Vissza a Hetek archívum borítólapjára
V. évfolyam, 15. szám, 2001. április 14

Belpolitika

Varga P. Miklós
A füstbe ment terv

Az Alkotmánybíróság visszamenőleges hatállyal megsemmisítette a Fidesz-kisgazda kormány egyik fő műveként is nyilvántartott, a mezőgazdasági szövetkezeti üzletrészekről szóló törvényt.


Veszprémi tudósítónktól
Tragédia a levegőben

Súlyos légi baleset történt Veszprém megyében: két MI-24-es helikopter összeütközött, minek következtében az egyik gép személyzete, egy százados és egy főhadnagy életét vesztette.


Szobota Zoltán
Több mint százezer

Mintegy 150 ezer aláírással és ötven neves közéleti személyiség csatlakozásával zárult le az az aláírásgyűjtés, amely az MKDSZ „szektaellenes” demonstrációjára reagálva az egyházügyi törvény szigorítása ellen indult el március elején. Buda Péter, az Emberi Jogok Határok Nélkül elnevezésű nemzetközi szervezet magyarországi igazgatója szerint nyilvánvalóvá vált, hogy Magyarországon a társadalom egy meghatározó része elítéli a vallási toleranciát fenyegető politikát. 


Hetek összeállítás
Elítélt beszéd

Lapunk információi szerint több közéleti személyiség, zsidó és emberi jogi szervezetek is tervezik, hogy följelentést tesznek Franka Tibor ellen, mivel a közelmúltban egy fórumon elmondott mondatait több ponton is a Magyar Köztársaság törvényeibe ütközőnek tartják. Lapzártánkig hivatalosan senki sem határolódott el Franka Tibor állításaitól. 


Munkatársainktól
Veszélyes üzem a közélet

A közéletben jelen van a fenyegetettség - állítják azok a köztisztviselők és közalkalmazottak, akik lapunk kérdésére kifejtették, hogy milyen atrocitások érték őket és családjukat. Szerintük bizonyos esetekben a lakossági feszültség azt a közéleti szereplőt érinti, aki az ügyekben legalább annyit szenved, mint az állampolgár. Politikusoknál is hasonló a helyzet. Legalábbis fenyegetettség területén. A közelmúltban sajnálatosan több „politikus-verés” is történt. Legutóbb sérelmeiért tettlegesen akart elégtételt venni ifjabb Rapcsák András, a hódmezővásárhelyi polgármester fia apja riválisán, Túri Józsefen. Az egykori alpolgármester orrcsonttörést szenvedett a 23 éves fiatalember pofonja miatt.


A H betű rejtelmei

Lapunk információi szerint a reklámszakmában megütközést okozott a Happy End Kft. országimázs-pályázatának nyilvánosságra kerülése. Nem maga az eset, hanem a tartalom. A 4,2 milliárdos üzlet pályázatát ugyanis csak egy pár milliót érő, úgynevezett kreatív résznek tekintik, másrészt az anyag színvonalát sem tartják megfelelőnek. 


Életmód

Újság helyett internet

A hagyományos média erős pozícióit egyelőre alig befolyásolja hazánkban az internet. Annak ellenére változatlan a többi médiatípus hatóköre, hogy a nethez hozzáférők száma öt év alatt megkétszereződött és meghaladja az egymilliót. A GfK Piackutató Intézet adatai ugyanakkor azt mutatják, hogy az internet-használat terjedésével a fiatalabbak körében számítani lehet az átlagostól eltérő médiafogyasztási szokásokra. 


Kapsza Ágnes
Művészi terítékek, terítő művészek

Sokan úgy vélik, hogy a XXI. század elején az SMS-ek, faxok, e-mailek korában az elszemélytelenedés réme fenyeget - vagy más szóval: a kommunikációból elfogyott a személyes üzenet. Ugyanakkor éppen a bensőségesség, a különlegesség, az ünnepélyesség utáni vágy felfokozottságának lehettünk tanúi a Tavaszi Fesztivál keretében megrendezett „A terítés és az ajándékozás művészete” című kiállítás során, melyet a közönség kimondottan nagy érdeklődéssel fogadott. 


Polovitzer Edina
Tudni kell a toronyból kiesni

Milyen a kaszkadőrök élete? Más, mint a többségé, akik semmi pénzért nem tennék kockára nap mint nap az életüket, de eltér az extrém sportok kedvelőinek az életétől is. Hogy miért, az kiderül az alábbi beszélgetésből, melyet Gulyás Kiss Zoltánnal, az 1990-ben alakult Magyar Kaszkadőr Szövetség egyik alapító tagjával folytattunk. A szakmájában nemzetközileg is ismert Gulyás Kiss Zoltán idáig több mint 250 hazai és külföldi filmben, show-ban és színházi produkcióban vett részt kaszkadőrként és dublőrként egyaránt.


Fókusz

Mozgósító hangulatban

A film különös ihletettségét egyesek azzal magyarázzák, hogy miután felkérést kapott, Novák Emil operatőr elbandukolt egy jósdába, ahol azt a választ kapta: meg kell csinálnia a Sacra Coronát. Az otthonában is egy koronamásolatot őrző Koltay Gábor rendező pedig úgy vélekedik a mű fontosságáról: „amivel Szent István tiszteletét és kultuszát örök időkre megteremtette, egyben olyan jelképet hozott létre a Szent Korona formájában, amely szimbólum visszavonhatatlanul az államalapító királyhoz tartozik. A múltunk feldolgozása által olyan szilárdságot kaphatunk, amellyel lesz a magyarságnak tartása. Mert ma nem Moszkvától függünk, hanem Amerikától és Brüsszeltől, a gazdag európai népek közösségétől. Vagy a multinacionális cégektől. Nekik is az az érdekük, hogy mi csak piac legyünk, egy vissza nem beszélő …” - érvelt a rendező a Kis Újságnak adott interjújában.


Kulcsár Árpád
Kosztümös Szentkorona-tan

A Sacra Corona annak a politikai akaratnak a propagálását szolgálja, amely már három éve erőteljesen törekszik arra, hogy a magyar királyi koronát kiemelje történelmi emlék, múzeumi tárgy mivoltából, és bekapcsolja az aktuális politikai küzdelmekbe. A koronához kapcsolódóan olyan ideológiákat és szerepeket kívánnak visszahozni a magyar közéletbe, amelyek nem összeegyeztethetők a köztársasági államformával, még kevésbé a modern polgári gondolkodásmóddal, értékrenddel. Ilyen például az úgynevezett Szentkorona-tan, amely szerint minden közhatalom, minden jog forrása a korona. Ennek megfelelően 1999-ben a kormánypárt kísérletet tett - az igazságügy-miniszter vezetésével -, hogy a magyar alkotmányba beilleszszék a Korona-tant. Ennek kudarca után a millenniumi év első jogalkotási aktusaként külön törvényt fogadtattak el a Szent Koronáról. A koronát látványos ünnepség keretében szállították át a Nemzeti Múzeumból az Országház épületébe. A költségek jellemző módon nem számítottak. Hiszen korábban 100 millió forintért építették ki a Múzeumban a korona őrzésére szolgáló helyet, a Parlamentben 150 millióért építettek ki egy új biztonsági rendszert. 


Szlazsánszky Ferenc
Kormányfilmek, kurzusfilmek

„Fél év óta gyakorlatilag áll a hazai filmgyártás, miközben a kormányzat létrehozott egy párhuzamos, csúcsprodukciókra szakosodott filmipart” - nyilatkozta Grunwalsky Ferenc rendező-operatőr szerdán a Magyar Filmművészek Szövetségének sajtótájékoztatóján. Csütörtökön mutatták be Koltay Gábor mintegy 350 millió forintos költséggel készült, Sacra Corona című történelmi filmjét, melynek központi üzenetét a következő mondat összegzi: „Az egész ország addig lesz erős és hatalmas, addig létezik, amíg a Szent Korona és a Boldogasszony iránti szeretetünk összetartja.” A magyar millennium filmjeként aposztrofált mű témaválasztása alapján akár kiváló alkotás is lehetne, hiszen az államalapítás és az István király halálát követő trónviszályok és leszámolások tétje a magyarság megmaradása, Európába való beilleszkedése volt. Annak, hogy ezt a fordulatokban, politikai és fizikai csatározásokban is bővölködő korszakot mégsem sikerült izgalmasan és hitelesen ábrázolni, két fő oka van: a középszerű színészi és rendezői munka, illetve a forgatókönyv tudatos csúsztatásai. A film kulcsmondatai, a rendszeresen visszatérő misejelenetek és vallási jelképek tagadhatatlanul a legnagyobb történelmi egyház - és az azzal szorosan együttműködő kormány - propagálását szolgálják, és a legújabb kori „keresztény” Magyarország megteremtését támogatják. 


Péterfi István, Marosvásárhely
Esélytelenek nyugalma

Ritka, hogy két ország kapcsolatfelvételének egy fontos eseményét olyan - nem lehet jobb szót találni rá - üresség jellemezze, mint amilyen a legutóbbi magyar-román külügyminiszteri találkozó volt, legalábbis az eseményt figyelő újságírók szerint. Noha a magyar politikai államtitkár tagadta, hogy semmi sem történt, sőt kismértékű, bár nem látványos haladásról beszélt, a tárgyalások utáni többi nyilatkozat nem ezt sugallta. A román sajtó éppenséggel azt ünnepelte az új bukaresti tárcavezető magatartásában, hogy elutasította a magyar kezdeményezéseket - a bukaresti lapok szerint ez volt a helyes és offenzív román viselkedés a tárgyalásokon. 


Gazdaság

Pálinkás Csilla
Nyugdíjemelés becsületbeli dolog

Idén a tervezett 10,3 helyett 13,8 százalékos nyugdíjemelésben részesülnek a nyugdíjasok - közölte Borókai Gábor kormányszóvivő a keddi kabinetülés után. Az emelés oka a tervezettnél magasabb, 8,5 százalékos inflációs prognózis.


Lakáskasszahitelek augusztustól
Tovább a cikkhez >>>

Megszűnik a repiadó
Tovább a cikkhez >>>

Danka Ildikó
Magas infláció lesz jövőre is

A KSH legfrissebb adatai szerint márciusban a vártnál magasabb volt az infláció: 10,5 százalékos növekedést „produkált” az előző év azonos időszakához képest. Ez magasabb, mint ahogyan azt az MNB szakemberei várták, illetve a piaci előrejelzések mutatták. Az áremelkedés az előző hónaphoz viszonyítva is jelentős volt, ugyanis 1 százalékkal növekedtek a fogyasztói árak. Ennek fő öszszetevői az élelmiszerek, a ruházkodási cikkek, illetve az üzemanyagok áremelkedésében keresendők. Lapunknak nyilatkozó kutató szerint azonban más okokra is viszszavezethető ez a növekedés, s az év további részében is 9-10 százalék között fog mozogni az infláció.


Acsai Anikó
Elmaradt az európai kamatcsökkentés

A lejtmenet hosszú hetei után visszatérni látszott az élet a tőzsdékre az ünnepek előtti héten. Amerikában az Amazon.com a korábban vártnál kedvezőbb profitkilátásainak bejelentése elég volt ahhoz, hogy a bizalom helyreálljon. A befektetők elsősorban a félvezetőgyártók, a szoftverkészítők és a telekommunikációs vállalatok részvényeit kezdték vásárolni, ennek köszönhető a Nasdaq közel 16 százalékos emelkedése. Újra 10 ezer pont fölé tornázta magát a Dow Jones is, elsősorban a pénzügyi és a gyógyszerpapírok iránti keresletnek köszönhetően. Emelkedtek az árfolyamok Európában is, annak ellenére, hogy az Európai Központi Bank nem csökkentett kamatot. A nemzetközi tendenciát követte a BUX is: 2,4 százalékot erősödve 6900 ponton zárta a hetet.


Ignácz Valéria
A Fidesz nyert, nem az állam

„Nem a magyar állam, hanem a Fidesz nyert pert a fővárossal szemben. Egyébként a metró építése folytatódni fog” - szögezte le a Városháza vezetése miután a Legfelsőbb Bíróság (LB) a metróperben kihirdette jogerős ítéletét. Az LB másodfokon elutasította a felperes Fővárosi Önkormányzat igényét, s a magyar államot nem kötelezte a kért százmilliárd forint megfizetésére. 


Kovács Klára
Gazdagodás magyar módra
Interjú Kolosi Tamással, a Társadalomkutató Intézet elnökével

- A közelmúltban zárta le a Tárki azt a felmérését, amely azt vizsgálta, hogy az emberek milyen tényezőket tartanak fontosnak a meggazdagodásban. A válaszadók 57 százaléka szerint a jó politikai kapcsolatok, a befolyásos ismerősök és a gazdag családi háttér „nagyon számít”. Ugyanakkor a jó szakma, a kemény munka és a magas iskolai végzettség csak 20-28 százalék erejéig játszik szerepet az előbbre jutásban. Arra a kérdésre, hogy mi „nem számít”, a legnagyobb arányban a kemény munkát, a magas iskolai végzettséget jelölték meg a válaszadók. Ön szerint mivel magyarázható ez a meglehetősen értékhagyó álláspont? 


Háttér

Hazafi Zsolt
Küzdelem a gagyi ellen

Könnyű lenne legyőzni a választásokon a Fideszt, hiszen abból, amit 1998-ban meghirdetett, szinte semmit nem teljesített - állítja Ripp Zoltán történész. Elmaradt eddig az autópálya-építés, nem történt adócsökkenés, a mezőgazdaság romokban hever, az egészségügyben csak most kezdenek reformba, ugyanakkor elképesztő méreteket öltött a közpénzek lenyúlása. Ennek ellenére az MSZP az elmúlt negyedévben elvesztette korábbi előnyét a Fidesszel szemben. Mi állhat ennek a sok politológus szerint is zavarba ejtő ellentmondásnak a hátterében?  Beszélgetés Ripp Zoltán történésszel, aki több tanulmányában is elemezte az MSZP belső életét. 


Szlazsánszky Ferenc
A nagykoalíció kizárható


Hit és értékek

Grüll Tibor
Kik ölték meg Jézus Krisztust

„A húsvét mindkét napja keresztény és keresztyén ünnep, ekkor mi, keresztények, a zsidók által megfeszített Krisztusra és az ő feltámadására emlékezünk” - nyilatkozta Csurka István néhány hete egy sajtótájékoztatón. A pártvezér középkori vérvádakig visszanyúló, súlyosan antiszemita kijelentése ismét felveti a kérdést: Milyen erők tartják életben évszázadok óta az „istengyilkosság” vádját a zsidósággal szemben? Kiknek áll érdekében az, hogy több mint fél évszázaddal a holokauszt után még mindig a zsidó népet vádolják a keresztények Istenének megölésével? Cikkünkben e vád történelmi-teológiai gyökereit próbáljuk boncolgatni, és jó előre tudomásul vesszük, hogy a józan ész, a történettudomány és a bibliafilológia akárhány érvét vonultatjuk is fel ez ellen az abszurd és irracionális vád ellen: mindez falra hányt borsó marad. Jézus Krisztus perének aktája kétezer év óta lezáratlan, s a nem ritka perújrafelvételek során még ma is démoni indulatok uralkodnak el a képzeletbeli tárgyalótermekben. Ugyanúgy, mint akkor és ott, az időszámításunk szerinti 31/32. év pészachján, a zsidó főtanács gyűléstermében és Pilátus római helytartó palotájában.


Hetek-összeállítás
Tündöklő metropolisz

Ezen az úton járhatott… Az evangéliumok tanúsága szerint itt töltötte az éjszakákat a páskaünnep idején, az Olajfák hegyének oldalában, ahol Márta és Mária, a követői laktak, és ahol feltámasztotta testvérüket, Lázárt a halálból. Az ünnep idején, ahogyan az szokás volt, a zarándokok a környező hegyoldalakon töltötték az éjszakát. Jézus is ezt tette: reggelenként felkerekedett, és a hegy tetején keresztülvágva, aztán a nyugati lejtőn leereszkedve ment be a szent városba. De milyen is volt ez a város, amely ma is áll, és őrzi Jézus és kortársai lábnyomait? Erről próbál meg élethű képet festeni az amerikai Time magazin húsvéti számában megjelent cikk, melynek segítségével mi is rövid zarándoklatot tehetünk a Jézus korabeli Jeruzsálembe. 


Hack Márta
Miben különbözik ez az este

A magyar közszolgálati rádiók egyike részletes hírben adta tudtul a napokban, hogy a pápa húsvéti misét celebrált, valamint hogy „kezdetét vette a zsidó húsvét” is. Ebből arra lehet következtetni, hogy a közgondolkodásban a keresztény húsvét a húsvét, aminek létezik zsidó változata is. Ezzel szemben a helyzet fordított. A zsidó húsvét, a pészach a történelmi emlékezet legrégibb folyamatosan megtartott vallási ünnepe. 


Interjú

Tihanyi Péter
Küzdöttek és győztek


Külpolitika

Benke László
Lehalkítják a vatikáni rádiót

A Szentszék fehér zászlót lobogtatott meg: szóvivője, Joaquin Navarro-Valls útján ígéretet tett, hogy a Vatikáni Rádió antennái húsvét hétfőtől kezdve betartják az olasz törvények megszabta sugárzási határértékeket. Az adóállomás antennaerdeje által kibocsátott elektromágneses sugárzási teljesítményt korábban az olasz Környezetvédelmi Minisztérium egészségre veszélyes szintűnek ítélte, és felszólította a Vatikánt a törvények betartására.


Márer György, New York
Soványabb államkassza

Amerikában már jóval a Fehér Ház részletes költségvetésének nyilvánosságra hozatala előtt megkezdődtek a törvényhozási viták, különösen a különböző belföldi programokban végrehajtandó csökkentésekről. Befolyásos polgári csoportok már fel is emelték tiltakozó szavukat az ügyben. Dick Cheney alelnök azonban jó előre figyelmeztette a kongresszust, hogy ne vigye túlzásba a költekezések visszaállítását, mivel Bush elnök el fogja vetni a túlságosan magasnak tartott kiadásokat. 


Hetek-összeállítás
Figyelmeztetés Gázának

Az izraeli hadsereg az Al-Aksza intifáda hat hónapja alatt a héten először hajtott végre nagyszabású szárazföldi hadműveletet. A katonák a Gázai övezet kizárólagos palesztin fennhatóságú területére, az úgynevezett „A” zónába hatoltak be, ahol a Hán Júniszi menekülttáborban ledózeroltak olyan épületeket, amelyeket palesztin fegyveresek használtak lőállásul izraeli települések elleni támadásokhoz. Az összecsapások ellenére megtartották az izraeli-palesztin biztonsági vezetők ülését, amely „pozitív légkörben”, ám eredménytelenül zajlott le. Gázában a keddi események óta újra fellángoltak a harcok a palesztin és izraeli lakosság között, több halálos áldozatot követelve.


Hetek-összeállítás
Lezárult a kémviszály

Hírszerzési szakemberek és pszichológusok teljes titoktartás mellett megkezdték az amerikai kémrepülőgép szabadon engedett személyzetének kihallgatását az egyik csendes-óceáni támaszponton. A kérdezők arra törekedtek, hogy azonnal meghallgassák a huszonnégy ember még friss - minden részletet tartalmazó - emlékeit a fogságba esett kémrepülőgép hajnani kényszerleszállását megelőző eseményekről. A fő kérdés továbbra is az volt, hogy sikerült-e megsemmisíteniük a gép minden fontos hírszerzési berendezését, mielőtt a gép a kínaiak kezébe került. 


Hetek-összeállítás
Kivégzés főműsoridőben

Luxus öngyilkosság állami segédlettel - így tekint saját közelgő halálára Timothy McVeigh, a hat évvel ezelőtti oklahomai robbantás elkövetője. Az amerikai történelem legvéresebb terrorcselekménye 168 ember, köztük 19 gyermek halálát követelte, akik éppen a bombarobbanás helyszíne feletti bölcsődében tartózkodtak. „Járulékos áldozatoknak” nevezte a gyerekek halálát McVeigh, akinek kivégzését május 16-ra tervezi a szövetségi kormány.


Vagyim Arisztov
A pétervári dialógus

A héten Szentpétervárott találkozott Vlagyimir Putyin orosz elnök és Gerhard Schröder német kancellár. Oroszország, úgy tűnik, igen nagy reményeket fűzött a megbeszélésekhez, amelyeket az orosz média „pétervári dialógus”-ként emlegetett. Az orosz geopolitika a hagyományos elképzelésekhez híven újra inkább Németországot tartja fő stratégiai partnerének, mint az Egyesült Államokat. A Berlin felé irányuló legújabb közeledési kísérlet mögött valójában az egész egyesült Európa megszerzésének kísérlete húzódik meg, amely kompenzálhatná Oroszország Amerikával való szembenállása során elvesztett geopolitikai pozícióit. 


Publicisztika

Szakonyi Károly
Gelléri, Szerb, Radnóti

Kis borbélyműhely az átjáróház udvarán. Homályos, bolthajtásos helyiség a régi épület földszintjén. Alig lehet észrevenni. Talán csak a törzsvendégek tudják, hol bújik meg, csak ők ismerik a mestert, aki reggelente leveszi a lakatot a vaspántról, kitárja a spalettákat, fellocsolja a poros padlót, kiseper, tiszta kendőt rak a tükör mellé, újságot csíptet a régimódi nádkeretbe, s mikor mindezzel végez, szagos vizet fecskendez szét az áporodott levegőbe.


Sport

Varga József
Ismét a Lakers, vagy valaki más

Az észak-amerikai profi kosárlabda-bajnokságban is a rájátszás küzdelmeire készülnek a csapatok. A hokisokhoz hasonlóan az esélyesek már biztosították helyüket a play offban. A nyugati alakulatokat évek óta erősebbnek ítélik a szakemberek, és idén is izgalmasan alakulhat a konferencián belüli küzdelem. Az első helyen bejutó San Antonio Spurs 99-ben nyert bajnoki címet. Tim Duncan és David Robinson akkor diadalra vezették a „sarkantyúsokat”, idén viszont nehéz dolga lesz a texasiaknak. 


Hetek-összeállítás
Halálkatlan Johannesburgban

Egész Dél-Afrikában felfüggesztették a futballmeccseket a gyász jeléül, miután Johannesburgban szerdán negyvenhárom szurkoló vesztette életét a Kaizer Chiefs és az Orlando Pirates mérkőzése alatt. A stadionon kívül rekedt szurkolók befelé nyomulva egymást taposták öszsze, hogy tanúi lehessenek a mérkőzésnek. A halálos áldozatok között legalább öt 15 éven aluli volt - jelentette a dél-afrikai Independent Online hírügynökség. 


Hetek-összeállítás
Hamed sem verhetetlen

Bekövetkezett, amit sokan lehetetlennek tartottak. „Prince” Nasem Hamed, a WBO egykori pehelysúlyú világbajnoka 35 győzelem után elszenvedte első vereségét. A súlycsoport legjobbjának tartott britet a mexikói Marco Antonio Barréra fosztotta meg veretlenségétől. A Las Vegasban 12 ezer 847 néző előtt lezajlott összecsapás tétje az IBO (Nemzetközi Bokszszervezet) világbajnoki öve volt. 


Hetek-összeállítás
Széthullhat-e a manchesteri birodalom

A Charlton Athletic elleni 2-1-es győzelmével a Manchester United labdarúgócsapata karnyújtásnyira került az újabb angol bajnoki címtől. A vörösök anyagilag sem zárnak rossz évet, a klub profitja idén kimagaslóan megnőtt. Ennek ellenére fellelhetők aggasztó jelek is a Manchester háza táján, könnyen elképzelhető, hogy hamarosan véget ér a győzelmi széria is.


Szabadidő

Spektrum Tv-ajánló
Tovább a cikkhez >>>

Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál
Tovább a cikkhez >>>

Körséta Szkítiában

Széles lombozatú faként terjeszkedik Nagy Magyarország hófehér trikóra vasalva, alant felirat: „Készült a Trianoni békediktátum 80. évfordulójára.” Mellette a falon, a bejárat közvetlen közelében sujtásos menték, rakamazi turulmadár, aranyozott tarsolylemez, templomfreskószerű Jézus-portré láthatók. A háttérből halkan, de annál pattogósabb határozottsággal csendülnek fel náci utánérzésű katonai indulók, megteremtve ezzel az épp a fasizálódás útjára lépett harmincas évekbeli Magyarország hamisítatlan atmoszféráját, majd 20 négyzetméteren, a Ménesi úti Szkítia könyvesboltban. 


Napelemes fűnyíró és tricikli

Design mindenkinek címmel nyitotta meg kapuit az a kiállítás, amelyet április 11-től május 13-ig lehet megtekinteni Budapesten az Iparművészeti Múzeumban. A bemutatón a hagyományosan magas színvonalú svéd formatervezés produktumaival találkozhatunk, mely világszerte jól ismert praktikusságáról, funkcionalitásáról, egyszerű, ám ötletgazdag formáiról. Svédországban a „jó design” a mindennapi élet fontos része, amit kormányuk akcióprogramokkal, különböző juttatásokkal is támogat. 


Színes

DUMA PLÁZA

Az olyan elképzelés, hogy úgy kereskedhetsz a magas hivatali posztokkal, mint a zabpehellyel, a demokrácia legmélyebb megalázása. (Adlai Stevenson amerikai politikus)


Nevess sokat

„A nevetés a legjobb orvosság” - vallják az orvosok, de néha olyan nehezünkre esik kicsikarni magunkból egy-egy mosolyt. Pedig nemcsak érzelmeinkre fejti ki jótékony hatását, javítva kedélyállapotunkat, hanem fizikai kondíciónkat is nagymértékben befolyásolja.


Mini robotóriások
Tovább a cikkhez >>>

Nem húsvéti locsoló
Tovább a cikkhez >>>

INNEN-ONNAN
Tovább a cikkhez >>>

Goya képtelenségek

Az elmúlt napokban a madridi Prado képtárban elhangzott egy szakértői vélemény, miszerint nem Francisco de Goya festette a világhírű képtárban kifüggesztett, A kolosszus és A tejhordó lány című, XVIII. században készült remekműveket. Az El Periodico del Arte című művészeti folyóiratban Juliet Wilson-Bareau művészettörténész úgy nyilatkozott, hogy a festményekből hiányzik a Goya-művekben megszokott dinamizmus. Manuela Mena, a múzeum Goya-gyűjteményének kurátora a megdöbbentő kijelentésre elmondta a Reutersnek, hogy A tejhordó lány című kép festője valószínűleg Goya saját lánya, Rosario Weis. „Nagyon úgy tűnik, hogy a képet a lány festette apja segítségével, aki maga Goya volt.” 


Miért iszákos a homo sapiens

Aki tudományosan akar az alkoholizmus kérdésével foglalkozni, könyvtárnyi irodalmat talál arról, hogy a szegény homo sapiens milyen bűnei és gyöngeségei miatt válhat az alkohol rabjává. Robert Dudley, a Texas Egyetem biológusa nem tudja elhinni, hogy az ember csak néhány ezer évvel ezelőtt, mintegy véletlenül ismerte és szerette meg az erjesztett gyümölcsleveket. Miért van szervezetünkben - teszi fel a kérdést - olyan enzim, amely az alkoholt acet-aldehiddé, majd végül ecetsavvá alakítja? Ilyen enzim termeléséhez megfelelő genetikai program szükséges.


Vélemény

Dr. Bán Ervin
Akinek meg kellett halnia

Hatvan évvel ezelőtt, 1941. április 3-án revolverlövés dörrenésére ébredt az ország. Öngyilkos lett Teleki Pál miniszterelnök. A rádióban reggel közölt hír óriási megdöbbenést okozott. A tett okát hatvan éve kutatják. Általánosan elfogadott vélemény, hogy a fő ok a háta mögött, a kormányzó és a szoldateszka megegyezéséből született háborús döntés volt. Másodlagos ok: családi gondok, két gyógyíthatatlan beteg. Ne ezt firtassuk! Inkább a személyiségében lévő ellentmondást.


Dr. Rashwan Mohamed
Hamasz, a terrorizmus igazi arca

Óráról órára bebizonyosodik az a szomorú és elképesztő állítás, hogy Ariel Saron fél évvel ezelőtti Szikla-mecset környéki látogatása csupán ürügy volt arra, hogy a palesztin területen kirobbanjanak és fellángoljanak a zavargások. Azok a zavargások, melyeknek elsősorban ártatlan gyerekek fizetik meg az árát, és amelyek egyre távolítják a közel-keleti békét. Azt a békét, amely egy évvel ezelőtt kézzelfogható volt, és amelynek megvalósítására történelmi lehetőség kínálkozott. De végül győzedelmeskedett a terrorizmus és a gyűlölet, amely fontos szerepet játszott Ehud Barak bukásában, aki olyan engedményeket tett a béke érdekében, amelyet minden objektív megfigyelő történelmi jelentőségűnek nevezett. Mivel a béke megvalósítása a Közel-Keleten megkérdőjelezi a terrorista szervezet, a Hamasz létét és legitimitását, nincs mit csodálkozni azon, hogy az újra fellobbantja az erőszakot, hiszen békés környezetben nincs helye olyan szervezetnek, amely terrorizálásból és anarchiából él. Nem lehet Ariel Saron Szikla-mecset környéki lényegtelen látogatásának tulajdonítani olyan zavargások fellobbanását, amelyek naponta folytatódnak több mint fél éve, és amelyek több mint ötszáz áldozatot - többségükben gyerekeket - követelnek; itt csak előre tervezett, szándékos zavargásokról lehet beszélni.