Vissza a tartalomjegyzékhez

Danka Ildikó
Ingatlanpiac: sztárok a lakóparkok

Bizonyára mindenki szeretne kellemes környezetben, jó körülmények között élni. Az utóbbi egy-két évben gombamód elszaporodtak a különféle előnyöket kínáló lakóparkok, ahol a tervezők családias kertvárosi hangulatot ígérnek. Az árak igen széles skálán mozognak: 185 ezer forinttól 490 ezer forintig kínálják az új lakások négyzetméterét a fővárosban. 

A nagy lakópark-építési láz természetesen nem csak Budapestet és környékét érinti, hiszen a közelmúltban vidéken is szép számmal indultak új lakásépítési projektek.
A különböző árkategóriák a körülményeknek megfelelően változnak, attól függően, hogy mekkora lakásról van szó, hol helyezkedik el, vagy milyen típusú épületegyüttesben található. A tervezők több esetben nagyon rugalmasak, a lakás belső felosztásába még az építkezés ideje alatt beleszólhat a vásárló, illetve a lakások igény szerint 95 százalékos készültségben is megvásárolhatók. Találhatunk öt-hat emeletes lakótömböket, de családi ház jellegű, saját kerttel rendelkezőket is. A leggyakoribb a két- vagy háromemeletes társasház, amelyhez szinte minden esetben kínálnak úgynevezett teremgarázst a lakóknak. Ez utóbbi igény szerint rendelhető meg, ebben az esetben a lakás árát még körülbelül 1,8 millió forinttal meg kell toldanunk. De találhatunk olyan megoldást is, ahol nagyszámú parkolóhelyet létesítettek, amelyek az odaköltözők számára ingyenesek. A lakások a 21. század elvárásainak megfelelően a legkorszerűbb technikai megoldásokat tartalmazzák. A fűtést és a melegvízellátást általában egyedi rendszerű készülék szolgáltatja, az ablakok a legújabb technológiával gyártott műanyag bukó-nyíló rendszerűek. A magasabb árkategóriájú helyeken nem ritka, hogy két fürdőszobával szerelték fel a lakásokat, de van, ahol még szaunákat is beépítettek. A luxuskivitelű „álomlakások” légkondicionáltak, központi porszívórendszerrel vannak felszerelve, ezenkívül a lakópark különféle szolgáltatásokat is nyújt. 
Budapesten a viszonylag alacsonyabb árkategóriába tartozó lakások általában 185-225 ezer Ft/négyzetméter körül alakulnak. A legolcsóbb lehetőségek között kutatva már 8,6 millió Ft-tól is találhatunk lakást, mint például Csepelen, Pestszentlőrincen, melyeket azoknak érdemes végignézni, akik egyedülállók vagy friss házasok. Ha összevetjük ezeket az árakat a Budapesten forgalomban lévő használt lakásokéval, akkor valóban arra a következtetésre jutunk, hogy ez jó befektetés, és nem elérhetetlen. 
Még mindig az alacsonyabb árfekvést tekintve, nagyon sokféle lehetőség áll rendelkezésére azoknak, akik vidéken keresgélnek. Itt nem ritka, hogy a tervezők egy-egy gyönyörű völgyet szemeltek ki az építkezések számára, ahol igen szép látványt nyújtanak a környező hegyek. Egészen közel Budapest közigazgatási határához Ürömön, Halásztelken vagy például Pomázon épülő parkokban két-három szintes mediterrán jellegű társasházak köthetők le körülbelül 205-220 ezer forint körüli árakon. 
A luxuskivitelben épített lakóparkokban már 380-480-650 ezer Ft/négyzetméteres áron kínálják az ingatlanegységeket, de ezek a társasházak már sokkal több szolgáltatást nyújtanak. A szolgáltató egységek minden elképzelhető igényt kielégítenek a házon belül: szauna, jacuzzi, fitneszterem, fodrász, mosoda és sok egyéb áll a lakók rendelkezésére. A hazaérkezőket éjjel-nappali portaszolgálat fogadja, éppen úgy, mint a luxushotelekben. Biztonságukra huszonnégy órás őrzés ügyel, gépkocsijukkal pedig földalatti teremgarázsban parkolhatnak. Ezekre az „álomlakásokra” minden bizonnyal a városban dolgozó vállalkozói, menedzseri réteg körében lesz a legnagyobb a kereslet. 
Végül fontosnak tartjuk megjegyezni azok számára, akik hitelfelvétel segítségével szeretnék megoldani a vásárlást, hogy a kivitelezők általában szerződésben állnak valamelyik bankkal, ezért nem mindig választhatjuk meg szabadon, hogy melyik banknak vesszük igénybe a szolgáltatásait, vagy melyik bank kamatait tartjuk kedvezőnek. Ezért mindenképpen érdemes már az elején tisztázni az értékesítő céggel a részleteket.
(Akik további információkat szeretnének a lakóparkokról, tájékozódhatnak az alábbi internet-címeken:
)

Egyes jellemző új lakásárak településenként

Település neve A ház típusa Lakások mérete Eladási ár (ezer Ft/nm)
PEST
XXI. ker., Csepel  3 szintes, 4 tömbházból áll 47-74 nm 185-től
XVIII. ker., Pestszentlőrinc 3 szintes, fszhez saját kert 43-105 nm 230-235
XX. ker., Pesterzsébet 4 szintes, zárt lakóparkban 43-86 nm 210-220
XIV. ker., Zugló 6 szintes, zárt lakóparkban 29-54 nm 260-310*
IX. ker., Ferencváros 6 szintes, zárt lakóparkban 33-86 nm 220-225
BUDA
I. ker., Naphegy  budai panoráma, jó közlekedés 102 nm 284-től
II. ker., Szépilona  budai zöldövezet, erdő mellett 28-185 nm 392
II. ker., Víziváros  Üzleti Palota, történelmi hangulatú 65-136 nm 446-454
POMÁZ  kilátás a Pilisre, a közelben patak 48-104 nm 210-220
HALÁSZTELEK csendes környezet, jó infrastruktúra 40-75 nm 205-210
SOPRON kilátás a hegyekre, patak, saját kert 30-120 nm 215-től

* a saját tulajdonú teremgarázsok ára benne van a lakások árában