Vissza a Hetek archívum borítólapjára
V. évfolyam, 11. szám, 2001. március 17

Belpolitika

Munkatársunktól
Eszményi nők

Meghitt hangulatú fórumnak adott helyet a héten a Segítő Szűz Mária Katolikus Leánykollégium Egerben, ahol Dávid Ibolya igazságügy-miniszter asszony, az MDF elnöke tartott előadást „Keresztyén nő a közéletben” címmel.


Szobota Zoltán
Vallásügyi legkisebb közös többszörös

Megállapodás született a Fidesz és az MSZP között a vallásszabadságról szóló törvény módosításával kapcsolatban. A fogadtatás vegyesnek mondható: az MDF kirekesztve érzi magát, az SZDSZ helyteleníti, a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma (NKÖM) kevesli, a Magyar Kereszténydemokrata Szövetség (MKDSZ) kasztrációról beszél. A Fidesz frakció hétfőn dönt az alkotmányügyi bizottság javaslataként benyújtott módosításokról.


Földvári Katalin
Történelmet írnak a romák

Miközben a kormányzat nyilatkozataiban igyekszik csökkenteni a zámolyi romák francia menedékstátusának súlyát, addig Krasznai József, mondhatni magyar Martin Luther Kingként nemzetközi szintű polgárjogi harcossá növi ki magát. Érdekes, hogy az egész ügybe a magyar jobboldali, illetve kormányközeli sajtó révén a Hetek is belekeveredett, mint az angol titkosszolgálat egyik lehetséges félrevezetője. 


Magyary Ferenc
Pártunk és kormányunk szerint

Politikai játszmáink része a nemzeti ünnepekkor, nemzeti tekintélyek álarca mögé bújva megfogalmazott üzenet. A megemlékezések előtt píár-felelősök, politikaibeszéd-írók lázasan kutatnak emlékezetükben és a könyvtárak polcain, hogy találjanak olyan félmondatokat, melyek idézve a napi aktuálpolitikai üzenetek mottóivá válhatnak. Szövegkörnyezetükből kiragadott mondatok, hirtelen felfedezett sosemvolt öszszefüggések jelzik a történelem átformálásának szándékát. Nemcsak a jelen, a múlt is újra- és újraíródik évről évre, kormányzatról kormányzatra, nemzeti hősök tűnnek el a süllyesztőben, senkik válnak héroszokká az aktuális kormány szájíze szerint. Nézzük, hogyan változott az ország 10 év alatt a márcus 15-i beszédek alapján.


Hetek- összeállítás
Átértékelt ünnep

Míg a kormánypártok szónokai igyekeztek politikamentesen fogalmazni és inkább propagandisztikus jelleget adni az ünnepnek, addig az MSZP és az SZDSZ a kormányt kritizálta, míg a szélsőjobboldal az „elfajzott liberalizmus”-elmélet különféle szófordulataival éppen a kritikusokat bírálta idén március 15-én. 


Életmód

Tévképzetek a cigányságról

Lelki szemeink előtt cserzett bőrű, szénfekete hajú figurák, tarka selyemholmik és szoknyák jelennek meg, ha a romákra gondolunk. Meg persze a hosszan vonuló cigánykaravánok és a muzikalitás. Rosszabb esetben pedig a bűnözési statisztikák. Egy közelmúltban napvilágot látott közvéleménykutatás adatai szerint a hazai többségi társadalom negyvennyolc százaléka határozottan romaellenes, s a megkérdezettek jelentős része bevett sztereotípiák alapján alkot véleményt. Ugyanakkor örvendetes tény: ma már egyre többen munkálkodnak azon, hogy ez a társadalmi szakadék áthidalhatóvá váljék.


Délibábos sajtószabadság

Az elmúlt tíz év eseményei a hazai sajtó életében sem múltak el nyomtalanul, a magyar média számtalan politikai átrendeződés reprezentánsa volt. A sajtószabadság és a demokrácia viszonyáról, jelenlegi állapotáról tartottak nemrégiben vitaestet a Kossuth Klubban a magyar közélet és sajtó néhány prominens személyiségének részvételével.


Bárdos Róbert
Mentik a menthetőt

Sorra bezárnak a régi nagy mozik, hogy helyüket átvegyék az újonnan épült, korszerű és kis férőhelyes termekkel rendelkező - tehát látszatra gazdaságosabban üzemeltethető - multiplexek. A Mozivédők szervezete nemcsak a sokszor műemlék számba menő épületek, épületbelsők miatt tiltakozik a filmszínházak bezárása ellen, hanem a mainál jóval sokszínűbb moziválaszték eltűnését is helyteleníti. Éliás Andrással, a Mozivédők vezetőjével a Stúdió Étterem Kávéházban beszélgettünk a csoport megalakulásáról, eredményeiről és céljairól. 


Fókusz

Hazafi Zsolt, Szlazsánszky Ferenc
Nem katasztrofális, csak rossz
mondja a média állapotáról Bárdos András független újságíró

Vietnamhoz, Irakhoz és ezekhez az országokhoz képest sajtószabadság van Magyarországon, amúgy egyre távolodunk az ideális helyzettől. A helyzet nem katasztrofális, csak rossz - állítja Bárdos András újságíró, aki évekig egyik meghatározó személyisége volt a magyar politikai újságírásnak. Az ismert riporter lapunknak beszél a sok vitát kavaró „olajos ügyekről”, Nógrádi-nyilatkozatról, az évek óta vastagodó dossziékról és a titkosszolgálati érdekcsoportokról. Március 15-e, a sajtószabadság ünnepe kapcsán készített interjúban olyan állítások hangoznak el, mint hogy „nem sikerült felszámolni azokat a kapcsolatrendszereket, amelyek a politikai, gazdasági hatalom szereplői és az újságírók, szerkesztők között alakultak ki és alakulnak folyamatosan.” Valamint, hogy a permanens sajtóháborúnak az egyik oka, hogy „egy elit-csere zajlik. A Fidesz feltett szándéka, hogy bekerüljön az elitbe, és ott bebetonozza magát. Most próbálja kialakítani saját klientúráját, ami 1998 előtt még nagyon hiányos volt.”


Gazdaság

Munkatársunktól
Nem lesz világgazdasági válság

Összességében kedvezőnek mondhatók az idei kilátások a gazdasági folyamatokat tekintve. A pénzügyminisztériumi, optimista 5-6 százalékos GDP-növekedés mellett az Ecostat Gazdaságelemző és Informatikai Intézet ugyan szolidabb, de továbbra is erőteljes, 4,5-5 százalékos bővüléssel számol. 


Danka Ildikó
Lazulnak a lakáshitelek

Tavasztól olcsóbban juthatunk lakáshitelhez, ugyanis a nagyobb pénzintézetek közül jó néhányan döntöttek már, vagy a közeljövőben határoznak a lakáskamatok csökkentéséről. Ezenkívül februártól útnak indult egy új otthonteremtő program, amely jelentősen megkönnyíti azok dolgát, akik otthont kívánnak teremteni vagy meglévő otthonukat komfortosabbá akarják tenni.


Több mint telefon
Tovább a cikkhez >>>

Acsai Anikó
Pánik világszerte a börzéken

Pánik söpört végig a világ részvénypiacain az elmúlt héten, melynek során a jelentősebb indexek többsége 2-2,5 éves mélypontra süllyedt. Az eladási hullám a telekom szektorban indult az Ericsson eredményvárakozás-csökkentésének bejelentésével, majd az európai bankszektor eredménykilátásainak csökkentésével folytatódott. A Dow Jones 4, a Nasdaq több mint 9 százalékot zuhant. A nyugat-európai indexek 6-7 százalékkal kerültek lejjebb, ezeket a piacokat a német gazdaság kilátásainak romlása is sújtotta. A BUX ehhez képest „mérsékelten” esett, 5,5 százalékos lejtő után 6 758 ponton zárva a hetet, a piaci hangulatnak mindenesetre nem tett jót a miniszterelnök azon bejelentése sem, miszerint „a tőzsde a magyar gazdaságban kevéssé fontos intézmény”.


Ignácz Valéria
A főváros cáfolja a korrupciós vádakat

A Transparency International korrupciót vizsgáló nemzetközi társaság magyar tagozata még 1999-ben készített egy jelentést a Fővárosi Polgármesteri Hivatalról, amely - lassú érési folyamat után - most „nagy port kavart”. „Jobb” oldalról azt állítják, hogy a főváros vezetése több mint egy éve nem hajlandó nyilvánosságra hozni a városháza átvilágításáról szóló jelentést, „bal” oldalról pedig cáfolják mindezt, és egyszerűen csak vádaskodásnak tartják az „észrevételt”. Tirts Tamás, a Fővárosi Közgyűlés fideszes vezetője mindenesetre hiteltelennek tartja Demsz-ky Gábor korrupcióellenes megnyilvánulásait, sőt átfogó vizsgálatot tart szükségesnek a főváros háza táján. 


Bohács Krisztina
Tréningek reneszánsza

Mottó: „Kell valaminek lenni, ami nagyobb dolgokat képes végbevinni, mint a pénz. És mi lehetne az más, mint az emberben rejlő testi és lelki tehetségek szabad és korlátlan fejlődhetése és működése.” (Táncsics Mihály)


Háttér

Grüll Tibor
Az összegyűjtés folytatódik

Emberek kisebb-nagyobb csoportjainak, egyes törzseknek, bizonyos területek lakosságának, sőt egész népeknek deportálása nem a XX. századi diktatúrák találmánya. Tudomásunk szerint nagyobb arányban először az ókori asszír birodalom alkalmazta a népességcsere e sajátos módszerét. Időszámításunk előtt 722-ben az asszírok előbb a birodalom szívébe, majd onnan a keleti határvidékre deportálták az Izrael északi országrészében élő zsidó törzseket. Az elmúlt századokban sokszor „találták meg” az elveszett tíz törzset. Mondanunk sem kell: ezek legnagyobb része vaklármának bizonyult. Izrael történetének e rejtélyes pontja azonban mindmáig tartogat váratlan meglepetéseket.


Mondovics L. Gábor
Szerb katonákkal fenyeget a NATO

Közeledik a Jugoszlávia elleni bombázások kezdetének második évfordulója. Az Egyesült Államok ennek alkalmából emlékeztette az új jugoszláv vezetést, hogy itt lenne az ideje Szlobodan Milosevics letartóztatásának. Az elfogás legkésőbbi dátumát is megadták, március végéig kell börtönbe zárni a volt diktátort. A nyomaték kedvéért gazdasági megszigorításokat is kilátásba helyezett az amerikai diplomácia. Ugyanakkor a NATO az albán terrorhullám miatt kénytelen volt hozzájárulni ahhoz, hogy jugoszláv katonák vonuljanak a Koszovóval határos biztonsági zónába.


Laudancsek Katalin
Elvetélt ötletek albuma

Lapunkban több ízben is találkozhattunk nemzedékek óta működő, továbbra is felfelé ívelő vállalkozásokkal, sikersztorikkal. Azonban, mint tudjuk, nem mind arany, ami fénylik; nem minden látszólag zseniális ötletből lesz szuper profit. A Kommerszant című orosz hetilap a nemrégiben Londonban megjelent Business Blunders című könyvből közölt részleteket, azokat az eseteket, mikor egyetlen apró hiba (esetleg szélhámosság vagy színtiszta emberi butaság) miatt mesés haszon helyett többmilliós bukás lett az eredmény. 


Hit és értékek

Mészáros István László
Tehet-e boldoggá az állam

Minden ember törekszik a boldogságra. A boldogság utáni vágy az ember bensejéből fakad. Ki ne szeretne örömben, egészségesen, jó anyagi körülmények között, jó lelki, szellemi állapotban élni? Minden alapvető, természetes emberi jog ebből az igényből eredeztethető. A vállalkozás szabadsága, a tulajdonszerzési korlátozások felszámolása hazánkban is megteremtette az anyagi gyarapodás jogi lehetőségét. A véleménynyilvánítás, a sajtó és a vallás szabadsága pedig azt, hogy az emberek igényeik szerint tölthessék be és fejezhessék ki intellektuális és szellemi szükségeiket. Azok a kezdeményezések azonban, amelyek éppen eme szabadságok megnyirbálására törekszenek, mint például a Fidesz-javaslattá maszkírozott és a sajtószabadságot korlátozni hivatott „Lex-Pokol”, vagy a vallási jogegyenlőség elleni támadások azt mutatják, hogy bizonyos politikai körökben hiányzik a boldogságra való elemi emberi törekvés tiszteletben tartása, és az emberek nyugton hagyása helyett még mindig maguk akarnak népboldogítóként tetszelegni.


Interjú

Morvay Péter
A tények lassan hatnak
interjú Deák István történésszel, a Columbia Egyetem professzorával

Ötvenöt éve zajlott a nürnbergi per főtárgyalása. Ennyi ideje tart a vita is arról, hogy objektív igazságszolgáltatás vagy kirakatper volt-e a náci rezsim katonai, politikai, gazdasági és ideológiai bűneit megszemélyesítő 23 vádlott tárgyalása. A per körülményeiről és máig tartó hatásáról beszélgettünk a New Yorkban élő Deák István történész professzorral, a Columbia Egyetem Kelet-Közép Európai Tanszékének nyugalmazott vezetőjével, akinek számos műve magyarul is megjelent, köztük a Kossuth Lajosról és az 1848-49-es szabadságharcról szóló Törvényes forradalom című könyv.


Külpolitika

Márer György, New York
Elfogyhat a puhító pénz

Egy közelmúltban napvilágot látott jelentésből arról értesülhetett az amerikai szavazópolgár, hogy a tavalyi választási esztendőben a tévéállomások egymilliárd dollárt csikartak ki a politikai hirdetőktől. A médiának ez a válfaja ugyanis a legnagyobb népszerűségnek örvend a különböző érdekcsoportok hírverési szakértői között. Az adók gazdái pedig a kampány kiéleződésének arányában emelik hirdetéseik tarifáit, így a választási hadjáratok költségei csillagászati összegekre emelkednek. Ezeket a kiadásokat persze valakinek, avagy valakiknek fedezniük kell. 


Vagyim Arisztov
Kucsmát le

„Le Kucsmával!”, „Bíróság elé Kucsmát!”, „Kucsma nélküli Ukrajnát!” Ilyen és ehhez hasonló jelszavakkal folynak az ukrán elnök leváltását követelő ellenzékiek tiltakozó megmozdulásai. A független orosz NTV tévéadó, valamint a nyugati csatornák a tüntetők és az ukrán rendőrség közötti elkeseredett küzdelmet is sugározták annak bizonyítékaként, hogy Ukrajnában egyre mélyül a politikai válság.


Benke László
Beperelték a Szentszéket

A Vatikáni Rádió három vezetője március 12-re bírósági idézést kapott. A vád: a rádióadó Santa Maria di Galeriában, Róma egy északi kerületében található antennaerdeje a megengedettnél jóval magasabb elektromágneses sugárzásával a környékbeliek között daganatos megbetegedéseket okoz. A környezetvédelmi tárgyú nézeteltérés kisebb diplomáciai feszültséget is kiváltott, miután a Vatikán képviselői kijelentették: az olasz törvények nem kérhetők számon a rádió vezetőin.


Szikora Márton
Aral-szigeti mikrobák

Amerikai kémek közvetve hozzájárultak a vegyi és biológiai fegyverek kifejlesztéséhez és elterjesztéséhez - állítja az USA Központi Hírszerző Ügynökségének (CIA) egy tekintélyes nyugalmazott tisztje. A szakember szerint egy harminc éven keresztül folytatott dezinformációs kampány keserű gyümölcsét aratja le ma az Egyesült Államok, mikor egyes lator országok biofegyverprogramját próbálja semlegesíteni.


Hetek-összeállítás
A teheráni üzlet

Négynapos látogatása során Mohammed Hatami iráni elnök megállapodott Vlagyimir Putyin orosz elnökkel a fegyverkereskedelem élénkítéséről és egy iráni atomerőmű közös felépítéséről. A két ország védelmi miniszterei által májusban véglegesítendő egyezmény hozzásegíti Iránt, hogy növelje katonai erejét a térségben, és hatékonyabban tudja érvényesíteni érdekeit a Kaszpi-tengeri szénhidrogénkészlet elosztásában. 


Riport

Izing Antal
Az összes tételünk
Tákos, 2001. március 11., vasárnap

Kezdjük a végén. Vasárnap éjjel hazafelé hallom a rádióban, hogy Pintér Sándor belügyminiszter éppen ezen a vasárnapon mondotta a Tákos falutól alig 10 kilométerre nyugatra fekvő Vásárosnaményben, hogy az árvízben összedőlt házak nyáron már mindenütt állni fognak. Úgy legyen.  Nem biztos, hogy azon a helyen - tette hozzá -, ahol eddig, de fel fognak épülni. Pont. 


Sport

A tenisz királynője

Venus Williams duplázott a WTA 2000-es díjkiosztó gáláján: egyesben és párosban is a legjobbnak választották. 


Hetek-összeállítás
Schumacher csúcsot dönthet

Michael Schumacher új csúcsot állíthat fel a vasárnapi Formula-1-es Malajziai Nagydíjon. A Ferrari német pilótája lehet az első, aki az 50-es évek után hat egymást követő futamon diadalmaskodik. 


Varga József
Lisztes lapáton

Felix Magathtal nincs szerencséje a magyar futballistáknak. A VFB Stuttgart jelenlegi trénere egykor a Hamburger SV-val nyert BEK-et.  Edzőként elmaradtak az eredmények. Legutóbb az Eintracht Frankfurt gárdájától küldték el idő előtt. A keménykezű szakvezető abszolút népszerűtlenségnek örvend hazája bajnokságában. Feltűnő az is, hogy csapataiból módszeresen távolítja el a magyar játékosokat. Még a frankfurti időkben dobta ki a válogatott szélső Dombi Tibort és az azóta a Fradiba visszatért Hrutka Jánost. 


Hírösszefoglaló
Berlusconi kézbe vette a dolgokat

Az utolsó olasz csapat, az AC Milan is elbúcsúzott a nemzetközi kupaküzdelmektől. A milánói klub vezetősége levonta a megfelelő tanúlságokat, és menesztette Alberto Zaccheroni vezetőedzőt, utódja a 69 éves Cesare Maldini lett. A korábbi szövetségi kapitányt az ificsapat felkészülését irányító Mauro Tassotti segíti. 


Sportakadémia Berlinben
Tovább a cikkhez >>>

Szabadidő

Túraprogramok a KSK szervezésében
Tovább a cikkhez >>>

Spektrum Tv-ajánló

Rovatunkban a hat éve legnépszerűbb magyar nyelvű ismeretterjesztő tévécsatorna új bemutatóiból szeretnénk néhány filmre előzetesen felhívni a figyelmet. A Spektrum Televízió kábeltelevíziós hálózatokon, valamint a UPC Direct és az Antenna Mikró rendszerén érhető el.


Kárpáti györgy
Koltai Lajos Oscar-jelölt

A 73. Oscar-díj jelöltjeinek listája nem okozott különösebb meglepetést. Szakértők szerint az utolsó évek egyik leglefutottabb átadása előtt állunk, bár a jelölések egy része több mint megkérdőjelezhető.


Mód Júlia
Tarkabarka fizika

Pénteken nyitotta meg kapuit a Csodák Palotájában - Közép-Európa első és mindmáig egyetlen interaktív tudományos centrumában - a nyolcadik, legújabb kiállítás. Ezzel az Öveges József professzorról elnevezett új, száz nézőt befogadó teremmel hiányt pótoltak a rendezők, mivel a gyerekeknek a tanórákon egyre kevesebb lehetőségük van a kísérletezésre.


Színes

A szabál , az szabál
Tovább a cikkhez >>>

INNEN-ONNAN
Tovább a cikkhez >>>

DUMA PLÁZA

Reszketek a hazámért, ha arra gondolok, hogy Isten igazságos. (Thomas Jefferson, amerikai államférfi)


Valóságos hirdetés
Tovább a cikkhez >>>

Önjavító műanyag

Bonyolult anyagok felhasználásával, de egyáltalán nem bonyolult ötlettel fejlesztették ki a tudósok azt a műanyagot, amely folyamatosan képes regenerálni és javítani önmagát a benne lévő kapszulák aktivizálásával. Az anyagok tulajdonságai közül az egyik legfontosabb az ellenálló képességük. Minden egyes alkalommal, amikor például egy szörfdeszka nekiütődik egy korallzátonynak, vagy amikor a repülőgép szárnya az induláskor beremeg, apró repedések keletkeznek. Az anyag végül elérkezik egy olyan ponthoz, amikor cserére vagy javításra szorul. Az eddigi javítási módszerek elég egyszerűek voltak: a rossz részt kivágták és új anyaggal helyettesítették, ami persze már nem is volt olyan esztétikus. A University of Illinois (Urbana-Champaign) kutatói most az emberi test működését vették alapul, annak is az öngyógyító tulajdonságát. Két nagyon fontos dolognak kellett teljesülnie: a javítás automatikus módjának és a helyspecifikusságnak, azaz annak, hogy valóban csak a sérült részek kerüljenek javításra. Tehát a „gyógyító anyagot” mindenhova el kell juttatni, hogy mindenhol elérhető legyen, de csak ott kell aktivizálódnia, ahol valóban szükség van rá.


Kiskorú rendbontók
Tovább a cikkhez >>>

Vélemény

Dr. Bán Ervin
Idealista géniusz

Pár éve Budapesten járt egy nyugati jezsuita tudós, aki egy nyilatkozatában érdekes és tanulságos magyarázatot adott a hit és a vallás fogalmáról, a kettő kapcsolatáról. Szerinte a hit az alap, erre épül rá a vallás. Igen termékeny gondolat, és érthetővé tesz olyan tényeket, amelyeket fogalmaink megszokott rendszerében nem lehet jól elhelyezni. A magyarázat azonban nem teljes. A hitre mint alapra ugyanis más is épülhet, nem csak a vallás. 


Dr. Rashwan Mohamed
Hogyan állítsuk meg a fekete járványt

Újra és újra a velük való foglalkozásra kényszerítenek minket. A nyolcvanas évek Iránja után jött a kilencvenes évek és az új évezred Afganisztánja. Minden igyekezetünk ellenére új sebet üt a kőkorszaki sötétség, melynek álneve: Afganisztán.