenniumi Gitárfesztivál: 

9-én 19.30: Pusztai Antal (Magyarország) és Aniello Desiderio (Olaszország)
10-én 19.30:, 11-én 19.30: Philippe Villa (Franciaország) és Katona Duó (Magyarország-Németország)
12-én 19.30: Paco Pena (Spanyolország)
14-én 19.30: Csáki András (Magyarország) és Omar Bashir (Irak)
15-én: 19.30: Marco Diaz Ta-mayo (Kuba), Jan Skryhan (Belorusszia) és Carlos Perez (Chile)
16-án 19.30: Oksana Shelyazhenko (Ukrajna) és Pavel Steidl (Hollandia - Cseh Köztársaság)
17-én 20.00: Zárókoncert (Katona Duó és Marco Díaz Tamayo (Kuba))
(Kárpáti György)