Vissza a Hetek archívum borítólapjára
V. évfolyam, 31. szám, 2001. augusztus 04

Belpolitika

Szobota Zoltán, Lukács András
Mosolydiplomácia Erdélyben

Hatalmas eső zúdult a Bálványosi Szabadegyetemre péntek este, megszakítva a státustörvényről szóló vitát. Tőkés László református püspök épphogy csak elkezdte beszédét, amikor több dörgést követően olyan intenzív esőzés kezdődött, hogy meg kellett szakítani az előadást. A sátor alatt álló több száz ember harminc percen át nézett farkasszemet a vita előadóival, Vasile Dancu román tájékoztatási miniszterrel, Németh Zsolt politikai államtitkárral és Tőkés László református püspökkel. Egy adott pillanatban valahonnan felcsendült a Kossuth-nóta, amelyhez má-sodperceken belül csatlakoztak a sátor alatt állók, kivéve a jelen levő román hallgatóságot, akik így kizárva érezhették magukat. Az Olt partján még sokáig nem hallatszott más, csak a 48-as forradalom dalai és az eső kopogása. 


Hajdú Sándor
Bányaperspektíva

A miniszterelnök édesapja, Orbán Győző bányái az év eleje óta állnak az ellenzék támadásainak középpontjában. A héten újabb heves támadást indított az SZDSZ, amely a „Tetthely” sorozatának végére hagyta a csattanót. Bauer Tamás nemzeti érdeknek nevezte annak tisztázását, hogy történt-e politikai befolyásolás a miniszterelnök családja anyagi előnyszerzésének érdekében. Az ellenzék kezdeményezte Áder János házelnöknél az Országgyűlés összehívását. A szocialisták és a szabaddemokraták vizsgálóbizottságok létrehozását javasolják, amelyek célja a miniszterelnök felelősségének vizsgálata az FVM egykori államtitkárának, Szabadi Bélának terhére rótt visszaélésekkel kapcsolatban, illetve Orbán Győző bányáinak állami megrendelésű szállítási körülményeivel. 


Hetek-összeállítás
Kétkamarás parlament

Kétkamarás parlamentet szeretne Medgyessy Péter, az MSZP miniszterelnök-jelöltje. A szocialista politikus a múlt héten vetette fel, hogy változtatni kellene a parlament szerkezetén és a képviselők létszámán. Medgyessy Péter egy olyan kétkamarás törvényhozást képzel el, amelyben a jelenlegi - közvetlenül választható - képviselőház mellett jelen lenne egy delegálásos alapon működő felsőház, amelyben a civil szervezetek, egyházak és szakszervezetek képviseltetnék magukat. A kétkamarás parlament ötlete nem új. A Horn-kormány alatt Torgyán József dobta be a köztudatba a felső- ház létrehozásának ötletét, de tekintettel arra, hogy ehhez kétharmados parlamenti többség szükséges, és az akkori kormánypártok nem támogatták az ötletet, lekerült a napirendről. Ennek megfelelően a kisgazda frakció most is támogatja az ötletet. 


Életmód

Szűcs Emese
Nő az anyatej népszerűsége

Ha száz évvel ezelőtt gyermek született, a család nőtagjai eljöttek, és kitanították az újdonsült anyát, hogyan gondoskodjon csecsemőjéről. Tulajdonképpen a hagyományos bölcsességet, saját örökségüket adták át a következő nemzedéknek, amely később ugyanazt a szolgálatot végezte el a nála fiatalabbak között. 


Molnár Zsuzsanna
Nem szégyen a tanulás

Szakemberek becslései szerint Magyarország felnőtt lakosságának mindössze 30-40 százalékáról mondható el, hogy tud úszni, a fennmaradó 60-70 százalék vagy egyáltalán nem tud, vagy csak éppen annyira, hogy hoszszabb-rövidebb ideig fennmaradjon a víz felszínén. Ráadásul sokan azt gondolják: már túlléptek azon az életkoron, hogy időt, pénzt és energiát áldozva kezdjék kipróbálni a vízben való lubickolás örömeit.


Véget ért a Makkabia
Tovább a cikkhez >>>

Fókusz

Sebestyén István Somorjai László
Börtönbe megy a MIÉP

A Központi Ügyészségi Nyomozóhivatal csütörtökön feljelentéskiegészítést rendelt el Bognár László MIÉP-alelnök ügyében Bognár antiszemita kijelentései miatt. A politikus ellen többen - köztük több zsidó szervezet - feljelentést tettek a Fradi eladásával kapcsolatos megjegyzései miatt. Bognár július 25-én a Fotex tulajdonosait egy mohó, gátlástalan üzletcsoportnak nevezte, amelynek nincs semmi köze a magyarsághoz. Közölte: „A fradisták mindig is úgy érezték, hogy míg ők a nép egyszerű gyermekei, addig a társadalmi ranglétrán fölöttük állók a zsidó fogalomba tömöríthetők.” 


Gazdaság

Varga P. Miklós
Bezsebelt földek nyomában a kormány
Tovább a cikkhez >>>

Hetek-összeállítás
Nagyra törő inflációs célkitűzések

Metódust váltott a Magyar Nemzeti Bank (MNB). Az eddig működő árfolyamkövető monetáris politika helyett az úgynevezett implicit inflációs célkövető rendszert vezette be. Ez azt jelenti, hogy a jegybank hat félévre előre rögzíti az inflációs célokat, és ennek megfelelően hozza meg a döntéseit. Az új szisztéma szerint az MNB csak akkor avatkozik be a célkitűzés megvalósulása érdekében, ha a fogyasztói árindex plusz-mínusz egy százalékponttal eltér az előre meghatározott értéktől. 


Szikora Réka
Csak a beolvadás menti meg a tőzsdét

A már több mint egy éve nyomasztó tőzsdei pangás kérdésessé teszi a budapesti és a többi közép-európai tőzsde életképességét - véli a Business Central Europe legutóbbi száma. A lap szerint a Budapesten befektetők visszacsalogatásának egyetlen módja az lenne, ha a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) beolvadna a londoni, a frankfurti vagy a párizsi, a brüsszeli és az amszterdami tőzsdéket tömörítő Euronext börzébe. 


Acsai Anikó
Negatív növekedési kilátások az Új- és az Óvilágban is

Világszerte emelkedtek a részvényindexek az elmúlt héten, annak ellenére, hogy a napvilágra került hírek igen vegyes képet mutattak. 


Danka Ildikó
Ne várjunk újabb ingatlanár-robbanást

Nem történt más, mint normális mederbe terelődött az ingatlanpiac árképzése. A tavaly kifulladt árrobbanás - amelynek idején 50 százalékkal is emelkedtek az árak - ma szolidnak tűnő, inflációt követő mértékűvé zsugorodott. A lapunk által megkérdezett szakértő szerint a következő években is átlagosan évi 14 százalékkal fognak csupán drágulni az ingatlanok. Molnár László, a GKI Gazdaságkutató Rt. kutatásvezetője hozzátette, a használt lakások, házak ára ennél szolidabb mértékben, 8-9 százalékkal emelkedik majd.


Csaba Zsolt
Egy ember, aki látta a jövőt

A Forbes magazin adatai szerint a világ leggazdagabb emberei ez évi rangsorának hetedik, nyolcadik, kilencedik és tizedik helyén négy testvér áll. Valamennyi Walton-gyereknek egyenként több mint 18 milliárdos vagyona van. Gazdagságukat azonban nem maguk, hanem szüleik alapozták meg. Kik voltak ezek az emberek, akik anyagi téren ilyen szép örökséget tudtak gyermekeikre hagyni?


Háttér

Hetek-összeállítás
Négyperces ízlésterror

Kinőtt a tinédzserkorból, és huszadik születésnapját ünnepli az MTV. A tévécsatorna, amely átformálta a világot, de legalábbis a zene, a tévé és a mozik világát, és tizenévesek millióinak életstílusát befolyásolta, az elmúlt húsz évben heves viták tárgya volt. A születésnapi ünneplésre azonban árnyékot vet az a tény, hogy az MTV egyik sztárja, Mariah Carrey a napokban öngyilkossági kísérlet miatt kórházba került, emiatt nem tudott részt venni a születésnapi partin sem. 


Surányi Pál
Százmillió dobbanás ajándékba

Példa nélkül álló sebészeti bravúrt hajtott végre július elején két amerikai szívsebész: Laman Gray és Robert Dowling hétórás műtét során egy utolsó napjait számláló, végstádiumban lévő szívbeteg haldokló szívét távolította el, és a helyére az első teljesen önállóan működő műszívet ültették. Egy hónappal a műtét után a beteg orvosai szerint „várakozáson felüli” állapotban van.


Szabó Ibolya Anna
Bőrön viselt történelem

David Beckham, Sandra Bullock, Winston Churchill, Robert de Niro, Mike Tyson, Károly walesi herceg és a sarki zöldséges - vajon mi a közös bennük? Ha túl nehéz lenne a válasz, elárulom: mindannyian dicsekedhetnek egy-két maradandó művészi ábrával különböző testtájaikon. Hogy hol, az néha publikus, néha jobb meg sem említeni. A kíváncsiságot kielégítendő, azért elárulhatjuk, hogy Beckham például fia nevét viseli dereka körül, Churchill egy horgonyt viselt a testén (no, csak rajzoltat), Tyson pedig több műalkotással is dicsekedhet: jobb karjáról Mao néz vissza, bal karjáról a teniszkirály, Arthur Ashe, hasán pedig Che Guevara díszeleg. Dennis Rodman egy Harley Davidsont választott örök díszül, míg Robert de Nirónak, aki a Cape Fear című filmben számos rajzot hordozott testén, valójában mindössze egy párduca van.


Péterfi István
Hajszálon múlt Chirac elnök élete

Egy évvel a tavaly nyári párizsi Concorde-katasztrófa után a héten Londonban bejelentették: szeptemberben újraindítják az interkontinentális luxusjáratot. A balesetről eddig megjelent hivatalos közlések szerint fatális véletlen volt, hogy a párizsi reptéren nekifutó gép épp elkapta a néhány perce egy másik gépről elhagyott fémlemezt, amely végül a zuhanáshoz vezető tüzet és hajtóműleállást okozta. Nem hivatalos vélemények szerint azonban a Concorde balesete a „szokásos” repülőkatasztrófák egyi-ke volt, amikor is emberi mulasztások sorozata adódott össze halálos csapdahelyzetté. Kétségtelen, hogy a francia légügyi hatóság és a gépet üzemeltető légitársaság számára ez a következtetés sokkal kellemetlenebb, mint a szerencsétlen véletlen teóriája.


Hit és értékek

Grüll Tibor
Az etruszk-rejtély

Minden nemzetnek szüksége van eredetmítoszokra. Minél régebbre visszavezethető, s főképp minél régebb óta dokumentálható ez a legendakör, annál „ősibb” és tekintélyesebb maga a nemzet. Tudjuk, hogy Róma eredetét egészen a Homérosz által megénekelt Trójáig vezették vissza. De kik voltak az etruszkok, akiknek farkasa - jelképes módon - a csecsemő Romulust és Remust táplálta? 


Interjú

Szobota Zoltán
Változnak az idők

- mondja a Fidesz egyházpolitikájával kapcsolatban Hörcsik Richárd, a parlament integrációs bizottságának fideszes alelnöke 


Szobrozó magyarok

2001 a jelentőségteljes szobrok évének tűnik. Jobbról Trianonra emlékeznek, balról Kádár előz. Az elmúlt három év alatt sikerült felhozni a szoborállítási kedvet a rendszerváltást megelőző szintre, ami azt jelenti, évente ismét 250-300 műalkotással gazdagszik hazánk. A különbség talán annyi, hogy a művek manapság nem csak a baloldal érzelemvilágát fejezik ki - sőt. A statisztikai adatokból kiderül, hogy a szobrok között is István a király, dobogósak a millenniumi emlékművek, és a történelmi egyházak is becsülettel kiveszik a részüket a szoborállításból: Debrecenben mostantól áll a Magyar Fájdalom szobra, Kalocsát pedig érsekek szobrai díszítik. 


Külpolitika

Pátkai Mihály
A Fehér Házból Harlembe

Bill Clinton amerikai exelnök Harlemben állította fel új, több mint kétezer négyzetméteres irodáját, amelynek alkalmából hétfőn nagy-szabású ünnepség zajlott le az új iroda közelében - jelentette a CNN amerikai hírcsatorna. Clinton hét hónap után először jelent meg látványosan a nyilvánosság előtt, az elnöki időszaka utolsó napjaiban adott amnesztiák körüli éles viták után főként csak meghívott előadóként vállalt közszerepléseket.


Márer György, New York
Tilos az ember másolása

Az amerikai képviselőház heves vitákat követően kedden megszavazta az emberi magzatok klónozását megtiltó törvényjavaslatot. A 265:162 arányban jóváhagyott törvény szigorúan büntetni kívánja az emberi klónozásban való részvételt, amely ezentúl bűncselekménynek minősül, és tíz évig terjedő szabadságvesztést vonhat maga után. Az amerikai törvényhozás most első ízben avatkozott be a gyorsan növekvő tudományos iparágak tevékenységébe. 


Hetek-összeállítás
Kitörésre váró indulatok

Irán a közel-keleti térségre nézve súlyos következményekkel járó, provokatív lépésnek tekinti azt az izraeli tervet, hogy Jeruzsálemben, az 1300 éves al-Aksza mecset közelében egy zsidó templomot építsenek - idézte a UPI hírügynökség Kamal Kharrazi iráni külügyminiszter nyilatkozatát. Kharazzi az ENSZ Biztonsági Tanácsának fellépését sürgette a terv megakadályozására. A jeruzsálemi Templom-hegy körül ismételten fellángoló indulatokat az váltotta ki, hogy egy zsidó csoport negyven tagja a hegy lábánál szimbolikus módon elhelyezte a „harmadik templom” alapkövét. Tiltakozásul a hegyen tartózkodó muszlim hívek kövekkel kezdték dobálni a Nyugati Falnál imádkozókat. Az izraeli rendőrség éles lövedékek használata nélkül megfékezte a zavargást.


Hetek-összeállítás
Folytatódó felekezeti terror

Nem a legjobb előjelekkel hozták nyilvánosságra Észak-Írországban az új válságkezelő tervet, amely az 1998-as nagypénteki egyezmény megoldatlan kérdéseivel foglalkozik. Az erőszak tovább folytatódik: protestáns fegyveresek még több vérontást ígértek, miután - valószínűleg tévedésből - megöltek egy protestáns tizenévest, katolikus barátjának pedig sérülést okoztak vasárnap éjjel. Ugyanakkor a „Valódi IRA” katolikus terrorcsoport bombák elhelyezésével aknázza alá a békefolyamatot.


Vagyim Arisztov
Késik a Kurszk felhozatala

Tavaly augusztusban sülylyedt el a Barents-tengeren az orosz Kurszk atom-ten-geralattjáró, 118 fővel a fedélzetén. Elmúlt egy év, de a Kurszk iránti érdeklődés maradt a régi. Igaz, Oroszországban a katasztrófa okairól mostanában a kiemelés problémájára irányult a figyelem. A szkeptikusok máris kijelentették, hogy az akció nem fog sikerrel járni, legalábbis idén biztosan nem. A hatalom és a kormánypártiak határozottan állítják, hogy 2001. szeptember végéig sikeresen kiemelik a tengeralattjárót.


Sport

Munkatársunktól
Négyen a TOP 100-ban

A női tenisz jelenlegi klasszifikációs szisztémája a WTA hetvenhat nemzet több mint ezer profi játékosát rangsorolja az évente megrendezésre kerülő 64 tenisztornája alapján. Számunkra történelmi esemény, hogy a hölgyeknél, Gubacsi Zsófia és Kapros Anikó elmúlt heti nagyszerű casablancai WTA torna szereplésével először immár négy magyar szerepel a világranglista száz legjobbja között. A 20 éves Gubacsi Zsófia hétvégi casablancai győzelmével élete első WTA torna győzelmét aratta, ezzel egy csapásra huszonnyolc helyet ugorva immár a 81. A siker értékét jelzi, hogy eddig összesen háromszor nyertek WTA tornát magyar női teniszezők. Kapros Anikó, akit a casablancai elődöntőben éppen honfitársa múlt felül, 19 helyet előrelépve 99. a ranglistán. Kapros Anikó szereplését tovább szépíti, hogy ő csupán idén igazolt át a junior korosztályból.


Kovács Tamás
Armstrong triplázott

Vasárnap zárult a világ legrangosabb, háromhetes kerékpáros körversenye, a sorban 88. Tour de France, melyet ismét, már zsinórban harmadszor az amerikai Lance Armstrong nyert. Az első három helyezett megegyezik az elmúlt évivel. Armstrongot követte több mint hat perccel lemaradva az „örökös” rivális, a német Telekom csapat kapitánya, Jan Ulrich 97-es győztes, utána pedig Beloki, a Spanyol ONCE csapatából. 


Morvay Péter
Hazai meccseken épülhet az új Fradi

„Öt Lipcseire lett volna szükségünk a tizenegyeseknél” - sóhajtott fel az egyik ferencvárosi játékos csütörtökön hajnalban, a ferihegyi repülőtérre történt hazaérkezést követően. A magyar bajnokcsapat anélkül búcsúzott a Bajnokok Ligája (BL) küzdelmeitől, hogy ellenfele, a horvát Hajduk Split akár egyszer is bevette volna a 210 perces, két fordulóból álló párharc során Szűcs Lajos kapuját. Csank János edző szerint a „szerencse is elpártolt a csapat mellől”. Pedig a tizenegyes-párbaj előtt megvolt az esély a sikerre, ha néhány - utólag döntőnek bizonyult - pillanatban nem nyomták volna rá a bélyeget a játékra a mai Fradi gyengeségei.


Szabadidő

Gitárestek Esztergomban

Igen nívós nemzetközi esemény házigazdája lesz a királyi város augusztus 7-17-e között. Immár 14. alkalommal rendezik meg Esztergomban a hagyományos nemzetközi gitárfesztivált, ahol a korábbiaknak megfelelően híres előadók gitárestjeiben gyönyörködhet a nagyérdemű. Az előadások a város régi vármegyeházának dísztermében lesznek (Esztergom, Deák F. u. 4.), de a rendezvénnyel párhuzamosan a művészek közül néhányan fellépnek Komáromban, Tatán, Keszthelyen és a fővárosban is.


Görögös nyár
Tovább a cikkhez >>>

Mód Julianna
Vulkántúra Szicíliában

Szicília, az Olaszországhoz tartozó távoli sziget neve első hallásra a maffiát juttathatja eszünkbe. Ha elég bátrak vagyunk, és mégis itt töltjük el nyári szabadságunkat, páratlan élményekben lehet részünk. Sőt, ha mindehhez nem a közismert apartmanos megoldást választjuk, hanem kipróbálunk valami mást - egy rendkívül mozgalmas körutazást -, életre szóló kalandban lehet részünk. Ha valaki csak a tengerpartra vágyik, azt tanácsolom, ne utazzon 4000 kilométert, de aki a kéklő tenger mellett egyedülálló természeti kincseket - például vulkánokat - szeretne látni, itt a helye.


Színes

INNEN-ONNAN
Tovább a cikkhez >>>

DUMA PLÁZA

Színes bőrű, félszemű zsidó vagyok. Kell még valami? (Sammy Davis jr., amerikai énekes)


Abdullah, az igazságos

Jordánia királya, a 39 éves Abdullah álruhát öltött magára: öregemberként ment az adóhivatalba. Az uralkodó célja az alattvalók panaszainak meghallgatása és az állami hivatalok működésének ellenőrzése volt. 


Gondolával a La Manche csatornán

Kétségbeesett menekülési kísérletnek vetett véget hétfőn a brit és a francia parti őrség: orosz és litván illegális bevándorlók egy csoportja gyermekeknek szánt felfújható játékcsónakokon próbált átkelni Franciaországból a La Manche-csatornán Nagy-Britanniába. A brit parti őrség doveri központjának szóvivője az eset után azt mondta, hogy a menekülők által használt eszközöket „inkább gumimatracnak, semmint gumicsónaknak” nevezné. A szóvivő szerint ez volt az egyik legkétségbeesettebb menekülési kísérlet, amelyet a brit parti őrség valaha is látott. 


A legnagyobb ókori vízvezeték
Tovább a cikkhez >>>

Házastársak titkai

Az amerikai házaspárok 40 százaléka bevallottan titkolózik házastársa előtt, bár legtöbbjük nem randevúkról hallgat. Ahogy az egyik legutóbbi, Illinois államban, 1000 férfi és nő között végzett felmérésből kiderült, a leggyakrabban azt hallgatják el egymás elől, hogy mennyit költenek. A Reader’s Digest közvélemény kutatása szerint a titkolódzó házaspárok 48 százaléka nem vallja be otthon az általa vásárolt termék valódi árát. „Nem hiszem, hogy létezik olyan házasság, ahol ez ne fordulna elő - véli az egyik 26 éve házas válaszadó. - Tudja, én mindig kifogom a jó kis kiárusításokat.” Egy másik feleség ellenben így válaszolt: „Nem szeretem elmondani a férjemnek, hogy mennyiért vásárolok, ugyanis attól tartok, hogy redukálná a kosztpénzt.”


Vélemény

Bán Ervin
Amiről nem esett szó

Végéhez közeleg a millenniumi év, Szent István napjától Szent István napjáig tartott az évezreddel ezelőtti nagy bálozás idézése és ünneplése. Az emlékezést a hivatalosság irányította, az látta el pénzzel és ideológiával. Vessünk most már egy független pillantást a történelmi fordulatra, szóljunk néhány szót arról, amit a közhatalom nem vonultatott fel, hanem amit a szellemi élet mutatott meg, és ami a nép része volt.


Sió László
Oktatás 1998 2001

A lap egyik korábbi számában megjelent Hajrá pedagógusok című cikk szerzői sajnos nem vállalkoztak az oktatás területén történt változások átfogó értékelésére, egy-egy terület kiragadása pedig - különösen a tényadatok hiányában - önmagában alkalmas arra, hogy egy nagy rendszer többéves fejlődéséről torz képet alakítson ki. A reagálást azonban azért is szükségesnek tartom, mert a Hetek előzetesen megkereste a tárcát, a válaszainkból azonban mindössze egyetlen mondat kapott helyet az írásban. Ugyanakkor a szerkesztők felajánlották a válasz lehetőségét, amellyel ezúton élek. Nem a leköszönt miniszter védelmében - erre aligha van szüksége -, hanem azért, hogy az olvasók pontosabb képet kapjanak az Oktatási Minisztérium munkájáról, céljairól, eredményeiről.