Vissza a tartalomjegyzékhez

Danka Ildikó
Mikrohitel 3 millió forintig

Szinte az utolsó pillanatban hozta meg az APEH azt az állásfoglalását, amely alapján a Helyi Vállalkozásfejlesztési Központok (HVK) befizethetik a Magyar Vállalkozásfejlesztési Alapítvány (MVA) központi alapjába a náluk lévő mikrohitelforrásokat. E nélkül ugyanis hamarosan „kiapadt” volna a központi alap, hiszen az elméletileg 11 milliárd forintos keretből március végén már csak kétmilliárd forint volt az MVA kasszájában. A mikrohitelprogram ettől függetlenül változatlanul fut, cikkünk a lehetőségeket és a feltételeket veszi sorra. 


Nem árt kalkulálni 

Jelentős mértékű hitel-, illetve kamattámogatást kaphatnak azok a kisvállalkozások, akik megpályázzák a Gazdasági Minisztérium (GM) által meghirdetett mikrohitelprogramot vagy a kisvállalati kölcsönprogram kamattámogatását. E programok célja, hogy segítse a kisvállalkozások munkáját, kezdve azoktól, akik csupán új gépeket vagy berendezéseket szeretnének vásárolni céljaik megvalósításához, azokig, akik nagyobb fejlesztések, vagy piacbővítések céljából terveznek hitelt felvenni. Tulajdonképpen minden olyan vállalkozó pályázhat ezekre a programokra, akinek pénzügyi segítségnyújtásra és tanácsadásra van szüksége tervezett beruházásai megvalósításához, s akinek tevékenysége nem ütközik törvénybe. A programok különösen azokon a speciális területeken kívánnak segíteni, ahol a kisvállalkozások igényeit a kereskedelmi bankok nem tudják kielégíteni. Az elbírálható hitel összege maximum 12 ezer euró (jelenleg 3 millió forint), forgóeszköz-finanszírozás esetén pedig 6 ezer euró (jelenleg 1,5 millió forint). A hitel kamata megegyezik a szerződéskötéskor érvényes jegybanki alapkamattal (jelenleg évi 12 százalék). A hitelek felhasználhatók új gépek, berendezések vagy kiegészítő felszerelések vásárlására, azonban nem alkalmazhatók fel olyan típusú költségek fedezésére, mint a bérek, a bérleti díjak, az energiaköltségek. Ez alól rövid időre kivételt képezhet az a speciális eset, amikor a vállalkozás nem képes ezeket a költségeket fizetni, csak ha már árbevételhez jutott. A mikrohitelprogram pénzügyi segítségét igénylő vállalkozás meg kell hogy feleljen bizonyos követelményeknek. Az alkalmasság alapvető feltétele nem változott, eszerint a hitelfelvevő minimum 20 százalékban saját forrással rendelkezzen. Ezenkívül nem lehet kifizetetlen tartozása, és tiszta kölcsönfelvevői múlttal kell rendelkeznie. A jelentkező vállalkozások éves árbevétele nem haladhatja meg a százmillió forintot, valamint az ott dolgozó alkalmazottak száma a kilenc főt. A további részletekről és feltételekről a Helyi Vállalkozásfejlesztési Központnál lehet érdeklődni, és a formanyomtatványokat is itt lehet beszerezni. Megjegyezzük, hogy itt érdemes részletesen érdeklődni, hogy milyen tevékenységi területen munkálkodó vállalkozásokat részesítenek előnyben az elbírálásánál, mert a HVK időről időre pontosan meghatározza azokat, és ezek ismeretében sokkal nagyobb eséllyel pályázhatnak a résztvevők.
A kisvállalati kölcsönprogram kamattámogatására pedig azoknak a vállalkozóknak hívjuk fel a figyelmét, akiknek a hiteligénye meghaladja a mikrohitel hárommillió forintos összeghatárát. Itt főként azok a jelentkezők élveznek előnyt az elbírálásnál, akiknek elsődleges célja a piacbővítés, vagy új piacra való bejutás. Továbbá részt vállalnak a határon túli gazdasági együttműködésben, vagy akiknek a tevékenysége belföldi turisztikai szolgáltatások fejlesztését szolgálja. Aki ezt a programot pályázza meg, legalább 25 százalékban kell saját forrással rendelkeznie. A támogatható hitel maximális összege 12 millió forint. A minisztérium kamattámogatásként a mindenkori jegybanki alapkamat 50 százalékának megfelelő támogatást biztosít, de a szegényebb megyékből Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Nógrád, Somogy vagy Békés megyéből érkező pályázatok 10 százalékponttal magasabb, hatvanszázalékos támogatásban részesülhetnek. A pályázati adatlapot a kölcsön folyósításában résztvevő Postabank Rt. fiókintézeteinél lehet beszerezni.