Vissza a tartalomjegyzékhez


Merre utaznak a németek

Az átlag évi hathetes fizetett szabadság „terhét” cipelő németek zöme túl a húsvéti ünnepeken, de még pünkösd előtt megtervezi már a „nagy” nyári vakációt. A polgárok négyötöde 2001-ben is autóval utazik a legszívesebben. Különösen igaz ez a belföldi üdülésre és a szomszédos államok feltérképezésére. Az idegenforgalmi szakemberek szerint az idei trendek már körvonalazódnak. Odahaza az Északi- és Keleti-tenger lesz a sztár - külhonban Ausztria és Franciaország.

A messzebbre vágyók állandó úti célja Spanyolország és napsütötte szigetvilága. Még a Mallorcán bevezetendő naponkénti 2 márka/fős üdülési illeték sem rettenti el a germánokat a 17. német tartományoknak becézett romantikus Balearoktól. A Kanári-szigetek észak-afrikai klímája, Portugália híres vendégszeretete szintén vendégek millióit vonzza júniustól szeptemberig az NSZK-ból. A Földközi-tenger térségében Görögország és Tunézia is turistarohamra számíthat az EU legnépesebb tagállamából, pláne, hogy a napsütés mellett az is garantált, hogy a németek egy-egy márkájának körülbelül 1,2 német márkányi vásárlóereje van 2001-ben is.
A tengeren túli célországok között a dollár erőssége ellenére is szerény növekedés várható az USA-ba irányuló német idegenforgalomban. A régen hiányolt Berlin-Washington közvetlen repülőjárat tavaszi startja újabb lökést adhat a turizmusnak. A Karib-tengeren főleg a Dominikai Köztársaság örvend népszerűségnek megfizethető szolgáltatásaival. Kínába, Délkelet-Ázsiába is százezrek foglaltak már szállást a német utazási irodákban. Münchenből nonstop járatot indít e szezonban a Lufthansa Hongkongba és Szingapúrba, de a bajor fővárosból immár megállás nélkül juthatnak el a turisták Los Angelesbe és Sao Paulóba is a német légitársaság gepeinek fedélzetén. (Mogyorósi Géza, Berlin)