Vissza a tartalomjegyzékhez


Operafesztivál Miskolcon

Több mint ötesztendős előkészület után kezdődik péntektől a kilenc napon át tartó első Bartók+Verdi Miskolci Nemzetközi Operafesztivál, amelyen a világ valamennyi jelentős dalszínházának sztárjai fellépnek.

A színre kerülő előadásokra a legtöbb jegy már elkelt. A fesztivált pénteken este kilenc órakor nyitják meg két Bartók-mű bemutatásával. A hagyományteremtő szándékkal létrehozott nagyszabású rendezvényen a világhírű magyar zeneszerző minden színpadi művét és számos zenekari- és kórusművét bemutatják. 
A mostani fesztiválon Bartók alkotásai mellett a világ legnépszerűbb operaszerzője, Giuseppe Verdi műveit tűzte műsorra az ez alkalomra alakult Miskolci Operafesztivál Kht. Az olasz komponista hat operája és Requiemje csendül fel; a fesztiválon minden művet csak egy előadáson mutatnak be.
A kilenc napon át tartó fesztiválon hét opera, két táncjáték, hét koncert, valamint kórushangverseny, operagála és operabál várja a publikumot, a szakmai közönség pedig hét zenetörténeti konferencián vehet részt. A szervezők számításai szerint ezer vendégművész érkezik Miskolcra. A jeles előadók sorában a milánói Scala, a New York-i Metropolitan, a moszkvai Bolsoj kitűnőségeit láthatja-hallhatja majd a nagyérdemű. A fesztivál június 15-től 23-ig várja az érdeklődőket. (MTI)