Vissza a tartalomjegyzékhez

Acsai Anikó
Hétfőtől külföldi papírok a BÉT-en

Folytatódott az amerikai gazdaság lassulását jelző mutatók sora az elmúlt héten: mind a megrendelések, mind a fogyasztói bizalmi index mélypontra zuhant. Nem jött be az a spekuláció sem, hogy Greenspan esetleg a mostani adatok hatására a következő Fed-ülés előtt kamatot csökkentene. Így a Nasdaq újabb 5 százalékkal mélyebbre sülylyedt, miközben a Dow Jones csak kis mértékben gyengült. Változatlanul hagyta kamatait az Európai Központi Bank is, de a nyugat-európai indexek értéke 1,5-2,5 százalékkal csökkent. A BUX gyenge forgalom mellett némileg a trend ellen menetelve egy százalékkal zárt magasabban.

A hét nyertese a blue chipek között a Mol lett, 5,5 százalékos erősödése a cég saját részvényvásárlásának volt köszönhető, a 400 ezer részvényt a cég a dolgozói és menedzseropciós programban kívánja felhasználni. A TVK árfolyama átmenetileg megugrott, miután a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete bejelentette, hogyha életbe lép az új értékpapírtörvény, a Molnak vételi ajánlatot kell tennie a TVK-részvényekre, vagy el kell adnia vételi opcióját. A Rába szárnyalása annak volt köszönhető, hogy a cég a Honvédelmi Minisztérium előminősítése során megfelelt a követelményeknek. A cég vezetése azt reméli, a tender 50-80 százalékát el tudják nyerni. Jelentősen drágult még két kisebb részvény, a Globus (+9 százalék) és a Humet (+13,64 százalék). Az utóbbi árfolyam-emelkedése annak a hírnek köszönhető, miszerint a társaság megkapta az amerikai gyógyszerhatóság engedélyét a Humet forgalmazására. A Humet emelkedéséhez hasonló mértékben gyengült, s ezzel tartósan 2 000 forint alá került a Graphisoft árfolyama, miután létszám-leépítési tervekről számolt be, amit a kereslet csökkenésére utaló jelként értelmeztek a befektetők.
Március 5-én a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) elindulhat a kereskedés az elismert külföldi értékpapír-piacokra bevezetett értékpapírokra. Kezdetben 3 papírral lehet majd üzletelni: a Microsofttal, a General Electric-kel, és a BMW-vel. További papírok bevezetéséhez tőzsdetag brókercégek bevezetési kérelme szükségeltetik.