Vissza a Hetek archívum borítólapjára
V. évfolyam, 17. szám, 2001. április 28

Belpolitika

Szobota Zoltán
Népszavazási verseny kezdődött

Ki gondolta volna, hogy az egy év múlva esedékes választásokat nem a pártok kampányra hangolódása, hanem például egy népszavazásért folyó csatája fogja megelőzni? Miután a szocialisták előálltak négypontos kérdéscsokrukkal, az MDF rögtön bejelentette: ők már jóval előbb jelezték hasonló szándékukat. Takács Albert alkotmányjogász szerint azonban az MDF kérdése sérti az állam világnézeti semlegességének alkotmányos elvét. Ráadásul, amit kérdeznének, már amúgy is gyakorlat Magyarországon. 


Szlazsánszky Ferenc
Maffiás vádak

Ahhoz képest, hogy a rendőrség szerint Tasnádi Péter büntetőügyének tárgyalásával az első magyar maffiaper vette kezdetét, kicsit viccesnek tűntek az olyan bírói kérdések, hogy például „Milyen hangerővel nevezte krumpliorrúnak a sértettet?” Kevésbé vicces ugyanakkor, hogy - a védők szerint - a rendőrség számos törvénytelenséget követett el a nyomozati szakaszban, és még kevésbé vicces, hogy ezzel összefüggésben ismét a belügyminiszter neve bukkan fel. Az elsőrendű vádlott ugyanis nem kevesebbet állít, mint hogy a közte és Pintér Sándor között keletkezett korábbi üzleti ellentétek miatt tartóztatták le. 


Hazafi Zsolt, Hajdú Sándor
Koalíciós végjáték

Elemzők elképzelhetőnek tartják, hogy Torgyán József kilép a koalícióból és ellenzéki politizálásba fog. Ellenzéki politikusok szerint pedig Torgyán József hadat üzent a Fidesz-MPP-nek. A forgalomban levő konspirációs elméletek szerint az is elképzelhető, hogy az egyszázaléknyi biztos szavazókat jelentő KDNP éléről leváltják a kormánykoalíciót többször kritizáló Giczy Györgyöt, és helyét a Fidesz-hű Semjén Zsolt egyházügyekért felelős helyettes államtitkár veszi át. A választásokon ugyanis minden százalék számít. 


Fókusz

Szobota István, Ignácz Valéria
A válás destruktív

A válás legfontosabb okaként a világviszonylatban bekövetkezett társadalmi változásokat jelölhetjük meg. A hetvenes évek közepétől kezdve megfigyelhető volt a nők nagyarányú beáramlása a munkaerőpiacra. Az ő munkába állásukkal természetes szerepük - amely szerint a család, az otthon az asszony körül épül ki - fellazult a családban, megváltoztak a prioritások, az értékrendek. Kevésbé köztudott azonban, hogy szintén ettől az időszaktól datálódik a válások számának ugrásszerű megnövekedése. Ez a „felívelés” sajnos még ma is töretlen. Jelenleg a megkötött házasságoknak több mint a fele (!) végződik válással (tavaly 84 ezer házasság szűnt meg, és mindössze 45 ezer köttetett).


Péterfi István
Fiktív státus és valóságos helyzet

A parlament által tárgyalt státustörvény valójában nem is státustörvény, tehát nem változtat a szomszédos országokban élő magyarok jogállásán. Nem is kedvezménytörvény, az általa kínált kedvezmények többnyire nem túl jelentősek azokhoz a reményekhez képest, amelyek hozzá fűződtek a határon túli magyarok körében. Szó sincs kettős állampolgárságról vagy vízummentes továbbutazási lehetőségről a schengeni országokba. Szlovákiában és Romániában mégis kormányszintű a tiltakozás a tervezettel kapcsolatban, miközben mindkét állam, főképp Románia nagyon is intenzíven foglalkozik a határon túli románok és az anyaország kapcsolatainak intézményesítésével, olyannyira, hogy a Moldova Köztársaság románjainak kettős állampolgárságot kínál. Eközben a tervezet valóban komoly bajokat hozhat a romániai magyarok fejére - ha Bukarest ebből kreál ürügyet a feszültségkeltésre, és ha megkezdődik a harc a jogért a magyar igazolványhoz szükséges ajánlások kiadására.


Gazdaság

MTI
Somody távozik a Pharmavit éléről

Dr. Somody Imre, a Pharmavit elnök-vezérigazgatója kezdeményezte az amerikai tulajdonosnál a Pharmavit Rt.-től való távozását. Az MTI-hez szerdán este eljuttatott sajtóközlemény szerint Somody Imre kezdeményezte szolgálati szerződése közös megegyezéssel történő megszüntetését, mivel az anyavállalat, a Bristol-Myers Squibb pénzügyi vezetése a cég kft.-vé alakítása mellett döntött. Ez az átalakítás - így a közlemény - nem a Pharmavit pénzügyi helyzetéből, hanem a Bristol-Myers Squibb Corporate pénzügyi optimalizálásából indult ki. 


APRÓPÉNZ
Tovább a cikkhez >>>

Munkatársunktól
Nincs jó megoldás

Az infláció vártnál kisebb mértékű csökkenése, sőt stagnálása egyre inkább elgondolkodtatja az embereket, hogy milyen kamatfeltételek mellett, és milyen konstrukcióban helyezzék el megtakarított pénzüket. Az évezred első tavasza nem kecsegtet túlzott reményekkel. 


Hetek-összeállítás
Pénzügyi válságtól tart az EU

Az Európai Unió attól tart, hogy a csatlakozni kívánó államokban a belépést megelőzően monetáris válság alakulhat ki pénzügyi piacaik gyengesége és fejletlensége miatt. Az Európa Bizottság többek között erre figyelmeztette a kelet- és dél-európai országok pénzügyminisztereit a svédországi Malmöben megrendezett kétnapos tanácskozáson; az első olyan kötetlen találkozón, amelyen a tizenöt uniós tagországon kívül a tizenhárom tagjelölt képviselői is részt vettek. Aggodalmaikat magyar közgazdászok nem osztják: Csáki Géza, a GKI Gazdaságkutató Rt. kutatásvezetője szerint a pénzügyi válság Magyarországon, mint számos más tagjelöltnél is, teljes mértékben kizárható. Varga Mihály pénzügyminiszter a találkozóról hazatérve azt nyilatkozta: Malmöben nem ajánlottak csodaszert a valutaválság elkerülésére.


Ruff Gabriella
Megmenekült a Győri Keksz

Nem zárják be a győri kekszgyárat - döntött a tulajdonos Danone a kormány képviselőivel folytatott tárgyalás után. A hivatalos közlemény szerint a francia cég azt követően értékelte át álláspontját, hogy megismerte a Győri Keksz- és Ostyagyár tradícióit, valamint azt, hogy milyen érzelmi szálakkal kötődnek a magyar emberek a győri kekszgyár által előállított termékekhez. Időközben a tiltakozó győri polgármester megbízásából felmérés készült arról, hogy a közvélemény miként ítéli meg a Danone szándékát a győri gyár bezárásáról, illetve mi a véleménye a Danone-termékek ellen korábban meghirdetett bojkottról.


Hetek-összeállítás
Győzni fog a félelem

Lehet, hogy végül is győzni fog a félelem, s Németországnak és Ausztriának jó esélye van arra, hogy elérje a munkaerőpiac megnyitását illető hétéves átmeneti terv bevezetését. A kérdés csak az ár, ugyanis cserébe a tagjelöltek is támasztanak majd követeléseket - írta a Die Presse című konzervatív lap. 


Acsai Anikó
Mégis eladó a Mol gázüzletága

Bár a hét nem volt unalmasnak mondható, alig változtak a tőzsdeindexek értékei előző heti zárásukhoz képest. A nap mint nap megjelenő makrogazdasági és vállalati hírek hol az optimizmust, hol a pesszimizmust erősítették. A Dow Jones elmozdulás nélkül, az S&P és a Nasdaq kis eséssel zárta a hetet, a Lucent Technologies rossz eredménye és a JDS Uniphase elbocsátásai nem tettek jót a szektor megítélésének. Európában is mérsékelt lemorzsolódás volt megfigyelhető, az Európai Központi Bank a várakozásoknak megfelelően most sem változtatott kamatpolitikáján. A BUX értéke siralmasan gyenge - napi hárommilliárd forintot alig meghaladó forgalom mellett egy százalékot csökkenve 6910 ponton zárta a hetet.


Hetek-összeállítás
Új gazdasági tömbök alakulnak

Új jelenség, hogy a szabad kereskedelmi világ felbomlik - állítja a Newsweek egyik legújabb cikkében. Ha még nem is bomlott fel, de a hétvégén Québecben megrendezett össz-amerikai csúcstalálkozó mindenesetre efelé mutat. A nagyívű tervek szerint a közeljövőben egyetlen kereskedelmi tömbbé válnának az Alaszkától Tűzföldig terjedő amerikai országok, viszont a világ más tájain nem fogadják szívélyesen az ötletet. 


Danka Ildikó
Egységes Amerika

Több napon át heves utcai csaták zajlottak a kanadai Québec Cityben, ahol a globalizációellenes tüntetők a tervezett amerikai szabadkereskedelmi övezet miatt tiltakoztak. A biztonsági erők több mint négyszáz embert tartóztattak le. A könnygáz és a borspermet gyakori alkalmazása Québec utcáin nem akadályozta meg az amerikai csúcson résztvevő 34 államfőt abban, hogy megállapodjon a 2005-re tervezett, 800 milliós szabadkereskedelmi övezet létrehozásáról, amely az Európai Unióval kíván versenyre kelni.


Háttér

Munkatársainktól
Senki sem vállalja

Kisebbfajta vihart kavart az egyik napilap híre, miszerint az elmúlt három évben csaknem száznegyven egyházi személy ellen emeltek vádat a hatóságok.


Helyesbítés
Tovább a cikkhez >>>

Szabó Ibolya Anna
Flóra virágai a májusfán

Május elseje, a munkásság nemzetközi ünnepe eredetileg a nyolcórás munkanapért folytatott harcban született, de gyökerei sokkal korábbra, a pogány Európa múltjába nyúlnak vissza. Az évszázadok folyamán Európa népi hagyományában bőségesen keveredtek a pogány termékenységrítusok és a katolikus egyház térhódításával jelentkező vallási hagyományok - ez utóbbiak azonban soha nem bírták teljesen legyőzni az ősi örökséget. A májusfa, a vidám felvonulás és az azt követő mulatság az ókori istenségek tiszteletére rendezett ünnepségeket idézik a mai napig. 


Flaisz Endre
Üdvözülhetnek-e a klónok

A közelmúltban néhány kutató azzal lépett a nyilvánosság elé, hogy készen áll az ember klónozására, sőt egyesek közülük azt is kilátásba helyezték, hogy rövidesen, talán már két éven belül meg is fogják valósítani szándékaikat. Vagyis nem kizárt, hogy néhány évtizeden belül olyan hús-vér emberekkel kerülünk mindennapi kapcsolatba, akik klónozás útján nyerték a létezésüket. A szakemberek egy része, valamint egyes vallási csoportok azonban ezt az elképzelést nevetségesnek és megvalósíthatatlannak tartják. Mindenesetre az állatok klónozásával kapcsolatos eddigi tudományos eredmények és az ember klónozásáról szóló merész bejelentések új kihívás elé állították a filozófusokat, a moralistákat és a jogalkotókat, de a bibliai világnézet talaján álló teológusokat is számos hitbeli kérdés újragondolására késztetik.


Hetek-összeállítás
Elvonókúra fekete képernyővel

„Érvénybe lépett a tévékikapcsolás. Kérjük, kapcsolja ki számítógépét, és menjen el élni egy kicsit” - ez a nem kevéssé meglepő üzenet fogadott, amikor megpróbáltam bejutni a kanadai székhelyű Adbusters Média Alapítvány honlapjára. Második kopogásra aztán mégiscsak beengedtek, de előbb meg kellett ígérnem, hogy eleget teszek a felhívásnak (Press O.K.). Ebben nem voltam egyedül ezen a héten: hatmillióan vállalják évente, immár hetedik alkalommal, hogy egy hétre kikerülnek a tévé bűvköréből. 


Frechet Timea
Bestiális átlagemberek

Stéphane Bourgoin a francia média legkedveltebb sorozatgyilkos-szakértője. Karrierje húsz évvel ezelőtt kezdődött, amikor még az Egyesült Államokban élt, s ott meglátogatta a börtönben azt a hírhedt sorozatgyilkost, aki többek között élettársát is könyörtelenül megkínozta és megölte. Azóta már több mint negyven sorozatgyilkost faggatott szerte a világban. Élete céljának tekinti, hogy megértse a megérthetetlen sorozatgyilkosságokhoz vezető mechanizmusokat. Gyakorlatból vett elméleteit több kriminológiai szakkönyvben is megjelentette, emellett a francia rendőrség informális tanácsadója, valamint rendőrképző intézményekben tanít a sorozatgyilkosok különleges lelkivilágáról. Pándy Andrásról több belgiumi lapnak adott szakvéleményt. Mi is felkerestük.


Hit és értékek

Grüll Tibor
A hit cselekedetek nélkül halott

Április 22-én reggel a Kossuth Rádió Vasárnapi Újság című műsorának fővendége a MIÉP elnöke, Csurka István volt. A műsorvezető-főszerkesztő Lakatos Pál arról kérdezte Csurkát: mi a véleménye a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége április 17-én, a holokauszt-emléknap kapcsán közzétett felhívásáról. Ebben a Mazsihisz „arra kéri Mádl Ferenc köztársasági elnököt, vesse latba személyes tekintélyét, és a jövőben ne fogjon kezet MIÉP-es parlamenti képviselővel”. A főszerkesztő ehhez a témához kapcsolódva citálta - mintegy elrettentő példaként - a Hetek április 14-i számában megjelent című cikkemet, amely az egyik klasszikus keresztény antijudaista/antiszemita váddal, az „istengyilkossággal” foglalkozott. 


Interjú

Somorjai László
Cigány vagyok, nem bánom

A romák integrációja immár nemcsak magyar, hanem Európa-szintű feladat. „Az eddigi kísérletek sokszor azért vetéltek el, mert valami elképzelt, imaginárius cigányságról szóltak, nem pedig valóságos, hús-vér emberekről” - nyilatkozta lapunknak Szanitter Zoltán nyíregyházi lelkész és szociológus, aki mintegy két évtizede tanulmányozza a kérdést. Szanitter úgy látja, hogy talentumaik alapján a cigányságból is rövid időn belül kiemelkedhetnének sikeres orvosok, mérnökök, ügyvédek, ha sikerülne egyfajta pozitív diszkriminációval „helyzetbe hozni” őket. „A többségi társadalom részéről Magyarországon soha nem létezett olyan koncepció, hogy a romákat föl akarták volna emelni. Csak annyi tehetség kibontakozásához nyújtottak segítséget, amennyi az érdeküket szolgálta, akiknek pedig ennek ellenére sikerült kiemelkedniük, nem várt akadályokkal találták szembe magukat. Véleményem szerint a cigányságnak nagy szüksége volna egy olyan karizmatikus vezetőre, aki nem tagadja le származását, és felvállalja azt a rögös utat, amely a romák érdekeinek érvényesítéséval jár” - mondta a lelkész és szociológus.


Külpolitika

Hechs László
A posztcionizmus után

Izrael a héten ünnepelte fennállásának 53. évfordulóját. 1948-ban az ősi zsidó állam felébredt álmából, hogy ismét Izrael földjén gyűlhessen össze a történelem során szétszórt-szétszóratott zsidóság. Izraelben az ünnep előtti napon emlékeznek azokra a hősökre, akik életüket áldozták a zsidó állam védelmében. Számuk csaknem eléri a 20 ezret, akik az arab országokkal vívott háborúkban és a palesztin-arab terrorista támadásokban estek el. Köztük az a mintegy száz izraeli, akik a palesztin vezetés által múlt szeptemberben kirobbantott fegyveres felkelés terrorista támadásaiban estek el. A legfiatalabb Shalhevet Pass, a mindössze tízhónapos csecsemő, akit márciusban egy palesztin orvlövész távcsöves puskával ölt meg egy játszótéren.


Benke László
Baloldali széthúzás Itáliában

A közvélemény-kutatások eredményei szerint Silvio Berlusconi, a Szabadság Háza elnevezésű jobboldali pártszövetség jelöltje a május 13-ai olaszországi általános választások esélyese. Ideológiát szinte teljesen mellőző kampányában Berlusconi eredményes pragmatistának állította be magát, aki kimagasló üzleti sikereivel ezreknek teremtett munkahelyet, s ugyanezt szándékozik tenni országos szinten is. A szélsőjobboldali pártok támogatására is támaszkodó Berlusconi kampánya szerint a baloldal ereje csupán „a szavak, s nem a tettek”. A balközép pártok jelöltje, Francesco Rutelli, Róma volt polgármestere egy nyilatkozatában maga is elismerte, hogy az általa képviselt pártok drága árat fizethetnek a széthúzásokért: „Nekik egyetlen vezérük van, köztünk viszont túl sok a küzdelem.”


Márer György, New York
Vihar a Tajvani-szorosban

Kína azzal vádolta meg George W. Bush amerikai elnököt, hogy igen veszélyes vizekre evezett kijelentésével, miszerint az Egyesült Államok akár katonai erővel is megvédené Tajvant. Bush szerdai interjújában azt mondta, hogy ez Egyesült Államok „bármire kész”, hogy megvédje a szigetet egy esetleges kínai inváziótól, hozzátéve, hogy ez akár katonai erő alkalmazását is jelentheti. Az Egyesült Államok hivatalosan elismeri az „egy Kína” elvet, vagyis Peking szuverenitását a kis sziget felett. A kínai külügyminisztérium reakciója szerint Washingtonnak nincs joga beavatkozni Kína „belügyeibe”, mert ezzel csak árt a kémrepülőgép esete miatt amúgy is feszült kínai-amerikai kapcsolatoknak. 


Mondovics L. Gábor
Nyugati pálfordulás

Nem dőlt el semmi a montenegrói előrehozott választások lezárása után, amit az is jelez, hogy mindkét fél győztesnek nyilvánította magát. A nyolcvan százalékos részvételi arány nem elsősorban a pártoknak szólt, hanem a köztársaság függetlenné válásának, vagy a maradásnak. Ennek megfelelően, ahány ország, annyi vélemény az eseménnyel kapcsolatban. A nyugat - az eddigi függetlenségpárti bátorítással szemben - az eredményeket látva inkább a békés rendezést szorgalmazza, ami a konfliktusok kerülését jelenti Szerbiával.


Hetek-összeállítás
Drognak nézték a Bibliákat

CIA-alkalmazottak szeme láttára lőtt le a perui légierő egy amerikai misszionáriusokat szállító repülőgépet az Amazonas folyó felett. A kábítószercsempészekkel öszszetévesztett gép utasai közül egy harmincöt éves nő és héthónapos kislánya életét vesztette. A súlyosan megsebesült pilóta csodával határos módon landolt a repülővel. Bush amerikai elnök „rettenetes tragédiának” nevezte az esetet, de kijelentette: a térségben tartózkodó amerikai felderítőgép megpróbálta értesíteni a perui hatóságokat a tévedésről.


Négykeréken

Elgurított milliók

Az angliai What Car? nevű autós szaklap profi csapata minden évben feltörési tesztnek veti alá a legfrissebb autótípusokat. Az adatok önmagukért beszélnek: az 1999-ben forgalmazott személyautók 87 százalékát (!) tudták 2 percen belül különféle tolvajmódszerekkel, de roncsolásmentesen kinyitni. A tavalyi 71 százalékos felnyitási arány ugyan némi javulást mutat, de tálcán kínálja autóját a tolvajoknak az a tulajdonos, aki pusztán az ajtó és a kormányzár védelmében bízik. 


Keddtől módosulnak a KRESZ-szabályok

Az európai uniós jogharmonizáció keretében változó közlekedési szabályok eredetije 1975-ben látott napvilágot. Néhány közlekedési szakember szerint nem a régi szabályok időnkénti kiegészítése, hanem egy egyszerűbben újrafogalmazott KRESZ teremtene egyértelmű és könnyen értelmezhető közlekedési helyzeteket, így jogkövető magatartást is. 


Király Sándor
Egyterűen nincs jobb

Charles Lindberg elsőként a világon maga vezette egymotoros gépével megállás nélkül repülte át az Atlanti-óceánt. E történelmi jelentőségű esemény az autógyártók számára is nyilvánvalóvá tette az áramvonalasság fontosságát. A Chrysler készítette a világon az első olyan autót (Airflow 1934), melynek tervezésénél tudatosan vették figyelembe az aerodinamika törvényszerűségeit. A Walter P. Chrysler által 1922-ben alapított cég egész történetét végigkíséri a vásárlói igényekre való ráérzés és a folyamatos innováció.


Sport

Varga József
Lemieux kontra Hasek

A konferencia-elődöntőkkel folytatódik a NHL rájátszása. Az eddigi legnagyobb meglepetés, a kilencszeres bajnok elvérzése a LA. Kings ellenében.


Munkatársunktól
Lennox elvesztette trónját

Óriási meglepetéssel zárult az elmúlt hét végén megrendezett nehézsúlyú vb-döntő. A dél-afrikai Carnival Cityben a hat éve veretlen brit Lennox Lewis kiütéses vereséget szenvedett az amerikai Hasim Rahmantól. 


Mondovics L. Gábor
Szép remények

A privatizációs hírre, rossz magyar szokás szerint, azonnal a szkeptikusok és kételkedők kara kerekedett felül. Sokuk számára hihetetlennek tűnt, van olyan befektetői csoport, mely milliárdokat hajlandó áldozni egy csapat megvásárlására - és nem politikai tőkét szeretne kovácsolni, csak hagyományos profitot lát az egész mögött. Talán még hihetetlenebb volt egyesek számára, hogy pont a fekete báránnyá lett Fradi lett a választott. Talán most történik valami, ami egy kicsit kimozdítja a helyükről a régi beidegződéseket, melyek szerint a nagy nyugati pénzek mögött valami rossz rejtőzik. Miért ne lehetne létrehozni egy-két valódi profi csapatot Magyarországon is?


Szabadidő

Programajánlat
Tovább a cikkhez >>>

Ignácz Valéria
A gyerekek szívesen beszélgetnének

Modern korunkban azt is sikerült elérnünk, hogy gyerekeink számára gyakran az alapvető élmények is idegenek lettek: melyik gyereknek van ideje és lehetősége manapság kiélni kutatási vágyát, szemügyre venni a természet keletkezését és elmúlását, tábortüzet rakni, vagy az időjárás viszontagságaitól védett búvóhelyet építeni az erdőben? A telefon, a mozi, a rádió, a modern nyomtatott média, a televízió és a hálózatba kötött személyi számítógépek olyan széles információtartományt tesznek elérhetővé, hogy azt már fel sem tudjuk mérni, honnan jön a befolyás életünkre. Az ember először észre sem veszi azt, hogy irányítják. A felnövekvő nemzedék soha nem állt ilyen mértékben a tömegtájékoztatás hatása alatt, mint napjainkban, s a család ezzel szemben nem nyújt számára megfelelő védelmet. Általános tapasztalat: az átlag szülő nem engedheti meg magának, hogy naponta egy órát foglalkozzon csemetéjével. Ciki. 


Párbaj, osztályharc, romantika

Az Ellenség a kapuknál című film a sztálingrádi csata monumentális tablóját egy szerelmi háromszög keretében festi le, ám a bemutatott háborús látványvilág így is bőven elszámol a filmre költött nyolcvanmillió dollárral. Nyilvánvaló előtanulmány a Ryan közlegény megmentése, aki azt szerette, e film sem hagyja hidegen. A francia Jean-Jacques Annaud produkciójának nyitánya szinte megismétli a nagy előd kezdő perceit. A lelakatolt marhavagonokban érkező újoncokat durva komiszárok lökdösik a frontvonalba. Puska csak minden másodiknak jut, de rohanni kell hurrázva, egyenesen a beásott németek pergőtűzébe, hogy a párat, aki mégis visszatámolyog a mészárlásból - saját politikai tisztjei lőjék le. Az, hogy az orosz hadsereg közismerten nagy emberveszteséggel harcolt, és hogy embereit csaknem az ellenség szintjén kezelte - sajátos módon mégsem gátolta e sokat szenvedett nép fiait a kiemelkedő egyéni hőstettekben. 


Színes

Egyik lába itt, a másik ott
Tovább a cikkhez >>>

INNEN-ONNAN
Tovább a cikkhez >>>

DUMA PLÁZA

Az igazi politikus az, aki hazudik az újságíróknak, majd elhiszi, amit olvas. (ismeretlen)


Uljanov elvtárs, szeretünk
Tovább a cikkhez >>>

Kiveszőben a yuppie-k
Tovább a cikkhez >>>

Szikora Márton
Nézz rám, és megmondom, ki vagy

Az IBM érzékeléstechnológiában végzett kutatásai nyugtalanítják a magánszféra sérthetetlenségét fontosnak tartó amerikai polgárokat - írja a kommunikációs és információtechnológiai trendeket figyelő Wired magazin. Az Almadeni Kutató Központ fejlesztői érzékelőknek olyan új generációját fejlesztik, amelyek képesek akár a Föld valamennyi lakójának nevét és arcképét tárolni.