Vissza a tartalomjegyzékhez

Hetek-összeállítás
A névtelen hercegnő

A nepáli királyi családban történt közelmúltbeli tragédia után röviddel újabb királyi családot sújtott váratlan haláleset: londoni szállodai szobájában holtan találták Leila Pahlavi hercegnőt, a néhai Reza Pahlavi iráni sah legfiatalabb gyermekét. A hercegnő halálát a Leonard Hotel személyzete fedezte fel vasárnap este. Halála pontos okát egyelőre nem közölték. 

Az Amerikában élő hercegnő halálát egyes vélekedések szerint gyógyszer-túladagolás okozta, bátyja azonban az esetről kiadott hivatalos közleményében húga „hosszas betegségéről” beszélt. A betegség természetéről nem adtak ki információt, a rendőrség azonban vizsgálja annak lehetőségét, hogy a hercegnő halálos adag altatót vett be. A hétfőn Párizsban kiadott közlemény szerint, amely a hercegnő anyjától, Farah királynőtől származik, az áll, hogy Leila Pahlavi, aki hosszas küzdelmet folytatott a depresszióval, álmában halt meg. 
Leila Pahlavi, az egykori iráni sah legkisebb gyermeke 1970-ben született Teheránban, és mindössze kilenc éves volt, amikor az iszlám forradalom kitörésekor családjának el kellett hagynia az országot. Reza Pahlavi egy évvel később hunyt el rákban. Halála a család szerint különösen megviselte Leila hercegnőt, aki igen közel állt apjához. A család később Amerikában telepedett le, ahol Leila elvégezte a középiskolát, majd az amerikai elithez tartozó egyetemek egyikén, a Brown University-n folytatott tanulmányokat. Azóta, hogy 1992-ben megkapta diplomáját, élete Európa és Amerika között ingázva telt. Európában általában a londoni Leonard Hotelben lakott a West Enden, ahol halála is bekövetkezett. A mérhetetlen gazdagságba született hercegnőre a szálloda személyzete kedves és közvetlen emberként emlékezik, akit soha nem láttak barátok társaságában.
Egy Amerikában adott korábbi interjúban Leila hercegnő bevallotta, hogy hiányzik neki Irán, de élvezi a száműzetés biztosította névtelenséget. Elmondása szerint bár 1979 óta nem járt Iránban, álmában sokszor hazatért. „Van egy félelmetes álmom” - mesélte az újságíróknak. „Otthon vagyok a palotában, és nem kellene ott lennem. Ha valaki elkap, akár le is fejezhetnek.” Egy másik alkalommal kijelentette: „Majdnem az egész életemet külföl-dön töltöttem, de éppen olyan iráni vagyok, mintha soha nem hagytam volna el a hazámat.”