Vissza a tartalomjegyzékhez

Szlazsánszky Ferenc
Újnácik a pálya szélén

Igazuk van azoknak, akik a Ferencvárost nemzeti jelképnek tartják: a klubot száz éve magyarok, svábok és zsidók együtt hozták létre. Nem a Fradi, hanem a nyilas korszak szégyene volt az, amikor 1944-ben egy háborús bűnöst, a deportálásokat szervező Jaross Andor belügyminisztert tették az egyesület élére. Lehet, hogy ez iránt érez nosztalgiát a MIÉP alelnöke. Bár a párt parlamentbe kerülése óta folyamatosan megpróbált kibújni az antiszemitizmus skatulyájából, a Fotex-FTC üzleti megállapodás szerdai minősítése óta senki előtt nem lehet kétséges: milyen eszméket képvisel a Csurka István vezette társulat. 


Gera Zoltán a horvátok sorfala előtt. Reméljük, Splitben kinyílik a retesz Fotó: Reuters

„A Magyar Igazság és Élet Pártja (MIÉP) elítéli és nemzetellenesnek tartja, hogy döntően a Fotex Rt. tulajdonába kerül a Ferencváros labdarúgó-csapata” - derült ki Bognár László, a MIÉP alelnöke szavaiból a párt szerdai sajtótájékoztatóján. 
A MIÉP azért tartja „sötétnek és nemzetellenesnek” a tranzakciót, mert a „nemzeti jelkép” FTC csapatát a „mindenkor a tehetős pesti zsidó polgársághoz kapcsolt MTK-t” is tulajdonló Fotex Rt. vásárolta meg.  „Az FTC-t megszerezte az a mohó, gátlástalan üzletcsoport, amelynek semmi köze sincs a Ferencvároshoz és a magyarsághoz” - tudatta Bognár, majd kijelentette: az önmagát magyarnak érző kispolgár - „rendes magyar ember” - identitása áll szemben az MTK-t pártoló „üzleties szellemű, idegen gyökerű” nagypolgárral. „Mára az FTC szurkolótábora már túlnőtt a IX. kerület határain. A fradisták mindig is úgy érezték, hogy míg ők a nép egyszerű gyermekei, addig a társadalmi ranglétrán fölöttük állók a zsidó fogalomba tömöríthetők” - csillantotta meg történelmi ismereteit Bognár. 
A Legfőbb Ügyészség sajtóosztályán arról tájékoztatták lapunkat, hogy - lapzártánkig - nem érkezett feljelentés az ügyben. Mivel véleményük szerint a sajtóban megjelent idézetek nem elegendőek a vizsgálat megindításához, az ügyészség semmilyen lépést nem tett a történtekkel kapcsolatban. Mint a sajtóosztály vezetője elmondta, egy feljelentés és a sajtótájékoztató teljes szövegének benyújtása már elegendő alap volna a vizsgálat megkezdéséhez. 
Halmai Gábor alkotmányjo-gász nem csodálkozik az ügyészség magatartásán: „Tudom, hogy ez az ügyészség gyakorlata, azt nem tudom, hogy miért, mindenesetre szerintem ennek nincs törvényi alapja” - mondta a Heteknek. „Miért jobb egy feljelentőre várni, aki nem biztos, hogy korrekt, mint hogy az újságíróra, illetve az MTI-re hagyatkozva, nyilvánvalóan korrekt információ alapján eljárni?” - tette fel a költői kérdést Halmai. 
Az alkotmány szerint a közösség elleni izgatás - amelynek gyanúja ebben az esetben felmerülhet - hivatalból üldözendő bűncselekmény. Ez azt jelenti, hogy ha az ügyészségnek hivatalos tudomása van arról, hogy egy bűncselekmény alapos gyanúja áll fenn, akkor feljelentés nélkül is nyomoznia kell. „Az alapján, amit az MTI közölt, fennáll a bűncselekmény alapos gyanúja” - mondta Halmai Gábor. 
Amennyiben vádirat születne az ügyben, a vádlott az ominózus sajtótájékoztatót tartó Bognár László MIÉP-alelnök lenne, annak ellenére, hogy a párt honlapján megjelent teljes szöveg végén „MIÉP-elnökség” aláírás szerepel. Bűncselekményt ugyanis csak magánszemély követhet el, tehát ez esetben az, aki ezeket a mondatokat a szájára vette. 
A Btk. szerint a közösség elleni izgatás bűntette három évig terjedő szabadságvesztéssel sújtható. 
„Amióta a MIÉP színre lépett, majd bekerült a parlamentbe, a gyűlöletbeszéd újabb paneljeit vonja be a közbeszédbe, és emeli ezzel a politika rangjára. A mostani nyilatkozattal azonban Csurka István pártja az eddig magára kényszerített illemszabályokat is megszegte” - tudatja lapunkhoz eljuttatott közleményében Pető Iván, az SZDSZ ügyvivője. A kormány nevében Szakács Imre, Az Ifjúsági és Sportminisztérium (ISM) államtitkára utasította el a MIÉP antiszemita kirohanását. „Ezeket a kijelentéseket, ahogy eddig is tette, a jövőben is el fogja ítélni a kormány - hangsúlyozta az államtitkár. - Az ISM megítélése szerint mind a magyar labdarúgás, mind az FTC fejlődése szempontjából rendkívül fontos, hogy stabil befektetői háttér kerüljön a ferencvárosi labdarúgást működtető kft. mögé. Szakács Imre úgy vélte, hogy a vételár a jövőben biztosítani tudja az FTC tizenegy szakosztályának hosszú távú gazdasági hátterét. Az államtitkár jelezte azt is: öröm számukra, hogy végül magyar befektető vásárolta meg az FTC-t. 
A magyarországi zsidó szervezetek a magyar zsidóság képviseletében mélységes megdöbbenésüknek adnak hangot a véleményük szerint most már parlamenti politizálás szintjére emelkedett náci, nemzetellenes és uszító magatartás láttán.     „A magyarországi zsidók tiltakoznak, elítélik ezt a magatartást, és a Magyar Köztársaság kormányával megkötött szerződés alapján nyomatékosan kérik, hogy az állami szervek biztosítsák a társadalmi rendet, a nyugalmat” - fogalmaztak a Távirati Irodához eljuttatott tiltakozásukban.
„A gyűlöletbeszéd olyan mint a ragály: nincs vége” - mondta a Heteknek az ügy kapcsán Kósáné Kovács Magda, az Országgyűlés Emberi Jogi, Kisebbségi és Vallási Bizottságának szocialista elnöke, és hozzátette: az Európa Tanács rasszizmus és idegengyűlölet elleni bizottsága a második magyarországi jelentésében határozottan azt ajánlotta, hogy a szóban megnyilvánuló faji vagy nemzetiség elleni uszítást is tekintsük bűncselekménynek. Csurka István csütörtökön kiállt alelnöke mellett, és megerősítette: Bognár a párt elnökségének véleményét ismertette.  A MIÉP-vezért nem rendítették meg a kormány részéről érkezett bírálatok: Csurka szerint nincs semmi megrendítő abban, ha a kormány nem ért egyet az ő álláspontjukkal, hiszen a párt elnökségének véleménye szerint a kormány, a sportvezetés felelőssége súlyos az ügyben. 
Csurka kitért arra, hogy a párt vezetősége ismeri Hadas Miklós és Karády Viktor szociológus Futball és társadalmi identitás című, a szurkolói magatartással és viselkedési formákkal kapcsolatban kizárólag tényeket tartalmazó tanulmányát, amelyből a MIÉP alelnöke idézett a párt sajtótájékoztatóján. „Várható volt, hogy a MIÉP föl fogja használni kampány céljaira a Fotex-ügyet, de nem érzem méltónak, hogy erre reagáljak” - nyilatkozta lapunknak Karády Viktor, az említett tanulmány társszerzője. „Az, hogy az egyik csapat nemzeti, a másik nem nemzeti, egy abszurdum, nem tudok mit kezdeni ezzel, mert hülyeségeket, mitizált valóságot nem lehet megcáfolni. A tanulmány természetesen mentes minden antiszemita felhangtól, ezért is becstelen és ízléstelen a MIÉP magatartása. Közismert, hogy az MTK mögött közel hatvan évvel ezelőtt még valóban volt egy pesti zsidó polgári réteg, amely alapította, finanszírozta, pályát épített. A Ferencváros mögött pedig egy kispolgári, erősen sváb réteg állt, de mind a két oldal nemzeti volt, még a nevekben is. Mindebből az emberek fejében a mítosz maradt meg, és erre a mítoszra játszanak rá a MIÉP-esek, de ezt tudományosan megcáfolni egyszerűen nem érdemes” - összegezte véleményét a szociológus.


Koós János életművész:
„Bizarr történet, de ha jól sül el a végén, és egy nagyon jó Ferencvárost csinálnak a pénzen, akkor nincs semmi baj. A MIÉP- nyilatkozattal kapcsolatban pedig annyit: ők azt mondják, hogy ők a kis emberek pártja, akkor miért nem támogatták eddig a Fradit? Ez a nemzetellenes duma egy nagy marhaság. A labdarúgás az egész világon anyagi alapokon nyugszik, függetlenül a vallástól, az etnikai hovatartozástól. Ahol pénz van, akár zsidó, akár keresztény, akár mohamedán, ott van futball.” 

Benedek István Gábor, a Füst Milán páholy elnöke:
„Az jutott eszembe, hogy hátha Csurka zsidó, és nem Várszegi. Hát honnan lehet azt megállapítani, hogy ki zsidó és ki nem zsidó? Azt a kérdést fel lehet tenni, hogy egy gazdasági társaság tulajdonosa miért vásárol meg egy másik gazdasági társaságot, de nem faji alapon!
Egyébként innen üzenem Csurkának, hogy a Fradit egy zsidó ember, Springer Ferenc alapította. Csak ámulok, hogy hogyan jutottunk megint idáig? Ez után mi jön? Lesz egy nem zsidó Magyarország és egy zsidó Magyarország? A zsidó olimpiai bajnokoktól visszaveszik az érmet? Hát föl lehet fogni ezt ép ésszel?”