Vissza a Hetek archívum borítólapjára
V. évfolyam, 13. szám, 2001. március 31

Belpolitika

Hetek-összeállítás
Eltűnt a vagyon fele

Közel félmilliárdos csalással vádolják a Magyar Ortodox Egyház egy éve előzetes letartóztatásban levő szentesi lelkészét, Horeftosz Kristófot. 


Hazafi Zsolt
Arcukat kereső szocialisták

A lapunk által megkérdezett szocialista politikusok egyöntetűen állítják: a párton belül általános vélemény, hogy változtatni kell a MSZP politizálásán, mert különben 2002-ben csak a legnagyobb ellenzéki párt tisztes pozícióját tudják megszerezni. Szerintük az elnökség ennek az alulról jövő „kezdeményezésnek” állt az élére azzal a döntésével, hogy felgyorsítják a választási felkészülést, és hamarosan megnevezik a párt miniszterelnök-jelöltjét. Ezt egyébként kétféleképpen képzelik el a pártban: Németh Miklóssal vagy Kovács Lászlóval. Ez utóbbival úgy, hogy a Kovács személyével elégedetlenek vitorlájából Medgyessy Péter egykori pénzügyminiszter miniszterelnök-jelöltté nyilvánításával vonják ki szelet. Azt azonban senki sem tudja, hogy végül milyen forgatókönyv fog születni. 


Szlazsánszky Ferenc
Egy kazetta vallomása
Interjú Bánáti Jánossal, a Budapesti Ügyvédi Kamara elnökével
Tovább a cikkhez >>>

Hajdú Sándor, Hazafi Zsolt
Csak két párt helye biztos

A legfrissebb közvéleménykutatási adatok szerint tovább csökkent a két legnagyobb párt közötti távolság, és akár az is előfordulhat, hogy 2002-ben csak a Fidesz és az MSZP jut be a parlamentbe. A kis pártok közül jelenleg csak az SZDSZ áll a bejutási szint felett, 6-7 százalékos támogatottságával azonban még mindig nem jött ki a „veszélyes zónából”. A Fidesz „mérsékelt optimizmussal” fogadta a márciusi eredményeket, az MSZP kiadta a programalkotásra és miniszterelnök-állításra vonatkozó „gyorsítás” parancsot.


Fókusz

Hack Péter
Fordulat a belpolitikában

A tavasz beköszöntével nemcsak a természet mutatja a változás jeleit, hanem a politikai palettán is feltűnnek ezek a jelek. A közvélemény-kutatások legutóbbi adatai azt mutatják, hogy az MSZP hosszú ideig tartó fölényes vezetése után feléledni látszanak a Fidesz reményei arra, hogy 2002-ben ismét megnyerje az országgyűlési választásokat. A közvélemény-kutatók adataival egybecsengenek az általános választásokat megelőző utolsó időközi választás eredményei is. Az autóbalesetben elhunyt fideszes képviselő helyére a választók az özvegyét választották meg Ócsa polgármesterévé, s bár az országgyűlési választás érvénytelen volt, a legtöbb választó a jobboldal jelöltjét támogatta az MSZP-s jelölt előtt, harmadik helyen pedig több mint tizenhárom százalékos támogatással a MIÉP jelöltje végzett. Írásunkban az események mozgatórugóit próbáljuk meg feltárni, a két nagy párt helyzetét elemezve.


Hetek-összeállítás
Terrortámadások gyerekáldozatokkal

„Eldördültek az első lövések a száznapos háborúban” - állította Jasszer Arafat palesztin vezető a Ramallahot és Gázát ért izraeli rakétatámadást követően. Az Arafat vezette Fatah mozgalom a rakétákra válaszul bejelentette: a jövőben katonai akcióit kiterjeszti az Izrael határain belül található célpontokra is. A támadás - amelynek célpontja a palesztin vezető testőrsége és gázai rezidenciája volt - figyelmeztetésként szolgált a megelőző harminchat óra palesztin terrorhadjáratára, amelyben az izraeli áldozatok között volt az intifáda eddigi legfiatalabb halottja, a tízhónapos Salhevet Pass is. A kislányt Hebronban a zsidó negyeddel szemközt fekvő dombról hidegvérrel célzó arab mesterlövész édesanyja karjaiban lőtte fejbe. Arafat eközben a jordán fővárosban, Ammanban az Arab Liga csúcstalálkozóján tanácskozott, ahol a résztvevők csupán Izrael elítélésében voltak egységesek.


Morvay Péter
Kelet-Európához mérve is rossz helyzet


Gazdaság

Munkatársunktól
Viharzónában a polgári repülés

Továbbra is a csőd közelében van a Malév, mert a kormány hárommilliárdos gyorssegélye csak annyi segítséget jelent a magyar légitársaságnak, hogy legalább az idén nem megy csődbe. A kabinet az év eleji (150 milliós veszteséget okozó) sztrájk és a cég kényszerleállása miatt helyezte előtérbe a légitársaság hányattatott sorsát, és utalta át az említett összeget (ezenfelül 20 milliárd forint hitel felvételéhez nyújt kezességet), de a Malév jövőjéről azóta sem született konkrét elképzelés. Az 1998-ban előkészített privatizációt a frissen kinevezett Orbán-kormány meghiúsította, és deklarálta, hogy nem kívánja külföldi kézbe adni a Malévet, inkább megerősíti és mint nemzeti légitársaságot üzemelteti. Az igen tőkeszegény és milliárdos (tavaly 10 milliárdnyi) veszteséget felhalmozó cég kilátásai azonban jelentősen beszűkültek az elmúlt években. Mivel a nemzetközi légitársaságok globális légiszövetségekbe tömörültek, a kívül maradt magányos cégeknek gyakorlatilag nem sok keresnivalójuk van a piacon - a Malév tavalyi privatizációja többek között ezért bukott meg.


Munkatársunktól
Azbeszt a város közepén

Eltűnik végre a tűz szomorú mementója, a több mint egy éve leégett Budapest Sportcsarnok. Óriási munkagép bontja a kormos falmaradványokat - és ugyanezzel a lendülettel az azbesztet is. Az épület küzdőtere alatt található alagsor mennyezetét ugyanis az egyik egészségre leginkább veszélyes szórt azbeszt borítja. Az azbeszt tartalmú réteg megbontásával veszélyes azbesztpor került vagy kerülhet a város amúgy sem tiszta levegőjébe, de veszélyt leginkább az ott dolgozókra jelent. Úgy tűnik, nálunk még mindig nem veszik komolyan az azbeszt egészségkárosító hatásait. Európa nyugatibb felén talán nem fordulhatna elő, hogy egy kétmilliós metropolisz közepén úgy bontanak egy azbesztet tartalmazó épületet, hogy semmibe veszik az alapvető környezetvédelmi, munkaegészségügyi előírásokat, már ha egyáltalán léteznek, mivel Magyarországon még mindig nincs ezzel a veszélyes, egészségre ártalmas anyaggal kapcsolatos egységes szabályozás. 


Acsai Anikó
Vételre ajánlják a Matávot

A múlt csütörtöki mélypont után lendületes emelkedéssel kezdődött a hét a világ tőkepiacain, a trend azonban az újabb profitkilátások romlásának bejelentése után ismét megfordult. Szerdán újabb technológiai cégek jelezték, hogy a gazdaság lassulása miatt profitkilátásaik jelentősen romlanak, így a szektor papírjai mélyrepülésbe kezdtek. Az amerikai indexek megőriztek az emelkedésükből, a Dow Jones 3, a Nasdaq 1,3 százalékkal zárt magasabban. Európában nagyobb optimizmus uralkodott, 4,5-7 százalékkal erősödtek a vezető tőzsdeindexek. A BUX 2,3 százalékkal 6623 pontig tudott csupán erősödni.


Ignácz Valéria
Cselédtörvény vagy jogharmonizáció

A szakszervezetek által csak „cselédtörvényként” vagy „rabszolgatörvényként” emlegetett módosítás ellen több mint 15 ezren tüntettek az elmúlt hétvégén a Hősök terén. De hiába. A Munka Törvénykönyve tárgyalásakor a szakszervezetek által indítványozott 180 módosító javaslatból egyetlen egyet sem szavazott meg a parlament. 


Munkatársunktól
A bárányok most is hallgatnak

Egyelőre senki sem látja még, hogyan és mikor ér véget az Európai Unió területén a haszonállatok között kirobbant járványhullám, s azt sem, milyen kárt okoz az emberi életben és az érintett országok gazdaságában. Csak annyi bizonyos, hogy terjed a kór. A szivacsos agysorvadást okozó BSE-vírus rémképe nem az eltűnése, hanem a száj- és körömfájás vészes terjedése miatt szorult ki a média címlapjairól. A járvány nem csak Európában, hanem Ázsiában, néhány arab, afrikai és latin-amerikai országban is felütötte a fejét, sőt Magyarországon is megjelent - egyelőre persze a gazdasági következmények révén. 


Hetek-hírösszefoglaló
Disszonancia a kabinetben

A nyilatkozatok szerint nincs összhang a pénzügyminiszter és a gazdasági miniszter között az infláció idei alakulását illetően. Varga Mihály pénzügyminiszter és Járai Zsigmond jegybankelnök közösen tartott sajtótájékoztatójukon egybehangzóan azt üzenték, hogy tartható a kormány 5-7 százalékos inflációprognózisa. Annak tudatában vélik ezt, hogy az év első két hónapjában 10 százalék fölötti volt a pénzromlás mértéke, de véleményük szerint az év második felétől kezdve markánsan csökkenni fog az ütem, így nincs szükség a kormányzati prognózis módosítására. Sőt, Járai nem osztja a kutatók azon véleményét sem, mely szerint márciusban újra 10 százalék felett lesz az infláció. 


Háttér

Csereklyei Márta
Állatok apokalipszise

A Nagy-Britanniában egyre apokaliptikusabb méreteket öltő száj- és körömfájás járvány megfékezésére a brit kormány az elmúlt hét végén két új programot vezetett be. Ennek értelmében mintegy félmillió állatot mészárolnak le és temetnek el, illetve a továbbterjedés érdekében már a betegség gyanújának felmerülésekor is azonnal elpusztítják a jószágokat. A hadsereg katonái tömegsírokat ásnak az állati tetemek számára, és a fertőzés három kilométeres körzetében mindent lezárnak. Az immáron öt hete pusztító kór következtében az Egyesült Királyságban az élet leginkább háborús ostromállapotokra kezd emlékeztetni. 


Munkatársainktól
Propaganda vagy adáshiba

A kormánypárti képviselők nem tartják hitelesnek, az ellenzékiek ellenben „halálpontosnak” értékelik a Nemzetközi Újságíró Szövetség napokban közzétett jelentését. 


Vallási hidegháború

Véglegesült a patthelyzet az egyháztörvény módosításáról született „háttér-alku” meghiúsulásával, így a módosítás részletes vitája érdemi változások nélkül zárult le a parlamentben. A Segítő Barát Munkaközösség mindenesetre ismét a kormány segítségére sietett, és nyílt levélben fordult a honatyákhoz az „ifjúság védelmében”. 


Hit és értékek

Benke László
Nősülés vagy felsülés

A Szentszék múlt héten hivatalosan is elismerte, tudomása van olyan esetekről, amelyek során apácák szexuális zaklatást szenvedtek el papok és misszionáriusok részéről. „A problémát ismerjük - biztosít a Szentszék szóvivője, Joaquin Navarro-Valls -, ám az csak egy szűk földrajzi területre korlátozódik. Néhány rosszemlékű eset nem feledtetheti az egyház szolgái túlnyomó többségének hősies helytállását.” A hivatalos állásfoglalást az a több száz szexuális zaklatásról szóló jelentés váltotta ki, amelyet Maria O’Donohue nővér még 1995-ben elkészített a Vatikán illetékes hivatalai számára, viszont csak az elmúlt héten kapott nagyobb nyilvánosságot, mikor a National Catholic Reporter amerikai vallási folyóirat nyomán a La Repubblica című olasz lap is hírül adta. Bár sokan a kötelező papi nőtlenséget okolják a klérus körében jelentkező szexuális kihágásokért, önmagában a házasság engedélyezése nem oldja meg a problémákat, amint arra az egyesült államokbeli George Barna Közvélemény-kutató Intézet 2000-ben készült felmérése rámutatott. E vizsgálat szerint ugyanis a magukat bibliai mérce szerint „újjászületett” keresztényeknek valló hívők között magasabb a válások aránya, mint a társadalom nem vallásos részében.


Interjú

Tihanyi Péter
Édeskés pörc-szag
Beszélgetés Kovács Gáborral, a Speciális Mentőszolgálat tagjával indiai élményeiről

A Speciális Mentők csoportja február 4-én hajnali 2 órakor visszaérkezett Magyarországra. Család, barátok, a magyar és az indiai kormány, a média, valamint a Baptista Szeretetszolgálat képviselői fogadták őket a repülőtéren. Az összegyűlt tömeg tapsviharral fogadta a hazatérő alakulatot. 


Külpolitika

Karl Pfeifer, Bécs
Nem jöttek be a m 369 balhék

Az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) elnöksége szerda hajnalig tartó ülésén igyekezett elemezni a vasárnapi bécsi választásokon elszenvedett veszteséget. A sajtó szerint az FPÖ sikertelen szereplése nagymértékben a Jörg Haider által a kampány során bevetett idegengyűlölő és antiszemita retorikának köszönhető. Jörg Haider nem jelent meg az ülésen, ahol első alkalommal hangzott el: meg kell szokni, hogy nélküle is menniük kell a dolgoknak. 


Vagyim Arisztov
Moszkva nem hátrál

A múlt hét végén három robbanás zavarta meg a Csecsenfölddel szomszédos orosz üdülőváros, Minyeralnije Vodi nyugalmát. A terrorakciókban huszonhárman meghaltak, százharmincegyen megsebesültek. A főügyész helyettese a tévében már két nap múlva nyilatkozott az esetről, miszerint a robbantás csecsen terroristák, azon belül a jordán származású Hattab műve. Az elkövetők közül hármat sikerült elkapni - folytatta -, s hamarosan a többiekre is sor kerül. Ezzel azt a meggyőződését is kifejezte, hogy akárhány terrorcselekmény is történne Csecsenföldön és a vele határos övezetekben, a helyzet urai mégsem a csecsen terroristák, hanem a törvényes orosz vezetés, továbbá Csecsenföld Oroszországhoz való tartozása is végleges tény. Így hát, aki bűncselekményeket követ el az orosz törvényhozás ellen, az nem kerülheti el a büntetést.


Mondovics L. Gábor
Törvényen kívül

Három polgári személy meghalt és húszan megsebesültek a koszovói Krivenikben történt lövöldözés következtében. A tüzérségi lövések macedón területről érkeztek, ahol a kormányerők és az albán felkelők összecsaptak - közölték a KFOR kötelékébe tartozó amerikai békefenntartók. Az áldozatok között van a 30 éves Kerem Lawton, az AP hírügynökség angol nemzetiségű újságírója is. Az albán felkelők és a macedón kormányerők egyaránt tagadták, hogy felelősek lennének a lövésekért, amikről egyelőre azt sem lehet tudni, hogy szándékos támadásként vagy véletlenül érték el Kriveniket. A KFOR szóvivőjének jelentése szerint békefenntartó nem sebesült meg az ágyútűzben. 


Márer György, New York
Héjadiplomácia

Nincs szükség alaposabb elmélyülésre az amerikai külpolitikában, hogy észrevegyük: komoly változások történtek, amióta a Bush-kormány átvette a vezetést. A nyolc esztendős clintoni galambpolitikát szinte napok alatt felváltotta az új elnök „héjairányzata”. A jelenlegi amerikai államfőnek azonban - aki maga is elismerte, hogy gyakorlatlan a külpolitikában -, még el kell sajátítania a diplomácia művészetét.


Hetek-összeállítás
Védelmi pénz a tiszteletesnek

Tisztességtelen pénzügyi tevékenységéért is felelni kényszerül Jesse Jackson, az ismert amerikai polgárjogi és békeaktivista, aki nemrég vallotta be a nyilvánosság előtt, hogy házasságon kívüli gyermeke született. A vallomás után nem sokkal kiderült: alapítványa zsarolással jutott jelentős felajánlásokhoz, és nagy összegű támogatást nyújtott volt szeretője házának megvásárlásához.


Négykeréken

Mint a dinamit

A svéd ipar termékei - az acéltól a bútorokig - az egész világot meghódították. Az Alfred Nobel által feltalált dinamithoz hasonlóan e havi autótesztünk példánya is hamisítatlan „made in Sweden”. 


Távol-keleti arcművészet

Nem csupán egy nagyszerű sportteljesítmény volt az, hogy 1995-től kezdve három éven keresztül Subaru Imprezák nyerték a rally-márka világbajnokságot. A Fuji konszernhez tartozó autógyár a versenysportban felgyülemlett tapasztalatait az utcai változataiban kamatoztatja. 


Király Sándor
A magától járó kocsi története

Ki találta fel az autót? A válasz nem egyszerű, gyökerei több ezer évre nyúlnak vissza. A kezdeti kísérletezések, sikerek és bukások mind-mind érdekes adalékot szolgáltatnak ahhoz, hogy lássuk, hogyan született meg a „magától járó” kocsi.


Sport

Csíz Petra
19 pont Maranello előnye

A Brazil Nagydíjjal véget ér a szezonnyitó tengerentúli versenyek hármas sorozata, s utána a Forma-1-es cirkusz megkezdi európai vándorlását. Mire a Ferrari elér hazai pályájára, Imolába, már óriási előnyre tehet szert. Michael Schumacher kettős győzelmével nyitotta meg a szezont, s az eddigi tapasztalatok alapján nagy valószínűséggel az Interlagos pálya dobogója is pirosba borul majd. A Ferrari és Schumacher zsinórban hetedik győzelmét és második brazil győzelmét szerezheti meg az idei harmadik kontinensen megtartott futamon.


Lemieux Kanada csapatkapitánya
Tovább a cikkhez >>>

AS Roma: Samuel 40 millióért sem eladó

Walter Samuel 40 millió dollárért sem eladó. A Real Madrid az összeg felét ajánlotta az argentin válogatott labdarúgóért, de Franco Sensi, az AS Roma elnöke még a duplájáért sem hajlandó megválni a bajnokság éllovasának egyik kulcsjátékosától. „Samuel a védelem oszlopa, a jövőben is ráépül a hátvédsor” - jelentette ki határozottan a rómaiak első számú vezetője. 


Légpárnák a sérülések ellen
Tovább a cikkhez >>>

Szlovákia a futball vb-n
Tovább a cikkhez >>>

Szabadidő

Takács Gabriella
Egérúton Tunéziába

A Hungexpo Rt. szervezésében az elmúlt héten is sor került a Budapesti Vásárközpontban az Utazás, a Budapest Boat Show, a Sport és a FeHoVa (fegyver, horgászat, vadászat) szakkiállításokra, ahol a jelen lévő cégek a szabadidő kellemes eltöltéséhez, az aktív pihenéshez ajánlottak változatos program- és eszközlehetőségeket a látogatók népes seregének. A 24. alkalommal megrendezett Utazás 2001 című kiállításon több mint 700 hazai és külföldi kiállító kínálatából válogathattak az érdeklődők: a résztvevő kilenc magyar régió és negyvenhat ország utazási irodáinak ajánlatai között a hagyományos üdülési lehetőségek mellett az aktív pihenés, a kalandturizmus, a lovaglás, a túrázás, az egzotikus utak egyaránt megtalálhatók voltak.


Párhuzamos kiállítás Budapesten és a kibertérben

Bodó Mihály képeiből nyílik kiállítás április 4-én 18 órakor a Desidea Stúdióban (VI., Paulay Ede utca 25-27.). A mintegy tizenöt éve Spanyolországban élő és alkotó, 1957-es születésű művész (aki mellesleg szívesen foglalkozik a hazatelepülés gondolatával) eredetileg építésznek tanult, majd elvégezte a budapesti bölcsészkaron a filozófia szakot, legvégül pedig a szobrász szakot Barcelonában. Bodó Mihály jellegzetes városképei reális és virtuális festmények gyanánt egyaránt megtekinthetők a kiállításnak helyet adó belvárosi stúdió falain, illetve az interneten, a címen - e digitális tervek alapján készülnek vászonra festett olajképei.


A Gladiátor az év filmje

Meglepetések nélkül zárult a 73. Oscar-díj átadás, miután a magyar idő szerint hétfő hajnali gálán öt Oscar-díjat nyert a Gladiátor, négyet-négyet a Tigris és sárkány és a Traffic. Az év filmje így a monumentális Gladiátor lett, a legjobb külföldi film díját pedig a tajvani Tigris és sárkány érdemelte ki. Az eredménynek köszönhetően a Steven Spielberg alapította Dreamworks végleg a legnagyobb stúdiók közé emelkedett.


Spielberg-mozi Lincolnról

A sokszoros Oscar-díjas amerikai filmrendező, Steven Spielberg sajátos hangvételű filmet szándékozik ősztől forgatni az amerikaiak nagyra becsült elnökéről, Abraham Lincolnról. A tervezett film a „nagy egyenjogúsítóként” emlegetett elnököt elnyomó rasszistaként kívánja ábrázolni, akinek majdnem sikerült elveszítenie az amerikai polgárháborút. A kasszasikernek ígérkező film lesz az első, amely megpróbálja aláaknázni Lincoln történelmi integritását. 


Színes

Butít a rasszizmus
Tovább a cikkhez >>>

Kóborló krokodilok Floridában

A szárazság „szomjúságot” okoz, főként a Florida külvárosában élő szerelmes aligátorok körében, tudtuk meg a seminole indián törzs tagjaitól, akik forródrótot hoztak létre, hogy elősegítsék az elkószált állatok visszatelepítését.


Mediterrán házibálvány
Tovább a cikkhez >>>

Ön a virtuális valóság világába lépett.
Tovább a cikkhez >>>

INNEN-ONNAN
Tovább a cikkhez >>>

DUMA PLÁZA

Kevesebb ideig tart jól megcsinálni valamit, mint elmagyarázni, miért csináltad rosszul. (internet)


Vélemény

Az iszlám viszonya a szobrokhoz


Rashwan Mohamed
Fanatizmus vagy iszlám fanatizmus

Végre sikerült a tálib vitézeknek megtisztítaniuk Afganisztánt az istentagadó bálványoktól. Újra Allah arca látható a felrobbantott sziklák között, és fellélegzett a világ. Az a világ, amely egy UNESCO-megbízott próbálkozását kivéve gyakorlatilag karba tett kézzel nézte végig, ahogy maroknyi sötét ember elköveti gaztettét az egész emberiség ellen.