Vissza a Hetek archívum borítólapjára
V. évfolyam, 21. szám, 2001. május 26

Belpolitika

Munkatársunktól
Megálljt tud parancsolni a társadalom

Május 30-án a Goldmark-teremben immáron negyedik alkalommal gyűlik össze a Füst Milán Szellemi Páholy, egyre növekvő érdeklődés mellett. A Páholy szerepe Benedek István Gábor, a páholy elnöke meghatározása szerint „nem vallási fórum, nem asszimilációs klub és nem magyar zsidó-keresztény párbeszédklub. Ez egy civil szerveződés, ahol a művészet és a társasági együttlét ötvözi azt a légkört, amelyben jó alkotni, jó élni”. 


MTI
Guliga elgurult pénzei

Három év börtönbüntetésre ítélte a Békéscsabai Városi Bíróság Guliga György volt békéscsabai plébánost, aki 1993 óta magas kamatot ígérve több tízmillió forintot kért kölcsön magánszemélyektől. (Hetek, 2000. január 29, ). A hitelezők abban a hiszemben nyújtottak kölcsönt, hogy a plébános azt egyházi célokra fordítja, és a pénz visszafizetéséhez szükséges garanciákkal is rendelkezik. Fedezetként Guliga ugyanis különböző egyházi ingatlanokat ajánlott fel, erre azonban az egyházi törvények értelmében nem volt jogosult. 


Megtartható lesz a népszavazás
Tovább a cikkhez >>>

Hazafi Zsolt
Értékeltek az ombudsmanok

Az emberi jogi bizottság tagjai közül csak néhányan jelentek meg az ombudsmanok idei meghallgatásán, és az azt követő sajtótájékoztatón sem hemzsegtek a sajtó képviselői, pedig az ombudsmanok hatéves ciklust zártak le idén, ráadásul a meg-, illetve újraválasztásuk is fontos politikai kérdés. 


Munkatársunktól
Lenyúlás vagy különös gond

Tárcatükör a Közgázon címmel vitaestet rendeztek a Budapesti Közgazdaság-tudományi Egyetemen Lendvai Ildikó, az MSZP alelnöke és Rockenbauer Zoltán, a nemzeti kulturális örökség minisztere részvételével. A vitaest témáját ezúttal a kultúrpolitika szolgáltatta, szóba került a művelődési házak további sorsától a közművelődési dolgozók bérén keresztül a filmszakma kormányzati „lenyúlásáig” számos kérdés, amelyek nagy része a hallgatóságtól érkezett. 


Hetek-összeállítás
Tüntetés a csúcs ellen

Tüntetést szervez a Humanista Mozgalom a budapesti NATO- EU-csúcs idejére, május 29-ére. Internetes honlapján erőszak- és megkülönböztetés-mentes anti-NATO-EU tüntetésre hív az aznapi budapesti külügyminiszteri találkozó apropóján. Azt írják, hogy feltehetően más civil szervezetek is csatlakoznak hozzájuk. A Humanista Mozgalomnak körülbelül 120 aktív tagja és 3-4 ezer szimpatizánsa van. A szervezők, korábbi tapasztalataik alapján a tüntetésen az aktív tagok számát meg nem haladó létszámra számíthatnak. 


Szlazsánszky Ferenc
Csend a jobboldalon

Megdöbbentő tények láttak napvilágot az Élet és Irodalom című hetilap május 11-én kezdődött sorozatában Lovas István újságíróról. „A szavahihetőség és Lovas István” című írásokban közzétett dokumentumok szerint a jobboldali sajtó egyik vezető publicistájának tartott Lovast a 60-as években köztörvényes bűncselekményekért börtönbüntetésre ítélték, a 80-as évek végén pedig újabb bűncselekményekért az Egyesült Államokban marasztalta el és adott ki elfogatóparancsot ellene a bíróság. 


Fókusz

Hechs László
Tűzszünet bombák árnyékában

A Mitchell-bizottság befejezte tényfeltáró küldetését, és munkájának eredményét az érdekelt felek és a nagyközönség tudomására hozta. A jelentés azonnali és feltétel nélküli tűzszünetet, az erőszakos cselekmények azonnali és feltétel nélküli beszüntetését és a vitatott területeken épített zsidó települések bővítésének leállítását javasolja. A bizottság elsődleges feladatának a háborús konfliktus leállítását és a tárgyalási folyamat újraindítását tekintette. 


Szobota István
Csak negyven éven aluliaknak

A holnap cégvezetőiről készített felmérést a Take it Személyzeti Tanácsadó a napokban. A multinacionális cégeknél végzett kutatás rámutat arra a tényre, hogy az elmúlt öt esztendőben a nagyvállalatok menedzsereinek átlagéletkora tíz évet fiatalodott. A munkaerőpiacon a legpreferáltabbak közé ma már a magasan képzett 25-30 évesek tartoznak, akiket foglalkoztatóik nem stratégiai pozíciókba, hanem sokkal inkább a megvalósítást célzó státusba szánnak. A felmérésből az is kiderül, hogy manapság már nem is olyan nagy „sikk”, ha két diplomája van az embernek, és két idegen nyelvet beszél. Az új menedzsergenerációról Deák Andreával, a Take it ügyvezető igazgatónőjével beszélgettünk.


Sebestyén István
Médiavilág ellen nehéz lázadni

Évek óta egyre több fiatalt vonz a Sziget, idén pedig újabb nézőrekordot várnak. Kétségkívül jelenség lett a fesztivál. Az egyik szervező, Müller Péter Sziámi még a Kádár-kori lázadók egyike, ezért is érdekes, hogy miként vélekedik a jelenkor „lázadási lehetőségeiről”, az úgynevezett médiavilágról és a fiatal középosztályról. 


Gazdaság

APRÓPÉNZ
Tovább a cikkhez >>>

Danka Ildikó
Nem lesz változás a lakásépítés támogatásában

Egyelőre nem várható lényeges változtatás a lakásépítési támogatás programjában - cáfolta Hegedűs Éva, a Gazdasági Minisztérium helyettes államtitkára a Heteknek azt a lapértesülést, amely szerint a nyáron újabb kedvezményekkel bővül a rendszer. Sikerként könyveli el a tárca, hogy az idén 50 ezer lakásépítési engedélyt adtak ki, és 30 ezer új otthon átadására lehet számítani.


Munkatársunktól
Visszavonulóban a repiadó

Régen váltott ki törvény a cégek, a vendéglősök és könyvelőik körében olyan elemi erejű felháborodást, mint a repiadó néven elhíresült intézkedés. A hatályos adószabályok szerint ugyanis az idén személyi jövedelemadók és járulékok terhelik a cégek reprezentációs költségeit. A nemtetszés érthető is, hiszen minden reprezentációs célra elköltött 100 forint után 55-58 (!) forint közterhet kell adóként befizetni. A vállalkozók kezdetben úgy gondolták, találni kell valamilyen „kiskaput” az értelmetlen pénzügyminisztériumi döntés kivédésére. Erre azonban szerencsére nem kerül sor. 


Varga P. Miklós
Kétezer forint lesz a hús ára

Súlyosan fenyegetik a kormány inflációt visszafogó törekvését a meredeken növekvő húsárak. Matolcsy György gazdasági miniszter a Fidesz-MPP eddigi agrármentes politikájától eltérve a sertéshús-export támogatásának megvonásával kívánja elejét venni a húsárak további növekedésének. Az intézkedéssel kapcsolatban éles ellentét alakult ki a gazdasági és a földművelésügyi tárca között, a vitában Orbán Viktor személyesen készül döntést hozni.


Csaba Zsolt
E-szignó elektronikus kormányzat

Milyen jó lenne, ha hivatalos ügyek elintézéséhez nem kellene különböző hivatalokban elmenni, és ott órákat sorban állni, hanem az íróasztalunknál ülve kitöltenénk egy okiratot, majd azt aláírva e-mailben elküldenénk a megfelelő hivatalos szervhez, majd miután elintézték az ügyünket, aláírva megérkezne hozzánk a válasz egy elektronikus levélben. Ez a szép álom nincs is olyan távol, ugyanis (remélhetőleg) hamarosan megszületik az elektronikus aláírásról szóló törvény.


Acsai Anikó
Gyenge forgalom, mérsékelt emelkedés

Bár szerdán némi korrekció következett be az amerikai részvénypiacokon, a Nasdaq így is 3,5 százalékos erősödéssel zárta a hetet, míg a Dow Jones közel egy százalékot veszített értékéből. Európában kedvezőtlen makrogazdasági adatok láttak napvilágot, a német inflációs adat magasabb, míg a német és a francia GDP alacsonyabb lett a vártnál, ennek ellenére valamennyi jelentősebb tőzsdeindex emelkedéssel zárta a hetet. Emelkedett a BUX értéke is, az index sokadszor ostromolta a 7 000 pontos lélektani határt, de csütörtökön ismét nem sikerült ezen érték felett zárnia, így 6 973 ponton, közel 2 százalékos emelkedéssel zárta a hetet.


Papp Levente
Forma 1 rivális csapat pápai áldással

A világ vezető autómárkái megelégelték, hogy egy ex-autódíler, Bernie Ecclestone évek óta az orruknál fogva vezeti őket, és korlátlan mértékben bezsebeli azt a hasznot, amit gyakorlatilag az ő autóik termelnek ki az autósport királykategóriájaként számon tartott Forma-1-ben. A Fiat, a Renault, a Daimler-Chrysler, a BMW és a Jaguar vezetői Rómában azért találkoztak, hogy egy új versenysorozatot indítsanak, és ezáltal megtörjék Bernie és holdudvara egyeduralmát. Az autókonszernek vezetői biztos, ami biztos alapon pápai audiencián is részt vettek, ami külön médianyilvánosságot biztosított kezdeményezésük világgá kürtöléséhez.


Kaposi István
Nem a napi előnyöket keresem

Interjú Békesi László volt pénzügyminiszterrel, az SZDSZ gazdasági tanácsadójával


Háttér

Hetek-összeállítás
Elvált az álompár

Tízévi házasság után a héten hivatalosan is elvált a CNN amerikai televíziós hírcsatorna alapítója, Ted Turner és felesége, az Oscar-díjas színésznő, Jane Fonda. A már egy éve külön élő sztárpáros válásának elsődleges oka a közeli barátok szerint a Jane Fonda életében pár évvel ezelőtt bekövetkezett damaszkuszi fordulat volt. 


Pátri László, Lukács András
Új és régi járványok fenyegetnek

Angliában még vitatkoznak, hogy megbetegedtek-e emberek az elmúlt hónapokban elterjedt száj- és körömfájásjárvány során, azaz a jelentett négy esetben a vírus mégis átlépte a faji korlátot. A fertőzés az emberre nem veszélyes, és tudományos szempontból az is kizárható, hogy emberről emberre terjedjen, mégis ez a járvány is rávilágít egy a közvélemény előtt nemigen ismert tényre: az elmúlt évtizedekben az orvostudomány, a technika és a biológia rohamos fejlődésével párhuzamosan régi és új járványok ütötték fel a fejüket a legváratlanabb helyeken és időben. 1999 nyarán New Yorkban hét, tavaly szeptemberben Izraelben harminc ember halálát okozta egy Nyugat-Nílus nevezetű, leginkább Afrikában előforduló vírus. A járványok „természetes” megjelenése azonban nem az egyedüli probléma, amellyel a járványszakértők szembesülnek a 21. században: a méltán zseniálisnak tartott génterápiák melléktermékeként a kutatók olyan új vírusokat hozhatnak létre, amelyek ellen még nincs oltóanyag. Erre példa egy ausztrál kutatók által mintegy véletlenül előállított új, himlőszerű vírus, amelynek veszélyességét jól jellemzi az a tény, hogy a kutatók csak az ausztrál Védelmi Minisztériummal való egyeztetés után merték nyilvánosságra hozni kutatásuk eredményét. A mesterséges vírust ugyanis biológiai fegyverként is fel lehet használni. 


Matthias Rüb
A nyitott társadalom bezárul

Budapest, 2001. május… A társadalmak „nyitottságának” mértéke összefügg azzal, menynyire szükséges a kommunikációban megértést, előzékenységet és kedvességet tanúsítani. A kifelé és befelé is zárt társadalmakban a hierarchia szabályozza az érintkezéseket. A társadalmi elit kizárólag egy nemesi kaszthoz tartozók vagy a vezető tisztségviselők előtt nyitott. Monarchikus rendszerű társadalmakban nincs esélye a felemelkedésre annak, aki nem születik nemesnek, autokrata-totalitárius társadalmakban annak, aki eltérő világnézete miatt nem hajlandó magát alávetni az uralkodó osztály által sugallt gondolkodásmódnak és viselkedési mintáknak. „Nyitott” társadalmakban viszont elvileg mindenkinek egyenlő jogai és lehetőségei vannak arra, hogy a társadalmi elit részévé váljon. Aki ma parancsot hajt végre, az holnap lehet, hogy már parancsokat ad. Aki most még vagyontalan, nemsokára már tetemes vagyon birtokosává válhat.


Zatkalik András
Vitorlabontás a Balatonon

Sorra tartják a Balaton-parti települések szezonnyitó programjaikat. Május 19-én Keszthely után Balatonfüreden is felkúszott a hajók árbocára a nemzeti trikolór, koszorú repült a tóba, felhúzták a vitorlákat. A városban - ahol megnyugodtak a kedélyek a tavalyi képviselő-testületi feloszlatás után, s újra a településfejlesztésre koncentrálódnak az erők - a vitorlabontó ünnepség régi hagyományokra tekint viszsza. Az első 1935-re datálódik, azóta - leszámítva három háborús évet - folyamatosan megtartották, s lassan a szezonnyitás szimbólumává is vált.


Hit és értékek

Németh Sándor
Kié a család

A neokonzervativizmus növekvő népszerűségében jelentős szerepet játszik, hogy programjában előtérbe helyezte a család megmentését, megújítását, és ezt összhangba hozta gazdasági célkitűzései megvalósításával is. Annak ellenére, hogy a család intézményének krízisét ez ideig nem sikerült sehol sem felszámolni, az erkölcsi és emberi értékítéletre való képességüket megőrző tömegek körében élénk érdeklődést keltenek a házassággal és a családdal kapcsolatos kérdésekre adott pozitív válaszok, programok. 


Interjú

Ízing Antal
Látványperek az arénában

Beszélgetés Szikinger István ügyvéddel


Külpolitika

Hetek-összeállítás
Sárga bélyeg a hindukra

Az Afganisztánt kormányzó tálibok megkülönböztető jelzés viselését tették kötelezővé az ország hindu lakossága számára. Az új törvény előírja, hogy a hindu férfiak sárga jelzést viseljenek mellkasukon, és megtiltja számukra a turbán viselését, míg a hindu nők számára csador viselését teszi kötelezővé, és tetőtől talpig be kell takarniuk magukat, éppen úgy, mint a muzulmán nőknek. A nemzetközi közvélemény a kisebbségek diszkriminációjának tekinti és elítéli a rendeletet. 


Hetek-összeállítás
Euró vagy függetlenség

A héten élesen támadta a Munkáspártot és az euró bevezetésének tervét Margaret Thatcher, aki 1987 óta első alkalommal jelent meg pártja választási kampányában. A volt brit miniszterelnök az angol font megmentésére szólította fel hallgatóságát a Konzervatív Párt nagygyűlésén Plymouth-ban. A felmérések szerint Tony Blair és a Munkáspárt jelenleg közel húsz ponttal vezet a konzervatív William Hague-gel szemben.


Mogyorósi Géza, Berlin
Egy magyar Európában

Csütörtökön az aacheni városháza koronázási termében Nemzetközi Károly-díjat vehetett át Konrád György író, szociológus. A Berlin-Brandenburgi Művészeti Akadémia magyar elnökét az európai egység megteremtéséért végzett több évtizedes munkásságáért részesítették a magas kitüntetésben.


Mondovics L. Gábor
Élő pajzs a határon

Montenegróban nem sikerült kormányt alakítani. Az ok egyszerű: a választásokon minimális győzelmet szerző, Jugoszláviától való elválást sürgető pártok nem tudtak megegyezni egymás között. Eközben Macedóniában minden kezdődik elölről. Az albán fegyveresek nem igazán adták meg magukat, és több helyen összetűzéseket provokáltak a belügyi erőkkel. A harcok újra-kezdődtek, és senki nem tudja, mikor lesz vége.


Vagyim Arisztov
Putyin a jég ellen

Vlagyimir Putyin elnök személyesen utazott az árvíz sújtotta szibériai körzetbe, ahol megdorgálta a helyi vezetőket, hogy elhanyagolták a most megáradt Léna folyó medrének kotrását. Putyin a téli fagykárokhoz hasonlóan ismét központi kézbe vette az újjáépítést is, nem először jelezve ezzel, hogy az orosz lakosság minden helyzetben számíthat vezetőjére.


Márer György, New York
Nincs gáz

Jimmy Carter elnök egy 1977-ben elhangzott beszédében kijelentette: „Az energiahiány erkölcsileg azonos a háborúval.” A megállapítás minden bizonnyal közel áll az igazsághoz. Mi sem bizonyítja ékesebben ezt a feltevést, mint a kaliforniai áramhiány, amelynek következtében mind gyárak és vállalatok, mind pedig fogyasztók százezrei kényszerülnek az elsötétítésre, mivel a szolgáltatók nem tudnak, vagy nem akarnak elegendő villamos energiát termelni. Ennek megfelelően persze az árak is ugrásszerű emelkedést mutatnak, ami ugyancsak megviseli a kisemberek pénztárcáját. Hasonló tünetek észlelhetők az üzemanyagok terén is. Sem benzin-, sem fűtőolajhiány nem tapasztalható ugyan, de az előbbi ára rövid egy esztendő alatt 80 százalékos növekedést mutat, az utóbbié pedig megháromszorozódott. A magyarázat az, hogy a finomítók állítólag nem tudják kielégíteni a kereslet rohamos fokozódását, és az olajvállalatok az elmúlt két és fél évtized alatt nem építettek újabb finomítókat.


Négykeréken

Csökkent a használt autók ára
Tovább a cikkhez >>>

A Mazda 323-as sztori

A Mazda elődje „Toyo Kogyo Cork Co. Ltd” néven alakult 1920-ban és többek között dugó gyártással foglalkozott. A fordulatot az 1923-as év hozta meg, amikor is földrengés rombolta le Tokiót. Az újjáépítési munkálatokhoz használt „Ford-T” teherautókra felfigyelt Jurijo Matsudo cégtulajdonos, aki ekkor határozta el, hogy saját járművet fog gyártani. 


Király Sándor
Dízel luxus

A mai gépkocsi két atyja Gottlieb Daimler és Karl Benz alig 100 kilométerre éltek egymástól és szinte hihetetlen, de sohasem találkoztak egymással. Amikor cégeik Daimler-Benz AG néven 1926-ban egyesültek, Benz a 80-as éveit taposta, Daimler pedig már negyed százada halott volt. 


Nincs ellophatatlan autó

Budapesten az autókkal kapcsolatos napi bűnesetek száma jócskán tízen felül van. A felderítést nehezíti, hogy a gépjárműlopás alapvetően nyomszegény, ha eltűnt az autó, akkor az egész helyszín eltűnik. A hatékonyabb felderítés érdekében a BRFK 1999 augusztusában létrehozta a Gepárd-csoportot, melynek alosztályvezetője, Burján Ottó őrnagy úr nyilatkozott lapunknak.


Sport

Bajnok a Kaposvár
Tovább a cikkhez >>>

Varga József
Amerika Ray Borque-nek szurkol

A hétvégén az NHL mezőnyének két legjobb teljesítményt nyújtó együttese mérkőzhet meg a Stanley-kupa döntőjében. A négy megnyert mérkőzésig tartó párharc tétje a legendás trófea, minden jégkorongozó vágyálma. Ez igaz Ray Borque-re is, a Colorado Avalanche veteránja azonban már huszonhárom esztendeje várja a pillanatot, amikor magasba emelheti az egykori brit kormányzó által felajánlott díjat. A St. Louis Blues gárdáját összesítésben 4-1-re lesöprő denveri társulat védőjátékosa idén hatodszor nyerheti el a legjobb védőnek járó Norris-díjat is.


Németh Szilárd
Beteljesült a bajor álom

Huszonöt év. Ennyi időt vártak a Bayern München szurkolói arra, hogy kedvenceik ismét meghódítsák Európa legrangosabb kupasorozatát, a Bajnokok Ligáját.


Szabadidő

Túraprogramok a KSK szervezésében
Tovább a cikkhez >>>

Spektrum Tv-ajánló
Tovább a cikkhez >>>

Munkatársunktól
Oroszország felfedezésre vár

Szibéria, Kamcsatka vagy akár Moszkva említésekor sokakon kellemetlen érzések lesznek úrrá, pedig a múlt elmúlt, a helyzet már Keleten sem változatlan. A turizmus terén Oroszország hatalmas fejlődésen ment keresztül - mondja Oleg Jermilov, az 1000 Út utazási iroda tulajdonosa, aki a hagyományos orosz utak mellett medve- és szarvasvadászatot, hegyi kajaktúrát és horgászkalandokat is szervez az érdeklődőknek. 


Kárpáti György
Hiányoztak a valóban jó filmek

Az ünnepélyes díjkiosztással vasárnap befejeződött az egyik legnagyobb európai filmfesztivál és vásár Cannes-ban. Az Arany Pálmát A fiú szobája című olasz alkotás nyerte, a zsűri nagydíját pedig egy osztrák film, a Zongoratanárnő (La pianista) érdemelte ki. 


Színes

DUMA PLÁZA

Az önbizalom egyszerűen az a nyugodt, magabiztos érzés, ami orra bukás előtt eltölti az embert.  (Dr. L. Binder)


Pénteki csúcsforgalom
Tovább a cikkhez >>>

INNEN-ONNAN
Tovább a cikkhez >>>

Űrporfelhő
Tovább a cikkhez >>>

Korlátok között szabadon

Egy washingtoni tanulmány szerint azokban a családokban, ahol a családtagok szabályokhoz tartják magukat, a szülő-gyerek kapcsolat kiegyensúlyozottabb, és kevesebb az esély arra, hogy a gyerekek a dohányzáshoz, az alkoholhoz vagy a drogokhoz fordulnak. A fiatalkori viszszaélésekkel és káros szenvedélyekkel foglalkozó intézmény, a CASA évente hat tanulmányt készít ilyen, és ehhez hasonló témakörben. 


A legősibb farmernadrág
Tovább a cikkhez >>>

Rajzok adó helyett
Tovább a cikkhez >>>

Tollhegy

Dönteni kell

A választáskor, amikor a választópolgár az urnába dobja a szavazólapot, az addig hatalmon lévő kormányról állít ki bizonyítványt. Vagy azt mondja a szavazatával, hogy jók voltatok: maradjatok, vagy azt, hogy nem: menjetek. Ez nem a saját gondolatom. Vasárnap reggel hallottam a kormányszóvivő szájából. Egy év múlva valóban döntenünk kell, és most gyűjtögetjük az információkat, hogy minősíteni tudjuk majd a leköszönő kormány munkáját.


Mi volt előbb

A Hetek 2001. április 14-i számában közölt című cikkük így kezdődik: „A magyar közszolgálati rádiók egyike részletes hírben adta tudtul a napokban, hogy a pápa húsvéti misét celebrált, valamint hogy kezdetét vette a zsidó húsvét is. Ebből arra lehet következtetni, hogy a közgondolkodásban a keresztény húsvét a húsvét, aminek létezik zsidó változata is. Ezzel szemben a helyzet fordított. A zsidó húsvét, a pészach a történelmi emlékezet legrégibb folyamatosan megtartott vallási ünnepe.” 


Családromboló játékszenvedély

A „Családromboló játékszenvedély” című cikkre (Hetek, 2001. május 19. ) szeretnék reagálni.  Tizennégy évig dolgoztam egy szenvedélybetegekkel foglalkozó intézetben mint ápolónő és segítő. Sok száz férfival és nővel találkoztam, akiknek romokban hevert az életük. Elváltak, válófélben voltak, utálta őket a családjuk, megvetetten egyedül maradtak, esetleg tele fájdalmakkal küzdöttek még értük hozzátartozóik. Megismerve őket, szinte valamennyien szeretetre méltó, kedves emberek voltak. Megdöbbentő sorsok tárultak fel.