Vissza a Hetek archívum borítólapjára
V. évfolyam, 25. szám, 2001. június 23

Belpolitika

Hetek-összeállítás
Újra leszámolás

Hétfő éjszaka hosszabb szünet után újabb robbantásos merénylet történt Budapesten. Az áldozatot, Takács István vállalkozót egy távirányítású bombával robbantották fel. Az ügy legfrissebb érdekessége, hogy az esettel egyidejűleg agyonlőttek egy helyi vállalkozót a szlovákiai Dunaszerdahelyen, ahol az utóbbi években többen estek az alvilági leszámolások áldozatául.


Munkatársunktól
Szövetségesek vagy ellenfelek

Szocialista és szabaddemokrata politikusok elképzelhetetlennek tartanak választási szövetséget a Munkáspárttal, bár szerintük a MIÉP az igazán szélsőséges párt Magyarországon. 


Pozsár Gábor
Kegyetlen indulatok

Hencida, csendes kis alföldi település. A békés falut vasárnap hajnalban a rendőrség, a tűzoltóság és a mentők szirénáinak hangja töltötte be. Az egyik roma család házába Molotov- koktélt dobtak. Szerencsére mindenki túlélte. A hangos éjszaka után jött a vasárnap reggel és a csend. Senki nem tud semmi, vagy senki nem akar tudni semmit.


Hazafi Zsolt
Biztos botrány

Botrányos, hogy nem került megválasztásra az adatvédelmi biztos. Ezt mondja mindkét nagy párt az ombudsman-választás után éppen a másik taktikájára. Szájer József a szocialistákra, Vastagh Pál a fiataldemokratákra. A nagy purparlé közepette azonban alig esik szó arról, hogy a két nemzetközileg elismert, népszerű jogvédőt - pestiesen szólva - „lapátra tették”. 


Fókusz

Pátkai Mihály
Londoni Panoráma

Óriási felháborodást keltett Izraelben a BBC angol hírcsatorna A vádlott című műsora, amely Ariel Saron izraeli miniszterelnököt háborús bűnösként állította be. Az összeállítás Saront tette felelőssé a libanoni szélsőségesek által 1982-ben elkövetett mészárlásokért. A műsorral egyidőben a brüsszeli bíróságon a vérengzés áldozatainak huszonhárom hozzátartozója vádat emelt Saron ellen.


Hetek-összeállítás
Tűzszünet csak papíron

Az izraeli biztonsági kabinet úgy döntött, hogy a több halálos áldozatot követelő újabb terrorcselekmények ellenére fenntartja a Palesztin Hatósággal kötött tűzszüneti egyezményt. Hétfőn Ciszjordániában két zsidó turista esett áldozatul a palesztinok által elkövetett véres merényletnek, szerdán egy nyugat-szamáriai férfit lőttek le Silat e-Darnál. A töredező tűzszünet megerősítésére a Közel-Keletre utazik Colin Powell amerikai külügyminiszter. Ariel Saron izraeli miniszterelnök egy televíziós interjúban kijelentette, hogy „nem viszem háborúba Izraelt”, ugyanakkor a BBC televízió riportműsora múltja miatt máris háborús bűnösként mutatja be őt.


Gazdaság

Danka Ildikó
Változó ingatlanárak

A GKI által, a WALLIS Ingatlan Rt. és a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) együttműködésével készített felmérés szerint áprilisban a lakáspiacon az ingatlanfejlesztők pesszimistábbak lettek, mert a piacon jelentős túlkínálat mutatkozik a fővárosban. Ez igaz a Pest megyében eddig slágernek számító építési telkekre és lakóingatlanokra is. Véleményük szerint itt a fővárosi trendek kezdik éreztetni hatásukat. Ennek ellenére a forgalmazók optimisták maradtak, mivel továbbra is várhatóan élénk marad a kereslet, főként az új építésű lakóingatlanok és lakóparkok piacán. Ennek hátterében valószínűleg az áll, hogy az emberek igyekeznek kihasználni a kedvezményes állami támogatású hiteleket, amelyek elsősorban az újonnan épült házakra vagy lakásokra adnak kiemelkedő kamattámogatásokat. 


Pálinkás Csilla
Gyorssegély a Mátyás templomnak

Bár idén áprilistól belépőt kell fizetniük a Mátyás-templomba igyekvőknek, a befolyt pénz azonban úgy tűnik, mégsem elég ahhoz, hogy működőképes legyen a templom: a közelmúltban állami pénzen felújított épület ma 18 helyen beázik. A milliárdos költségvetési támogatásban részesülő katolikus egyház most a Gazdasági Minisztériumtól kért segítséget, és kapott 30 milliós támogatást az úgynevezett miniszteri keretből.


APRÓPÉNZ
Tovább a cikkhez >>>

Acsai Anikó
Ismét lejtőn a technológiai papírok

Ereszkedő árfolyamok jellemezték a tőzsdék elmúlt hetét világszerte. Elsősorban a technológiai szektor papírjai zuhantak, miután több jelentősebb cég is - JDS Uniphase, Philips, Nortel - profitkilátásainak csökkenését jelentette be. Amerikában a pénzügyi szolgáltatók közül a Goldman Sachs és a Lehman Brothers is jó eredményt jelentett, ez jelentett valamelyest támaszt a hagyományos indexeknek. Európában a makrogazdaságról kedvezőtlen adatok láttak napvilágot: az Európai Központi Bank az eu-rozóna növekedési kilátásait 2,6-ról 2,2 százalékra csökkentette, és megemelte az inflációs prognózisát. A BUX alacsony forgalom mellett a nemzetközi trend ellenére valamelyest emelkedni tudott, nem egészen egy százalékos emelkedés után 6671 ponton zárta a hetet.


Munkatársunktól
Bebetonozott álláspontok

A cementipar magánosítása kezdetben nem váltott ki különösebb érzelmeket, de amióta tavaly bezárták a csaknem százéves bélapátfalvi cementgyárat, fokozatosan átpolitizálódik az iparág közel egy évtizede lezajlott privatizációja. A héten Medgyessy Pétert berendelte az úgynevezett „cementbizottság” (hivatalos nevén a gazdasági bizottság). A bizottság azonban elsősorban nem a tények feltárására, hanem politikai felelősök kreálására törekedett.


Papp Levente
Euró: pénz a marslakóknak

Káosz, tragédia és botrány - így vizionálják az eurószkeptikusok az E-day utáni napokat. Hogy mit jelent az E-day? A partraszállás napjának (D-day) mintájára 2002. január 1-jét, az euró bevezetését E-day névre keresztelték. Hogy az „euró nap”, amikor az Euroland országaiban a nemzeti fizetőeszközöket az interkontinentális pénz a gyakorlatban is felváltja a partraszálláshoz hasonlóan nagy áldozatokat követel-e, vagy éppen a siker lesz bombasztikus, abban megoszlanak a vélemények. Az Európai Parlament álláspontja szerint „megdöbbentően hiányos a felkészültsége a kontinensnek” az új európai pénz, az euró bankjegyeinek és pénzérméinek január elsejei bevezetéséhez.


Kovács Klára
Bizonytalanság a Synergon körül

Önmagában még nem veszélyezteti a hazai piac egyik legkomolyabb rendszerintegráló cégének a jövőjét az egy héttel ezelőtt történt tragédia. A Synergon Informatikai Rt. körüli bizonytalanságot ugyanakkor tovább fokozza az a megdöbbentő baleset, amelyben egy szempillantás alatt elvesztette a cég az elnök vezérigazgatóját, vezérigazgató-helyettesét és két igazgató tanács tagját. Bár a cég belső szabályzatában rögzítve van, hogy a felső vezetők együtt nem utazhatnak, múlt héten mégis egy repülőgépen tartózkodtak, amely eddig még tisztázatlan okok miatt lezuhant, és valamennyi utasa életébe került. 


Munkatársunktól
Tovább nő a szakadék a szegények és a gazdagok között

Bár nem várható nagyobb krízis, jelentős megtorpanás a világgazdaság növekedésében, a szegények és a gazdagok közötti szakadék mégis tovább fog mélyülni a következő 15 évben - legalábbis ez derül ki egy amerikai kutatók által a CIA felkérésére készített tanulmányból. 


Háttér

Hetek-összeállítás
Betiltottak egy New Age-terápiát

Tizenhat évi börtönbüntetésre ítélte egy amerikai bíróság azt a két terapeutát, akiknek „újraszületés” fantázianevű kezelését követően tavaly áprilisban életét vesztette egy tízéves kislány. A végzetes kimenetelű kezelést követően az Egyesült Államokbeli Colorado államban betiltották a New Age-es praktikát.


Laudancsek Katalin
Pórul járt bankrablók

Valószínűleg senki sem mondhatja el magáról, hogy soha nem rontott el semmit - talán ezért némileg vigasztaló lehet, hogy nagy tétek esetén is becsúszhat egy-egy porszem a gépezetbe, és összedőlhet minden. A legnagyobb üzleti ballépésekről már írtunk korábban (, Hetek 2001. március 17.), ezúttal néhány emlékezetes, menet közben balul elsült bűncselekményről készítettünk összeállítást a Vlaszty című orosz hetilap írása alapján.


Hit és értékek

Szobota Zoltán, Ruff Tibor
Ökumenizmus vagy rekatolizáció

„Imádkozom a margitszigeti ökumenikus találkozó sikeréért, és áldásomat küldöm rá” - olvasható Várszegi Asztrik pannonhalmi főapát üdvözlése a tavaly nyári Felvonulás Jézusért elnevezésű ökumenikus megmozdulás folytatásaként beharangozott idei rendezvény reklámújságjában. „Ez az a nap!” - hirdeti a szórólap, és a felekezetköziség jegyében a katolikus püspök mellett református, evangélikus, baptista és pünkösdi vezetők biztató sorai egyaránt az egybegyülekezésre szólítanak fel.


Interjú

Tihanyi Péter
A zuhanás utolsó másodpercei
Beszélgetés Krauth Péterrel, a Malév berepülő főpilótájával

Budapest, 2001. június 15., péntek (MTI) 


Szlazsánszky Ferenc
Nem ez a harc lesz a végső
Tovább a cikkhez >>>

Külpolitika

Hetek-összeállítás
Hatalomváltás Berlinben

Új főpolgármestere van Berlinnek, ami egyben azt is jelenti, hogy Klaus Wowereit személyében immár a második európai nagyvárost vezeti olyan személy, aki nyilvánosan vállalja homoszexuális beállítottságát. Wowereit hasonló irányultságú kollégája a néhány hónappal ezelőtt megválasztott párizsi főpolgármester, Bertrand Delanoë.


Eperjesi Ildikó
Szelidített nacionalizmus

Az európai normákat is meghaladja a hamarosan a szövetségi parlament elé kerülő kisebbségi törvénytervezet - mondta Vojislav Kostunica jugoszláv elnök budapesti látogatásán. A törvény várhatóan megoldja az országban élő összes kisebbség problémáit, és az elnök szerint kizárja a diszkriminációt.


Mondovics L. Gábor
II. Szimeon miniszterelnök

A modernkori Európában először történt meg, hogy egy volt uralkodó valódi hatalmat nyerjen és kormányt alakíthasson: a bolgár exkirály által alapított Nemzeti Szövetség jelentős sikert ért el a vasárnapi bulgáriai választásokon, annak ellenére, hogy maga a párt csak idén áprilisban jött létre. Az eset talán más kelet-európai exuralkodók figyelmét is felkeltheti, hiszen egy távoli rokon most igazi lehetőséghez jutott: a 240 fős parlamentben 120 mandátumot szerzett.


Hetek-összeállítás
Halálhajók nyílt vizeken

Kiderült, hogy puszta média-trükk volt az, hogy néhány hete a holland Nők a Hullámokon Alapítvány bejelentette: egy abortuszhajóval Írország partjai körül fognak hajózni, hogy a terhességmegszakítást tiltó szigetországból érkezők a hajón végeztethessék el a műtétet. Az alapítvány képviselője most elismerte, hogy a hajó nem alkalmas a művi vetélés elvégzéséhez. Időközben egy újabb hátborzongató ötlet kapott nyilvánosságot: egy ausztrál orvos máris úszó eutanáziaklinikát szeretne üzemeltetni Nagy-Britannia partjainál.


Vagyim Arisztov
Egy elnök ne barátkozzon

Az utóbbi hónapokban az Oroszország és az USA közötti nyilvánvaló elhidegülést és egyfajta új hidegháborút emlegető megjegyzések fényében Bush baráti hangvétele a Putyinnal való találkozón bizonyára sok orosz számára meglepő volt. Ugyanakkor egy kis megkönynyebbülést is hozott a találkozó hangneme. Még a politikában és a gazdaságban nem túlságosan jártas szemlélő számára is világos, hogy az Egyesült Államokkal való újabb konfliktus tovább csökkentené az életszínvonalat Oroszországban. 


Márer György, New York
Moszkva felveszi a kesztyűt

Bush elnök európai villámkörútja a Putyin-találkozóval ért véget Ljubljanában. Az amerikai elnök személyes síkon magáénak mondhat bizonyos eredményeket, ám a vitás kérdések terén nem haladtak sokat előre. Bush nem hajlandó támogatni az 1997-es Kyoto-egyezményt, amely az általános felmelegedést okozó gázok kibocsátásának szintjét igyekszik szabályozni, megkérdőjelezvén annak tudományos alapját. Az európai országok nagy többsége ugyanakkor nem nézi jó szemmel Bush rakétavédelmi pajzsának terveit, és felmerül a kérdés, mennyivel szilárdabb tudományos alap biztosítja annak sikeres működőképességét.


Négykeréken

Ez az oroszlán: király

A Peugeot a 307-es megalkotásával nem egy átlagos utódmodellt hozott létre. Teljes bizonyossággal mondható, hogy a klasszikus és az egyterű autók legjobb elemeinek ötvözésével egy új limuzin-koncepció született, amely a tágasság, világosabb utastér, nagyobb használati érték, egy szóval még több öröm jellemez.


100 éves a magyar vezetői engedély

Hazánk 1897. esztendejében a kereskedelemügyi miniszter - ő hozzá tartozott a közlekedés - kijelentette, hogy „a benzin- és petróleummotorok általánosan elismert veszélytelenségüknél fogva hatósági felügyelet és ellenőrzés tárgyát nem képezik”. A sofőrök tudásával alig vagy egyáltalán nem törődtek, bárkinek megengedték a vezetést bejelentési kötelezettség nélkül. Akkoriban mindenki ismerősei révén,esetleg autodidakta módon sajátította el a vezetés tudományát.


Király Sándor
Lóerőktől kényeztetve

Amikor 1998-ban a Jaguár ambiciózus növekedési stratégiájának első képviselőjeként bemutatkozott az S-TYPE, az első 600 bemutató autót egyszerűen bezúzta a gyár mondván, hogy az előszéria esetleges hibáit nehogy a Jaguár leendő vásárlóinak kelljen elszenvedniük.


Riport

Szakonyi Dávid
Ingatlanok, milliók, vádak

Politikai botrány van kibontakozóban a történelmi városban, Visegrádon. Számos ingatlan, köztük olyanok is, mint a világhírű lepencei termálstrandfürdő, a helyi vállalkozók szerint, feltűnően alacsony áron került ki az önkormányzat tulajdonából magánkézbe Hadházy Sándor, fideszes parlamenti képviselő polgármesterségének eddigi tíz éve alatt. Bár a testület ellen feljelentéskiegészítés van folyamatban, a kormány képviseletében Glattfelder Béla, a gazdasági minisztérium politikai államtitkára, fideszes képviselő teljes támogatásáról biztosította a visegrádi önkormányzatot. „Békét teremteni nehéz, háborút indítani könnyű. Egyértelmű, hogy politikai szándék áll a lejárató akciók mögött. Érdekük a jelenlegi helyzetet a választásokig fenntartani”- mondja a polgármester. 


Izing Antal
Játszik a Viktor

Álmomban két argentin pofoz szombat éjjel és másnap délután, még azt kérdik az elképedt etyeki borbarátok, hogy hová lesz a világ, ha már te is meccsre jársz? A válasz kész. Játszik a Viktor. A meccsnek ugyan nincs tétje, ez az utolsó tánc, aztán mindennek vége. De nem tudják, és akkor még én sem - pedig milyen elfogadható magyarázat! -, hogy legkiválóbb természetű unokatestvérem bizony véd a bajnokká lett felcsúti ifiben.  A nyakukat tennék rá, hogy engem ide kirendeltek, nem is gondolják, hogy pusztán alattvalói jogaimat gyakorolom: csak a Viktort, az igazságost szeretném végre személyesen megpillantani. 


Sport

Varga József
A Lakers megvédte címét

Nem történt meglepetés. A Los Angeles Lakers megvédte bajnoki címét. A tizenháromszoros győztes hollywoodi társaság öt mérkőzésen bizonyult jobbnak a Philadelphia 76ers legénységénél. 


Gera három tizenegyest harcolt ki
Tovább a cikkhez >>>

Németh Szilárd
Végjáték a Margitszigeten

Remek hangulat és hatalmas érdeklődés jellemzi a Margitszigeten zajló vízilabda Európa-bajnokság küzdelmeit. A magyar szurkolók rendületlen bizalommal és sportszerű módon buzdítják az aranyéremre esélyes férfi- és női válogatottat, amely - többé-kevésbé - sikeresen vette az eddigi akadályokat. Férfi pólósaink becsületén apró folt esett, hiszen a durva, de a végső győzelemre is esélyes jugoszláv csapattól, az olimpiához hasonlóan, a csoportmérkőzések során vereséget szenvedtünk. A lapzárta után kezdődő egyenes kieséses rendszerben azonban lehetőségünk nyílik a javításra, az Eb gyakorlatilag ekkor kezdődik számunkra.


Sebestyén István
Kokó eltáncolta a világbajnoki övet

Füst, fények, pezsgő - így kezdődött; dráma, könynyek, düh - így ért véget Kovács Kokó István 21. profi mérkőzése az argentin Julio Pablo Chacon ellen. A dél-amerikai bokszoló a hatodik menetben kiütéssel győzött, és ezzel megszerezte Kokótól a WBO (Boksz Világszervezet) pehelysúlyú világbajnoki övét. Kovács azt fontolgatja, abbahagyja pályafutását. Ennek eldöntésére egy hónap gondolkodási időt kért.


Szabadidő

Programajánlat
Tovább a cikkhez >>>

Horváth Gábor
Sárdagasztás a szénbányában

A tavalyi nagy sikert aratott bemutatkozás után július 6-8-án ismét az egymással versengő erőgépek veszik birtokukba a Kő-Szén Kft. „Karolina” külszíni szénbányáját.


Hetek-összeállítás
Elégedett és boldog fiatalok

Magyarországon a GfK Piackutató Intézet vett részt abban a nemzetközi közvéleménykutatásban, amit az ENSZ gyermeksegélyezési alapja, az Unicef 35 európai és közép-ázsiai országban készíttetett. A felmérés célja képet nyerni a fiatalok gondolkozásáról és érzéseiről a 21. század elején. Az ENSZ szeptember közepére összehívott rendkívüli ülésszakán a világ gyermekeinek helyzetét és a kormányok előtt álló feladatokat vizsgálják majd meg a résztvevők.


Színes

Diákok a durva filmek ellen

Az elmúlt időben Malajziában kampányt indítottak, hogy „hidegvízzel nyakon öntsék” a hindu filmek sugárzását. Egy másik lelkes csoport pedig megpróbálja letiltani a televízió műsorairól a pankrációk közvetítését. 


INNEN-ONNAN
Tovább a cikkhez >>>

DUMA PLÁZA

Szép szóval és pisztollyal sokkal több mindent el lehet érni, mint pusztán szép szóval.  (Al Capone)


Nem ferdül tovább

A világ egyik leghíresebb építészeti alkotását, a pisai ferde tornyot tizenegy évnyi restaurálási és stabilizálási munkálatok után múlt hét végén konfettieső alatt ünnepélyesen megnyitották a turisták előtt. 


Sertéssült okozta volna Mozart halálát

Jan Hirscmann, a Washington Egyetem kutatója, egy orvosi szaklap, az Archives of Internal Medicine legutóbbi számában meglepő cikket publikált Mozart halálának körülményeivel kapcsolatban. Szerinte, Mozart harmincöt évesen, egy kissé romlott sertésszelettől halt meg, ellentétben a sokak által Antonio Salierinek, Mozart nagy riválisának tulajdonított mérgezéses merénylettel szemben. 


Cockney Biblia az utca emberének

„És Dávid a súlyos hapsit (Góliátot) egy csúzlilövéssel kiütötte.” Szokatlanul hangzik így ez a bibliai idézet? Pedig a britek nem olyan régóta hasonló stílusban olvashatják a Szentírást egy londoni anglikán hitoktató jóvoltából, aki cockney nyelvre fordította le a legismertebb bibliai történeteket. Célja az volt, hogy közel hozza a Bibliát azokhoz az emberekhez, akik egyébként nem olvassák. A cockney „rímelő szleng” a múlt században született London keleti negyedében. Bűnözők fejlesztették ki ezt a speciális beszédmódot, azért, hogy a rendőrök minél nehezebben értsék meg őket. Azért „rímelő szleng”, mivel a szavakat velük rímelő kifejezésekkel helyettesítették. Így lett például a kenyér (bread) Uncle Fred (Fred bácsi). Tehát Jézus - híres kenyérszaporításos történetében - ötezer „krapek” hasát töltötte meg két hallal és öt „Fred bácsival”. Ezt a fajta szlenget a mai napig használják London némely részein, sőt bizonyos kifejezéseket a normál angol köznyelv is átvett.