Vissza a Hetek archívum borítólapjára
V. évfolyam, 23. szám, 2001. június 09

Belpolitika

MTI
Tudtak a gyilkosság tervéről

Lefokozták és fél év felfüggesztett fogházra ítélték az ORFK Bűnügyi Ellátó Igazgatóságának ezredesét, mert mulasztást követett el a néhai Soproni Ágnes ügyében. A rendőrség Soproni Ágnes színésznő meggyilkolásával az asszony fiát és annak barátját gyanúsítja. A rendőrségnek a készülő gyilkosság bizonyos részleteiről tudomása volt, és az intézkedések elmulasztása is közrejátszhatott abban, hogy a színésznőt megölték. Ismertették, hogy az elsőfokú ítélet indoklását titkosíttatta a Fővárosi Bíróság katonai tanácsa. 


Somorjai László
Többségi támogatású rádióelnök

Többszöri nekifutás eredményeként sikerült Kondor Katalint, a Kossuth rádióadó főszerkesztőjét a Magyar Rádió elnökévé választani. Az elnöki székre pályázók száma tucatnyi volt, a kuratórium kormánypárti delegáltakból álló vezetősége viszont - a mintegy egy évvel korábbi szavazáshoz hasonlóan - csak Kondort szavaztatta meg, mint lehetséges jelöltet. 


Minden pártnak megvan a maga baja
Tovább a cikkhez >>>

Földvári Katalin
Sugárzott egyenlőtlenség

Az egyenlőtlenségek mélyen be vannak ágyazódva a társadalomba - vetette fel Kósáné Kovács Magda a Miért nem lehet ma Magyarországon esélytörvényt alkotni? címet viselő konferencián, amelyre a Friedrich Neumann Alapítvány szervezésében került sor. Az esélyegyenlőséget elvben biztosító törvény érvényesítéséhez azonban a gyakorlatban mind személyes, mind társadalmi oldalról kifejeződő jó szándékra lenne szükség - derült ki a konferencia előadóinak hozzászólásaiból. 


Diszkrimináció a foglalkoztatásban
Tovább a cikkhez >>>

Csurka kormányozni készül

A Magyar Igazság és Élet Pártja (MIÉP) nem állít miniszterelnök-jelöltet a 2002-es országgyűlési választásokra, és a Fidesz-MSZP nagykoalíció elkerülése érdekében, a választási eredményektől függően kész tárgyalni a kormányalakításról a nemzeti erőkkel - jelentette be Csurka István pártelnök. 


MTI Hetek
Többfrontos csatában Torgyán

Torgyán József javaslatára Gyimóthy Géza főtitkár lesz a pártelnök utóda abban az esetben, ha ő nem tudja betölteni ezt a posztot. Torgyán József szerint ugyanis alapos a gyanú, hogy meg akarják őt gyilkolni. 


Életmód

Hertendi Márta
Játszótér másként

A közelmúltban - a gyermeknap alkalmából - játszóteret avattak Budán, a Fény utcai piactól két percre, a volt Ganz-telep területén létesített szabadidőparkban. A még csillogó, szűz gyep a Mammut bevásárlóközpont árnyékában, a beton- és téglatömbök között, a lugasosan elrendezett szőlő- és facsemeték - s nem utolsó sorban a vízcsobogás - ellenállhatatlanul vonzzák magukhoz a környék lakóit, látogatóit.


Habermas kitüntetése
Tovább a cikkhez >>>

Kovács Györgyi
Elterjedt a bankkártya és a mobiltelefon

A GFK. Piackutató Intézet nemrégiben felmérést készített a Pécsi Tudományegyetem oktatóinak és főként hallgatóinak életmódjáról, fogyasztási szokásairól és önképzésre vonatkozó igényeiről. A vizsgálatból egyebek mellett az is kiderült, hogy önképzésre a válaszadók nagyobbik fele fordít időt. Ugyanakkor a hallgatók 42 százaléka a jövőben sem tervez önképzést szervezett formában. A többség könyvekre havonta minimum 2500 forintot költ, viszonylag sokan járnak koncertekre és moziba, azonban színházba a legkevesebben. Legkedveltebb filmes műfaj a vígjáték, színházban a klasszikus dráma, könyvben a bestseller, zenében pedig a filmzene. 


Gali Zsófia
A kortárs művek esélyei

Hazánkban a kortárs művészetet sajnálatos tájékozatlanság, érdektelenség veszi körül, bár fiatal művészeink megbecsülése a rendszerváltás óta sokat javult, mióta a műkereskedelem is üzlet lett, és így egyre többen fektetnek kortárs művekbe. A fenti témát igyekeztünk beszélgetőtársammal, Szalóky Károllyal körbejárni, aki a Várfok, a Spiritusz és az XO Galéria tulajdonosaként több mint tíz éve van jelen a kortársmű-piacon, és aki az egyik legtöbb tapasztalattal rendelkező hazai szakembernek számít ezen a területen.


Fókusz

Hetek-összeállítás
Arafat csapdában

„Olyan mint Noé galambja - mondta George Tenet, a CIA igazgatójának közel-keleti útjáról egyik munkatársa. - Kiküldték, hogy kiderüljön, van-e szárazföld, amelyre le lehet szállni.” Ha Tenet „talajt fog”, vagyis kiderül, hogy reális esély mutatkozik mind az izraeli, mind a palesztin oldalon a tűzszünet betartására, akkor a Bush hivatalba lépése óta óvatos amerikai külpolitika magasabb szinten is hajlandó szerepet vállalni a közvetítésben. 


Ilyen még nem volt

- mondja Balsai István, az MDF frakcióvezetője 


Gazdaság

Hetek-összeállítás
Diákhitel szeptembertől

Szeptember 1-jétől minden felsőoktatásban tanuló diák igényelheti a diákhitelt - jelentette be Pokorni Zoltán oktatási miniszter. Államilag finanszírozott, egyházi vagy magán felsőoktatási intézményben akár nappali, levelezős, vagy éppen távoktatási rendszerben tanuló diák évente (maximum) 210 ezer forint hitelt vehet fel. Havonta 10, 15, illetve 21 ezer forintot igényelhet a Diákhitel Központ Rt.-től.


Litzler Mihály
Kalózok on-line

Ki gondolta volna, hogy a hackerek áldatlan tevékenységükkel pozitív irányba befolyásolhatják az informatika fejlődési irányát: az elmúlt években felragyogott az internetes biztonságtechnika új csillaga. Főként a pórul járt cégek látják ma már honlapjuk védelmének kulcsfontosságát, talán azért is, mert az internetes honlapok feltörésének okai leggyakrabban az emberi mulasztás és az emberi erőforrás hiánya.


Munkatársunktól
Felnőttkorúvá vált a forint

Jövő héten pénteken (június 15-én) lép életbe a történelminek mondott kormányrendelet, amely megváltoztat egy hetvenéves folyamatot. 1931. május 31-e óta van életben a devizakorlátozásról szóló törvény, melyet a gazdasági világválság nyomán vezettek be. Bár 1946-ban új fizetőeszköz létrehozásáról döntöttek, a magyar gazdaság sohasem került abba az állapotba, hogy megszabadulhatott volna ezektől a korlátoktól. A forint teljes konvertibilitása nyomán viszont belép a „felnőttkorú” valuták sorába azzal, hogy lebontják a forint átválthatóságának devizajogi korlátait. 


Szabadi Sándor
Alacsony forgalom mellett enyhe csökkenés

Az európai és a tengerentúli tőzsdék hétfői jó szereplése után a piaci szereplők a Budapesti Értéktőzsdén is pozitív elmozdulásra számítottak az ünnepek utáni napokban. A várt emelkedés azonban mindössze a nyitás utáni első percekig tartott, utána meredeken zuhanni kezdtek az árfolyamok. Az index kedden még csak 24 pontos csökkenés után 7031 ponton zárta a kereskedést, majd innen fokozatosan esett 6993 pontig. A nemzetközi tőzsdeindexek e heti legjobbika - a New York-i - is csupán fél százalékpontos emelkedést produkált a héten. Ennek ellenére több, reményre okot adó nemzetközi elemzés jelent meg, amelyek kismértékű általános emelkedést vetítenek előre az év végéig a technológiarészvények piacán. 


Kovács Klára
Nem rángatózó kormányváltást akarunk

„A rendszerváltás szabadságot, demokráciát, versenyképes gazdaságot és jólétet ígért az embereknek. A jólét azonban ma, 11 évvel a rendszerváltás után is elérhetetlen az emberek többsége számára. A munkavállalók, a nyugdíjasok milliói még mindig nem érzik a rendszerváltás előnyeit. Az MSZP számára a jólét nemcsak jobb anyagi életfeltételeket jelent, hanem olyan demokratikus és modern társadalmat is, amely összhangban van a 21. század követelményeivel. Ezért - ha elnyerjük a választók többségének bizalmát, és kormányt alkotunk - szociális, demokratikus és modernizációs fordulatot hajtunk végre” - olvasható az MSZP választási programjában.  A részletekről Szekeres Imrét, a program egyik kidolgozóját, az Országgyűlés Költségvetési és Pénzügyi Bizottságának elnökét kérdeztük. 


Háttér

Mátészalkai István
A kakastollas úri rend kísértete
Tovább a cikkhez >>>

Pátkai Mihály
Az FBI melléfogásai

Miután az FBI a napokban több ezer oldalnyi eddig eltitkolt dokumentumot kerített elő az oklahomai tömeggyilkos Timothy McWeigh ügyével kapcsolatban, a bíróság a kivégzés elhalasztása mellett döntött. Az eset kapcsán szakértők és újságírók az FBI titkolózását látva további terrorizmusgyanús esetek felülvizsgálatát is kezdeményezték. Így került új megvilágításba Jack Cashill nyomozóriporter kutatásai eredményeként az öt évvel ezelőtt rejtélyes körülmények között lezuhant TWA amerikai légitársaság 800-as járata.


Hit és értékek

Hetek-összeállítás
Mártírok és meghurcoltak

Múlt heti számunkban Grüll Tibor és Horváth András történészek a keresztények ellen a Római Impériumban indított üldözéseket foglalták össze cikkükben ( Hetek, 2001. június 3.). A történelem tanúsága szerint minden korban a hitüket nyíltan vállaló keresztényeknek kellett leginkább attól tartaniuk, hogy meggyőződésükkel - a hatalom aktuális képviselőinek döntésétől függően - jó hírnevüket, egzisztenciájukat, személyes szabadságukat vagy éppen életüket teszik kockára. Alábbi összeállításunkból kitűnik: ma sem jobb a helyzet.


Márer György
Az épületek már védettek

2001. május 31-e jelentős nap a világ egyházainak, hitközségeinek és vallási gyülekezeteinek életében: e napon fogadta el az ENSZ Közgyűlése magyar és osztrák javaslatra egyhangúlag azt a határozatot, amely elítéli a vallási helyek elleni erőszakos cselekedeteket és fenyegetéseket, azok lerombolását, megrongálását vagy veszélyeztetését. Az indítványt 115 ország támogatta. A világszervezet egyben felhívást intézett az államokhoz: vessenek latba mindent annak érdekében, hogy a vallási helyek kellő tiszteletben és védelemben részesüljenek.


Interjú

Szlazsánszky Ferenc
Kreatív embert nem lehet rövid pórázon tartani

- mondja Magyar György, a „Viszkis rabló” ügyvédje, a Harmadik Oldal Magyarországért civil szervezet elnöke


Külpolitika

Hetek-összeállítás
Rács mögött Menem

Illegális fegyvereladás vádjával letartóztatták Carlos Menem volt argentin elnököt - jelentette be Menem testvérének, Eduardo Menem argentin szenátornak a szóvivője. 


Eperjesi Ildikó
Fölényesen győzött a baloldal

Száz év óta először tudott ismételni a Munkáspárt Nagy-Britanniában. Nem is akárhogy: Tony Blair egyszerűen elsöpörte a konzervatív reményeket. A miniszterelnök szerint az emberek olyan politika mellett álltak ki, amelyben „a fej és a szív jó házasságban él egymással, és ahol az ambíció együtt tud működni az együttérzéssel. Az emberek elhitték, hogy lehet egyszerre jól vezetni a gazadaságot, együttműködni az üzleti körökkel és ugyanakkor érvényesíteni a szociális igazságosság és egyenlő esélyek céljait is”. 


Hetek-összeállítás
Megfogant a hindu átok

A Himalájában fekvő, számtalan turistát vonzó Nepál trónján 72 óra leforgása alatt immáron a harmadik király ül. Június elsején a koronaherceg automata gépfegyverével lemészárolta apját - a királyt -, anyját, a királyi család színe-javát, majd végül saját magával is végzett. A hányattatott sorsú monarchia legújabb uralkodója azonban nem örvend nagy népszerűségnek alattvalói körében. 


Mondovics L. Gábor
Háborúba sodródhat Macedónia

Nem kis dolgot kell eldöntenie a macedón politikai vezetésnek: bevezessék-e a hadiállapotot vagy sem. Az elmúlt hetekben tett politikai erőfeszítések egyelőre teljesen hatástalannak bizonyultak. Hiába tanácskoztak Budapesten a NATO-tagállamok, és tartották elsődleges feladatnak a balkáni béke megteremtését, George Robertson NATO-főtitkár is feleslegesnek tűnően ismételte meg, hogy nem támogatják a fegyveres albánokat: mindezek ellenére a harcok sokkal hevesebbek és véresebbek.


Sport

Magyar sikerek a Roland Garroson

A hét végén záródik ennek az évnek a második tenisz Grand Slam-tornája, a két hete tartó, 10 millió USD összdíjazású francia Roland Garros, ahol a magyar hölgyek szenzációs sikereket értek el felnőtt és junior korosztályban egyaránt. 


Varga József
Iversonékat nem lehet kisöpörni

Nem akármilyen sportrendezvénynek ígérkezik az NBA nagydöntője. Arról már beszámoltunk, hogy a Los Angeles Lakers esélyt sem adva riválisainak, veretlenül került a fináléba. Nos, a keleti döntő nem volt sima ügy, sőt! A Sixers és a Bucks összecsapásai már-már monumentális háborús filmek egyes jeleneteire emlékeztették a nagyérdeműt. A hetedik mérkőzésig kellett várni, hogy eldőljön, ki lesz az, aki felveheti a versenyt a Lakers menőivel szemben. 


Németh Szilárd
Megváltozott erőviszonyok

Nagyjából az idei papírformát hozták a 2002-es labdarúgó vébé selejtezőcsoportjaiban lezajlott mérkőzések. A hajrába érkezve egy-két nemzet válogatottja újabb győzelmének köszönhetően fél lábbal már a Dél-Koreában és Japánban megrendezendő világbajnokságon érezheti magát. Az 1. csoportban Oroszország magabiztosan menetelve, hosszú idő után újra világverseny résztvevője lehet. Három találkozóval a leintés előtt az oroszok előnye négy pont az őket üldöző, szintén veretlen Szlovéniával szemben. A favoritnak vélt Jugoszlávia idáig kiábrándítóan szerepel, jelenleg negyedik a csoportjában, igaz kevesebb mérkőzésszámmal. A plávik legutóbb idegenben 6-0-ra verték Feröer-szigetek válogatottját, Matija Kezsman pedig ismét bizonyította tehetségét - mesterhármast szerzett.


Szabadidő

Orosz emlékmű a vodkának
Tovább a cikkhez >>>

Spektrum ajánló
Tovább a cikkhez >>>

Ügyeletes gyógyszertárak Budapesten

Egy nemrégiben kelt rendelet következtében lecsökkent a budapesti ügyeletes gyógyszertárak száma. A háttérben az áll, hogy a fővárosi gyógyszertáraknak tíz éve saját keretből kellett kigazdálkodniuk az ügyeleti időszak - ami tudvalevően jóval hosszabb a nappalinál - minden költségét, a rezsitől kezdve az ügyeletes gyógyszerészek díjáig. Ezt viszont a továbbiakban képtelenek voltak a gyógyszertárak fenntartói finanszírozni. A fentiekben a jelenleg ügyeletesként is üzemelő fővárosi gyógyszertárak listáját adjuk közre. (Forrás: Magyar Gyógyszerészeti Kamara)


Dr. Sólyom Tibor
A kullancsok a kutyákat sem kímélik

Enyhébb telek után már februártól lehet kirándulás után kullancsot találni ruházatunkon, de nem ritkán négylábú kísérőnk bőrén is. A kullancsoknak több faja él Magyarországon, és valamennyiük közvetítője lehet baktériumos, vírusos, illetve parazitás fertőzéseknek emberre vagy állatra egyaránt. A különböző fajoknak eltérő a fogékonyságuk ezekkel a fertőzésekkel szemben. 


Színes

DUMA PLÁZA

A tapasztalat jó iskola, csak a tandíj magas.  (internet)


INNEN-ONNAN
Tovább a cikkhez >>>

Felöklelte a bika a torreádort
Tovább a cikkhez >>>

Virág helyett kalkulátor

Felejtsük el a virágot! Az elmúlt héten Angliában, a Daily Express napilapban közzétett kutatások alapján a mai kor hölgyei sokkal jobban örülnek az ajándékba kapott tárgyaknak, mint a virágoknak. A férfiaktól már nem várják el, hogy egy doboz csokoládé „házhoz szállításáért” cápákkal telített vizeken keljenek át, vagy magas épületeket mászszanak meg. Úgy tűnik, manapság a helyi elektroakusztikai üzlet meglátogatása többet jelent mindennél. A napilap a hertfordshire-i egyetem tanulmányát ismertette múlt csütörtöki számában. 


Kilencéves főiskolai hallgató

Kelly Reinhart még csak kilencéves, de a „bölcs korban” lévő kishölgy már azzal büszkélkedhet, hogy találmányai egyikét sikerült szabadalmaztatnia. Ezenkívül saját vállalatának vezérigazgatója, a múlt héten pedig megkezdte üzleti tanulmányait a Merrimack főiskolán. Kelly azért bevallotta, kicsit izgult első stratégiai marketingórája előtt. Mivel majd egy évtizeddel fiatalabb tanulótársainál, magával vitte édesapját, hogy legyen kivel játszania a komoly előadások szüneteiben. Az apa maga is Kelly alkalmazottja. „A lányomnak dolgozom, és ez nem is olyan egyszerű feladat. Néha tréfát űz a dologból, és zsarnokoskodik fölöttem. Természetesen segítjük és irányítjuk őt, de a végső döntéseket ő hozza” - mondta Bob Reinhart.


Magányos expedíció a hó birodalmában

A világ egyik legismertebb sarkköri felfedezője, Boerge Ousland a visszavonulást fontolgatja. Ő az az ember, aki egyedül szelte át sílécen mind az északi, mind pedig a déli sarkkört. Útjai során számtalan ellenséggel került szembe (voltak köztük kiéhezett medvék), a magányról nem is beszélve. A harmincnyolc éves norvég férfi épp mostanában fejezte be nyolcvankét napos útját. Az expedíció alatt több mint nyolcszáz kilométert tett meg nehéz szánkója kíséretében Oroszország északi határától az Északi-sarkig, majd onnan Kanadának vette az irányt. 


Tollhegy

Hatvan éve ugyanaz

Éppen hatvan éve, 1941 kora nyarán. Konfirmáció egy református templomban. Kisváros (megyeszékhely). A lelkész irányította szertartás után a főgondnok szól a konfirmáltakhoz, mint a gyülekezet világi elöljárója, ő köszönti az új egyháztagokat a hívek nevében. Néhány szabványos köszöntő szó a közösség nagykorúvá fogadott tagjaihoz. Utána a szónok szélsebes fordulattal áttér a napi politikára, a háborús helyzetet kommentálva. „Két náció, az ángoj meg az ámerikai (így!) meg akarja hódítani a világot, mindenkit szolgájává akar tenni. De a jó Isten ezt nem fogja megengedni!” Aztán ennek a két kijelentésnek a variálása, magasra emelt hangon. 


Hogy a drámából ne legyen tragédia

A Hetek május 26-i számában címmel jelent meg Németh Sándor elemzése. A magyarországi családok krónikus válságáról leírtak érdekes módon egybecsengenek a Népszabadság május 9-ei Egészségmagazinjában közreadott szakmai helyzetjelentéssel. Hosszú hallgatás után ott fedeztem fel ugyanis, hogy az Egészségügyi Világszervezet alkoholizmus elleni programjának hazai „rezidensét”, Buda Bélát, a nemzetközi tekintélyű orvostudóst végre újra megszólaltatták ebben az igen fontos témában. Igaz, hogy csak a szakmai mellékletben, de már az is nagy szó, hogy az alapvető problémák elhallgatásának országában, a rovatszerkesztő által rendelkezésére bocsátott dokumentumokból „Ó, Mr. Alkohol!” címmel beszámolhatott az európai egészségügyi miniszterek stockholmi célzott tanácskozásáról, amelyen természetesen részt vett Mikola István is.


Vélemény

Hazafi Zsolt
Kiemelt támogatás propagandacélokra

A magyar filmművészet válságos helyzetbe jutott, és ennek rendezése csak törvényes úton volna lehetséges. Ehhez filmtörvényt kellene haladéktalanul megalkotni, ami egyszer és mindenkorra hosszú távon biztosítja az alkotás szabadságát, folyamatosságát és a támogatások elosztásának igazságos, demokratikus módját. Egy művészeti ág halála ugyanis, ha a politikai hatalom rátelepszik - nyilatkozta lapunknak Kósa Ferenc szocialista országgyűlési képviselő, filmrendező. 


Siposhegyi Péter
Emberek a híd alatt

Ha reggelente nem látnám elfoszló vonásaimat a tükörben, s ha nem lennék túl a ma reggeli önszembenézésen, azt hinném, újra a 80-as, 90-es évek fordulóját éljük. Akkor lehetett kulturális témából vezércikk, akkor lehetett ügy egy Nemzeti Színház-beli igazgatóváltás, akkor lehetett országos ügy, hogy bemutatnak-e egy politikai témájú magyar színdarabot. Jó lett volna, ha ilyen viták sohasem lesznek többet, de valami jó abban is van, hogy most újra vannak. A kultúra ezek szerint megint fontos ügy, valami, amiért harcolni érdemes.