Vissza a tartalomjegyzékhez

Hetek-összeállítás
Tüntetés a csúcs ellen

Tüntetést szervez a Humanista Mozgalom a budapesti NATO- EU-csúcs idejére, május 29-ére. Internetes honlapján erőszak- és megkülönböztetés-mentes anti-NATO-EU tüntetésre hív az aznapi budapesti külügyminiszteri találkozó apropóján. Azt írják, hogy feltehetően más civil szervezetek is csatlakoznak hozzájuk. A Humanista Mozgalomnak körülbelül 120 aktív tagja és 3-4 ezer szimpatizánsa van. A szervezők, korábbi tapasztalataik alapján a tüntetésen az aktív tagok számát meg nem haladó létszámra számíthatnak. 

A magyar mozgalom nemzetközi társszervezeteivel együtt képviseltette magát Prágában, a tavalyi antiglobalizációs megmozduláson: békés megmozdulást tartottak néhány nappal az erőszakba és letartóztatásokba fulladt események előtt. 
A tavalyi prágai tüntetés magyar letartóztatottjainak többségét már megkereste a Nemzetbiztonsági Hivatal (NbH). Egyikük, Ferjentsik Viola, a Rügyecskék nevű környezetvédő szervezet munkatársa, a Magyar Hírlapnak elmondta, hogy vele kedden beszéltek, és arra voltak kíváncsiak, lesz-e erőszak a rendezvényen. Az újság több helyről is úgy értesült, hogy az erősödő állami fellépés hatására az anarchisták „csakazértis-megmozdulásra” készülnek. 
A Baloldali Front nevű társadalmi szervezet egyik tagja, Székely Krisztina közölte: nem tudnak semmiről, és őket nem is kereste meg az NbH személyesen, azonban az interneten keresztül kaptak olyan burkolt üzeneteket, hogy ha a konferencia idején nem hagyják el Budapestet, akkor „begyűjthetik” őket. 
Székely Péter, a szervezet elnöke úgy véli, ő épp a Munkáspárt XIX. kongresszusán lesz, ezért kizártnak tartja, hogy begyűjtsék. Arra a kérdésre, hogy ha lesz tüntetés, csatlakoznak-e hozzá, elmondta: erről nem ő, hanem az elnökség dönt, s ez attól is függ, hogy ki szervezi, és meghívják-e őket.
Simicskó István, a polgári nemzetbiztonsági szolgálatokat felügyelő tárca nélküli miniszter politikai államtitkára korábban közölte: a szolgálatok a rendőrséggel együtt „megtették a szükséges előkészületeket”, hogy a jövő heti csúcstalálkozót ne zavarja rendbontás. Simicskó szerint bizonyos hazai anarchista körökben is felmerült, hogy demonstrációval zavarják meg a miniszteri értekezletet. Az államtitkár hangsúlyozta: szeretnék távol tartani Magyarországtól a világ több pontján már előforduló, egyre agresszívabbá váló globalizációellenes tüntetéseket. 
Garamvölgyi László, az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője elmondta, hogy a rendőrség az esetleges rendbontókkal szemben a törvény teljes szigorát érvényesíteni fogja, legyen az szabálysértés vagy bűncselekmény.