Vissza a Hetek archívum borítólapjára
V. évfolyam, 20. szám, 2001. május 19

Belpolitika

Sebestyén István
Családromboló játékszenvedély

„Be kellene tiltani azokat a játékgépeket!” - panaszolja néhány asszony a Borsod megyei Szendrőn, ahol a múlt héten kis híján családi tragédiába torkollt egy férfi játékszenvedélye. K. Géza hegesztő szakmunkás elvesztette a család összes pénzét, amit felesége megelégelt, és miután megpróbálta megmérgezni három gyermeküket, magára nyitotta a gázt. A helybeliek szerint a faluban a férfiak közül sokan „gépeznek”, és gyakran az egész fizetésüket is a játékautomatákban hagyják.


A Fővárosi Bíróság megsemmisítette Torgyán frakcióból való kizárását
Tovább a cikkhez >>>

MTI-Hetek
Kampánytéma lett az egyházi esküvő

Amennyiben a Fidesz megnyeri a 2002-es választásokat, a párt szeretné visszaállítani az egyházi esküvő polgári érvényességét - derült ki a Fidesz XIII. Kongresszusán nyilvánosságra hozott vitairatból. Répássy Róbert, a párt frakcióvezető-helyettese az elképzeléssel kapcsolatban elmondta: tapasztalataik szerint az emberek nem értenek egyet a kissé anakronisztikussá vált kettős házasságkötéssel. A politikus szerint a római katolikus egyház által kötött házasságokat is éppúgy fel lehet majd bontatni, mint a polgári házasságokat, a bíróság előtt ugyanúgy lehet bontópert kezdeményezni. Elmondta: az egyházi esküvő érvényességének visszaállításához elsősorban a családjogi törvényt kell módosítani, de elképzelhető, hogy változtatni kell más, például az anyakönyvezésről szóló jogszabályon is. Mint Répássy mondta, a Fidesz szívesen folytatna eszmecserét az egyházakkal, amelyek egyébként vegyes érzelmekkel fogadták az elképzelést.


Hetek-összefoglaló
Együtt a két nagy párt

Az összes potenciális szavazó körében május elején 26 százalék mondta azt, hogy az MSZP-re szavazna. Ugyancsak 26 százalék szavazna a Fideszre is. Az áprilisi adatokhoz képest mind az MSZP, mind pedig a Fidesz támogatottsága emelkedett. Áprilisban a Fideszre a lakosság 22 százaléka, az MSZP-re pedig 23 százaléka szavazott volna. Az a hosszú távú tendencia tehát, amely szerint már hosszabb idő óta csökkent a távolság az MSZP és a Fidesz között, változatlanul folytatódni látszik: a Fidesz mostanra teljesen beérte a szocialista pártot - derül ki a Magyar Gallup Intézet lapunkhoz is eljutatott legfrissebb közvélemény-kutatásából. 


Életmód

Spektrum Tv-ajánló
Tovább a cikkhez >>>

Szűcs Emese
A házasság: ostromlott vár

Az elmúlt tíz évben - átmeneti visszaesés után - a válások száma megint erőteljes növekedésnek indult. Azon túlmenően, hogy többen és rövidebb ideig tartó együttélés után válnak el, megváltozott a közös élet jellege is, egyre elterjedtebb az élettársi kapcsolat, és a válások mikéntje, kultúrája is sok tekintetben átformálódott. A bontóperek több mint 70 százalékát a feleség kezdeményezi, miközben a nőknek rosszabbak az újrakezdési lehetőségeik. A főbb válóokok, mint az alkohol, a hűtlenség, a durva bánásmód mellett megjelent a vagyon is mint házasságot megrontó tényező. Dr. Szűcs Andreával, a budapesti értelmiség és művészvilág ismert válóperes ügyvédjével arról beszélgettünk, hogy a rendszerváltás hogyan hatott a házasságokra, és általában milyen okok miatt futnak zátonyra a mai házasságok. 


Fókusz

Szlazsánszky Ferenc, Földvári Katalin
Egy sztori ára

Eddig sokan mondták azt, hogy a média manipulál, de a Frei-Juszt ügy nyomán egyre világosabb, hogy akár azt is lehet mondani: külső befolyás alatt van, vagyis manipulált. Valószínűleg sosem derül ki, hogyan készült a Frei-féle, álriportnak tartott beszélgetés, és az is homályban marad, kik és miért segítették az azt leleplező Juszt-interjú létrejöttét. Mindenesetre a sejtés, hogy a háttérben olyan tényezők működnek, melyekről az átlagembernek fogalma sincs, sokkal kellemetlenebb, mint a kielégítetlen kíváncsiság. 


Szlazsánszky Ferenc
Spaletta vagy zsalugáter


Hazafi Zsolt
Medgyessy első útja

Medgyessy Péter elegáns szürke zakóban, ezüstszürke nyakkendőben érkezett első miniszterelnök-jelölti körútjára. A legtöbb érdeklődőt - többek között a megyei szocialista politikusokat - éppen ez a „szín” érdekelte: szürke lesz-e Medgyessy? No nem a zakója, hanem beszédstílusa, előadása, megjelenése. Egyszóval: versenyképes lesz-e Orbán Viktor imidzsével szemben? A Hetek stábja végigkövette a szocialisták miniszterelnök-jelöltjének hevesi programját. 


Gazdaság

APRÓPÉNZ
Tovább a cikkhez >>>

Varga P. Miklós
Akadályok a pénzeszsák körül

Mintegy 170 milliárd forinttól eshet el az ország, mert a rendelkezésre álló idő alatt nem sikerült megfelelni az uniós feltételeknek. A SAPARD-program keretében 2000-től 2006-ig évente 38 millió euró, az idén mintegy 10 milliárd forint európai uniós támogatáshoz juthatna a vidék. Azonban a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium (FVM) késlekedései következtében sem tavaly, sem idén nem juthatunk hozzá a támogatáshoz. Ezenkívül évi 160 milliárdtól eshet el a fővárosi régió, mivel nem lett felterjesztve a támogatandó térségek körébe.


Kovács Klára
Tovább erősödik a forint

Taktikailag helyesnek és ügyes időzítésűnek nevezte Vértes András, a GKI Gazdaságkutató Rt. elnöke a forint árfolyam-ingadozási sávjának kiszélesítését. Ezzel a lépéssel ugyanakkor gyakorlatilag értelmetlenné vált a forint havi 0,2 százalékos leértékelése, így az év során várható, hogy a jegybank bejelenti a megszüntetését - mondta Vértes a GKI prognózisát bemutató sajtótájékoztatón.


Danka Ildikó
Mikrohitel 3 millió forintig

Szinte az utolsó pillanatban hozta meg az APEH azt az állásfoglalását, amely alapján a Helyi Vállalkozásfejlesztési Központok (HVK) befizethetik a Magyar Vállalkozásfejlesztési Alapítvány (MVA) központi alapjába a náluk lévő mikrohitelforrásokat. E nélkül ugyanis hamarosan „kiapadt” volna a központi alap, hiszen az elméletileg 11 milliárd forintos keretből március végén már csak kétmilliárd forint volt az MVA kasszájában. A mikrohitelprogram ettől függetlenül változatlanul fut, cikkünk a lehetőségeket és a feltételeket veszi sorra. 


Hétéves mélyponton az amerikai kamatláb

Emelkedéssel zártak az amerikai piacok, miután kedden az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed újabb fél százalékkal csökkentette irányadó kamatlábát, és a szerdai inflációs adat is kedvezőbb lett a vártnál. Az újabb kamatcsökkentés után a kamatláb hétéves mélypontra, 4 százalékra süllyedt. Az emelkedés most jobban érintette a hagyományos iparágat, a Dow Jones több mint három, míg a Nasdaq fél százalékkal erősödött az elmúlt héten. Európában mérsékelt áresés következett be, ami azonban csak a múlt heti emelkedés korrekciójának tűnik. Egész heti csökkenés után csütörtökön már újra emelkedni tudott a BUX értéke, összességében azonban 2,64 százalékkal alacsonyabban, 6842 ponton zárta a hetet.


Munkatársunktól
Borulat a BÉT felett

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) társaságai olyan lehangoló számokat adtak közre első negyedévi gyorsjelentésükben, amelyre még a legöregebb brókerek sem emlékeznek. Tavaly az esztendő első három hónapjában közel 72 milliárd, idén pedig még 30 milliárd forintos adózott nyereségről sem számolhattak be. A legelszomorítóbb veszteséget a Mol produkálta a maga 11,5 milliárd forintjával, de a másik vezető tőzsdei szereplő, a Matáv 5 milliárd forintos negatív eredménye is fejfájást okozhat a telekommunikációs társasághoz hű részvényeseknek, mindenek előtt a főtulajdonos Deutsche Telecomnak. A tőzsdei kilátásokat vetíti előre az is, hogy rövid időn belül a második legbefolyásosabb tőzsdei személyiség mondott búcsút a BÉT-nek.


Csaba Zsolt
Kiszűrhetőek a számítógépes vírusok

A számítógépes vírusok száma minden képzeletet felülmúlóan nőtt az elmúlt években. A MessageLabs vírusfelügyelő cég 2001-ben eddig 185 ezer új vírust fedezett fel, többet mint az egész tavalyi évben. A vírussal fertőzött e-mailek száma is megnőtt az idén. Míg 2000-ben átlagosan minden ezerötszázadik levél volt fertőzött, addig idén minden ezredik levélben rejtőzik egy vírus - állítja a MessageLabs. A legtöbb országban eddig még nincs törvény az „elkövetők” megbüntetésére, cikkünk is csak segítséget kíván nyújtani ahhoz, hogyan fedezzük fel a vírusos leveleket, és mit tegyünk abban az esetben, ha ilyen módon „megtiszteltek” bennünket.


Háttér

Tavaszi Vásár Zalaegerszegen

2001 az új évezred első esztendeje. Szédült rohanás, lüktető gyorsaság, épülő jövő. A környezetvédelem, a városképépítés, az építészet évezrede. Környezetünk a szemeink előtt változik és alakul át. Városok, lakónegyedek, plazák, parkok, hidak, utak épülnek egyre  nagyobb sebességgel, egyre nagyobb méretben. Mindez oly érzést kelt, mintha az ember kitörni készülne, nem csupán a körülötte lévő környezetből, hanem az egész világból. 


Csereklyei Márta
Kísérleti atomkatonák

Az Ausztráliai Országos Levéltárból olyan dokumentumok kerültek nyilvánosságra a múlt hét végén, amelyek egyértelműen bizonyítják: mind az ausztrál, mind pedig az új-zélandi hatóságok tudatában voltak annak, hogy a brit hadsereg által az 1950-es években végrehajtott nukleáris robbantások során kísérleti nyulakként használtak ausztrál és új-zélandi katonákat. A most leleplezett, ám egyedinek korántsem nevezhető eset fájó sebeket tépett fel, mégis némi elégtételként szolgálhat azon veterán katonák számára, akik már több ízben vesztettek pert a brit kormánnyal szemben. 


Hit és értékek

Benke László
A pápai és a világi Róma

Rómának mint a polgári Olaszország fővárosának és a római katolicizmus központjának kettőssége számos sajátságos kérdést vetett és vet fel. Az egyházi állam 1870-es felszámolása óta a város hovatartozásának rendezésére időről időre sikertelen próbálkozások történtek, mindkét fél számára megnyugtató - mégis máig vitatott - rendezést csak a Szentszék és a Mussolini-féle fasiszta diktatúra által 1929-ben aláírt lateráni egyezmény hozott. A viszontagságos körülmények között kialakult együttélés több viharos időszakot is megélt, s közelmúltbeli események is - főként a Vatikáni Rádió és az olasz Környezetvédelmi Minisztérium között kirobbant jogvita, illetve a választásokat megelőző hivatalos vatikáni állásfoglalások - új megvilágításba helyezték az általa felvetett kérdéseket. 


Hetek-összeállítás
A kényelem megöli a hitet

Nyugat-Európa napjainkban „a világ legkevésbé vallásos része” - állítja egy holland szociológus, Nan Kirk de Graaf. Kontinensünk nyugati partján az egyházi épületek, templomok többségét általában csak az épületekben gyönyörködő, a fényképezőgépet csettintgető, kamerázó turistatársadalom keresi fel élénk érdeklődéssel. Európa az utóbbi évtizedekben egy emberként fordított hátat a hitnek - állítja a Washington Post című amerikai napilap összeállítása.


Kulcsár Árpád
A polgári házasság

A magyar parlament 1893 tavaszán kezdte meg az egyházpolitikai reformok tárgyalását, amely a polgári állam és az egyházak viszonyának rendezését kívánta szolgálni. Ennek kapcsán a nagy tekintélynek örvendő Kossuth Lajos - hazai felkérésre - az emigrációból fejtette ki álláspontját az állami anyakönyvezés és a polgári házasság tervezett bevezetéséről. Lelkesen üdvözölte a már rég esedékes reformokat: „Ha egyszerűen mint elvi kérdés állna előttem az, hogy (…) vajon ideje van-e már annak, hogy a kötelező polgári házasság behozassék: egyszerűen azt mondanám, hogy nemcsak ideje van, hanem szégyennek, gyalázatnak tartom, hogy már régen nem történt.”


Interjú

Tihanyi Péter
Másodosztályú pasik


Külpolitika

Hetek-összeállítás
Európa kivár az ítélettel

„Győzelem, de nem diadal” - ezekkel a szavakkal értékeli az olaszországi változásokat Silvio Berlusconi kormányra kerülését kommentáló cikkében a La Libre Belgique című belga lap. A mérsékelten konzervatív lap vélekedése szerint a vasárnapi választásokon született eredmény megfelel az előrejelzéseknek. A második világháború óta 59. olasz kormányfőjelölt választási beszédében az Európai Unióhoz és az Egyesült Államokhoz fűződő viszony erősítését ígérte, valamint a szabadpiaci gazdaság és a demokratikus kormányzás kombinációjának további folytatását. 


Márer György, New York
Emberi jogok Amerika nélkül

Május elején az Egyesült Államok elvesztette tagságát az ENSZ Emberi Jogi Bizottságában. A hír hallatára a szabadság- és polgárjogokért küzdő szervezetek és egyedek nyugodtan kitűzhetik a gyászlobogót, hiszen az említett szervnek az amerikai küldöttség volt a motorja. A megürült helyekért versengő államok közül Franciaország 52, Ausztria 41, Svédország 32, míg az Egyesült Államok 29 szavazatot kapott, így a negyedik helyre szorulván kiesett a tagok sorából. Amióta Franklin Roosevelt elnök özvegye 1947-ben segített létrehozni a bizottságot, az Egyesült Államok állandó tagja volt. Miként is történt, hogy 54 éves tagság és áldozatos munka után az illetékesek többsége összeesküdött az Egyesült Államok ellen? 


Hetek-összeállítás
McVeigh még él

John Ashcroft igazságügy-miniszter utasítására elhalasztották a szövetségi állam ellen harcoló amerikai terrorista, Timothy McVeigh kivégzését. A halasztás - melynek oka, hogy bizonyos aktákat rejtve tartott a Szövetségi Nyomozói Iroda (FBI) McVeigh védői elől - valószínűleg már nem befolyásolja az ítélet kimenetelét.


Péterfi István
Nem lesz új kisantant

A magyar parlament elkezdte a státustörvény vitáját, a környező országok némelyikében eközben valóságos kampány indult a tervezet ellen, illetve gyaníthatóan a tervezet okán tulajdonképpen a magyar kormány ellen. Szlovákia és Románia többségi politikusainak nyilatkozataiból azonban általában hiányzik egy-két fontos konkrétum. A lapok ingerült cikkeiből sem derül ki, vajon mely cikkelyekben érhető tetten a más államok területén élő magyarok „megengedhetetlen etnikai diszkriminációja”, melyek azok a mozzanatok, amelyek nem Magyarország, hanem a szomszédos országok területén kapcsolódnának az alkalmazáshoz, tehát előbb kétoldalú megállapodásokkal kellene rendezni őket? Amikor a román kormány valamelyik szóvivőjét magyar újságírók kérdezik erről, általában annyi a válasz, hogy a szakértői tárgyalásokon majd előkerülnek a vitatott elemek, a román és a szlovák sajtó viszont nem is tesz fel ilyen kérdéseket, nyilván annyira evidensnek tartja, hogy miért kell tiltakozni a magyarok diszkriminatív lépései ellen.


Sport

Kovács Tamás
Csillaghullás magyar bravúrral

Két héttel a francia Roland Garros, Európa egyik legnevesebb tenisztornája előtt a héten a mesterszériában a férfiak Hamburgban, míg a hölgyek Rómában mérik össze erejüket.


Félix középsúlyban is a legnagyobb

A harmadik súlycsoportjában is világbajnoki övet szerzett a Puerto Rico-i Félix Trinidad. A váltósúlyban és a nagyváltósúlyban is világelsőségig jutó „Tito” a New York-i Madison Square Gardenben döntő fölénnyel diadalmaskodott az amerikai William Joppyval szemben. 


Varga József
Felborulhat-e a papírforma

A konferenciafinálékkal folytatódik az Észak-amerikai Profi Jégkorongliga (NHL) rájátszása. Az előző körből leggyorsabban továbbjutó St. Lous Blues „elsöpörte” az útból riválisát, a Dallas Stars legénységét. A tavalyi szezon alapszakaszának megnyerése után idén is bizonyíthatják, hogy elsőrendű csapatot alkotnak. 


Németh Szilárd
Az évszázad mérkőzése

„Elképzelhető, hogy ez lesz minden idők legunalmasabb UEFA-kupa döntője” - nyilatkozta a Liverpool-Alaves mérkőzés előtt a spanyolok egyik játékosa, Jordi Cruyff. Tévedett. A mérkőzés hatalmas csatát hozott, amelyen rekordmennyiségű gól született, láthattunk mindent, ami a futballban van: gólokat, tizenegyest, kiállítást, a drámai csata végül a hosszabbításban egy öngóllal dőlt el.


Szabadidő

Kánai András
Hamburger a francia étteremből

A Farkasok szövetsége című filmet megtekintve a néző jogosan érzi úgy, hogy becsapták. Az átverés oka: a franciák által készített film ízig-vérig hollywoodi mozi. Se több, se kevesebb.


A kortárs kérdez, az Eltérő válaszol

Új előadássorozat indult Eltérő címmel a Tantusz kör szervezésében, a Hetek támogatásával az ELTE Természettudományi Karán. A sorozat fő célja: egyetemistákat foglalkoztató aktuális társadalmi, illetve tudományos kérdések felvetése, megvitatása volt. Az előadók nem kész válaszokat kínáltak fel, hanem témájuk kifejtése után lehetőséget biztosítottak a hallgatóknak, hogy az elhangzottak figyelembevételével véleményt nyilvánítsanak, vagy kérdéseket tegyenek fel.


A gazdasági és jogi képzés az élen

Az elmúlt évtized során különösen megnövekedett a felsőoktatási intézményekbe jelentkezők, illetve felvettek száma, valamint az intézmények rendszere is bővül, hiszen folyamatosan új szakok, oktatási formák jönnek létre. A KSH nemrégiben közzétett adatai szerint az elmúlt tíz év alatt az összhallgatói létszám több mint két és félszeresére nőtt. Idén közel 150 ezer jelentkezőt regisztráltak az egyetemeken és főiskolákon, 7000-rel többet, mint tavaly. A jelentkezők 58 százaléka lány, és csaknem egynegyede 25 évnél idősebb fiatal. 


Színes

DUMA PLÁZA

Az, hogy a régi idők jobbak voltak, olyan illúzió, amely minden korban hódított.  Horace Greeley, amerikai publicista


Különös házasság
Tovább a cikkhez >>>

Madárvédők szélmalomharca
Tovább a cikkhez >>>

INNEN-ONNAN
Tovább a cikkhez >>>

Még jó, hogy a forgács nem repked
Tovább a cikkhez >>>

Fülre menő vita a jordán parlamentben

Nemcsak a vétkes, hanem a szenvedő fél mentelmi jogát is felfüggesztették, azután, hogy egy verekedés során leharapta képviselőtársa fülének (!) egy darabját az ammani parlament egyik tagja. A törvényhozás épületében kitört konfliktus hátterében törzsi villongások álltak. Az ide érkező Ahmad Oweidi Abbadi és Mansour Murad képviselők akkor csaptak össze, amikor a törzseik közötti konfliktusról váltottak szót. A sérült honatyát, Mansour Muradot kórházba szállították, ahol visszavarrták fülére a leharapott részt.


A pandák népszerűségi indexe

Helyesek, szőrösek és nagyon népszerűek. Leginkább így lehet jellemezni a washingtoni állatkert pandamacijait, akik - az állatkert hivatalos bejelentése után - „nézettségi” rekordot döntöttek, mivel nyilvános közszereplésük kezdete, ez év január 10-e óta mintegy egymillió látogatót vonzottak. Lisa Stevens, a 17 ezer 500 négyzetméteres pandarezervátum rangidős kuratóriumi tagja elmondta, hogy a rezervátum lakói - Tian Tian és Mei Xiang - egyre nagyobb tömegeket vonzanak. A múlt hét csütörtökön az állatkert egyik alkalmazottja egy kézi számlálón regisztrálta az egymilliomodik látogatót, a Maryland állam, Rockvill nevű városkájának St. Jude nevű általános iskolája 6 éves tanulóját, Matthew Furdát. A szerencsés kisfiú nevét az egymilliomodiknak járó ajándékok mellett kőbe vésve is megörökítik, amely a 2003-ban nyíló megnövelt területű pandarezervátum alapköve lesz. 


Tollhegy

Fogamzásgátlás és az anya egészsége

„Az anya egészsége a legfontosabb” című cikkük ( Hetek, 2001. május 5.) a fogamzásgátlás különböző módszereit értékelte. Szakmai véleményem szerint a fogamzásgátló tablettákkal kapcsolatban közölt információk részben idejétmúltak. Amiket a cikk szerzője állított a tablettákról, talán a húsz évvel ezelőtt forgalomban levő készítményekre voltak igazak. 


Üdvözülhetnek-e a klónok

Véleményem szerint ebből a cikkből ( Hetek - Hit és értékek rovat, 2001. április 28.) kimaradt egy nagyon fontos tényező. Ha már a természetellenes megfogantatásról s annak következményéről beszélünk az üdvösséget illetően, akkor nem hagyhatjuk ki az erre legjobban megfelelő bibliai példát, az emberek és a természetfeletti lények özönvíz előtti keveredését (lásd Teremtés könyve 6. fejezet). 


Attila Isten Ostora Kommandó részére

A Hetek szerkesztőségének írott rövid, de annál kifejezőbb faxüzenetükre szeretnék reagálni.


Kommandó a Szabadság téren

Szinte a kezdetektől fogva olvasója vagyok lapuknak. Nagyon megkedveltem a lapot, mert nemcsak a tényekről ír, ami egyébként alapvető fontosságú, hanem a valóságról is. Úgy tájékoztat, hogy egyben gondolkodásra is serkent. Velem is ezt tette az ) . Valóban úgy van, ahogy olvastam nemrég a lapban: ezt a lapot azért veszik meg az emberek, hogy el-, illetve kiolvassák. Mint teszi azt ifj. Hegedűs Lóránt országgyűlési képviselő úr és/vagy támogatói is. Legalábbis a parókiáról érkezett válasz erre enged következtetni. 


Gadó György
Tisztességtudó, korrekt tömeggyilkos

Heller Ágnes a Tihanyi Péterrel folytatott beszélgetésében (, Hetek, 2001. május 4.) felvillantotta az „angyalarcú Gonosz” ábrázatát. Meglehet: az, amiről itt szólni fogok, nem egészen ugyanaz, amire Heller gondolt, ám úgy érzem, legalábbis közel áll ahhoz.