Vissza a Hetek archívum borítólapjára
V. évfolyam, 27. szám, 2001. július 07

Belpolitika

Szobota Zoltán
Koronás eskü

A Miniszterelnöki Hivatal (MeH) munkatársai jártak élen a köztisztviselők jogállásáról szóló törvény módosításával megváltozó hivatali eskütétel ünnepélyes megrendezésében. A Parlament kupolatermében, a korona körül felsorakozó hivatalnokokat Stumpf István kancelláriaminiszter köszöntötte, aki beszédében kiemelte, hogy mérföldkőhöz érkeztünk a magyar közigazgatás történetében. Kollégáit az EU-csatlakozásban és a nemzeti értékek megőrzésében rájuk háruló kulcsszereppel bátorítva a rendszerváltás új korszakáról beszélt, nem feledkezve meg az egyéni érvényesülés lehetőségének felvillantásáról sem (a MeH dolgozóinak 40 százaléka 35 év alatti). 


Hajdú Sándor
Él a koalíció a Fidesszel


Az SZDSZ Kunczéval folytatja
Tovább a cikkhez >>>

Ignácz Valéria
Pártpropaganda közpénzen

Az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) panaszbizottsága a Vasárnapi Újságot (VÚ) legtöbbször valamely kisebbség jogainak megsértése miatt figyelmeztette. Az ORTT egyik friss vizsgálata szerint a műsorban nyílt előítélet több alkalommal volt észlelhető, s a műsorra jellemző, hogy igen elfogult. Legutóbbi határozatában a testület írásbeli figyelmeztetésben jogsértést állapított meg, és felhívta a Vasárnapi Újság szerkesztőinek figyelmét ennek megszüntetésére. 


Életmód

Kánai András
Hobbitok, varázslók, szerepjátszók

A hatvanas évek közepén - egy angol professzor jóvoltából - új irodalmi irányzat született: a fantasy.


A Gyűrűk Ura kontra Csillagok háborúja

Az alábbiakban a decemberben mozikba kerülő fantasztikus mese elképesztő internetes kampányáról olvashatnak az érdeklődők.


Aszalós Szilvia
A képzelet megszállottjai

Drog, alkohol, rossz társaság, korlátok nélküli szex. Manapság ezek azok a dolgok, amelyektől a legjobban féltik gyermekeiket a szülők. Arról viszont, hogy mi is az a szerepjáték, sokuknak talán fogalmuk sincs, mint ahogyan arról sem, mennyire veszélyes ez a fajta játékszenvedély. A Magyarországon is egyre elterjedtebb játékról kérdeztük Harangozó László 25 éves szegedi fiatalembert, aki négy éve már, hogy véglegesen szakított a csábító fantasy világával.


Fókusz

Magyary Ferenc
A történelem zsákutcájában

A jelenkori történelemhamisítás jeles példájával találkozhat az, aki kezébe veszi a Fidesz 2001-es programtéziseinek A történelem főutcáján című vitairatát. A párt a 98-as választáskor már sikerrel alkalmazott technikát eleveníti fel újra, amikor a program elemeit ideológiai összefüggésekbe ágyazva tárja a politikai közélet elé, így elérve azt, hogy az ő interpretációjukban tárgyalják meg a felvetett kérdéseket.


Szlazsánszky Ferenc
Villámlátogatás

A Somogy megyei Büssü egy csapásra híresebb lett, mint sok millenniumi zászlós társa. Tizenhét fejőstehén különös pusztulása hozta meg a hírnevet. „Még Békésből is jönnek SMS-ek, kint volt a tévé, a rádió - meséli a polgármesterné nevetve. - A fiam azt mondta, írjuk ki, hogy a gömbvillám óta általános száj- és körömrágás alakult ki a faluban.” Az aszszonyt szemmel láthatóan nem rázták meg az események. A teheneket annál inkább. Az első vizsgálatok szerint áramütés miatt állt meg a szívük. A megmagyarázhatatlan az, hogy az istállóban nem történt zárlat, az állatok egyébként sincsenek rákötve semmilyen elektromos hálózatra. 


Gazdaság

Györök Orsolya, Pálinkás Csilla
Milosevics a vezéráldozat

Az új szerb vezetők beáldozták a „nagy vezért”: a múltat a jövőért. Milosevics egy hete a hágai börtönben van, szebb jövőben azonban „hűtlen népe”, és nem ő maga reménykedhet. 


Hetek-összefoglalás
Microsoft bíróság: 1 1

Újabb határozat született a Microsoft-perben, amelynek keretei között a washingtoni fellebbviteli bíróság hatályon kívül helyezte az első fokon született bírói döntést. 


Acsai Anikó
Ismét negatív forgalmi rekord a BÉT-en

Emelkedéssel zárták az amerikai piacok az ünnep miatt lerövidült hetet. Elsősorban a technológiai papírok kaptak szárnyra, miután a fellebbviteli bíróság megsemmisítette a Microsoft feldarabolását elrendelő korábbi ítéletet. 


Danka Ildikó
Ingatlanpiac: sztárok a lakóparkok

Bizonyára mindenki szeretne kellemes környezetben, jó körülmények között élni. Az utóbbi egy-két évben gombamód elszaporodtak a különféle előnyöket kínáló lakóparkok, ahol a tervezők családias kertvárosi hangulatot ígérnek. Az árak igen széles skálán mozognak: 185 ezer forinttól 490 ezer forintig kínálják az új lakások négyzetméterét a fővárosban. 


Szikora Réka
Egyre több a dollármilliomos

A legtöbb felmérés alátámasztja, hogy az elmúlt évtized példátlan számban produkált dollármilliomosokat, sőt milliárdosokat, ezzel párhuzamosan ugyanakkor tovább mélyült a gazdagok és a szegények közti szakadék. A magyar emberek számára szinte felfoghatatlan (az állami költségvetéshez vagy az államadósság mértékéhez hasonló) vagyonokkal rendelkező gazdagok szerepéről és életmódjáról készített öszszeállítást az Economist és a Forbes magazin. 


Munkatársunktól
Patikacsőd fenyeget

Nehéz idők várnak a patikusokra, ha nem módosul az egészségügyi miniszter május végi rendelete, amely a gyógyszerek kereskedelmi árrését szabályozza. Fennáll a veszélye annak, hogy a limitált árrés miatt országszerte 120-150 gyógyszertár csődbe megy. 


Háttér

Hazafi Zsolt
Vörsi vigadalom

„Elfogyott a kormányrétes” - vetette oda nekem színlelt szomorúsággal Pista bá’, aki ekkora már kissé csalinkázva járt, majd huncutul hozzátette, hogy miért nincs mégsem komoly aggodalomra ok: „Ingyen sör azé’ van még.” 


Szabó Ibolya Anna
Nyaralás után jöhet az iskolapad

Azt eddig is tudtuk, hogy egy kiadós nyaralásért esetleg mélyebben is a zsebünkbe kell nyúlnunk, ám ki gondolta volna, hogy még agyi képességeink csökkenésével is számolni kell? Márpedig éppen ezt állítja Siegfried Lehr professzor. A német pszichológus szerint egy jó kis tengerparti pihenés komolyan veszélyezteti intelligenciahányadosunkat. Mielőtt azonban lemondanák a lefoglalt szállásokat, sietek mindenkit megnyugtatni: a turisztikai ipar egyelőre nem vesz tudomást a dologról, és bőségben kínálja az izgalmasnál izgalmasabb lehetőségeket - kár lenne kihagyni. Az alábbiakban megkíséreljük áttekinteni, miért utaznak ma a legtöbben, és hol lehet begyűjteni a legértékesebb utazási trófeákat - hogy aztán télen legyen miről mesélni hasonlóan csökkent intelligenciájú ismerőseinknek. 


Az extrém divat
beszélgetés Szentes László produkciós igazgatóval

A tavalyi verseny sikerén felbuzdulva az idén is megrendezik a Truck-Trial elnevezésű teherautó-versenyt Pécsett. A látványos és nagy tömeget vonzó eseményre egy működő kőszénbánya külszíni fejtésében kerül sor július 7-8-án. A rendezvényről, mely az Európa-bajnoki futam része, az Eurosport is közvetítést ad. A verseny érdekességeiről beszélgettünk a magyarországi futam főszervezőjével.


Morvay Péter
Idegenek az éjszakában

A néhány napja Somogy megyében történt különös marhavész kapcsán (helyszíni riportunkat lásd lapunk 7. oldalán) a hírekben ismét felbukkantak a rejtélyes állatcsonkításokról szóló történetek. A vitatott jelenségről a hatvanas évek végén jelentek meg az első hírek, az ismertebb esetek azóta a paranormális jelenségekkel foglalkozó kiadványok és társaságok kedvenceivé váltak, az ismeretlen eredetű gabonakörök és az ufófolklór más elemeit színesítve. A beszámolókat és fényképfelvételeket vizsgáló szakemberek szerint azonban számos természetes magyarázat létezik az állatpusztulásokra.


Pátkai Mihály
Érzelmes robotok

„A sci-fiben nem kell messzire menni ahhoz, hogy a film témája a természetfelettihez kapcsolódjon. Ez a műfaj a képzelődésről, az álmodozásról szól, mely nagyon közel áll az ember alapvető meggyőződéséhez…” - állítja Spielberg legújabb filmjéről, az amerikai premieren 30 millió dolláros bevételt hozó Mesterséges Intelligenciáról. 


Interjú

Tihanyi Péter
Mikor elfogy a Nap a Székelykő mögül

Kelemen István, Torockó, 2001. június


Külpolitika

Eperjesi Ildikó
A Balkánhoz csatolnák Magyarországot

„Magyarországnak és a többi érintett országnak nem egy délkelet-európai unióhoz kellene csatlakoznia, hanem az Európai Unióhoz. Mindazok a problémák, amelyeket így akarnak kezelni (például a kisebbségi kérdés), azok az EU-n belül oldhatók meg jól” - fejtette ki a Heteknek Szent-Iványi István, az Országgyűlés Külügyi Bizottságának SZDSZ-es elnöke a napokban a közvélemény elé tárt új német tervekkel kapcsolatban, melyeket a magyar külpolitika értetlenül fogadott. A javaslat ugyanis Magyarországot a balkáni régióhoz, a megalakítandó délkelet-európai unióhoz sorolja, s nyilvánvaló célja, hogy a nacionalista konfliktusoktól sújtott térség ne jelentsen veszélyforrást és többletköltségeket az EU számára. 


Hetek-összeállítás
Életveszélyes légiflotta

Mind a száznegyvenöt ember - utasok és személyzet - életét vesztette az utóbbi évek legsúlyosabb légi katasztrófája során Oroszországban. Bár a gép mindkét fekete dobozát megtalálták, egyelőre nem ismeretes a szerencsétlenség oka. A terrortámadás lehetőségét egyelőre nem lehet kizárni. Az elavulófélben lévő orosz légiflotta gerincét képező Tu-154-es típus 1994 óta negyedik alkalommal zuhant le orosz földön, s a katasztrófák 495 áldozatot követeltek. 


Mondovics L. Gábor
Milosevics és vádlói

Jugoszláviában a nyár már a hágai nemzetközi bíróságnak kiadott Szlobodan Milosevics nélkül kezdődött. Belgrádban nem éppen nyugalommal köszöntötték az eseményt. A szerb és montenegrói politikusok később kezdhetik meg nyári pihenőjüket, ugyanis a jugoszláv szövetségi kormány felbomlott. Jugoszlávia balkáni szomszédai sem értékelték egyhangúlag pozitívan a per kezdetét, de náluk legalább nem okozott belpolitikai válságot Milosevics kiadása.


Hetek-összeállítás
Őrizetben a szőke angyal

Az argentin rendőrség őrizetbe vette Alfredo Astizt, az 1976-tól 1983-ig tartó argentin katonai diktatúra egyik hírhedt kulcsemberét. Az egykori tengerésztiszt, akit megtévesztően megnyerő külseje miatt a halál szőke angyalának neveztek el, önként adta fel magát, miután az olasz hatóságok letartóztatását és kiadatását kérték három, Argentínába emigrált olasz állampolgár hetvenes évekbeli elrablása és megkínzása miatt. 


Hechs László
Aktív önvédelem

Miközben a Közel-Keleten a politikusok tűzszünetről beszélnek, Arafat már úgy döntött, hogy a tűzszünethez vezető egyhetes időszak lejárt, és kezdetét veheti a hathetes nyugalmi időszak, amelynek végén folytatódhatnának az izraeli-palesztin konfliktus végleges lezárására irányuló béketárgyalások. Az izraeli oldalon súlyos viták zajlanak a kormányon belül. A jobboldal katonai megoldást sürget, míg a baloldal Simon Peresszel még egy esélyt adna Jasszer Arafatnak. Ám az egymástól eltérő álláspontok egyben megegyeznek: a jelenlegi helyzet tarthatatlan, hiszen mindennek mondható, csak éppen tűzszünetnek nem. Időközben Ariel Saron az egyik belgiumi bíróságon ellene indított eljárás miatt lemondta európai körútjának brüsszeli állomását.


Márer György, New York
Bush bízik alelnökében

Az elmúlt hétvégén sokakban felvetődött a kérdés: folytathatja-e Cheney alelnök a munkáját, miután egy „defibrillátor” készüléket ültettek a mellkasába. A szerkezet feladata: szabályozni a szívműködést, azaz lassú szívverés esetén felgyorsítani, túlságosan gyors érverésnél pedig áramütés segítségével lelassítani azt. Az ország második emberének megválasztása óta háromszor volt szívproblémája, mielőtt orvosai elhatározták a ritmusszabályozó beültetését, amelyet június 30-án reggel hajtottak végre. 


Publicisztika

Kertész Ákos
Te csak prédikálj, Jónás

Mostanában egyre többet beszélnek, leginkább baloldali értelmiségiek, az írástudók felelősségéről, arról, hogy a magyar értelmiség eladja elsőszülöttségét, vagyis értelmiségi mivoltából fakadó jogait egy tál lencséért, elárulja Mesterét (hitét, eszméit) harminc ezüstért. Történt valami, hogy a kérdés hirtelen aktuális lett? Történt. A regnáló jobboldali hatalom frontális (újnyelven: egészpályás) támadást indított a nemzeti kultúra ellen, az egész európai, polgári-humanista kultúra ellen, egy olyan kvázi kultúra, rendszerimázs nevében, mellyel ők a választópolgárokat elkábíthatónak vélik. Azt az értelmiségit, aki ebben a PR-akcióban részt vesz, aki betagozódik a klientúrába, gazdagon megfizetik (lásd Bereményi, Káel Csaba), aki nemet mond, hoppon marad. 


Sport

Németh Szilárd
Hajsza az aranyért

Péntektől tovább folytatódik a világ legjobb atlétáinak küzdelme a Golden League ötven kiló aranyáért. Párizs fiatal arénája, a Stade de France várhatóan megtelik a neves sorozat második állomásán.


Varga József
Zidane és Mendieta követi Figót

Elkezdődött az átigazolási időszak Európában. A nemzetközi játékospiacon máris jelentős ügyletek köttettek. 


Hetek-összeállítás
Korszakváltás Wimbledonban

Vége szakadt a Sampras-„érának”. Mint mondani szokták, Wimbledonban a második héten, a vasárnapi pihenőnap után újból kezdődik a verseny, ekkor kerülnek össze az igazán nagy riválisok, a kiemelt versenyzők, amennyiben „túlélik” az első hét fáradalmait. 


Szabadidő

Bükki terepen
Tovább a cikkhez >>>

Szűcs Emese
A magyarok többsége nem megy nyaralni

Minden harmadik felnőtt tervez idén nyaralást - derül ki a GfK Piackutató Intézet reprezentatív felméréséből. Ha több pénze lenne, minden negyedik ember költene utazásra. A környező országok közül csak Bulgáriában és Oroszországban kisebb a nyaralási kedv, mint nálunk.


Spektrum Tv-ajánló
Tovább a cikkhez >>>

Túraprogramok a KSK szervezésében
Tovább a cikkhez >>>

Színes

DUMA PLÁZA

A bankár olyan fickó, aki kölcsönadja az esernyőjét, amikor süt a nap, és azonnal visszakéri, amint esni kezd.  (Mark Twain)


Kenuban fenn a fán
Tovább a cikkhez >>>

Iszlám focirajongók
Tovább a cikkhez >>>

225 éves függetlenség
Tovább a cikkhez >>>

Magasles
Tovább a cikkhez >>>

Szép új világ
Tovább a cikkhez >>>

INNEN-ONNAN
Tovább a cikkhez >>>