Vissza a tartalomjegyzékhez


INNEN-ONNAN

Háromlábú megmentő

A háromlábú, farok nélküli Recy névre hallgató kutya lehet, hogy úgy néz ki, mint a lompos Benji, de a szíve akár Lassie-é. A terrier keverék gazdája, a 47 éves Christina Lowman azt állítja, hogy a kutya megmentette az életét, miután karácsony napján elesett. Lowman elmondása szerint megcsúszott a jeges lejtőn és eszméletét vesztette a hidegben. Nem tudja, pontosan mennyi ideig feküdt a 11 fokos hidegben, de ha Percy nincs ott, akár meg is halhatott volna. „Amikor magamhoz tértem, a kutya az arcomat nyalogatta. Úgy térített magamhoz, hogy nyalogatta az arcomat és ugatott” - mesélte el Lowman. (USA Today)


Ebek sítalpon

Coltnak és Luckynak, a két bernáthegyi kutyának furcsa napirendje van a hófödte Asahikawa városkában, Japánban. Gazdájuk, a Szato család minden reggel elviszi a kilenc és fél éves ebeket egy szokatlan sétára. A sídombokra viszik ki őket, ahová nem sok házi kedvenc merészkedik. Tappancsaikat speciálisan kidolgozott síbakancsokba illesztik. Rácsatolják a léceket, aztán nyomás le a lejtőn. Persze felügyelet mellett. A kutyusok még nem tanultak meg megállni, úgyhogy szükségük van emberi segítségre a lassításhoz. Colt és Lucky kölyökkoruk óta siklanak, úgyhogy már megszokták különös programjukat és a rajtuk csodálkozó embereket. „Ők lettek a lesiklók kabalái - mondta Tosimicu Szato. Szeretném, ha megtanulnának síugrani és snowboardozni is, de szerintem most jó ez nekik itt a lejtőkön” - tette hozzá. Olyan híresek lettek a kutyák, hogy Masahiko Harada, a naganói olimpia aranyérmes síugrója felajánlotta a síléceit a javukra. A fölajánlásból a négylábú síelők szükségleteit fogják fedezni. (AP)


A netikett nem elég

Az illendő viselkedés a New Economy korszakában is lényeges hatással lehet a karrier alakulására. Az USA-ban a főiskolákon felvették az okítandó tantárgyak közé a kés és a villa kezelési módját, illetve a torokköszörülés stílusos formáját. A február közepén megrendezett Charm School 2001 ezer hallgatót vonzott. Sokan közülük feliratkoztak a hatásos csevegés, a mobiltelefon udvarias kezelése, illetve az asztali viselkedés kurzusokra. Az érintett egyéb témák magukban foglalták a körömrágást, az orrpiszkálást és a nyilvános illemhelyek higiénikus használatát. A gyakorlatias kiképzés célcsoportját a műszaki főiskolákat benépesítő, „nerd” néven emlegetett humanoidok alkotják. A nerd egy angol kifejezés, amely nem található meg minden szótárban. A nerdek azok, akiknek az egyik keze össze van nőve a számítógépes egérrel, magas intelligenciájú, a normális emberi élettől elidegenedett számítógépes guruk, akik nem tudják, világos van-e kint vagy sötét, esik-e vagy havazik - kivéve, ha éppen most olvastak erről az interneten. A világszerte elismert műegyetem 1993 óta próbálja a hallgatóit a szakmai tárgyak mellett az etikett és az életvitel kérdéseire is felkészíteni. Az ilyen világos szabályokra szükség van, mert az amerikai vállalati tanácsadók egyöntetűen vallják: a vezető pozícióba kerülő alkalmazottakat megtámadta egy vírus: az illetlen viselkedés járványosan terjed. Néhányan az internetes kultúrát teszik felelőssé, mások a civilizált viselkedés általános visszaszorulásáról beszélnek. (Index)