Vissza a tartalomjegyzékhez

MTI-Hetek
Földről könnyebb

A kormány még a parlament őszi ülésszaka előtt felállítja a Nemzeti Földalapot - jelentette be a kabinet kedd esti döntését Orbán Viktor miniszterelnök szokásos szerda reggeli rádióinterjújában. Tájékoztatása szerint létrehoznak egy gazdasági társaságot, amely azonnal hozzálát a zsebszerződésüket felfedő, földjeiket eladni szándékozó gazdák termőföldjének megvásárlásához. 

A kormányfő szavai szerint a költségvetésben szerepel ötmilliárd forint a földalap felállítására, és ezt az összeget vagy a nagyobbik részét elhelyezik a gazdasági társaság keretében. Orbán Viktor elmondta, hogy a kormány ezt külön törvényi felhatalmazás nélkül, illetve a már meglevő törvények erejénél fogva megteheti. A kormányfő jelezte, hogy a földalap működéséről - ha garanciális szempontból indokolt - később lehet törvényt alkotni, vagy a földtörvény keretei közt rendelkezni erről a kérdésről. A kormány egyébként felállított egy munkacsoportot a zsebszerződések felszámolása érdekében teendő kormányzati lépések összehangolására. A testületet Boros Imre, a PHARE-ügyekért felelős tárca nélküli miniszter vezeti, tagjai az igazságügy-, a környezetvédelmi és a földművelésügyi miniszter. 
Az MDF a saját kitartó munkájának eredményeként értékeli a kormányzati lépést - derült ki Medgyasszay László magyar demokrata politikus MTI-nak adott nyilatkozatából. A honatya egyúttal emlékeztetett arra, hogy az elmúlt időszakban önálló törvényjavaslatokat nyújtott be az Országgyűlésnek, amelyek a Nemzeti Földalap létrehozását szolgálnák. Hangsúlyozta: kiszámíthatatlan az igény, és az anyagi fedezetről gondoskodni kell. Hozzátette, hogy pontos adatok nincsenek, de néhány százezer hektár termőföld már idegen kézbe került. Medgyasszay László szerint csupán jogtechnikai kérdés annak törvényes megoldása, hogy az állam által létrehozott gazdasági társaság milyen módon vásárolhat földet. 
Nagy Sándor, az MSZP frakcióvezetője szerint törvényellenes a kormányfő ajánlata, amelyet azoknak a gazdáknak tett, akik földjüket úgynevezett zsebszerződés útján külföldieknek adták el. „Nem világos, mit is akar a kormányfő. Ajánlata mindenkinek szól-e, aki el akarja adni a földjét, vagy csak azoknak, akik bemutatják, hogy zsebszerződéssel rendelkeznek” - tette fel a kérdést Nagy Sándor. Hozzáfűzte: ha az előbbiről van szó, nem világos, hogy mi köze a tervezett lépésnek a zsebszerződéshez. Ha az utóbbiról, nem lehet tudni, hogy mi a sorsa a korábbi, külföldi személytől kapott vételárnak. Vissza kell fizetni, vissza lehet perelni, vagy megtarthatják a gazdák, de akkor adóköteles jövedelemmé válik.
„Az sem világos, hogy a kormány által létrehozni tervezett jogi személyiségű gazdasági társaság hogyan vásárolhat földet a fennálló rendelkezések ellenében. Mindössze az világos, hogy a kormányfő kíméletlen versenybe kezdett önmagával az általa meghirdetett, minden napra egy ígéret versenyben” - vélekedett Nagy Sándor közleményében. A szocialisták frakcióvezetője szerint a kormány már nem a kétéves, hanem a következő négy év költségvetését költi.
„A miniszterelnök újabban olyan szinten alkot és gyakorol jogot, valamint ítélkezik, amely az alkotmány szerint nem biztos, hogy az ő feladatkörébe tartozik” - közölte Kis Zoltán szabaddemokrata országgyűlési képviselő csütörtöki sajtótájékoztatóján. Megjegyezte: a kormányfő egy gazdasági társaságon keresztül államosítja a földeket, így a spekulánsok ismét jól járnak, miközben a magyar gazdának nincs lehetősége olyan állami támogatást igénybe vennie, amellyel saját magának vásárolhatna földet.