Vissza a tartalomjegyzékhez

Földvári Katalin
A vizsgálat lezárult, megoldás még nincs

A krimibe illő történetet egy „szemfüles” ápoló kollégának köszönheti a napok óta lázban égő közvélemény. Az ő tanúvallomása alapján keresték meg a rendőrök a fiatal ápolónőt, sőt a titokban felszerelt kamerák is ezt a vallomást lettek volna hivatottak igazolni. Nem sikerült terhelő adatokat gyűjteni, maradt tehát a kolléga feljelentése, illetve a lány kihallgatása, aki mindezek ellenére maga ellen vallott. Az események saját életet kezdtek élni, a szereplők száma egyre gyarapodott, jóllehet azóta fordult a kocka, az inkriminált éjszakás nővér ügyvédje félreértésről beszél. Aktív eutanázia, azaz gyilkosság eszerint nem történt, a beismerő vallomást a vádak súlya alatt keletkező lelkiismeret-furdalás váltotta ki a lányból. 


Az Országgyűlés Egészségügyi és Szociális Bizottsága rendkívüli ülésen tájékozódott a fekete angyal néven ismertté vált ügy szakmai vetületéről. A képen: Dr. Vadnai Mariann, a Nyírő Gyula Kórház I. belosztályának osztályvezető főorvosa, Takács Gábor, a Nyírő Gyula Kórház igazgató főorvosa és Szolnoki Andrea főpolgármester-helyettes. Fotó: MTI

Közben politikai pengeváltás is történt: a főváros-kormány ellentét ebben a kérdésben is felütötte a fejét. A fővárosnak mint működtetőnek Mikola István miniszter felajánlotta, hogy amennyiben nem tudja biztonságosan működtetni az intézményt, a tárca hajlandó átvenni tőle. Feszült pillanatokat okozott az is, hogy a kórház vezetői szerint hasonló esemény bármely kórházban előfordulhat - ezt tisztázandó a tisztiorvosi szolgálat országos vizsgálatot indított a belgyógyászatokon, valamint kölcsönösen kijelentései visszavonására és bocsánatkérésre szólították fel egymást a résztvevők. Takács Gábor kórházigazgató vonja vissza azt a bizalomromboló kijelentést, hogy ilyesmi bárhol előfordulhat, Mikola István miniszter úr ne kiáltsa ki bűnbaknak a Nyírő Gyula Kórházat - hangzott el. A minisztert a főváros részéről is érte kritika hirtelen nyilatkozatai miatt, és persze viszont: Mikola szerint volt beosztottja, Szolnoki Andrea főpolgármester-helyettes „ideges”.
Mostanra csillapodni látszanak a kedélyek: a főpolgármesteri hivatal sajtóosztálya úgy tudja, ott nem foglalkoznak többet az üggyel, hiszen az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) vizsgálata megnyugtatóan végződött, csupán néhány kisebb adminisztrációs szabálytalanságot mutatott ki. A minisztérium sajtósa - bár elismerte, hogy a miniszter az ÁNTSZ által talált hibákat súlyosabbnak tartja - szintén hasonlóan nyilatkozott. Az ügy tehát ettől kezdve se nem politikai, se nem egészségügyi, marad a bűnügyi vetület. F. Tímea ügye a rendőrségen zajlik tovább, jóllehet bizonyíték nem került elő.
Az ÁNTSZ vizsgálata megállapította, hogy a gyógyszerek nyilvántartásában nem mutatkozott hiányosság, a betegek „elaltatásához” szükséges morfiumadag tehát nem állt az ápolónő rendelkezésére. Ez esetben mindössze annyi merülhet fel, hogy egy legyengült szervezet számára esetleg a muszkulárisan beadott injekció helyett intravénásan bejuttatott morfiumadag akár végzetes is lehet. Ez persze csak egy a puszta feltételezések közül. A vizsgálati jelentés ezenkívül némileg nehezményezte a boncolások alacsony számarányát, a halál okát is feltáró boncolásra tehát a fővárosban átlagos 25 százalékos boncolási arányhoz képest itt mindössze nyolc százalékban került sor az osztályon elhunyt betegek esetében. A kórház ezt a hozzátartozók kegyeleti jogával indokolta. A kórház pert fontolgat a minisztériummal szemben, mert a vizsgálatok miatt egy hétre bezárták a szóban forgó belgyógyászati osztályt, ami a kórháznak több millió forintos kárt okozott.