Vissza a Hetek archívum borítólapjára
V. évfolyam, 22. szám, 2001. június 02

Belpolitika

Munkatársunktól
A Fidesz újítana

Nincs egyetértés a kormánypártok és az ellenzék között az ombudsmanok esetleges újraválasztása kapcsán. A héten a kormánypártok úgynevezett szokásjogra hivatkozva bejelentették új koncepciójukat: új személyekben gondolkodnak. Az MSZP és az SZDSZ nem. 


Hazafi Zsolt
Könyvtári keringő

A kilencvenes években még egy sztrájkbizottságba „tömörültek” mint szakszervezeti vezetők, ma éppen egymással szemben állnak. Egyikőjük miniszter lett, másikuk szakszervezetis maradt. „Szárnysegédeik”: egy több évtizedes munkaviszonnyal rendelkező szakszervezeti titkár és egy 31 éves államtitkár. 


Munkatársunktól
Új Soros intézmény

Nonprofit Szaktanácsadó és Információs Központ névvel új szervezetet hozott létre a Soros Alapítvány. A legnagyobb hazai magánalapítvány célja, hogy új lehetőségekkel támogassa a hazai civil szféra fejlődését, önállósodását. 


Munkatársunktól
A csaták folytódnak

Kétséges a Torgyán-ellenes kisgazdák politikai jövője, hiszen mindaddig, míg Torgyán a párt elnöke, a hivatalos választási listát is csak ő adhatja le. Boros Imre miniszter szerint amennyiben a választásokig nem sikerül Torgyán Józsefet a pártelnöki posztjáról leváltani, akkor a Fidesznek kellene segítenie a Torgyánnal összetűzésbe került kisgazda prominenseken. Szentgyörgyvölgyi Péter frakcióvezető kitért azon kérdés elől, hogy miként állít listát az FKgP, Lányi Zsolt pedig első körben teljesen önálló arculatú FKgP-t szeretne. 


Orbán Viktor az MDF frakciónál
Tovább a cikkhez >>>

Földvári Katalin
Filmes válogatott

Tímár Péter, a nagysikerű Vakvagányok című film rendezője lapunknak kifejezte: örülne, ha a százezer nézőt megmozgató produkció után legközelebbi filmjénél hozzá tudna jutni a szakmában csúcsösszegnek számító ötvenmilliós támogatáshoz. Ezek után elképzelhető Káel Csaba öröme, aki a kampányfilmek és miniszterelnöki videók után első filmjére, a Bánk bánra mindjárt 767 milliót kapott. 


Életmód

72. Ünnepi könyvhét
Tovább a cikkhez >>>

Szűcs Emese
Pelenka helyett elektrostimuláció

Az inkontinencia nem lehet tabutéma, már csak azért sem, mert óvatos becslések szerint is hazánkban másfél milliónál többre tehető a szóban forgó betegségben érintett nők száma - mondja dr. Simon Zsolt urológus szakorvos. - Meg kell értetni az érintettekkel, hogy ez nem egy szégyenfolt az életükben, és nem is kötelező vele együttélni, csak mert a nagymamának is volt ilyen…


Balázs Júlia
Kiugrás a kerékvágásból

Magyarországon, a világ számos országához hasonlóan idén is megrendezték május 30-án a Kihívás Napját, melynek legfőbb célja, hogy az egy és száz év közöttiek közül, akit csak lehet, rá kell bírni egy kis „megmozdulásra”, legalább tizenöt perc erejéig. Ez kortól és lakóhelytől függően lehet pörköltfőző verseny, kötélhúzás vagy akár kecskefejés is, a lényeg az, hogy az állami polgár kicsit kibillenjen a hétköznapi kerékvágásból, a megszokottól eltérőt csináljon valamilyen közös, játékos tevékenység keretében. S aztán ott is ragadjon, ha kedve tartja, vagy máskor is kapható legyen ilyesmire. 


A játékvonatok világa
Tovább a cikkhez >>>

Egyre több nő és fiatal dohányzik

Ebben az évben a május 31-i Nemdohányzók Világnapján azokra a veszélyekre hívta fel az Egészségügyi Világszervezet (WHO) az emberek figyelmét, amelyeket a mások által elszívott cigarettából a környezetbe jutó dohányfüst okoz. S jóllehet, a magyarok megfelelően tájékozottak mind a passzív, mind az aktív dohányzás kockázatait illetően, ennek ellenére nem csökken a dohányos emberek száma az országban — tartalmazza a Magyar Gallup Intézet tavalyi felmérése.


Fókusz

Hetek-összeállítás
Országúti terror Izraelben

Mindennapossá vált a palesztin országúti terror Izraelben. A hidegvérrel végrehajtott gyilkosságoknak 72 óra leforgása alatt négyen estek áldozatul, közülük ketten épp az egy nappal korábban lelőtt nyolcgyermekes férfi, Gilad Zar temetésére igyekeztek, amikor támadás érte a gépkocsijukat. A héten először bombát helyeztek el a legfontosabb autópálya, a Jeruzsálemet Tel Avivval öszszekötő út mentén is, amelyet azonban idejében sikerült hatástalanítani. A palesztin közvéleményt mélyen megrázta, hogy csütörtökön szívroham következtében életét vesztette a PFSZ egyik vezetője, a Jasszer Arafat lehetséges utódjának is tartott Feiszál Husszeini.


Hack Péter
Szálka a hatalom körme alatt

Amire az előzetes jelek alapján számítani lehetett, bekövetkezett. A Fidesz elhatározta az országgyűlési biztosok menesztését. A legnagyobb kormánypárt döntése nem valami pillanatnyi felbuzdulásból vagy az országgyűlési biztosok iránti ellenszenvből fakad, hanem szoros része a Fidesz eddig követett politikájának. Az az állameszme, amelyet Orbán Viktor és Kövér László pártja követ, nem kedveli a kormány hatalmát korlátozó intézményeket. Ez az oka a parlament szisztematikus gyengítésének, a kormánytól elvileg független ügyészség bekebelezésének, az önkormányzati önállóság korlátozásának, a jegybank bedarálásának, a sajtó elleni rendszeres támadásoknak, a bíróságok elleni kormányzati akcióknak. 


Gazdaság

Danka Ildikó
Magyar modell az EU kapujában

„Egy korszakváltás pillanatait éljük: az 1990-es évek óta elkezdődő változások első évtizede lezárult, és most átléptünk egy új korszakba. Ezt mindenkinek éreznie kell” - mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Budapest Business Club rendezvényén. A „magyar modell” - amely megteremtésének gondolata alappillére volt előadásának - arra próbál választ adni, hogyan képes Magyarország az előttünk álló új korszakban felépíteni egy versenyképes, stabil gazdaságot, valamint behozni lemaradását a nyugat-európai országokhoz képest. 


Munkatársunktól
Konvertibilis lesz a forint

A kormány döntése nyomán június-július folyamán gyakorlatilag teljes konvertibilis lesz a forint, bár igaz, ebből a lakosság szinte semmit sem fog észrevenni, mert a saját devizapiaci műveletei (valutaváltás és -eladás) során már eddig is korlátlanul élhetett az átválthatóság lehetőségével. Megvalósul tehát a devizaliberalizáció, megszűnnek azok a korlátozó szabályok, amelyek eddig engedélyhez kötötték, a devizabelföldiek és -külföldiek számára a fizetőeszköz-kivitelt, illetve -behozatalt. Tulajdonképpen a vállalkozói szféra számára tűnnek el az adminisztratív nehézségek.


APRÓPÉNZ
Tovább a cikkhez >>>

Acsai Anikó
A Mol vételi ajánlatot tett a TVK-ra

A hetek óta tartó emelkedés után megérkezett a korrekció az amerikai részvénypiacokon. Elsősorban a technológiai részvények zuhantak, a Nasdaq több mint 7 százalékot vesztett értékéből, miután a Sun Microsystems és az Alcatel is profitkilátásainak romlására figyelmeztetett. Európában is csökkenő árfolyamok jellemezték a kereskedést, negyedéves eredményének bejelentése után nagyot esett a Vodafone, de nem remekeltek a hagyományos iparágak részvényei sem. A BUX a nemzetközi trenddel szemben közel két százalékkal erősödni tudott, igaz, tette ezt siralmasan gyenge forgalom mellett. Pozitívumként könyvelhető el, hogy hosszas küzdelem után a 7000 pontos lélektani határ felett, 7104 ponton zárta a hetet az index.


Ignácz Valéria
Az olimpiai láng füstje

Ellentmondásos érzelmeket váltott ki, és tagadhatatlanul megosztotta a közvéleményt az a bejelentés, hogy 2012-re Magyarország megpályázza az olimpiai játékok rendezési jogát. Sportdiplomáciai és reklámbevétel tekintetében pozitívnak tűnik a kezdeményezés, de finanszírozási oldalról erősen kétséges a megvalósíthatósága. A ringben pedig nem kisebb városokkal vesszük fel a versenyt, mint New York vagy Fokváros.


Papp Levente
Brüsszel szétveri a német autóbirodalmat

Közel 31 millió eurós pénzbüntetéssel sújtotta az Európai Unió Bizottsága a Volkswagen német autógyártó konszernt. Brüsszelben nem mindenki szereti a német autóóriásokat, a franciák és az angolok pedig kifejezetten örülnének annak, ha Németország nem lenne olyan meghatározó autó-nagyhatalom, mint amilyen volt a múlt század második felében. A brüsszeli vádirat szerint a VW a Passat új modelljének bevezetésekor, 1996- ban nemcsak megtiltotta a dílereknek, hogy bármilyen kedvezményt adjanak a listaárból a vásárlók számára, de kifejezett szankciókat is kilátásba helyezett azon kereskedők számára, akik megsértik a konszern előírását, ez pedig sérti az unió versenyszabályzatát. Brüsszel szerint a VW ezáltal hozzávetőleg 1600 millió márkás „árelőnyhöz” jutott, úgyhogy örülhet, hogy ilyen „csekély”, 31 milliós a bírság. 


Csaba Zsolt
Alapkövetelmény lesz az élethosszig tartó tanulás

Hárommilliárd forint értékű támogatási keret nyílt meg a Nemzeti Információs Társadalom Stratégia elnevezésű program keretén belül, amelynek célja, hogy Magyarország az információs társadalomra való felkészülésben a közép-kelet-európai régió éllovasává váljon, és ezáltal javuljon az életminőség is. A kormány szeretné megfizethetővé és tömegessé tenni a számítógép- és internethasználatot, és e cél elérése érdekében az idén 2 milliárd forinttal támogatja körülbelül 30 ezer család számítógéphez jutását - mondta Sík Zoltán informatikai kormánybiztos. 


Hetek-összeállítás
Az IMF helyt adott az ellenzék bírálatának

Egyrészt elismerő szavakkal, másrészt éles bírálattal illette a Nemzetközi Valutaalap (IMF) a magyar kormányt a legfrissebb jelentésében. Az IMF megállapította, hogy Magyarország ugyan jelentős erőfeszítéseket tett annak érdekében, hogy biztosítsa a pénzügyi rendszer átláthatóságát, de némely területen még elmaradás tapasztalható. Kifogásolta például az MFB-nek juttatott állami pénzek mozgását, a kétéves költségvetés tervezésének hátrányait. Felhívta a figyelmet arra, hogy meg kell szüntetni az ÁPV Rt., a Magyar Fejlesztési Bank és a Nemzeti Autópályaépítő Rt. körüli tisztázatlan pénzügyi viszonyokat.


Háttér

Gadó György
Jedwabne árnyéka

A rendszerváltás óta nem volt történelmi kérdésekről oly élénk vita Lengyelországban, mint az utóbbi hetekben. Középpontjában a lengyelek történelmi felelőssége áll, és könnyen érthető, ha emiatt mind a katolikus egyház, mind a lengyel állam és kormány vezetői megnyilatkoztak már. Annál is inkább, mivel ki-ki attól tart, hogy a vita kihathat az ősszel esedékes parlamenti választásokra is. 


Benke László
Mozgósít az egyház

Május végén ülésezett a történelem legtöbb tagot számláló, rendkívüli konzisztóriuma a vatikáni Szent Péter-bazilikában. A szertartást bemutató II. János Pál és a vele koncelebráló 155 bíboros három napon át az új évezred kihívásairól és az egyház azokra adandó válaszáról tartott tanácskozást.


Hetek-összeállítás
Magyar név a Károly-díjon

Mint arról beszámoltunk, az elmúlt héten Aachenben az egykori frank császárról elnevezett Károly-díjjal tüntették ki Konrád György írót. Az eseményről nagy terjedelemben számoltak be a vezető német napilapok. Összeállításunk a Frankfurter Allgemeine Zeitung, a Süddeutsche Zeitung, a Berliner Tagespost és a Tagesspiegel cikkei alapján készült.


Péterfi István
Gyarmatok vagy megyék

A román államfő két romániai megyébe látogatott - első hallásra nem túl érdekes a hír. Ráadásul a bukaresti lapok az ilyen viziteket sokszor éppúgy tálalják, mint hajdanán, amikor még az „Elvtárs”, azaz maga Ceausescu utazott valahová „munkalátogatásra”. A külsőségek ma is hasonlók: fekete autósor, teljes út- és térlezárások, népviseletbe öltözött fiatalok kenyérrel és sóval köszöntik a vendéget. Mégis a nemrég lezajlott vizit már ezen a ponton is más volt, mint a szokásos: köményes pálinka és kürtőskalács várta az államfőt a megyehatáron. 


Hit és értékek

Németh Sándor
Nem részegek ezek

Az Új Szövetség Jézus Krisztus engesztelő áldozatának vérén alapul, amelynek a keresztény tanítás bűnt eltörlő erőt tulajdonít. A bűnbocsánatnak azonban objektív feltétele Jézus Krisztus halálból való feltámadása is. Ennek az eseménynek - amely bizonyítja, hogy az Atya elfogadta az engesztelést a bűnökért - a hirdetése az újszövetségi hit legalapvetőbb állítása.  A keresztény gondolkodásmódban gyakran háttérbe szorul a megváltás műve mellett Jézus főpapi szolgálata. Pedig a Szentlélek-keresztség a Názáreti mennyben zajló főpapi tevékenységének bizonyítéka. 


Grüll Tibor, Horváth András
Legfőbb bűn a hit

Jézus már jó előre felhívta követőinek figyelmét arra, hogy a tanítványok nem kerülhetik ki Mesterük sorsát: ha őt üldözték, sőt megölték, velük sem fognak különbül bánni. Úgy tűnik tehát, az evangélium hirdetése nemcsak magában hordozza az üldözés lehetőségét, hanem ez szükségszerű velejárója. 


Interjú

Morvay Péter
Nagyhatalmi játékok és a barakk
Kopátsy Sándor értékeli Kádárt és korát
Tovább a cikkhez >>>

Külpolitika

Márer György, New York
Dezertált egy szenátor

A republikánusok az elmúlt választások során érzékeny veszteséget szenvedtek a szenátusban. Az a furcsa helyzet alakult ki, hogy a két párt egyenlő számú mandátumot kapott, ami azt jelenti, hogy a döntő szavazat az alelnöké, aki jelen esetben republikánus. Ezáltal megmaradt pártja többségi joga, így a bizottságok élén republikánusok álltak. Néhány nappal ezelőtt azonban villámcsapásként hatott a hír, hogy James M. Jeffords vermonti szenátor elhagyva pártját, amelynek egész életében tagja volt, a függetlenség útját választja. 


Eperjesi Ildikó
Magyar támogatás az űrpajzshoz

Először tartotta Közép-Európában, egy frissen felvett tagállam fővárosában ülését az Észak-atlanti Szövetség Szervezete és az Európai Unió közös külügyminiszteri értekezlete. A George Robertson NATO-főtitkár által történelmi találkozóként értékelt rendezvény fő témája a balkáni válság és az amerikai rakétavédelmi tervezet volt. A nyugati sajtó Colin Powell amerikai külügyminiszter vereségének tekinti, hogy az európai szövetségesek - főként Németország és Franciaország - nem hajlandóak elismerni: az úgynevezett lator államok rájuk nézve is fenyegetést jelentenek. A macedón válsággal kapcsolatosan Robertson egyértelművé tette, hogy a demokratikusan megválasztott kormány ellen fegyvert ragadó albán felkelők nem ülhetnek le a tárgyalóasztalhoz.


Hetek-összeállítás
Olajpénz a sofőrtől

Hat hónapi letöltendő börtönbüntetésre és kétévi felfüggesztett szabadságvesztésre ítélték szerdán Párizsban Roland Dumas volt külügyminisztert az Elf francia olajkonszern több mint 60 millió frankos korrupciós ügyében. Dumas-t, aki Francois Mitterrand volt köztársasági elnök minisztere volt, azzal vádolják, hogy törvénytelenül nagy összegeket fogadott el 1989 és 1992 között az Elf Acquitaine olajvállalattól.


Szikora Márton
Európa-erőd

Lionel Jospin francia kormányfő egy újabb fordulóval toldotta meg a Berlin és Párizs között több mint egy éve tartó vitát Európa jövőjéről, illetve az EU alapintézményeinek céljairól szólva. Nagy nemzetközi visszhangot kiváltó beszédében Jospin „a nemzetállamok föderációjáról” beszélt, elvetve a Schröder-féle európai szövetségi állam modelljét.


Karl Pfeifer, Bécs
Bécsi fiaskók Haider miatt

A közelmúltban egymás után két fiaskó is érte az osztrák diplomáciát. Benita Ferrero-Waldner külügyminiszter aszszonynak amerikai útja során nem sikerült elérnie, hogy a volt osztrák elnök, Kurt Waldheim újra beutazási engedélyt kaphasson az Egyesült Államokba; Jörg Haidernek pedig tudomásul kellett vennie, hogy a német kancellár, Gerhard Schröder ausztriai útján nem kívánt találkozni vele. 


Riport

Szlazsánszky Ferenc
Mi szeretjük ezt az országot

Kanalas János és családja február óta egy Székesfehérvár melletti erdőben lakik. Kanalasék azért menekültek el otthonukból, mert egy harminctagú banda szabályosan megostromolta a házukat. 


Sport

Németh Szilárd
Sorsdöntő hét előtt a válogatott

A világbajnoki selejtezőcsoportból való továbbjutás szempontjából sorsdöntő a magyar válogatott soron következő két mérkőzése: szombaton Romániával, szerdán pedig Grúziával mérkőzik a nemzeti tizenegy. Érthető módon a hazai sajtó inkább a románok elleni találkozóval foglalkozik kiemeltebben.


munkatársunktól
Roland Garros 2001 magyar sikerekkel

A héten kezdődött az év második Grand Slam tornája, a francia Roland Garros. A Grand Slam tornák rekordtartója tizenhárom győzelemmel Pete Sampras, trófeái közül egyedül a Roland Garros hiányzik, amiről, úgy tűnik, végleg lemondhat, miután idén is búcsúzni kényszerült a második körben. 


Varga József
A Lakers lenullázta Nyugatot

Elképesztő dolgokat visz véghez a Los Angeles Lakers az idei rájátszásban. A bajnoki cím védője 11:0-s győzelmi mutatóval került be a nagydöntőbe. Nem rigófütty - mondhatnánk pestiesen - már csak azért sem, mert ezt a teljesítményt a legnívósabb nyugati bandák ellen érték el. A három trónkövetelő, a Portland, a Sacramento és a San Antonio együttesei voltak azok, melyek kapitulálni kényszerültek az arany-lila társulattal szemben. Ezen három alakulat volt a szakemberek szerint hivatva arra, hogy letaszítsa trónjáról a bajnok Lakerst. No, ez nem jött össze! 


Szabadidő

A Spektrum júniusi játékának fődíja egy nepáli utazás
Tovább a cikkhez >>>

Bárdos Róbert
Eltűnt a mozik varázsa

A Budapesti Mozi 100 éve címmel május 30-ától kiállítás nyílt az Ernst Múzeumban (VI., Nagymező u. 8.), ahol nemcsak fényképek, alaprajzok, hanem régi filmplakátok, mozifelszerelések is megtekinthetők július 1-jéig. A falakon látható képek a harmincas évek hangulatát idézik, s a látogató a mozi hazai történetének jelentősebb állomásait is végigkövetheti. Egy kisebb szobában a vetítés hajdani, elengedhetetlen kellékei sorakoznak: tekercsek, lámpák, régi székek vagy egy mozigépészek számára készült leírás. A rendezvény támogatói között szerepel az OMVM Magyar Építészeti Múzeuma, a Magyar Nemzeti Filmarchívum és a Budapest Film.


Dínóm Dánom

Dínóm Dánom - Elektrocowboy 1. címmel a közelmúltban jelent meg Jakab Zsolt gyerekeknek szóló CD-je és kazettája a Warner-Magneoton kiadó gondozásában. Tátongó hiányt pótol ez a zeneileg és szövegében is színvonalas produkció. Igazi csemege azok számára, akik némileg elavultnak tartják már azokat a gyereklemezeket, amelyeken ők nőttek fel egykoron, és nem feltétlenül ezekkel szórakoztatnák a csemetéiket is. A sokat próbált szülők jól tudják: ezt a piacot zömében máig olyan, húsz évvel ezelőtti slágerek uralják, melyeket a protéziscsattogtató előadóművészek két sör között írtak megrendelésre - s akiknek a sok egyéb fellépés mellett többnyire nem jutott idejük családot is alapítani. Üdítő kivételnek számít tehát egy olyan énekes, aki „nincs kitalálva”, akinek népes családja és humorérzéke van, s jól ismeri korunk könnyűzenei áramlatait is, melyeket rendkívül sajátos módon ötvöz dalaiban. 


Színes

DUMA PLÁZA

Az egérfogóban mindig van potyasajt.  (graffiti)


INNEN-ONNAN
Tovább a cikkhez >>>

Jódlizó ebbajnok
Tovább a cikkhez >>>

Hét nap cápák közt

A brazil rendőrség elmondása alapján egy Atlanti-óceánban elsüllyedt halászhajó 26 fős legénysége hét napon keresztül hánykolódott a tengeren állandó cápaveszély közepette, és miután minden élelmük elfogyott, esővízen éltek. 


Fogmosás helyett tea

Amerikai kutatók szerint a fekete tea olyan összetevőket tartalmaz, melyek gátolják a fogakra veszélyes baktériumok működését. Lehet, hogy a teaivás szertartása egyszer még a mindennapi szájhigiénia részévé válik? 


Mona Lisa vagy Donald kacsa

Az Amerikai Egyesült Államok az elmúlt évben 50,9 millió turistát vonzott, azonban még így is csak a második helyet foglalta el a kifinomult ízlésű franciák mögött. A Periscope amerikai magazin mindenesetre elég részrehajlóan értékelte a helyzetet, és próbálta megválaszolni a következőkben feltett kérdéseket: Tulajdonképpen miért is gyötrik oly nagyon magukat a Franciaországba látogatók? Vajon miért lenne kifinomultabb az ő kultúrájuk?