Vissza a tartalomjegyzékhez

Bárdos Róbert
Eltűnt a mozik varázsa

A Budapesti Mozi 100 éve címmel május 30-ától kiállítás nyílt az Ernst Múzeumban (VI., Nagymező u. 8.), ahol nemcsak fényképek, alaprajzok, hanem régi filmplakátok, mozifelszerelések is megtekinthetők július 1-jéig. A falakon látható képek a harmincas évek hangulatát idézik, s a látogató a mozi hazai történetének jelentősebb állomásait is végigkövetheti. Egy kisebb szobában a vetítés hajdani, elengedhetetlen kellékei sorakoznak: tekercsek, lámpák, régi székek vagy egy mozigépészek számára készült leírás. A rendezvény támogatói között szerepel az OMVM Magyar Építészeti Múzeuma, a Magyar Nemzeti Filmarchívum és a Budapest Film.

A kiállítást megnyitó beszédében Nemeskürty István kormánybiztos elmondta: a nézőnek a filmtől függetlenül is jól kell éreznie magát egy moziban. Hiszen nemcsak a film létezik, hanem a mozi is - a maga utánozhatatlan atmoszférájával együtt. Ma Budapesten ez az, amivel végképp nem törődnek. Hosszú ideig nem is épült kifejezett moziépület, hanem általában földszinti kávéházakból alakultak ki mozik. Gyermekkori emlékeit idézve Nemeskürty beszélt még a mozi varázsáról, a rajzolt filmplakátokról - melyek kifejezték a mozi arculatát - és arról, hogy ideje lenne a régi mozikat valamiképp megmenteni az utókornak.

A kiállításhoz kapcsolódó programok:

Régi idők mozija címmel archív filmeket vetítenek 18 és 20 órai kezdettel az alábbi napokon a Tivoli (Film)Színházban (1065 Budapest, Nagymező u. 8.):
Jún. 7. Dziga Vertov: Ember a felvevőgéppel (némafilm zongorakísérettel)
Jún. 8. Giuseppe Tornatore: Cinema Paradiso
Jún. 21. Alexander Mitta: Ragyogj, ragyogj csillagom!
Jún. 22. Francois Truffaut: Amerikai éjszaka

Múzeumi beszélgetésekre kerül sor szerdánként 18 órakor:
Jún. 6. Mozisirató? - Mozivédelemről, filmforgalmazásról, mozi építészetről…
Jún. 13. Trükkök és titkok - Mozitechnika, pirotechnika, kaszkadőrök…