Vissza a tartalomjegyzékhez


INNEN-ONNAN

Kuvait: csador vagy tányérsapka 

Kuvaitban a nőknek szavazati joguk ugyan még mindig nincs, viszont egyre közelebb kerülnek ahhoz, hogy elmehessenek rendőrnek. Az arab ország kormánya jóváhagyta azt a törvénytervezetet, amely megnyitja Kuvait hölgyei előtt a rendőri pályát. Immár a kizárólag férfiúi képviselőkből álló parlamenten múlik, hogy Kuvaitnak rendőrnői is lehessenek - no meg a hölgyek „rendőrködési” vágyán. Az ország 825 ezer főnyi kuvaiti lakosának fele nő, de szavazati joggal csak 113 ezer férfi rendelkezik. Az 1,4 millió bevándorló szintén nem szavazhat - emlékeztetett a Reuters. (MTI)


Ugrott tízezer dollár

Letartóztatták az MTV (Music Television) stábjának egyik tagját, miután leugrott a 69 méter magas San Franciscó-i Golden Gate hídról. A 23 éves Jamie Murrayt - aki a New Orleans-i „Real World” Show-ban vált ismertté - bíróság elé állították törvénysértés miatt. A baj ott kezdődött, hogy egy járőröző rendőrautó észrevette az éppen ugrani készülő fiatalembert, és „segítségére sietett”. Murray - aki többek között a San Franciscó-i Szabadtéri Sporttársaság alapítója - beismerte, hogy az ugrásnak semmi köze nem volt munkájához, egyszerűen csak ugrott egy jót. Az ugrás azonban, mint később kiderült, elég sokba került neki. Pontosan tíz ezer dollárjába, és egy kis közmunkavállalásba. Történtek már egyéb furcsa dolgok is a nevezetes Golden Gate hídon. Februárban a British Columbia Egyetem diákjai egy Volkswagen karosszériát lógattak le 30 méter magasból. A látvány minden bizonnyal elképesztő lehetett a reggeli csúcsidőben. (Reuters)


Varjburger

Japán fővárosában az emberek nem a Tokiói-öbölből kiemelkedő Godzillától, hanem a varjak támadásaitól rettegnek. Ezért a város önkormányzata úgy döntött, hogy hadat üzen a mindenütt előforduló nagy fekete madarak ellen, amelyek kisállatokra csapnak le, a hulladékból csipegetnek, és még emberekre is rátámadnak. Jövő héten - amely a párzási időszak csúcsa - kezdetét veszi az agresszív madarak elleni harc, amely során eltávolítják a fészkekből a tojásokat a nagyvárosban - jelentette a Kyodo hírügynökség. Tokió populista kormányzója, Shintaro Ishihara indított háborút a varjak ellen még tavaly - szó mi szó, eddig csekély hatékonysággal. Azzal viccelődött, hogy a madarakat pitébe kéne belesütni, és szuvenírként árusítani. A japán Vadmadár Egylet képviselője elmondta, hogy Tokió varjúpopulációja 1998 óta húszezerről harmincezerre szárnyalt fel. A madarakat egyébként a 12 millió lakosú metropoliszba a szemétkupacok vonzzák. (Reuters)