Vissza a Hetek archívum borítólapjára
V. évfolyam, 19. szám, 2001. május 12

Belpolitika

Schlecht gyanús

Hamarosan gyanúsítottként hallgatja meg a rendőrség a Kaya Ibrahim-ügyben ismertté vált Schlecht Csabát; közokirat-hamisítás, csődbüntett és adócsalás miatt. Mint ismeretes, Schlecht azzal írta be nevét a krónikákba, hogy egy nap leforgása alatt tizennégy darab Fidesz-közelinek nevezett céget adott el egy horvát és egy török állampolgárnak. 


Hetek-hírösszefoglaló
Sajtóösszefogás fehér foltokkal

A Fidesz-MPP nem akkreditálta a Magyar Hírlap tudósítóját kongresszusára egy általa nehezményezett publicisztikára való hivatkozással. A Magyar Hírlap nincs egyedül, sem lojalitás, sem diszkrimináció tekintetében. 


Németh Miklós megsértődött

Németh Miklós sem egyéni választókerületben, sem listán nem indul képviselőjelöltként a jövő évi országgyűlési választásokon. Németh ezt levélben jelezte Szabó Györgynek, az MSZP borsodi elnökének, azt követően, hogy a borsodi szocialisták felvetették neki: szívesen látnák a következő országgyűlési választásokon képviselőjelöltként, vagy akár a megyei lista élén. Közben felröppent a hír, miszerint Németh Miklós külön pártot alapít. 


Szlazsánszky Ferenc, Sebestyén István
Feldarabolt párt

A héten tovább mérgesedett a Fidesz és a kisgazdapárt közötti viszony: Torgyán József a demokrácia veszélyeztetésével vádolja Orbán Viktort, amiért a Fidesz sorozatban szegi meg a koalíciós szerződést. Az Országgyűlés Ügyrendi Bizottsága eközben zöld jelzést adott Torgyán frakcióból történő kizárásához, amit az érintett jogsértőnek és érvénytelennek tart. A kisgazda elnök ismét hangot adott abbéli véleményének, hogy pártja tönkretéte-lében a Fidesz játssza a főszerepet, ugyanakkor ismét kijelentette: a végsőkig kitart a koalíció mellett. A látszólagos ellentmondást Pallag László kisgazda elnökségi tag úgy oldotta fel lapunknak, hogy a Fidesz ki akarja provokálni a kisgazdapárt kilépését a frakcióból, ami által Torgyán nyakába szakadna a felelősség. A Fidesz részéről lapzártánkig senki nem kommentálta a kisgazda kijelentéseket.


Életmód

A főváros a parlagfű ellen

A májusi nyár miatt az idén a tavalyinál is hosszabb megpróbáltatás vár a parlagfű-allergiától szenvedőkre, akiknek nehézségein csak úgy lehet némileg enyhíteni, ha a zöld területeket időben gyomlálják, kaszálják - hangzott el a Főpolgármesteri Hivatal parlagfű napján tartott keddi szakmai tanácskozásán. Vajda Pál főpolgármester-helyettes utalt arra, hogy Budapesten 400 ezerre, országosan kétmillióra becsülik az allergiás emberek számát, akiknek egészségügyi ellátása, illetve munkaidő-kiesésének költsége 6-9 milliárd forint közé tehető évente. A főpolgármester-helyettes emlékeztetett arra, hogy a főváros - noha nincs hatósági jogköre - 1995 óta parlagfű-ellenes programot folytat, hogy segítsen az érintettek szenvedésén. 


Dr. Sólyom Tibor
Levegő is közvetíti a száj- és körömfájást

A ragadós száj- és körömfájás a kérődzők és a sertés rendkívül ragályosan terjedő, heveny lefolyású, vírus okozta betegsége. Más állatfajokat és az embert is megbetegítheti. Leggyakrabban a szarvasmarha, a juh és a kecske betegszik meg, a vadon élő állatok jóval kevésbé veszélyeztetettek.


Kánai András
Egy király Maine-ből

A filmtörténelem egyik sokat felidézett képe az a jelenet, amelyben a Jack Nicholson alakította tébolyult író a darabokra tört ajtó résein át eszelősen vicsorog. A Ragyogás című filmet persze nemcsak a tavaly elhunyt Stanley Kubrick rendezése tette híressé: a film alapjául szolgáló regényt a thriller- és horrorirodalom leghíresebb kortárs írója, Stephen King alkotta. Kicsoda ez az ember? Hogyan születnek a regényei? Ezekre a sokakat foglalkoztató kérdésekre ad választ King tavaly az USA-ban és Angliában megjelent, nem szépirodalmi műve, az On Writing (Az írásról).


Fókusz

Ceglédi teológia

Torgyán József tömegeket vonzott Ceglédre pártja nagygyűlésére. Ráadásul olyan embereket, akinek a nyelvén talán mindenki másnál jobban ért. A rendezvény kezdetén még nem lehetett tudni, hogy milyenek az erőviszonyok a Turi-Kovács Béla, Balogh Gyula, Szabó János és Tamás Károly fémjelezte Torgyán-ellenes csoport és a pártelnök tábora között. Ez azonban csak addig volt kérdés, amíg Torgyán doktor szót nem kapott: az arány ekkor hirtelen 95:5-nek tűnt. Mármint hogy a csarnokba zsúfolódott emberek 95 százaléka Torgyánéknak, a maradék 5 százaléka a „szakadároknak” drukkolt. Mindaddig, míg egy szónoki fordulattal Torgyán József a „Bolsik haza!” csatakiáltásba vezette be a tagságot. A „Vesszen Torgyán”-t skandáló öt százalék erre már kénytelen volt - Turi-Ková-csékkal együtt - kivonulni. 


Hetek-összeállítás
Mércét állít a Fidesz

„Nemcsak szebbek, okosabbak is vagytok, s az igazság is a ti oldalatokon áll” - jelentette ki Kövér László leköszönő elnök a Fidesz XIII. verőfényes szegedi kongresszusán, ahol a várakozásoknak megfelelően Pokorni Zoltán lett a Fidesz új elnöke, ő 490 szavazatból 460-at kapott. Az elnökségbe Kövér László, Áder János, Varga Mihály, Szájer József, Deutsch Tamás, Németh Zsolt és Kósa Lajos, valamint „újként” Rogán Antal került. A két póttag Sasvári Szilárd és Illés Zoltán lett. 


Hazafi Zsolt
A látvány dönthet


Mészáros István László
A hatalom kártyái

Jól informáltnak lenni befolyást, hatalmat jelent. Az információs jogok állapota ezért hatalmi kérdés is. A személyes adatok védelmét és a közérdekű információkhoz való szabad hozzáférés jogát egyre több támadás éri. Bomlófélben van az a széles körű politikai konszenzus, ami 1992-ben az akkori koalíciós és ellenzéki pártokat a személyi adatok védelméről és a közérdekű adatok nyilvánosságáról szóló törvény megalkotására sarkallta.


Gazdaság

Félelmek és remények érvelnek

Ausztria támogatja azt a német javaslatot, amely a csatlakozás után hét évig nem engedne kelet-európai munkaerőt az uniós országokba. Ezt Benita Ferrero-Waldner osztrák külügyminiszter aszszony jelentette ki budapesti tanácskozásán. Martonyi János külügyminiszter házigazdaként hangsúlyozta, hogy nem megalapozott a nyugat-európai államok félelme, mert az inkább lélektani alapokon nyugszik, mint tényeken. 


Csaba Zsolt
Dúl a kiberháború

Az USA és Kína között háború zajlott le az elmúlt hetekben. Nem tévedés, valóságos háború volt, de nem rakéták és repülőgépek vívták a harcot, hanem a számítógépeik mögött ülő hackerek. Az USA-t támadó kínai hackerek azzal dicsekednek, hogy ezer amerikai weboldalt csúfítottak el sikeresen. Az amerikaiak is kivették a harcokból a részüket, több mint 300 kínai weboldal ismert, amelyeket teleaggattak Amerika-barát feliratokkal. Az elmúlt napokban azonban fegyverszünetet hirdettek a kínai hackerek.


Danka Ildikó
Rendkívüli erőfeszítések

Az elmúlt tíz év termelékenységének gyors ütemű javulása kevés volt ahhoz, hogy az EU-csatlakozás küszöbén elégedettek lehessünk. Ugyan jelentősen javult a magyar vállalatok termelékenysége a rendszerváltás óta, mindazonáltal még így is meglehetősen elmaradnak az uniós tagországokhoz viszonyítva. Az előttünk álló években különösen szükséges, hogy a vállalatok megfelelően értékeljék jelenlegi helyzetüket, valamint felkészüljenek a jelentkező problémák kezelésére. Lehetőleg minél hamarabb meg kell tenniük a szükséges lépéseket annak érdekében, hogy az unióba való belépésnek valóban a nyerteseivé váljanak. 


Acsai Anikó
Élénkülést hozott a sávszélesítés

Eseménydús hetet tudhatnak maguk mögött a világ részvénypiacai. Amerikában a héten napvilágot látott kedvezőtlen makrogazdasági adatok és vállalati eredmények hatására jellemzően csökkentek az árak, különösen a technológiai papírok szenvedték meg a Cisco rossz eredménye miatt kialakult visszafogott hangulatot. Európában ezzel szemben emelkedő trend érvényesült, mivel csütörtökön mind az angol, mind az európai jegybank 25 bázispontos kamatcsökkentést jelentett be. Megélénkült a kereskedés a BÉT-en is, miután pénteken bejelentették a forint árfolyamsávjának plusz-mínusz 2,25-ről plusz-mínusz 15 százalékossá szélesítését. A 7000 pontos lélektani határt egyelőre nem sikerült tartósan áttörni, a BUX a hetet 7028 ponton, 0,34 százalékkal előző heti záróértéke felett fejezte be.


Munkatársunktól
Erősödik a forint gyengülnek a valuták

A pénzpiaci szakembereket is meglepte a forint intervenciós sávjának váratlan kiszélesítése. A lehetséges ingadozás eddig mind felfelé, mind lefelé 2,25 százalékos, összesen 4,5 százalékos volt, ami most 15-15 százalékosra, együttesen tehát 30 százalékosra bővült. Az OTP Értékpapír Rt. és a CIB Bank brókercégének elemzői - a tőzsdei árfolyamok változását figyelembe véve - egybehangzóan úgy vélik: a forint biztosra vehető erősödésének legnagyobb nyertesei - szinte vállalati teljesítményüktől függetlenül - a Mol és a Matáv lesznek. 


Kovács Klára
Brüsszel vár a választásokig

Nagy visszhangot váltott ki a miniszterelnök hétvégi beszédének néhány kijelentése, amikor is a Fidesz sikerének egyik zálogát abban jelölte meg, hogy az „ellenszéllel” is dacolva mindig kitartott az eredeti elképzelései mellett. Erre példaként felemlítette, hogy kiálltak a Schüssel-kormány mellett, amikor az Európai Unió bojkottal sújtotta, korábban pedig Horvát-országgal ápolt szoros kapcsolatot az Orbán-kabinet akkor, amikor az EU ezt rosszallotta. A történet legújabb fejezeteként pedig az olasz Berlusconi melletti kiállást szorgalmazta a kormányfő, amikor európai államok egy részétől ellenérzést vált ki a jobboldali politikus fellépése. Az említett esetekkel kvázi büszkélkedő Orbán gyakorlatilag tudatosan szembe helyezkedett az európai uniós állásfoglalással, értékrendszerrel. Dezséri Kálmánnal, az MTA Világgazdasági Kutató Intézetének főmunkatársával arról beszélgettünk, hogy ez a kormányzati magatartás illetve a MIÉP-pel tartott „baráti” viszony mennyiben ronthatja az ország uniós csatlakozási esélyét.


Háttér

Szabó Ibolya Anna
Húszmillió dolláros kacsa

Washington, Massachusetts sugárút. A sugárutat megszakító kis téren egy hatalmas, zöldesre színeződött bronzszobor áll: trónszerű székében egy férfi szemléli a forgatagot. A legtöbb járókelőnek valószínűleg fogalma sincs róla, ki az, aki oly békésen ücsörög a tér közepén, pedig több mint kétszáz évvel ezelőtt kidolgozott gyógyítási tanai világszerte elterjedtek. Ő Samuel Hahnemann, a homeopata orvoslás atyjaként tisztelt német orvos. 


Gadó György
Toborozó a gyűlölethonlapokon

A május elsején Németországban lezajlott szélsőjobboldali megmozdulások nyomán a közfigyelmet ismét foglalkoztatja a különféle neonáci és más, rokon szellemiségű csoportok, szervezetek működésének a módja. Eszközeiket és módszereiket hatósági és tudományos szervek vizsgálják. A rendőrség, a demokratikus társadalmi szervezetek, valamint szociológusok és társadalomlélektani szakemberek más országokban is keresik a lehetőségeket a szélsőjobboldal és a többé-kevésbé vele együtt jelentkező erőszak visszaszorítására az ifjúság köreiből.


Hit és értékek

Surjányi Csaba
ZÜgynökből apostol

Minden túlzás nélkül állítható, hogy egy társzoszi születésű farizeus, Saul gyakorolta a legnagyobb hatást az európai kereszténység kialakulására. A család Kilikia tartomány fővárosának tehetős polgárai közé tartozott. Római polgárjoggal rendelkeztek, ami egy embert akkoriban magasan társai fölé emelt a polgárjoggal együtt járó kiváltságok következtében. A szülők nem sajnálták az áldozatot az ifjú Saul karrierjének megalapozására: Jeruzsálembe küldték tanulni a legnevesebb rabbihoz, Gamaliélhez, aki a híres Hillél unokájaként a farizeus mozgalom akkori vezetője volt. Iskolájában ezer fiatal zsidó rabbinikus tudományokat tanult, másik ezer pedig a klasszikus görög kultúrát tanulmányozta. Későbbi leveleiből és beszédeiből úgy tűnik, Saul mindkét kurzust elvégezte. Egy oxfordi professzor szerint ez a mai rendszerben öt diploma (!) megszerzésének felel meg.


Slomo Avineri
A pápa hallgatása

II. János Pál pápa közelmúltbeli szíriai látogatása jelentős eseménynek tekinthető - különösen azért, mert magában foglalta az első pápai látogatást egy mecsetben. A mecsetbeli látogatás összhangban van a pápa azon kísérletével, amely a más vallásokkal való kapcsolatteremtést célozza, azt keresve, ami a világ nagy vallásaiban közös, ahelyett, ami elválasztja őket. Athéni látogatása során ugyanebben a szellemben kért bocsánatot a görög ortodox egyháztól, különösen a negyedik keresztes hadjáratért és Konstantinápoly kifosztásáért. Ugyanakkor damaszkuszi látogatása idején a pápa nem tudott élni a lehetőséggel, amit egy ilyen látogatás hordozott - írja a jeruzsálemi Héber Egyetem politikatudomány-professzora, Slomo Avineri a Jerusalem Post című lapban megjelent véleményében.


Vihar a damaszkuszi úton

Múlt heti útjával II. János Pál hivatalának legküzdelmesebb, s talán a római egyház elmúlt évezredének egyik legterhesebb küldetését vállalta fel: személyében az első pápa lépett görög földre az 1054-es egyházszakadás óta, amely a kereszténységet véglegesen latin (katolikus) és görög (ortodox) egyházra választotta szét. Az úttörő vállalkozásokban nyolcvanegy évesen is élenjáró egyházfő Athénba tett jubileumi zarándoklata után Damaszkuszban - a pápák közül szintén elsőként - egy mecsetbe is ellátogatott, hogy közbenjárjon az „ábrahámi vallások” egymással való megbékéléséért. A Pál apostol útvonalait felelevenítő hatnapos jubileumi zarándokút utolsó állomása Málta volt, ahol két római katolikus papot és egy apácát avatott boldoggá.


Interjú

Földvári Katalin
Őszinte a Fidesz konzervativizmusa

Interjú Hegedűs István európai uniós szakértővel, a Fidesz egykori vezetőségi tagjával és parlamenti képviselőjével, aki a kilencvenes évek elején a Liberális Internacionáléhoz való csatlakozás egyik előkészítője volt.


A kéz ugyanaz, a módszerek is hasonlóak

Interjú Giczy Györggyel, a Kereszténydemokrata Néppárt elnökével


Külpolitika

Hetek-összeállítás
Katyusák a halászhajón

Nincsenek gyors vagy könynyű megoldások - ismerte el Ariel Saron izraeli miniszterelnök a nyolcadik hónapja tartó intifáda kapcsán a knesszet nyári ülését megnyitó beszédében. A hét eseményei igazolták a kormányfő szavait: izraeli hadihajók egy Gázába tartó hajón egész arzenált foglaltak le rakétákból. A katyusákkal palesztin területekről izraeli nagyvárosokat is el lehet érni. Újabb vétlen áldozatokat is követelt az intifáda: egy palesztin csecsemőt repeszszilánkok, két román vendégmunkást pokolgép, míg két izraeli tinédzsert késekkel támadó Hezbollah-terroristák öltek meg.


Hetek-összeállítás
Kormányt és elnököt Európának

Zseniálisnak tűnő taktikai húzással igyekszik a kontinentális Európa „jobb” belátásra téríteni a briteket: Robin Cook külügyminisztert választotta elnökévé az Európai Szociáldemokrata Párt (PES) berlini kongresszusán. Az integráció ügyében tanúsított visszafogottsága miatt sokat kritizált brit munkáspárti vezetés így az élén találja magát az egyesült Európa mellett elkötelezett szociáldemokrata mozgalomnak. A képet tovább árnyalja, hogy Cook megválasztása előtt pár nappal Gerhard Schröder német kancellár újabb, az Európai Unió kormányalakításával kapcsolatos javaslatokkal állt elő, melyek a kritikusok szerint egy olyan európai föderális szuperállam előtt egyengetik az utat, amely saját valutával, jogrendszerrel és hadsereggel rendelkezik.


Mogyorósi Géza, Berlin
Adományt gyűjtenek a dzsihád turistái

Az idén 300. születésnapját ünneplő Poroszországot értékelő beszédek, írások szinte kivétel nélkül megemlítik Nagy Frigyes birodalmának vallási toleranciáját. Noha hivatalosan már bő fél évszázada (1947 óta) nem létezik „Preussen” a térképeken, az egyházi élet palettája az újraegyesített Németországban is tarka. Ami a toleranciát illeti: a keresztény hívők közel 60 milliós tábora mellett a második legnagyobb vallási közösség a muszlimoké.


Eperjesi Ildikó
Felelős a francia állam

„Nem feledkeztünk meg a zsidó kárpótlásról, nem csuktuk be a dossziékat. Már a második világháború utáni nehéz körülmények között is, amikor Franciaország romokban hevert, jelentős munka folyt a kárpótlással kapcsolatban” - válaszolt lapunk kérdésére Alain Pierret, Franciaország volt izraeli és vatikáni nagykövete a második világháborúban elkobzott franciaországi zsidó vagyon visszaszolgáltatásáról tartott budapesti előadásán. Pierret szerint Magyarországon is még évtizedeken át viták fognak folyni a holokausztról.


Szikora Márton
Ismételhet a Munkáspárt

Nagy-Britanniában a héten megkezdődött az általános választásokat megelőző, egy hónapig tartó kampányidőszak. A közvélemény-kutatások szerint a jelenleg hatalmon levő brit Munkáspártnak jó esélye van arra, hogy megismételje négy évvel ezelőtti elsöprő győzelmét a konzervatív Tory Párttal szemben.


Riport

Yehuda Lahav, Tel Aviv
A víg sírásók

Az még csak hagyján, ha egy sajnálatos esemény kapcsán is bizonyos lelki elégtételt érez az, aki előre megjósolta. Megjegyezheti mondjuk: „Régen megmondtam, hogy X. gyógyíthatatlan, és ez most, sajnos, bebizonyosodott.” Nehezen képzelhető el, hogy erről így beszéljen: „Na végre, hál’ Istennek X. meghalt.”


Vagyim Arisztov
A legidősebb sakknagymester

A maga módján meglehetősen mulatságos volt ez a kergetőzés. Elől egy 15 éves, a fájó lábára sántító srác futott, mögötte pedig szitkozódva és botjával fenyegetőzve egy idősebb mozgássérült. Helyszín: az 1920-as évek Budapestje, szereplők: két budapesti munkanélküli, akik nem munkahely vagy egy falat kenyér, hanem a sakk miatt vesztek össze. Néhány hete az idősebbik még alig-alig bírta rábeszélni a srácot, hogy tanuljon meg sakkozni, most pedig ez a taknyos, aki nemrég még mit sem értett a sakktáblán mozgó bábukhoz, legyőzte tanítóját. De még hogy! A megszégyenült tanító így hát fiatal ellenfele után eredt, hogy jól ellássa a baját. A jelenetet figyelők közül akkor még senki sem sejthette, hogy az ifjú, akit Lilienthal Andornak hívtak, nem csak a feldühödött társa elől szaladt, akivel a munkanélküliek nehéz sorsa kötötte össze. A saját hírneve és dicsősége elé is tartott, afelé a sors felé, melyben a sakk kapta az egyik legnagyobb szerepet.


Sport

Sípszó
Tovább a cikkhez >>>

Varga József
Rájátszás közben

Második körét kezdte az NBA idei rájátszása. A talpon maradt nyolc együttes a keleti és a nyugati konferenciák döntőjébe jutásért mérkőzhet. A Western konferenciában érdekes párosítások alakultak ki. Kalifornia két reprezentánsa, a Los Angeles Lakers és a Sacramento Kings presztízscsatában dönthetik el, hogy ki az állam legjobbja. A bajnoki cím védője, a Lakers a Portland kisöprésével megnyugtatta híveit. Az O’Neal-Bryant nyerőpáros remek összjátéka ismét bajnoki döntőt eredményezhet. 


Mondovics L. Gábor
Nem lesz spanyol házidöntő

Nem akármilyen mérkőzéseket láthattak azok, akik megnézték a BL elődöntőit. Most igazán nem panaszkodhatott senki, hogy nem esett elég gól. A csapatok mindent megtettek, hogy senki ne unatkozhasson. A jövő hét szerdáján fog eldőlni, ki is a bajnokok bajnoka ebben az évben. A döntőben a Valencia a Bayern Münchennel fogja összemérni az erejét.


Szabadidő

Programajánlat
Tovább a cikkhez >>>

Galambok a legjobbaknak

Miközben Európa keleti szögletében a keresztény könnyűzene még karanténban él, addig egészen más a helyzete az Egyesült Államokban. Május 4-én, a WGN tévétársaság jóvoltából nézők milliói lehettek szem- és fültanúi a 32. Dove (Galamb) Awards díjkiosztó estjének. Ezt az évenként többféle kategóriában átadott elismerést az 1964-ben alapított Gospel Music Association (Gospel Zenei Szövetség) ítéli oda az arra érdemeseknek. A nemrég lezajlott rendezvény házigazdája a hazánkban is ismert Michael W. Smith volt, az eseményen részt vett vendégként egy oklahomai kongresszusi képviselő is, és fellépett például az O. C. Supertones és a Mary Mary is.


Budapesten a Jeruzsálemi Szimfonikusok

A Jeruzsálemi Szimfonikus Zenekar (IBA) nagyszabású európai turnén vesz részt idén májusban, amelynek során a társulat Bécs, Köln, Düsseldorf, Frankfurt és Luzern mellett 14-én Budapestre is ellátogat. A Jeruzsálemi Szimfonikusok a Dohány Utcai Zsinagógában adnak koncertet Lawrence Foster vezényletével, műsorukon Bartók Concertója és Brahms II. szimfoniája szerepel. 


Édes élet

Szentimentális gondolat: édességgel jobbá tenni az emberek életét. Vannak örök álmodozók, akik hisznek benne, másoknak ez a „hivatásuk”. Városról városra vándorolni, és ott szeretetet lopni az emberek életébe egy kis cukor segítségével. Nemcsak az eszme, az egész film szentimentális. Cukormázas kívül-belül, ugyanakkor ez a negédes gondolat, a csodálatos képek, no és a zene az, ami a Csokoládét nagyon is fogyaszthatóvá teszi. 


Színes

DUMA PLÁZA

A hajhullást csak a padló állíthatja meg.  (Bill Rogers amerikai színész)


INNEN-ONNAN
Tovább a cikkhez >>>

Csokiszagú bélyegek Svájcban
Tovább a cikkhez >>>

Noé acéltartályai

Az Amerikai Természettudományi Múzeumban épül Noé bárkájának 21. századi változata. A kor szellemének megfelelően az állatok nem egészben és párosával, hanem kis darabokban, lefagyasztva kerülnek begyűjtésre. A számos állatfaj - a rovaroktól egészen a bálnákig - szövetmintáit azért őrzik meg a jövő számára, hogy az összehasonlító genetikai vizsgálatok eddigi legszélesebb spektrumát tegyék lehetővé a kutatók számára, s hogy megmaradjanak a kipusztuló fajok genetikai információi. Noé modern bárkája az Amerikai Természettudományi Múzeum alagsorának mintegy 700 négyzetméteres laboratóriuma, ahol egyelőre kilenc hatalmas acéltartályban helyezik majd el a folyékony nitrogénben hűtött mintákat. A tartályok mindegyike 70 ezer szövetminta tárolására képes. A fejlettebb állatok esetében a szövetminták zöme belső szervekből (májból, lépből, veséből) származna, s átlagosan 1-2 grammot nyomna.


Óceánátszelés nádhajóval
Tovább a cikkhez >>>

Visszatért a négy telepes az 1870-es évekből
Tovább a cikkhez >>>

Vélemény

Levél a Szabadság térről
Tovább a cikkhez >>>