Vissza a Hetek archívum borítólapjára
V. évfolyam, 18. szám, 2001. május 05

Belpolitika

Drogfogás Győrött
Tovább a cikkhez >>>

Körözik a párttanácsadót
Tovább a cikkhez >>>

Kövér László szerint Nem lesz Fidesz MIÉP koalíció
Tovább a cikkhez >>>

Munkatársunktól
Pert vesztett a vádaskodó újságíró

Újabb pert nyert Karakas Ferenc, a Békés Megyei Rendőrkapitányság osztályvezetője a Világgazdaság újságírójával, Bartus Lászlóval szemben - ám ezúttal nem a lap, hanem valószínűleg az újságíró fog fizetni.


A minisztérium nem tesz különbséget


Szobota Zoltán
Újabb megfigyelési ügy

Általános felháborodás övezi azt a hírt, mely szerint magukat számlálóbiztosnak kiadó kormányőrök írták össze mintegy tizenhat körzet több ezer állampolgárának adatait a népszámlálás során. A tisztek - akik kilétüket egyetlen esetben sem fedték föl - állítólag vezető politikusok, állami tisztségviselők lakóhelyének körzetében jelentek meg, és kopogtattak be a gyanútlan állampolgárokhoz. A kormány nem lát semmi kivetnivalót a dologban, az ellenzék azonban tiltakozik és kivizsgálást sürget. 


Somorjai László
Orbán Viktor főnöke az apám

„Kis párt - kis papagájkommandó”, összegezhetjük ifjabb Hegedűs Lóránt kis-tarcsai produkcióját, melyben a már unalomig ismételt csurkista agyrémeken kívül egyetlen új elem jelent meg: ifjabb Hegedűs egyházkerülete elmaradt finanszírozása miatt apukájával fenyegetőzött. A Magyar Parlament képviselője, a nemzetbiztonsági és a vallásügyi bizottság tagja háromévnyi képviselőség után százfős vidéki hallgatósága előtt felmondta a pártleckét: a baloldalra, a liberálisokra és az általa szektának titulált kisegyházakra húzta a vizes lepedőt. 


Munkatársunktól
Egységesül az MSZP

Miután Németh Miklós viszszalépett a miniszterelnök-jelöltségtől, szocialista politikusok nem zárják ki, hogy a júniusi kongresszus előtt Kovács László is hasonló lépésre szánja el magát, így 2002-ben Medgyessy Péter lesz Orbán Viktor kihívója. Az MSZP-ben tudatosodott, hogy a Fidesz által mesterségesen alacsony színvonalon tartott kommunikáció döntő befolyással lesz a választások kimenetelére, ezért a szocialista párt is változtatni kíván eddigi - többek által túlzottan intellektuálisnak tartott - stílusán. 


Életmód

Hollókő képekben
Tovább a cikkhez >>>

Takács Gabriella
Nem kampány életmód

A tavasz és a nyár közeledtével menetrendszerűen terítékre kerül a fogyókúra mikéntje, számtalan alternatíva és megoldási lehetőség kíséretében. A probléma azonban nem csupán a divat megszállottjainak túlkapásokra hajlamos köreit érinti. Halmy László professzor 1998-ban végzett, évente megismételt vizsgálata megdöbbentő eredményekkel zárult. A kutatási eredmények ugyanis azt mutatják: a vizsgáltak 44 százaléka túlsúlyosnak, míg 19 százaléka kifejezetten elhízottnak bizonyult. A Knoll Gyógyszergyár felmérése a fentiekkel szintén egybecsengő arányokat mutat. Eszerint az orvoshoz forduló személyek 60 százaléka küzd súlyfelesleggel, ami túl az esztétikai kellemetlenségeken egészségügyi problémáik közvetett okozója is lehet. Szélsőséges esetekben az elhízás a cukorbetegség esélyét 40 százalékkal növeli, a szív- és érrendszeri megbetegedések tekintetében önálló kockázati tényezőnek tekinthető. A TÁRKI bevonásával készített közvélemény-kutatás a súlyfelesleg társadalmi elfogadottságával kapcsolatosan is érdekes következtetésekre jutott: az érintettek több mint 60 százaléka gyakorta kap megjegyzéseket külleme miatt, szellemi foglalkozásúak esetében többnyire nem számít a súlyfelesleg, jóllehet némely vállalat bizonyos pozícióiban kifejezetten diszkriminatív tényezőnek számít. 


Szűcs Emese
Az anya egészsége a legfontosabb

A családtervezés, azon belül is a fogamzásgátlás korunkban már nem csupán elfogadott, hanem kifejezetten ajánlott módszerré is vált a váratlan terhesség elkerülésére. A józan értelemben vett tervezés, amikor a gyermekvállalást nem szorítja ki sem a függetlenséghez, sem a karrierhez való föltétlen ragaszkodás, csak könnyebbé teheti egy házaspár közös életét - és ez természetesen nem csak a gyermekáldás megtervezésére igaz. Az alábbiakban a főbb fogamzásgátló módszereket tekintjük át a leendő anya, illetve a magzat egészségi szempontjait figyelembe véve.


Fókusz

Hetek-összeállítás
Majális anarchista felhangokkal

Világszerte népes megmozdulásokkal ünnepelték május 1-jét. A majálist pártok és szakszervezetek sokasága arra használta fel, hogy békés és kevésbé békés tüntetések során nyilvánítsa ki politikai akaratát. Ezen a napon Európa számos országában szélsőbal- és szélsőjobboldali tüntetésekre, környezetvédők megmozdulásaira és szakszervezeti gyűlésekre is sor került. 


Hazafi Zsolt
Lejárt a kőkorszak

Az idei majálison a rendszerváltás óta minden eddiginél nagyobb tömeget tudtak megmozgatni a szakszervezetek. Emellett a legnagyobbak egy közös kiáltványt is kiadtak, amelyben felhívják a figyelmet a kormány politikájának időszerű megváltoztatására. „Jelenleg alig van olyan szakma, ahol nem volna indokolt egy »kiadós« sztrájk” - érvelt lapunknak Tamás Gáspár Miklós filozófus, aki újabban több szakszervezeti rendezvény szónoka. 


Szikora Márton
Fenyegető védelem az űrben

A héten George W. Bush amerikai elnök ismertette rakétaelhárító programjának részleteit, amely elképzelései szerint a 21. század biztonságának legfőbb letéteményese lesz. A Bush-kormányzat első száz napjának legfontosabb külpolitikai beszédét az Egyesült Államok elnöke a Nemzeti Védelmi Egyetemen megrendezett előadáson mondta el. A globális rakétavédelmi terv nemzetközi szinten vegyes reakciókat váltott ki a hallgatólagos támogatástól kezdve egészen a határozott ellenzésig. Egy dologban azonban mindenki egyetért: a beszéd az 1972-ben közösen megkezdett szovjet-amerikai fegyverzetleszerelési program végét jelenti.


Gazdaság

Munkatársunktól
Lassuló növekedés, romló egyensúly

Az év hátralevő részében a gazdaság lassuló növekedésére, magas (10 százalék körüli) inflációra és a fogyasztás növekedési ütemének felgyorsulására kell számítani; mindez csökkenő megtakarítási hajlandóság és romló fizetési és külkereskedelmi mérleg mellett várható - áll a GKI Gazdaságkutató Intézet legújabb prognózisában. Ezzel egybecseng a Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság által számított Beszerzési Menedzser Index (BMI) is, amely - a gyenge év eleji kezdés után - az elmúlt hónapban tovább esett. 


Munkatársunktól
Álom és valótlanság

A németek közel fele maszszív aggodalommal néz a keleti bővítés elé. A dimap felmérésből kiderül, hogy a megkérdezettek 46 százaléka szerint hátrányos következményekkel jár Németország számára a csatlakozás, ugyanakkor 43 százalék előnyöket is lát a bővítési aktusban. A borúlátók elsősorban a keleti tartományokban laknak: a volt NDK területéhez tartozóknak csupán 37 százaléka látja pozitívan a csatlakozást. Az aggályokat az a félelem táplálja, hogy az új tagországok színre lépése miatt elapadhat vagy meg is szűnhet az uniós kasszából a térségbe irányuló „pénzáradat”. Talán ez a felmérés - és a mögötte levő közhangulat - is hozzájárult Gerhard Schröder újdonsült javaslatához, amelyből kiderül, hogy a kancellár alaposan megreformálná az unió legfelsőbb intézményeit. 


Rács mögött a New York-i maffia

Az alvilág jól szervezett gazdaságát öt család közösen irányította. Oly sikeresek voltak áldatlan tevékenységükben, hogy évente több milliárdos „forgalmat” bonyolítottak le. A könnyű élet akkor ért véget, amikor az FBI-nak sikerült mindent előkészítenie a tettenérésre, és az Egyesült Államok legnagyobb bűnöző kartelljának, a Genovese család harmincnyolc tagjának a csuklójára bilincset tenni. A rajtaütéses akció nem kímélte a maffiához tartozó három másik klánt sem: a Colombo, a Luchese, és a Gambino család hét tagja is befejezettnek mondhatja alvilági ténykedését. 


Ignácz Valéria
Ali baba és a negyven rabló Fehérváron

Mint a mesében: egy banánhéjon csúsztak el. Magyarországon először sikerült lekapcsolni egy bűnszövetkezetet, amely zsarolás, csalás, valamint egyéb bűncselekmények elkövetésében találtatott bűnösnek. Az Abu és emberei néven ismertté vált bűnbanda talán Ali baba és a negyven rabló mintájára született meg, mindenesetre a székesfehérvári „leképeződés” rettegésben tartotta a megyét. 


Munkatársunktól
Lemondott a BÉT elnöke

Az 1991-ben újjáalakult Budapesti Értéktőzsde (BÉT) eddigi 11 esztendős történetét két hölgy, az alapító ügyvezető igazgató Hardy Ilona és a május 3-án lemondott - évekkel későbbi - utódja, Dunavölgyi Mária dinamikus működése határozta meg. Hardy azóta sikeres ügyvédként tevékenykedik, de a pénzpiactól mindmáig nem tudott elszakadni. A frissen lemondott Dunavölgyi már eddig is több álláslehetőségről tárgyalt, de aláírt szerződése még nincs. A BÉT vezetője júniusig áll még a Tőzsdetanács élén, addig módjában áll dönteni, hogy a Deloitte&Touche tanácsadó céghez csatlakozik-e vagy esetleg a tőke- és pénzpiac más területén érvényesíti értékes tapasztalatait. Utódja az ügyvezetői poszton - megbízottként - valószínűleg Horváth Zsolt lesz, aki egy ideje Dunavölgyi helyettese volt.


Acsai Anikó
Negatív rekord a BÉT áprilisi forgalma

Jelentősen emelkedtek az amerikai tőzsdeindexek az elmúlt héten. Az emelkedést táplálta a vártnál sokkal jobb GDP-adat - az elemzői várakozás egy, a tényleges adat két százalék lett -, valamint az újabb kamatcsökkentési várakozások is. A Nasdaq közel nyolc százalékkal emelkedve kéthónapos csúcspontra jutott, de két százalékot meghaladó mértékben erősödött a Dow Jones is, amihez a Procter&Gamble jó eredménye is hozzájárult. Európában csak a francia index követte az amerikai szárnyalást, Londonban és Frankfurtban mérsékelten csökkentek az árfolyamok. A BUX némileg megélénkülő forgalom mellett újra 7000 pont fölé tornázta magát.


Danka Ildikó
Egészséges fejlődés és stabil nyomor

„Az adósság naponta 19 ezer gyermeket öl meg” - ez és ehhez hasonló transzparensekkel protestáltak a felvonulók Washingtonban. A megszokottól eltérően azonban most elmaradtak a heves utcai tiltakozó megmozdulások (kirakatbezúzások, könnygáz, gumibot és egyéb elrettentő eszköz bevetése), csupán néhány száz fő vonult fel, hogy kifejezze tiltakozását a Világbank és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) politikája ellen, s követelje a szegény országok adósságainak eltörlését. Közben a konferenciaközpontban a világ hét vezető gazdasági hatalmát tömörítő G7-ként emlegetett országcsoport áttekintette a globális gazdasági helyzetet. 


Háttér

Szobota Zoltán, Sebestyén István
Nincsenek katolikus platformok

Mint arról korábban hírt adtunk, a Magyar Pax Romana (MPR) Az Egyházról - önmagunkról címmel rendezte meg 43. kongresszusát Siófokon. Az alábbi interjú Horányi Özséb egyetemi tanárral, az MPR elnökével készült a rendezvény alatt. 


Sebestyén István
Humanitárius vodka

„Umánitárije pómás, málenkíj pádárok” - mondja Károly az egyik vámosnak, kezében egy jókora csomaggal. „Umánitárije vodka?” - néz ránk kérdőn a hivatalnok, miután észleli, hogy a csomag csak lisztet, rizst, tésztát és olajat tartalmaz. Fél szavakból is megértjük egymást: a humanitárius segély - umánitárije pómás - csak akkor lépheti át a határt, ha a vámosnak szánt kis ajándékcsomag - málenkíj pádárok - humanitárius vodkát is tartalmaz. Fél perc múlva az erre a célra előkészített jófajta vodka is a csomagba kerül, így rekordidő alatt sikerül átjutni az ukrán határon. Keleten a helyzet változatlan: szegénység, kilátástalanság, az embereknek nincs munkahelye, a nyugdíjasok néhány ezer forintból tengődnek, miközben az árak közel olyanok, mint Magyarországon. Két hónapja ráadásul az elmúlt évtizedek legnagyobb árhulláma vonult le a Tiszán, hatalmas pusztítást okozva a folyó felső szakaszán. A Hit Gyülekezete másfél hete két kárpátaljai falunak vitt tizenegy tonnányi élelmiszert és ruhát, mintegy másfél millió forint értékben, hogy így segítsen a bajba jutottakon. A szállítmányt a Hetek stábja is elkísérte.


Hit és értékek

Gratulálunk, tanár úr
Tovább a cikkhez >>>

Hetek-összeállítás
Az új Norris

Chuck Norris nem ismeretlen sokak számára: Magyarországon elsősorban a Walker, a texasi kopó című tévésorozat által vált népszerűvé. Norris szinte minden filmjében a becsületes, igazságos hőst jeleníti meg, de azt sokan nem tudják róla, hogy Jézus Krisztus követője. Saját elmondása szerint Jézus gyermekkora óta fontos szerepet tölt be az életében.


Magyary Ferenc
Szívek és háborúk

Nem egyszerűen politikai ideológiák, nacionalizmusok különbsége határozta meg a II. világháborúban szemben álló hatalmak vezetőinek döntéseit, cselekedeteit. Nem csak politikai rendszerek belső logikája vagy birodalmak hatalmi törekvései alakították az események menetét. Az emberiség történetében addigi legnagyobb pusztulást előidéző gondolatok ennél mélyebbről, az emberi szív rejtekeiből törtek elő. Az emberiség és az emberi civilizáció féltése a misztikus újbarbárság pusztításától pedig az emberek személyes meggyőződéséből fakadó elkötelezettségből jött létre. A szemben álló felek személyes világképének, hitének, civilizációs hátterének is lenyomata az utolsó világégés, vagy a másik oldal eredménye az emberi civilizációt védelmező békerendszer. Május 8-án ötvenhat éve ért véget a II. világháború.


Interjú

Tihanyi Péter
A mai gonosz angyalarcú


Külpolitika

Benke László
Mitől szalonképtelen egy politikus

Miután a nemzetközi sajtó legtekintélyesebb lapjai egymást követve kérdőjelezik meg a miniszterelnöki posztra való rátermettségét, Silvio Berlusconi, a Szabadság Háza (Casa delle Libertá) elnevezésű jobboldali olasz párttömörülés elnöke erősödő ellenszélben kénytelen választási kampánya utolsó evezőcsapásait megtenni, s az őt támogató koalíciós pártokat révbe juttatni. 


Hetek-összeállítás
Magánlátogatás magánprotokollal

„Orbán Viktor magyar miniszterelnök a Fehér Ház Roosevelt termében május 1-jén találkozott Dick Cheney alelnökkel. Rövid időre csatlakozott a megbeszéléshez Bush elnök is” - írta a Fehér Ház hivatalos napi sajtójelentése május 1-jén. Ez a rövid hír az egyetlen fellelhető hivatalos beszámoló a kormányfő fehér házi látogatásáról. Ugyanez a jelentés egy nappal később, május 2-án öt oldalt szentelt a macedón elnök Bush elnökkel folytatott megbeszéléseinek és az azt követő sajtótájékoztatónak. 


Márer György, New York
Működik a texasi minta

George W. Bush azzal az eltökélt szándékkal vonult be a Fehér Házba, hogy megváltoztatja Washingtonban a hangnemet és elődjének politikáját. Rövidesen azonban - ha kénytelen-kelletlen is - rá kellett ébrednie, hogy a főváros őt is változtatásokra késztette. Kénytelen volt mérsékelni tónusát, és egyes elsődlegesnek minősített célkitűzéseiben engedményeket tenni. Az új államfő sokoldalú elismerést kapott kormányzatának fegyelmezettségéért, a sebesen kidolgozott adócsökkentési program elfogadtatása érdekében tanúsított egyetértésért, illetve azért a sikeréért, amelyet első külpolitikai kihívása, a kémrepülőgép okozta amerikai-kínai viszály terén ért el. Ugyanakkor az erős kongresszusi ellenzék nyomására le kellett mondania közoktatási elgondolásainak egyes részeiről, továbbá talonba kellett tennie üzemanyag-ellátási tervezeteinek azt a részét is, amely a sarkvidéki védett területeken irányzott elő olajfúrási munkálatokat. 


Hetek-összeállítás
Tragédia a ramallahi úton

Ezrek kísérték utolsó útjára azt az izraeli férfit, akit egy Ramallahhoz közeli úton lőttek agyon palesztin terroristák - éppen három hónappal az után, hogy apja hasonló merényletben vesztette életét ugyanazon a helyen. A harmincegy éves ofrai férfi halála megdöbbentette és felháborította a település lakosságát, akiknek biztonsági vezetője a Jerusalem Post című lap szerint kijelentette: „Éppen ideje, hogy Saron elnök felébredjen, és ne hagyja, hogy bolondot csináljanak belőle. Egyértelmű parancsokra van szükség, mivel Izrael állama háborút visel.”


Hetek-összeállítás
Kereszténygyűlölet a Klánban

Egy amerikai bíróság kedden első fokon életfogytiglani börtönbüntetésre ítélte Thomas Blatont, aki a Ku- Klux-Klan korábbi tagjaként 1963-ban társaival együtt felrobbantott egy baptista gyülekezeti épületet az egyesült államokbeli Birminghamben. A merényletnek négy fiatal lány esett áldozatul. „Nagyon, nagyon hálásak vagyunk az ítéletért - nyilatkozta a harminhét évi késéssel érkező ítélet kapcsán Dough Jones ügyész. - A késleltetett igazságszolgáltatás is igazságszolgáltatás.” 


Publicisztika

Kertész Ákos
Akit Isten el akar veszejteni

…annak előbb elveszi az eszét - mondotta volt apám, és egyszer már elemeztem ezeken a hasábokon a politikai jelenségeket ebből a szempontból, mely gazdag apai örökségemnek (szellemi örökségemnek) része. Most ismét vissza kell térnem apám tételéhez, mert ezt látom - egyre ijedtebben - megtörténni a baloldalon.  A szocialista politikusoknak Isten elvette az eszét, és félek: el akarja őket veszejteni. Márpedig ha most csődbe mennek, évtizedekre megpecsételik az ország sorsát. Ebben a percben (ha tetszik, ha nem, ha örülünk neki, ha nem), ők az egyetlen erő, amely képes leváltani a jobboldali kormányt. Ha ezt a lehetőséget elszalasztják, méghozzá önhibájukból, fölmérhetetlen és megbocsáthatatlan történelmi bűnt követnek el. 


Riport

Hetek-összeállítás
Tito a Föld körül

Negyvenévi álmodozás után a világ első űrturistájaként végre az űrbe utazhatott a hatvanéves Dennis Tito. A nyolcnapos utazásért a nyugalmazott NASA-kutató mintegy húszmillió dollárt fizetett. Az Amerikai Űrkutatási Központ kezdeti heves ellenkezése ellenére az orosz fél örömmel fogadott egy civilt is az űrhajó fedélzetén - a kalandért fizetett összeg nélkül ugyanis aligha jöhetett volna létre ez az utazás. 


Földvári Katalin, Koppenhága
Hogyan legyünk Nobel-díjasok

„A világot irányító erők: a politika, a gazdasági élet és a média. Hívjuk versenyre egymást - fontosnak tartom a különféle vélemények megjelenítését, az anti-uniformitást. Az újságírás ne váljon az egyre kevesebb kézben összpontosuló média és üzleti élet passzív eszközévé, még kevésbé politikai eszközzé” - ezekkel a szavakkal nyitotta meg a Koppenhágában megrendezett nemzetközi újságíró-konferenciát Poul Nyrup Rasmussen dán miniszterelnök. 


Sport

Hetek-összeállítás
Bognár meccse elmarad

Bognár László hétvégére kitűzött mérkőzése elmarad. Az ok, az ellenfél megnősült, és állítólag nászútra utazik. Ez talán egy másik időpontban nem is lenne hír, de egy jó előre leszervezett esemény kapcsán több mint érdekes. 


Sheringham Anglia legjobbja

A Manchester United bajnokcsapatának támadója, Teddy Sheringham újabb elismerést gyűjtött be. A harmincöt éves játékost az újságírók után a Hivatásos Labdarúgók Szövetsége (PFA) is a szezon legjobbjának ismerte el. Az eddig tizenöt gólt szerzett Teddy játéka nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a „vörös ördögök” sorozatban harmadszor is megnyerjék a bajnokságot. Az elmúlt kilenc kiírásból hetet megnyerő Manchesternek a nyolcvanas évek nagy Liverpooljának menetelését sikerült lekopíroznia, mivel a Mersey-partiak is háromszor diadalmaskodtak egykoron. Az örökifjú Teddy csapattársát, Roy Keane-t és az Arsenal csillagát, Thierry Henryt megelőzve végzett az első helyen. 


Munkatársunktól
Edzőcsere az MTK-nál

Elszenvedte negyedik vereségét a tavaszi szezonban az MTK gárdája. A huszonegyszeres magyar bajnok kék-fehérek vezetői változtatásra szánták el magukat. Pölöskei Gábor vezetőedző a továbbiakban mint szakmai igazgató ténykedik tovább a Hungária körúton. Utódja az eddigi szakmai igazgató, Bognár György, a klub egykori játékosa lett. 


Németh Szilárd
Kiesés szélén a Real Madrid

A Bajnokok Ligája elődöntői hatalmas taktikai csatát hoztak, a nézők bánatára azonban a két mérkőzésen mindössze egy találat született. A Bayern madridi győzelmével a kiesés szélére sodorta a címvédő Real csapatát, a Valencia is bizakodóan várhatja a visszavágót a Leedsben elért 0-0-ás döntetlenje után. A keddi mérkőzésen a német bajnok Bayern München viszszavágott a Real Madridnak tavalyi kiesése miatt. Az 1-0-ás találkozó után a hazaiakat majd szétvetette a düh, akik úgy érezték, hogy egy gyengébb, veszélytelenebb csapattól kaptak ki. A másnapi spanyol lapok nem éppen kulturált stílusban publikáltak a bajor együttesről.


Munkatársunktól
Szerencse négy keréken

Egy héttel a Spanyol Nagydíj után is kérdés, vajon a meggyőző fölénnyel vezető és otthonos környezetben versenyző Mika Häkkinen az utolsó körben mit érezhetett? Az ma már tény, akarta vagy nem, kénytelen volt tudomásul venni, hogy autója füstölni és lassulni kezd. Negyven másodperccel autózott mögötte a nagy rivális német pilóta, aki akkorra láthatóan csak az iramot és a második helyét tartotta. Az igazi biztonsági köröket futó Michael Schumacher igen meglepett lehetett, amikor látta a kissé megviselt Mercedest - egy német autóval nem történhet ilyen, de ha már így esett, akkor élni kell a lehetőséggel, fontos a haza becsülete. A Ferrari pilótája nyugodtan továbbhajtott, és elsőként haladhatott át a célvonalon. 


Szabadidő

Spektrum Tv-ajánló
Tovább a cikkhez >>>

Túraprogramok a KSK szervezésében
Tovább a cikkhez >>>

Randevú az életért

A Magyar Kultúráért Alapítvány Székházában (Budapest I., Szentháromság tér 6.) május 8-án 18 órakor Sárosdy Judit művészettörténész nyitja meg azt a kiállítást, amelyen azok a kortárs képzőművészeti alkotások tekinthetők meg, amelyeket a május 20-ai rendhagyó aukción kívánnak a szervezők értékesíteni. Az aukció rendhagyó több okból is. Rendhagyó, mert az aukción a művészetek közül randevúzik egymással a zene és a képzőművészet. A műgyűjtő és adakozó közönség Vincze Lilla énekesnő önálló estjét hallgathatja meg, mielőtt licitálni kezdene az olyan neves kortárs művészek alkotásaira, mint Barth József, F. Zámbó István, Nádler István festőművész, Kő Pál szobrászművész vagy Pócs Péter grafikus.


Elképesztő tárgyak

A gyártók, marketingesek, reklámosok számára fokozódó kihívást jelentenek a fogyasztók, akikről egyre nehezebb kitalálni, hogy szó szerint „mire vevők”. Az amerikaiak hihetetlen kreativitásról tesznek tanúságot a fogyasztók kegyeiért vívott küzdelemben. Erről ezúttal saját szemeinkkel is meggyőződhetünk a V.A.M. Design Galériában, ahol közel kétszáz meghökkentő tárgy várja a 21. század leendő fogyasztóit.


Papírbútor a hálóban

Papírbútor - talán első hallásra meglepő, játékos tréfának tűnik.  Rendhagyó ötletnek vélték azok a kanadai vámtisztek is, akiknek a ReturDesign stúdió szófáját kellett elvámolniuk. Az alkalmatosság - amely immár kevéssé számít szokatlannak a sokat próbált nagyközönség számára - a közelmúltban őket is megviccelte, mert munkájuk közben riadtan közölték a termék designerével, Sergei Gerasimenkoval: „Megjött a szófa, de nincs meg a szófa.” Tulajdonképpen a keresett ágy ott volt a kezükben, a nejloncsomagolás alatt, mint afféle lapra hajtogatott kartonpapír, jellegzetes hullámpapír-egyszerűségbe burkolózva… 


Színes

DUMA PLÁZA

A világnak több szerény zsenire van szüksége. Olyan kevesen maradtunk. (Oscar Levant amerikai zenész, humorista)


Amerika legősibb városa

A legújabb kormeghatározási eredmények ezer évvel korábbra, a gízai piramisok építésének idejére helyezik az Újvilág első nagy kőépítményeinek megszületését. A Peru középső részén fekvő Caral település mellett feltárt romváros kőépületei arról tanúskodnak, hogy itt egykor egy fejlett és szervezett társadalom virágzott, amelynek vezetői az ókori Egyiptom uralkodó rétegéhez hasonló hatékonysággal szervezhették meg az építési munkálatokat. Erre utalnak az itt talált piramisok és öntözőrendszerek maradványai is. 


Egyik kutya, másik nem
Tovább a cikkhez >>>

INNEN-ONNAN
Tovább a cikkhez >>>

A sajtószabadság napja

Az ENSZ 1991 őszén nyilvánította május 3-át a nemzetközi sajtószabadság napjává, annak emlékére, hogy 1991-ben ezen a napon tették közzé a Windhoek Nyilatkozatot, amelyben az afrikai népeknek a független és pluralista sajtóhoz való jogát fogalmazták meg. A Sajtószabadság Chartája tíz pontban foglalja össze a sajtó szabadságának, mint az emberi szabadságjogok egyik fontos pillérének követelményeit és ajánlásait. Ezen a napon világszerte megemlékeznek azokról az újságírókról, akiket munkavégzésük során gyilkoltak meg, vagy akiket munkájukban akadályoztak. 


Kilóra veszik New Yorkban

Mao Ce-tung kulturális forradalma találkozott az elektronikus kereskedelem forradalmával egy élő, interneten közvetített, a kínai kommunista párt relikviáit virtuális kalapács alá tevő árverésen. Az árverésben érdekelteknek gyorsan kell a világhálón a New York-i Sotheby’s aukciós ház internetes honlapján a internetcímre klikkelniük, még mielőtt az árverés a héten véget érne, mivel szert tehetnek Mao elnök egy pár pingpongütőjére is. 


Vélemény

Ízing Antal
Kedves Péter

A vasúti menetrend még hagyott időt nekem Pesten. Egy kelenföldi padra ültetett le az után, hogy a Harcok című könyved bemutatójáról hazaindultam. Sütött a nap, salátát árult a padom mellett egy nő, százért adott két fejet, de ötvenért egyet, azt már nem adott volna. Ott olvastam Kellemföldön, a „Százér’ két feje saláta!” atmoszférában a magyar arcok harcait, ahogy a könyvfesztiválon egy férfiú a könyved nevezte, mely különben tökéletes fősor egy plakátra.


Siposhegyi Péter
Extra beszélgetések meg egy extra ember

Tihanyi Péterrel tizenöt éve ismerkedtem meg. A korszakos néprajztudós, dramaturg, rendező, író-polihisztor Bernát (Czető, akkor G.) László mutatott be minket egymásnak. Én előtte írtam már egy recenziót róla. Akkor még nem a beszélgetései voltak „extrák”, hanem a beszéde. Tihanyi Péter a debreceni színház fiatal színésze egyszemélyes színházat csinált a színház stúdiótermében. Ez volt az ő műfaja akkoriban. Darabokban kissé modoros, magányos jelenség volt, de egyedül hagyva mitikus erejű vers- és szöveginterpretátor volt. Aznap meg is beszéltük, hogy írok neki egy darabot a bibliai Péterről. Ekkor, tőle hallottam, hogy egy volt teológus társam, bizonyos Németh Sándor vallási közösséget hozott létre. Kopott magnóról szólt a budaörsi dal a debreceni színészház kicsi és rendetlen szobájában hajnali délben. Így lett Tihanyi a barátom. A darabból nem lett előadás (tényleg, miért is nem?), én viszont akkor még nem jöttem el vele Budaörsre. Az élet különös. Ma attól a háztól néhány sarokra lakom, és már pontosan tudom, mekkora ügy, mire a volt teológustársam elhívást érzett. Akkor még nem éreztem, hogy jönnöm kell.