Vissza a tartalomjegyzékhez

Szikora Réka
Euromoney-dicséret a magyar bankoknak

A magyar bankrendszer általában fejlettebb, mint a közép-kelet-európai régió bankjai - állítja a Euromoney című gazdasági folyóirat. A szaklap legfrissebb számában közölt értékelése szerint a pénzintézeti szektoron belül a legjobb magyar bank az OTP, az első számú hitelbank a CIB, a legjobb brókerház az Erste Bank, míg az elemzők és befektetési tanácsadók toplistáját a CA IB vezeti.


Érmetornyok a kasszában 

A magyar bankrendszer előrehaladott fejlődését elsősorban annak köszönheti, hogy a hazai pénzpiac már az 1980-as évek közepén megnyílt a külföldi hitelintézetek előtt. A külföldi bankok ma 68 százalékban uralják a hazai bankszektort, s ez az arány folyamatosan növekszik. Éppen ebből fakad, hogy a bankárok nem várnak jelentős átrendeződést a piacon az európai uniós csatlakozással, hiszen az érdeklődőknek már volt idejük megvetni lábukat. A mai magyar bankrendszer közel félszáz tagjával a hazai szakemberek szerint túltelített. Emiatt új hitelintézetek megjelenésére nemigen kell számítanunk, arra azonban igen, hogy a veszteséges, illetve a kis piaci részesedésű bankok kiszorulnak, a nagyok pedig további fúziókkal kívánják majd erősíteni piaci pozíciójukat. 
A Euromoney az OTP Bank dinamizmusát, átláthatóságát, illetve egészséges tőkeszerkezetét dicséri. Hazánk legnagyobb, a lakossági üzletágban (egyelőre) lekörözhetetlen hitelintézete a lap szerint nemcsak megbízható pénzügyi szolgáltató, hanem részvényei jó befektetésnek is minősülnek, hiszen a bank a szektorban a legjobb, mintegy 28 százalékos részvényhozamot (ROE) produkálta. Sikerét többek között igen kiterjedt, 455 tagból álló fiókhálózatának köszönheti. 
A mérlegfőösszeg szerinti második és harmadik legnagyobb bank a vállalati szektor legtapasztaltabbjai: a Magyar Külkereskedelmi Bank és a CIB. Mindkét bank jól gazdálkodik (ROE-juk 17 százalék körül mozog), mind a hagyományos, mind a modern összetett pénzügyekben megállják a helyüket. A Banca Commerciale Italiana tulajdonában álló CIB növekedési rátái az elmúlt években jobbak voltak az MKB-nál, a bank hitelpiaci részesedése ma közel 12 százalék. A piaci toplistán szerepelne az ABN Amro is, amely azonban súlyos üzleti vesztesége miatt kivonult a piacról, s a negyedik legnagyobb bankba, a vállalati hitelügyletek terén élenjáró K&H-ba olvadt.
Figyelemre méltó továbbá a Raiffeisenbank, melyet egyes magyar szakértők a legjobb és a legdinamikusabban fejlődő magyar banknak tartanak. A befektetési szolgáltatások körében a legjobb az osztrák CA IB. A Euromoney felhívja a figyelmet a CA IB-hoz hasonló befektetési szolgáltatók igen nehéz helyzetére, melyeknek forgalma a már több mint egy éve Csipkerózsika álmát alvó értékpapírpiacnak köszönhetően jelentősen visszaesett.