Vissza a Hetek archívum borítólapjára
V. évfolyam, 30. szám, 2001. július 28

Belpolitika

Birovecz Eszter
Szkeptikusabb magyarok

Ha ma tartanának népszavazást az ország EU-csatlakozásáról, akkor a magyarok 54 százaléka szavazna igennel, 15 százaléka pedig nemmel, míg 31 százalék nem tudna állást foglalni ezen kérdésben - állapította meg a GfK Hungária piackutató intézet által végzett legfrissebb felmérés. Szakértők szerint a „szavazatok” inkább érzelmekre, mintsem tudatos érvekre épülnek. Így egy kommunikációs kampány, amely a célzott meggyőzésen alapul és nem csak általános frázisok hangoztatásán, nagyban befolyásolhatja a jelenlegi helyzetet.


Szegedi tudósítónktól
Polgáriasított boszorkányok

Boszorkányszépe-választás, boszorkányéj misztériumjáték, emlékezés a szegedi boszorkánypörökre, emlékmáglya-gyújtás. A sok sport mellett többek között ezek a fő programjai az első Szögedi Boszorkány Napok rendezvénysorozatának a hétvégén. Az eseményt az teszi különössé, hogy Semjén Zsolt egyházügyekért felelős helyettes államtitkár az úgynevezett szektaügyekben mindig elítélően példálózott a boszorkányokkal. A Fidesz-vezetésű Szeged viszont támogatja a rendezvényt.


Hetek-összeállítás
Szakadár kisgazdák szakadása

Reform Kisgazdapárt néven pártot alapított Liebmann Katalin. Igaz, az országosan ismert kisgazda politikusok közül senki sem csatlakozott az új párthoz, sőt szinte mindannyian elhatárolódtak Torgyán Józsefné Cseh Mária egykori bizalmas barátnőjétől. 


MTI-Hetek
Földről könnyebb

A kormány még a parlament őszi ülésszaka előtt felállítja a Nemzeti Földalapot - jelentette be a kabinet kedd esti döntését Orbán Viktor miniszterelnök szokásos szerda reggeli rádióinterjújában. Tájékoztatása szerint létrehoznak egy gazdasági társaságot, amely azonnal hozzálát a zsebszerződésüket felfedő, földjeiket eladni szándékozó gazdák termőföldjének megvásárlásához. 


Hajdú Sándor
Víz nélküli élet

Város a román határszélen, Budapesttől háromszáz kilométerre. Semmi exkluzív, semmi különleges, még millenniumi zászlóról sem számoltak be a híradók. Igaz, a régebbi generáció még úgy tanulta, hogy ezen a településen, Battonyán kezdődött meg a dicső Vörös Hadsereg negyvenévesre sikerült, ideiglenes országlása. Azóta ritkán lehet hallani a településről, bár Karsai József, a híres búzaégető, anti-torgyánista népvezér hol itt, hol ott zárja el a megyében az utakat. Ennyi, amit tudni lehetett egészen a múlt hétig, amikor bombaként robbant a hír, hogy a helyi vízszolgáltató drasztikus lépésre szánta el magát a renitens vízfogyasztók egy részén példát statuálva: harmincnyolc helyen azonnal leszereltette a vízcsapot. Az érintettek ugyanis nem tudták fizetni vízfogyasztásukat, és néhány ezer forinttól több tízezres nagyságrendű adósságot halmoztak fel. 


Életmód

Takács Gabriella
Mindennapos manipulációk

Napjaink kikerülhetetlen vizuális élményévé vált, hogy lépten-nyomon, úton-útfélen gigantikus áruházláncok lepedőméretű hirdetési felületeivel találkozzunk. Szülőatyáik pedig semmit sem bíznak a véletlenre, hiszen a fogyasztói társadalom tagjai naponta voksolnak, a „mega” áruházláncoknak pedig minden ilyen „szavazat” tetemes összegeket jelenthet. 


Molnár Zsuzsanna
Kedvenceink üdültetése

Nyár van - végre a család együtt lehet! Szülők és gyermekek türelmetlenül várják a nyaralást, a háziállatok talán kevésbé. Mi legyen velük: vigyük őket, vagy ne vigyük? Kétségtelenül a legkézenfekvőbb megoldás, ha rábízzuk állatainkat egy kedves ismerősünkre, aki hajlandó rendszeresen megetetni halainkat, madarainkat, kutyánkat, cicánkat. De mi történik akkor, ha éppen nincs ilyen kedves ismerős, és a szomszéd sem rajong túlzottan kedvelt állatainkért? 


Kovács Györgyi
Vegyi fegyverek az izzadás ellen

Ilyenkor nyáron különösen gyakori jelenség az izzadás, s nem mindegy, hogy milyen módon teszünk ellene. Mindenek előtt ajánlatos a kellő ruházat kiválasztása. Minden ellenvetés ellenére máig érvényes az a nézet, hogy a könnyű, természetes alapanyagú viseletek a célszerűek, ilyen a viszkóz, a pamut és a len. A tisztán műszálas ruhák többnyire nem engedik át a nedvességet, ezzel magyarázható az is, hogy a műszálas zokniktól könnyen begombásodhat a láb. Az vitán felül áll, hogy a nejlon anyagok (esőkabát, pelenka) alatt a forróságban könnyen dunsztolódhat az ember, s fokozottan ki van téve különböző bőrbetegségeknek.


Tömegesen virágzik a parlagfű

Augusztus első hetében kezd virágozni a parlagfű, ekkor emelkedik magasra a növény pollenjének koncentrációja a levegőben. Ahol eddig nem végezték el a gyomnövény kaszálását, most még nem késő megtenni. A parlagfű virágzás előtti irtását kötelezővé teszi egy önkormányzati rendelet, ha valaki ezt mégsem végzi el, akár egymillió forintos bírsággal is sújthatják.


Fókusz

Eperjesi Ildikó
A genovai csata üzenete

Éles támadások érték Silvio Berlusconi olasz miniszterelnököt a genovai G8 csúcstalálkozó idején alkalmazott, orwellinek minősített biztonsági intézkedések és a szabadjára engedett rendőri erőszak miatt. Az olasz ellenzék a belügyminiszter lemondását követelte, miután a több tízezres tüntetések egyik fiatal résztvevőjét a rendőrök agyonlőtték. Az egyre véresebb incidensek kétségessé teszik a világkormányzat csírájaként működő „gazdagok klubja” csúcstalálkozóinak jövőjét. 


Tihanyi Péter
Országok fölött átnyúló, új rend van kialakulóban
Hankiss Elemér
Tovább a cikkhez >>>

Tihanyi Péter
Baseballütők ellen rakéták
Tamás Gáspár Miklós
Tovább a cikkhez >>>

Tihanyi Péter
Nincs összeesküvés
Konrád György
Tovább a cikkhez >>>

Tihanyi Péter
Fejük fölött döntenek róluk
Granasztói György
Tovább a cikkhez >>>

Tihanyi Péter
Önjáró erőszak
Dessewfy Tibor
Tovább a cikkhez >>>

Gazdaság

Földvári Katalin, Lukács András
Hajrá pedagógusok

A bérverseny győztesének kikiáltott pedagógusok részére idén bérkorrekció vált szükségessé. „A jövőben nem kívánunk ezért a magától értetődő, minimálisnál is kisebb célért küzdeni minden évben, hanem elvárjuk, hogy a mindenkori kormány olyan költségvetést tervezzen, amely lehetővé teszi programjának végrehajtását”- olvassuk a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete honlapján. A szakszervezet szóvivője, Molnár Péter szerint példátlan, hogy a kormány a béremelést a pedagógusok esetében többletmunkához köti. 


Lukács András
Tusnádfürdői reformerek

Interjú Tőkés László Királyhágó-melléki református püspökkel, az RMDSZ tiszteletbeli elnökével 


Danka Ildikó
Megélénkülhet a használtlakás-piac

Újabb könnyítéseket szavazott meg a lakástámogatási rendszeren keddi ülésén a kormány. A lakás piacra gyakorolt hatását még vizsgálják a szakemberek. A kedvezményezettek körén belül kiemelt szerepet kapott a nagycsaládosok köre, akik számára már használt lakás vásárlása esetén is lehetővé teszik, hogy vissza nem térítendő szociálpolitikai támogatást vegyenek igénybe.


Szikora Réka
Euromoney-dicséret a magyar bankoknak

A magyar bankrendszer általában fejlettebb, mint a közép-kelet-európai régió bankjai - állítja a Euromoney című gazdasági folyóirat. A szaklap legfrissebb számában közölt értékelése szerint a pénzintézeti szektoron belül a legjobb magyar bank az OTP, az első számú hitelbank a CIB, a legjobb brókerház az Erste Bank, míg az elemzők és befektetési tanácsadók toplistáját a CA IB vezeti.


Acsai Anikó
Kiábrándító negyedéves eredmények a Wall Streetről

A vállalatok romló profitkilátásairól szóló hírektől volt hangos a börzék világa a héten. A Microsoft, a Gateway számítógép- és a PMC félvezetőgyártó jelentetett meg figyelmeztetést, csalódást keltett az AT&T, a Colgate és több vegyiparban érdekelt cég eredménye, a Lucent és a DuPont jelentős elbocsátásokat jelentett be. 


Háttér

Pátkai Mihály
Rossz hírű barátaink

Július 6-án estefelé a nyolcéves Jessie Arbogast testvérével és néhány unokatestvérével együtt a floridai Pensacola egyik tengerpartján fürdőzött. Idősebb testvérei a mélyebb vízben úsztak, de ő a parttól csupán öt méterre volt. Aztán hirtelen az egyik testvére érezte, amint valami hozzáér a lábához, Jessie pedig látta, ahogyan egy cápauszony kiemelkedik a vízből tőle nem messze…


Szabó Ibolya Anna
Hogyan heverjük ki a vakációt

Azt hinné az ember, a vakáció a pihenés ideje. Aztán gyorsan kiderül, hogy a hétköznapi stresszből szabadulni kívánó halandó sokkal nagyobb stresszhelyzetet él át a nyaralásra készülődve, mint ha az egészről eleve lemond. Ott van aztán maga a nyaralás, amely újabb megpróbáltatásokat jelenthet, ha nem vagyunk eléggé felkészülve az esetleges zökkenőkre.


Hit és értékek

Kelemen Zsanett
Dolgozz és higgy

Az üzleti világ sorra döntötte le az olyan tabukat, mint a faji, nemi megkülönböztetés, a csökkent munkaképességű dolgozókkal való bánásmód vagy éppen az alkalmazott szexuális beállítottsága. Mindenre találtak már választ - amit az esetek döntő többségében jogi formában is megfogalmaztak -, a hitről azonban még csak szó sem esett. Elemzők szerint ennek oka az a hagyományos felfogás, amely élesen elkülöníti a szellemi dolgokat a munkától, ma azonban már egyre többeknek van igénye a munka, az üzlet és a hitélet távolságának csökkentésére. Világszerte gomba módra jönnek létre olyan keresztény szervezetek, amelyek tanácsadással, továbbképzéssel, a bibliai elvek felvállalásával igyekeznek harcolni a „vasárnap-hétfő szakadék” felszámolásáért. Az egyre erőteljesebb mozgalomra számos „világi” orgánum is felfigyelt, pozitív példaként állítva be azt olvasói előtt. 


Lincoln és az angyalok

Az alábbiakban néhány kérdés és válasz következik azok közül, amelyekkel leggyakrabban találkoznak a tanácsadók.  Válogatásunk a Workplace Wisdom (Munkahelyi Bölcsesség) szervezet honlapjáról származik.


Benke László
Óvilág az Újvilágban

Ha Kolumbusz Kristóf - miután navigációs hiba folytán a Bahama-szigetek partjainál horgonyzott le - 1492 őszén nem Kuba, hanem északnyugat irányában bont vitorlát, talán az amerikai kontinens északi területein is a később Dél-Amerikában kialakult társadalmi-vallási berendezkedés szerinti civilizáció épül ki. A sors azonban Európa vallási üldözötteit vetette az északi szárazföldre, Amerika társadalomföldrajzi szempontból miattuk lett kettős arculatú. Államalapító utódaik az Újvilágban ténylegesen új világot akartak teremteni, amelyben mindenki egyenlő, s a vallásgyakorlás is demokratizált. Az állammal Európában összefonódott katolikus egyháztól az új közeg új életvitelt követelt meg, így Észak-Amerikában a katolicizmus máig sajátos, demokratikus szellemű változata alakult ki.


Bush hallgat a pápára
Tovább a cikkhez >>>

Interjú

Szobota István
Háttérbe szorul az ideológia

Interjú Olajos Péterrel, az MDF volt pártigazgatójával, a Magyar Rádió Kuratóriumának elnökségi tagjával.


Külpolitika

Márer György, New York
Maradnak a békefenntartók

Az amerikai államfő a hét elején, a G8-csúcstalálkozót követően felkereste a Koszovóban állomásozó amerikai békefenntartó egységeket. Négyórás ottléte alatt Bush aláírásával törvényerőre emelt egy javaslatot, amely 1,9 milliárd dollárral megemeli a fegyveres erők fizetését és juttatásait, beleértve a betegbiztosítást.


Hetek-összeállítás
Újra aktív az Etna

Tovább tart a rendkívüli állapot az olaszországi Catania tartományban, ahol kétnapi viszonylagos nyugalom után csütörtökön ismét aktívabbá vált az Etna. A szicíliai tűzhányó újabb kitörése megrongálta a hegyre vezető drótkötélpálya tartóoszlopait, és komolyan veszélyezteti a hegy lábánál fekvő pihenőhelyet, melynek megmentéséhez a hadsereg is segítséget nyújt. 


Hetek-összeállítás
A Vatikán erkölcsi kudarca

Felfüggesztette tevékenységét az a zsidó és keresztény történészekből álló kutatócsoport, amely a katolikus egyház második világháború alatti tevékenységének vizsgálatára jött létre 1999-ben - jelentette be hétfőn New Yorkban a Zsidó Világkongresszus. A csoport arra hivatkozva adta fel munkáját, hogy a Vatikán megtagadta a kutatásokhoz igényelt további betekintést a Szentszék levéltárában őrzött, a holokauszt korszakával kapcsolatos dokumentumokba. 


Hechs László
Egyoldalú megfigyelők

Eredménytelenül ért véget a hétközi, Tel Avivban tartott soros biztonsági találkozó a palesztin hatóság és az izraeli kormány képviselője között. A CIA felügyelete alatt hétről hétre tartott megbeszélésen azt vitatják meg, hogy az elmúlt héten vajon megvalósultak-e a Tenet-terv tűzszünetre vonatkozó előírásai. A szokásos koreográfia szerint a palesztin fél igenlő válaszára az izraeliek tagadólag rázzák a fejüket. Arafat érdeke, hogy a folytatódó palesztin erőszak közepette a politikai tárgyalások megújuljanak, és a kettős nyomás alatt újabb és újabb engedményekre kényszerít-sék Izraelt. A Saron vezette egységkormány alap-elve változatlan: nem újítják fel a politikai tárgyalásokat, ameddig a palesztin erőszakcselekmények teljesen meg nem szűnnek. 


Riport

Máté József
Liberálisabb baloldal

Az Európai Unió Szocialista Ifjúsági Szervezetének (ECOSY) ötödik nemzetközi táborát e héten rendezték meg Debrecenben. A helyszín ezúttal először az unió határain kívülre került, az ifjúsági szervezet ezzel is demonstrálni kívánja a bővítés melletti elkötelezettségét. A mintegy nyolcszáz résztvevő túlnyomó többsége Európa huszonöt országának küldötte volt, közülük többen képviselték a kelet-európai, balkáni államok baloldali ifjúsági szervezeteit. A tábor többek közt vendégül látta a görög védelmi minisztert, az Európa Parlament több képviselőjét, valamint a hazai baloldali színekből Kovács Lászlót, Horn Gyulát, Medgyessy Pétert. 


Lukács András, Szobota Zoltán
Nemzeti és nemzetiségi kérdések

Az évente szaporodó szabadegyetemek és diáktáborok nyári kiadásai közül az erdélyi Tusnádfürdőn zajló esemény mondható az egyik legnépszerűbbnek. Ez persze nemcsak annak köszönhető, hogy a kormány jóvoltából egyre több pénz áll rendelkezésre a lebonyolításhoz, hanem annak is, hogy a román- magyar közeledésben mindkét fél szeme sarkából figyelemmel kísért rendezvényről van szó. 


Sport

Szlazsánszky Ferenc
Újnácik a pálya szélén

Igazuk van azoknak, akik a Ferencvárost nemzeti jelképnek tartják: a klubot száz éve magyarok, svábok és zsidók együtt hozták létre. Nem a Fradi, hanem a nyilas korszak szégyene volt az, amikor 1944-ben egy háborús bűnöst, a deportálásokat szervező Jaross Andor belügyminisztert tették az egyesület élére. Lehet, hogy ez iránt érez nosztalgiát a MIÉP alelnöke. Bár a párt parlamentbe kerülése óta folyamatosan megpróbált kibújni az antiszemitizmus skatulyájából, a Fotex-FTC üzleti megállapodás szerdai minősítése óta senki előtt nem lehet kétséges: milyen eszméket képvisel a Csurka István vezette társulat. 


Hetek-összeállítás
Éremeső és pólós bukás

Sikeres hetet mondhatnak magukénak a magyar sportolók. Nyár lévén több sportág tartja világversenyeit, kihasználandó a jó időt. Tényleg jó volt az időjárás, olyan kései aratásnak sikeredett - kivéve a Margitsziget után Japánban még nagyobb csalódást okozó férfi vízilabda-válogatottat. 


Szabadidő

Pálfy Gyula
Töprengő Amerika

A nyár számos jó vonása közül az egyik feltétlenül az, hogy a kikapcsolódásra szánt időt tartalmas és emlékezetes módon is el lehet tölteni. Most azoknak szeretnénk ajánlattal segíteni, akik szeretik a nem annyira látványos, de ugyanakkor elgondolkoztató filmeket. 


Fel a Bakonyba
Tovább a cikkhez >>>

Oliva

Oliva - ez egy étterem és panzió igen találó neve. Az embernek azonnal a fa és a hozzá kapcsolódó táj jut eszébe; természetesen, ha ismeri a mediterrán vidéket. A veszprémi belváros szélére tették, de érdemes érte egy kis kérdezősködésbe fogni. 


Zsidó Nyári Fesztivál

Egy hónap múlva a Győri Balett előadásával veszi kezdetét a Zsidó Nyári Fesztivál; az Életfa című produkciót az eseménysorozat előestéjén, augusztus 25-én mutatja be az együttes a budapesti Wallenberg-emlékparkban, a holokauszt áldozatainak tiszteletére állított Emmanuel-emlékfánál.


Programajánlat
Tovább a cikkhez >>>

Színes

Vitaminos pólók

Nemsokára elfelejthetjük a multivitamin-tablettákat, mert a vitaminbevitelhez elég lesz a megfelelő trikót viselnünk.


Szelídítő börtönkoszt

Mexikóváros börtönében néhány rendkívül veszélyes elítéltet különös diétára fognak szorítani az elkövetkezendő hetekben. A rabok vasban és kalciumban gazdag ételeket fogyaszthatnak majd, hogy ezzel ellensúlyozzák a túlzott agresszivitást kiváltó nagy mennyiségű mangánt. 


Slágerlista az anyaméhben

Angol kutatók szerint a csecsemők egy évvel születésük után is emlékeznek azokra a hangokra, amelyeket édesanyjuk méhében hallottak, noha a szakértők korábban úgy vélték, a csecsemők legfeljebb két-három hónapig őrzik meg emlékeiket. A Leicester University kutatói arra kértek várandós kismamákat, hallgassanak rendszeresen egy bizonyos zenét a születés előtti negyedévben. A kismamák szabadon választhattak a diszkózene, a reggae vagy a komolyabb műfajok között. 


Klónozás: kitiltva Amerikából

Az emberi klónozás kivitelezésével foglalkozó, az Egyesült Államokban tevékenykedő intézetnek el kell hagynia az országot - áll egy hivatalos amerikai felszólításban. Az amerikai vezetés ezzel végleg nyilvánvalóvá tette, hogy az emberi klónozás kifejlesztését nem engedélyezi a Szabadság Földjének határain belül. Az amerikai Food and Drug Administration (FDA) hivatalos úton kérte a Clonaidet, hogy fejezze be tevékenységét az Egyesült Államokban. 


Repül a szitakötő, ki tudja, hol landol
Tovább a cikkhez >>>

INNEN-ONNAN
Tovább a cikkhez >>>

DUMA PLÁZA

Kevés ember gondolkodik többször, mint évi két-három alkalommal. Magam azzal tettem szert nemzetközi hírre, hogy hetente kétszer-háromszor is gondolkozom. (G. B. Shaw)