Vissza a Hetek archívum borítólapjára
V. évfolyam, 9. szám, 2001. március 03

Belpolitika

Földvári Katalin
A vizsgálat lezárult, megoldás még nincs
Tovább a cikkhez >>>

Sebestyén István, Szakonyi Dávid
Rasszista támadások

„A romák szenvednek a diszkriminációtól, a rasszista támadásoktól és a kifejezetten alacsony szintű oktatástól” - állítja az Egyesült Államok külügyminisztériumának éves emberi jogi országjelentése. A jelentés szerint a romák törvényes védelme nem hatékony Magyarországon, és a rendőrség általában rosszul bánik velük. A dokumentum állításait a hazai tapasztalatok is igazolják: a Roma Polgárjogi Alapítvány egy munkatársa a Heteknek elmondta, hogy rengeteg bejelentés érkezik hozzájuk, és jelenleg mintegy kétszáz folyamatban lévő ügyük van, amelyben a sértett fél roma. 


Hetek-összeállítás
Fejetlen közmédiumok

„Bizalomvesztésre” hivatkozva benyújtotta lemondását Szabó László Zsolt, az MTV Rt. elnöke. A köztévé vezetésének éléről ez évben már Pilli Gyula pénzügyi főigazgató is (magától) távozott, majd Szenes Andrea alelnöknek kötöttek útilaput a talpára. A kuratórium egyetértésével távozó elnököt háromhavi fizetésnek megfelelő végkielégítés illeti, és lapinformációk szerint diplomáciai kiküldetés várományosa. Szabó egyik utolsó intézkedése gyanánt alelnöki tisztségbe emelte Mendreczky Károly programigazgatót, a főváros I. kerületének fideszes képviselőjét, aki felfüggesztette párttagságát és az elnök távozásával - a kormánypárti tagokból álló csonka kuratórium egyetértésével - ideiglenesen átvehette az intézmény irányítását. A leköszönt elnök huszonegy hónapos „regnálása” kudarcok sorozatát jelentette: a Magyar Televízió átlagos nézettsége csökkent, vagyonának nagy részét felélték (székházát eladták) és tízmilliárd forintos veszteséget halmoztak fel, munkatársak százainak a bérével maradtak adósok. Civil kurátorok, ellenzéki politikusok többen felvetették, illetve kezdeményezték Szabó felelősségre vonását. Haraszti Miklós SZDSZ-es ügyvivő és Pető Iván SZDSZ-es képviselő hűtlen kezelés alapos gyanúja miatt egyelőre ismeretlen tettesek ellen büntető feljelentést tett a Magyar Televízió ügyében. 


Hajdú Sándor
Az iszapbirkózás folytatódik

Lapzártánkkor a kisgazda frakción belül legalább két vezető van - legalábbis jelen pillanatban -, mind Bánk Attila, mind Szentgyörgyvölgyi Péter frakcióvezetőnek tekinti magát. Március első napján hívta össze ugyanis Bánk Attila a kisgazda frakciót ülésre, ahol személyi kérdésekről is dönteni kellett volna. 


Hetek-összeállítás
Elmaradt a szakítás

A látványos összeveszés után még látványosabban békült ki a fővárosi SZDSZ- és MSZP-frakció a hannoveri villamosok ügyében. Bár az kérdéses, hogy Demszky Gábor főpolgármester imidzsének mennyire használtak a történtek. A villamosok ügyében a döntés a politikusoktól a Közbeszerzések Tanácsa döntőbizottsága kezébe került. 


Fókusz

Laudancsek Katalin
Kész kapitalizmus

1935. február 6-án az amerikai boltok polcain új társasjáték jelent meg. A fekete-fehér-piros dobozon látható, dollárt lobogtató cilinderes emberkét és a Monopoly logóját azóta különböző országok apraja-nagyja legalább annyira jól ismeri, mint maguk az amerikaiak. A játék nemcsak jó időtöltőnek bizonyult emberek milliói számára, hanem a piacgazdaság jó iskolájának is, annak ellenére, hogy a nagy gazdasági világválság idején találta ki egy munkanélküli és annak várandós felesége - írja a Gyengi című orosz hetilap.


Szabó Ibolya Anna
A magányos farkas gyémántjai

Odaadó férj, mintapolgár és erkölcsös családapa, az antikommunista, katolikus Opus Dei szervezet tagja - ez volt a Moszkvának kémkedő Robert Hanssen mindaddig, míg ki nem derült, hogy talán senki sem ismerte őt igazán. Az FBI veterán ügynöke tizenöt éven keresztül élt kettős életet úgy, hogy meghazudtolt minden erkölcsi és emberi normát, amiben hitt vagy hinni látszott. Hogy pontosan mit tett Hanssen és milyen dokumentumokat, illetve adatokat szolgáltatott ki az oroszok számára, azt amerikai és brit elhárítási szakemberek vizsgálják. Az ügy másik, emberi oldala azonban éppen ilyen érdekes lehet. Hanssen múltjára és motívumaira próbált fényt deríteni a Newsweek magazin összeállítása.


Szikora Márton
A Rezzaza-tó titka

Lehet, hogy tévedésnek bizonyult az az izraeli, amerikai és brit hírszerzés által eddig egyöntetűen képviselt vélemény, miszerint az iraki diktátor jelenleg nem képes saját nukleáris fegyver előállítására. A The Sunday Times brit lap egy átfogó tanulmánya szerint, melyet az iraki atomprogramban részt vett, majd disszidált tudósok is alátámasztanak, Irak már az öbölháború előtt sikeres atomrobbantást hajtott végre, és ma is rendelkezik több atomfegyverrel. Szerintük a „Bagdadi Mészáros” már 1989-ben sikeres atomrobbantást hajtott végre az iraki fővárostól százötven kilométerre található Rezzaza-tó alatt. A robbantás elkerülte a figyelmet, mivel viszonylag kicsi - a hirosimai atombombáéval azonos - 10 kilótonna erejű volt, és a föld mélye elnyelte a rengéseket. Hírszerzési források jól tájékozottnak minősítették a nyilatkozó hadmérnökök beszámolóját, de kijelentették, nincs bizonyíték arra, hogy Irak hozzájutott elegendő dúsított nukleáris üzemanyaghoz. Míg a nemzetközi politika porondján egyes államok azon vitatkoznak, hogy vajon jogos volt-e a legutóbbi angol-amerikai bombázás Irak ellen, addig Szaddám Huszein - az ENSZ-szankciók ellenére és a nagyhatalmak orra előtt - atomhatalommá válik - figyelmeztett a brit lap. Időközben Ariel Saron megválasztott izraeli miniszterelnök arra figyelmeztette a térségbe látogató Colin Powell amerikai külügyminisztert, hogy az egyre agresszívabban fegyverkező Irak miatt könnyen regionális háború törhet ki a Közel-Keleten.


Szobota István
Politikai keresztények

A kereszténydemokrácia érvényesülése a globalizált világban címmel tartott rendezvényt február végén a Magyar Kereszténydemokrata Szövetség egyik csoportja, a Széchenyi-kör. A Szociális és Családügyi Minisztérium épületében megrendezett gyűlés meghívott előadóira mintegy kétszázan voltak kíváncsiak.


Szobota Zoltán
Kié a vasárnap

A hétvégi nyitva tartás vált az egyik legvitatottabb kérdéssé a Munka Törvénykönyvének módosítása során. Őry Csaba, a Miniszterelnöki Hivatal politikai államtitkára elérkezettnek látja az időt, hogy véget vessenek „a vasárnap szentségét sértő vásárlósdinak”. Bernáth Ildikó a téma fideszes felelőse pedig egyenesen betiltaná a bevásárlóközpontok hétvégi nyitva tartását. 


Gazdaság

Munkatársunktól
Politikai adok-kapok

Ahogy arra számítani lehetett, éles vitát váltott ki Tállai András pénzügy-minisztériumi államtitkárnak a költségvetési bizottság előtt tett beszámolója. Az államtitkár - aki kinevezése előtt a bizottság tagja volt - arról adott számot, mire költi a kormány a tavaly keletkezett költségvetési többletet. Egy decemberi kormányhatározat szerint ugyanis 100 milliárd forintot zárolt a kabinet, amit a parlament majd csak a zárszámadási törvény megszavazásakor hagy jóvá.


Danka Ildikó, Jokó Mariann
Minimálbér kisebb-nagyobb gondokkal

Elbocsátásokkal, munkaidő-csökkentéssel vagy egy hónapra szóló szerződés megkötésével reagál sok kisvállalkozó, aki nem akarja vagy nem tudja kigazdálkodni a 40 ezer forintos minimálbért. A legtöbb gazdasági elemző véleménye megegyezik abban, hogy a megemelt bér többletköltségeinek terheit viselő vállalkozások sok esetben kiszolgáltatott helyzetbe kényszerítik a dolgozókat. Várhatóan 60-70 ezer vállalkozás szűnhet meg emiatt. 


Munkatársunktól
Kiemelkedő GDP-növekedés

A magyar gazdaságot a millennium évében kiemelkedő növekedés jellemezte: a GDP 5,3 százalékkal nőtt, ami jelentősen felülmúlja az EU-átlagot. A KSH legfrissebb jelentése szerint a növekedés elsősorban az ipari termelés dinamikus, 18 százalékos bővülésének köszönhető, miközben a mezőgazdasági termelésben jelentős visszaesés következett be. A megtermelt többletjövedelem mintegy 30 százalékát azonban elvesztettük a számunkra kedvezőtlen cserearány-változások miatt.


Ignácz Valéria
Rendszerváltás a Dunaferrnél

A közelmúltban új vezetőséget „kapott” a Dunaferr Rt. A sajtó teljes kizárásával, zárt ajtók mögött történt rendkívüli közgyűlés alkalmával azonnali hatállyal megszüntették Horváth István elnök-vezérigazgató és több felsővezető munkaviszonyát. A közgyűlés igazgatósági és felügyelőbizottsági tagok visszahívásáról, s mindkét testületbe új tagok választásáról döntött. Lapunknak nyilatkozó szakemberek szerint nem szakmai, hanem politikai alapon történt a vezetőségváltás. 


Acsai Anikó
Hétfőtől külföldi papírok a BÉT-en

Folytatódott az amerikai gazdaság lassulását jelző mutatók sora az elmúlt héten: mind a megrendelések, mind a fogyasztói bizalmi index mélypontra zuhant. Nem jött be az a spekuláció sem, hogy Greenspan esetleg a mostani adatok hatására a következő Fed-ülés előtt kamatot csökkentene. Így a Nasdaq újabb 5 százalékkal mélyebbre sülylyedt, miközben a Dow Jones csak kis mértékben gyengült. Változatlanul hagyta kamatait az Európai Központi Bank is, de a nyugat-európai indexek értéke 1,5-2,5 százalékkal csökkent. A BUX gyenge forgalom mellett némileg a trend ellen menetelve egy százalékkal zárt magasabban.


Acsai Anikó
Növekvő árbevétel, csökkenő profit

Az év eleji rekordok ellenére nem pozitív évként fog bevonulni a millennium éve a hazai tőzsdetörténelembe. A BUX index kosarába tartozó cégek összesített árbevétele ugyan 36 százalékkal növekedett, profitja viszont a 2000. üzleti év során 8 százalékkal csökkent, megtörve ezzel a kilencvenes évek elejétől folyamatosan növekvő eredmények sorozatát.


Györök Orsolya
Pénzügyi válság a politikai vita nyomán

Egy politikai vita váratlan és drámai változást, mondhatni válságot robbantott ki Törökországban. A múlt évben még úgy látszott, a török gazdaság végre növekvő pályára állhat hosszabb távon is: stabil kormány alakult, amely úgy tűnt, hogy képes letörni a magas inflációt, a nagy költségvetési hiányt és az igen magas kamatlábakat. Amikor a múlt héten egy korrupciós ügyben vitába keveredett a miniszterelnök és az elnök, a disputát a befektetők úgy értelmezték: jobb lesz minél előbb elhagyni a hajót, és az érintettek legnagyobb megrökönyödésére egyetlen nap alatt ötmilliárd dollárt vontak ki a török tőkepiacról. A líra leértékelése is elkerülhetetlenné vált, egy nap alatt harminc százalékot veszített értékéből a dollárhoz viszonyítva. 


Litzler Mihály
Bill Gates beerősít

Újabb fordulatot vett a Microsoft-ügy. A napokban a perben álló feleket újra meghallgatta az Egyesült Államok Fellebbviteli Bírósága, amely úgy látja, hogy helytelen Thomas Penfield Jackson bíró első fokon született döntése. A korábbi ítélet szerint ugyanis szükséges feldarabolni a Microsoft cégóriást, mivel az visszaélt monopolhelyzetével azáltal, hogy operációs rendszereit Internet Explorer webböngésző programmal egybeépítve kezdte forgalmazni szerte a világon. A Fellebbviteli Bíróság hét tagja megkérdőjelezte az ítélet jogosságát, ezért egyelőre elmaradhat a szétválasztás, és az ügy horderejét tekintve bizonyosak lehetünk abban, hogy a végleges ítéletet csak a Legfelsőbb Bíróság fogja meghozni.


Háttér

Szita Szabolcs
Fajnemesítéssel a keveredés ellen

Az 1930-as években a cigányokkal szembeni faji előítéletek hangot kaptak a nyilvánosság előtt is. A cigányügy megoldását azonban nem a munkalehetőség biztosításában, szociális gondozásban látták, hanem - mint 1934-ben Endre László, a gödöllői járás főszolgabírája - a társadalomtól való elkülönítésben, munkatáborban, koncentrációs táborban. Ezzel együtt megjelent a fajbiológiai érvelés is: Méhely Lajos professzor már 1927-ben sürgette a magasabb rendű, jobb emberfajta kitermeléséhez a hazai népcsoportok biológiai értékének megállapítását, magyar fajbiológiai intézet felállítását.


Hajdú Sándor
Búsuló magyarok

Egyes becslések szerint a hazai lakosság 18 százaléka szenved depresszióban, ugyanakkor a népesség 20-30 százaléka átesik élete során közepes vagy súlyos kedélybetegségeken. A fel nem ismert, és helytelenül kezelt depressziós megbetegedések miatt Magyarország a különböző öngyilkossági statisztikákban kivétel nélkül az első öt hely egyikén foglal helyet. Szerencsére egyre több módszert és gyógyszert állítottak a gyógyulás szolgálatába. Bács-Kiskun megyében dr. Kalmár Sándor főorvos évek óta figyeli a statisztikák alakulását, és különböző programok segítségével próbálja munkatársaival együtt elejét venni a betegség kialakulásának. 


Csereklyei Márta
A kiábrándultság kórja

„A depresszió korában élünk” - állította James Healy professzor az Egészségügyi Világszervezet (WHO) február végi konferenciáján, amelynek fő témái között a depresszió és a fiatalkori alkohol-, illetve kábítószer-fogyasztás problémái is napirendre kerültek. A depresszióban szenvedők száma az elmúlt negyven év során mintegy ezerszeresére nőtt - napjainkban öt ember közül négynek az életére valamilyen formában hatással van a betegség. Jóllehet, a depresszió számos esetben képes évekig is észrevétlen maradni, szakemberek szerint minden más betegségnél nagyobb mértékben szedi áldozatait. A konferencia résztvevői szerint egy másik, nagy gondot okozó probléma - amely különösen a fiatalokra nézve ártalmas - az alkoholfogyasztás. 


Hit és értékek

Hetek-összeállítás
Csodakisasszony

Azon az éjszakán farkasordító hideg volt a kanadai Edmontonban. Az egyéves Erica azonban úgy döntött, felfedezőútra indul a mínusz 20 Celsius-fokos hidegben: a véletlenül nyitva maradt hátsó ajtón keresztül az udvarra tévedt. Édesanyja csak hajnalban bukkant rá a hóban az összefagyott kis testre, amikor keresni kezdte az ágyából eltűnt kislányt. „Teljesen merev volt már, amikor felemeltem” - emlékszik vissza a fiatal anyuka, a huszonhat éves Leyla Nordby. A kislány szívverése megállt, lábujjacskái és az állkapcsa pedig összefagytak. 


Tűzbiztos zarándoklat
Tovább a cikkhez >>>

Hetek-összeállítás
Szobortörő kampány

Az Afganisztánt vezető tálibok milicistái csütörtökön hozzákezdtek az ország területén található szobrok összetöréséhez. Az iszlám vallási törvény szellemében kiadott rendelet értelmében ledöntik azt a két hatalmas Buddha-szobrot is, amelyek Kabultól 125 kilométerre egy hegybe faragva állnak az V. század óta. A rombolás felháborodást váltott ki Párizstól Tokióig az egész világon, és tiltakozását fejezte ki Kofi Annan ENSZ-főtitkár, valamint az UNESCO is. 


Nem osztozik Péter székén pápa

„Bíborosok, segítsetek egyesíteni a keresztényeket!” - fordult kardinálisaihoz II. János Pál a múlt heti kiemelt fontosságú szentmisét követően, amelyen negyvennégy újonnan felszentelt bíbornokának adta át a tisztségüket jelölő gyűrűt. A pápa beszédéből világossá vált: erőfeszítéseket kíván tenni, hogy a katolikus egyház egyik alappillére, Róma püspökének elsőbbsége ne lehessen többé feszültségek forrása az egyházak között.


Külpolitika

Hetek-összeállítás
Telefonon közvetített tragédia

Brit közlekedési szakemberek szerint a körülmények tragikus összejátszása okozta azt a vasúti szerencsétlenséget, amely szerdán kora reggel történt Selbynél, Észak-Kelet-Angliában. A szinte pillanatokkal egymás után érkező két vonat mozdonyvezetői nem tudták kikerülni a vágányra került személyautót, így a kettős ütközésben legkevesebb tizenhárom személy életét vesztette, és mintegy hetvenen megsérültek. 


Vagyim Arisztov
Putyin békítené a koreaiakat

Vlagyimir Putyin több sikeres nyugati látogatása után újból a Keletre összpontosította figyelmét. Ezen a héten hivatalos vizitre utazott Dél-Koreába és Vietnamba. Az orosz vezetést azonban még a keleti kapcsolatok rendezése közben is a Nyugattal kapcsolatos problémái foglalkoztatják.


Mondovics L. Gábor
Villa és arany

Rade Markovicsnak, a titkosrendőrség volt vezetőjének, és a hivatal tizenöt munkatársának letartóztatása jelzés lehet: a jelenlegi kormány nem hagyja, hogy a volt diktátor, Szlobodan Milosevics büntetés nélkül maradjon. Ha teljesülne is a nyugati hatalmak régi követelése, a helyzet a Balkánon akkor sem lenne megnyugtató: Bosznia-Hercegovinában a horvát, míg Macedóniában az albán követelések fenyegetnek azzal, hogy újra konfliktus tör ki a régióban. A nyomozó hatóságok szeretnék biztosítani, hogy Milosevics letartóztatása mindenképpen szabályosan történjen. Már találtak is olyan gazdasági visszaélésekre utaló nyomokat, amelyek alapján - ha bebizonyosodnak - könnyen rács mögött találhatja magát a volt elnök. A londoni Independent című lap úgy tudja, hogy a belgrádi központi börtön egyik szintjét teljesen kiürítették, hogy lakájossá tegyék a volt államfő számára.


Márer György, New York
Powell tanulóúton

A Bush-kormányzat úgy jellemezte Colin Powell amerikai külügyminiszter kairói találkozóját orosz kollegájával, Igor Ivanovval, mint az amerikai politika újraértékelését, amelynek keretében új támogatást remél a megtorló intézkedésekhez Irak ellen. A közel-keleti körút részeként megtartott tárgyalás egyébként az első kapcsolat volt a Bush-adminisztráció és Vlagyimir Putyin orosz elnök kormánya között. Powell „igen-igen kitűnőnek” minősítette a találkozót. Ivanov azonban fele ilyen lelkesedést sem mutatott, jóllehet Irak dolgában egyetértett azzal az amerikai célkitűzéssel, amely megtorló intézkedéseket irányozott elő, hogy megszüntessék Szaddám Huszein tömegpusztító fegyverek gyártására irányuló törekvéseit. 


Hechs László
Egység a biztonságért

Ariel Saron megválasztott izraeli miniszterelnök formálódó egységkormánya akár harminc miniszterből is állhat, ami azt jelentené, hogy a százhúsz fős törvényhozás minden negyedik tagja bársonyszékhez jut. Az inkább miniparlamentre hasonlító kabinet a szakértők szerint akkor lehet működőképes, ha Saron a legfontosabb kérdéseket szűk körben, Simon Peresz külügyminiszterrel és a lapzártánk után kijelölésre kerülő hadügyminiszterrel dönti el.


Négykeréken

Szervizdíjak Magyarországon

Egyszer valaki azt mondta nekem, ha a biztosítótűt ma fedeznék fel, legalább tíz mozgó alkatrész és öt tranzisztor lenne benne, valamint évente kétszer kötelező volna szervizbe vinni.


Magyar mérnök tervezte a híres T-modellt

Galamb József 1905-1944 között volt a Ford Motor Company egyik vezető főkonstruktőre. Ez azt jelenti, hogy végig együtt dolgozott Henry Forddal, a vállalat alapítójával, és 25 éven át annak fiával, Edsel Forddal is. Sőt, még Henry unokáját is ő vezette be a Ford tervezési és gyártási ismereteibe. 


Király Sándor
2001: a Fordulat éve

Henry Ford fia, Edsel, aki 1919-től a Ford Motor Company elnöke volt, felismerte, hogy az autó nem csupán megbízható és nagy teljesítményű jármű kell, hogy legyen, hanem iparművészeti alkotás is. Talán ez motiválta a Ford hazai képviseletét, hogy az új Mondeo bemutatását az Iparművészeti Múzeumban rendezze meg.


Publicisztika

Fekete János
Valaki mondja meg

Már aludni sem tudok, anynyira izgatnak ezek a különféle, ellentmondó hírek. Mi igaz, és mi nem? Csak kapkodom a fejem. A miniszter mondja ezt, a párt-korifeus meg azt, de akad ennél rosszabb is. Amikor máról holnapra ugyanaz az illetékes személy minden szégyen és szemrebbenés nélkül homlokegyenest mást nyilatkozik, mint korábban, anélkül, hogy ennek bármilyen jogi vagy erkölcsi következménye lenne. Hogy lehetséges ez? A szavak ennyire súlyukat vesztették volna? A megtévesztő információkért, szemenszedett hazugságokért senkinek sem kell vállalnia a felelősséget? Képtelen költői kérdést sugall számomra ez a zavaros hazai összkép: vajon nem kellene-e kibővíteni Justitia honi legmagasabb szintű képviseletét Igazságügyi és Hazudozást-megtorló Minisztériummá?


Kertész Ákos
Akit Isten el akar veszejteni

…annak előbb elveszi az eszét, mondta volt apám, nem is egyszer. Mostanában egyre gyakrabban gondolok rá. Negyvennyolc éve halott. És csak nagyon rövid ideig lehetett úgy igazán az apám, ahogy egy fiatalembernek szüksége van apára.  Aztán az üzlet éjjel-nappal, szombat-vasárnap: a cukrászda szolgáltató ipar. Aztán a háború, tönkremenés, munkaszolgálat, a végén Bor: nem sokat láttam. Negyvenötben tizenhárom éves voltam, és egy év múlva kitört rajtam a kamaszlázadás. A harc közöttünk három évig tartott, tizenhét éves voltam, amikor apám rájött, hogy már nem vagyok gyerek. Innen kezdve fölnőttként kezelt, és nagyon szoros apa-fiú kapcsolat alakult ki köztünk. Én rájöttem, hogy apámmal nem vitatkozni kell, hanem meghallgatni. Ellesni tőle mindazt, amit tud. Mintha éreztem volna, hogy már nem sokáig figyelhetek rá; már befészkelte magát a szervezetébe a rák…


Riport

Sebestyén István, Lőrincz Balázs
Élet a T. Házon kívül

Mi történik azokkal az országgyűlési képviselőkkel, akik a választások során nem kerülnek újra be a parlamentbe? Miből tudnak megélni, ha politikai karrierjükért esetleg feladták korábbi munkahelyüket? Egyáltalán van-e perspektívájuk a civil életben? A Hetek stábja erre a kérdésre kereste több egykori országgyűlési képviselővel való beszélgetés során a választ.


Sport

Mondovics L. Gábor
Mi épül a helyén

Megkezdődött a több, mint egy éve leégett Budapest Sportcsarnok bontása. Négy hónapig fog tartani a romok eltakarítása - 16 ezer tonna betont és 1800 tonna vasat kell ez alatt elhordani. Csak ezek után lehet elkezdeni az építkezést, s ha minden a tervek szerint halad, erre a nyár folyamán sor is fog kerülni. Az Ifjúsági és Sportminisztérium szerint vállalható a 2002 augusztusára kitűzött ünnepélyes átadás.


Németh Szilárd
Balhéval hangolt a Vasas

A magyar labdarúgó-bajnokság hetedik helyén álló Vasas házatáján jelentős változások zajlottak le a téli pihenő során. Elsőként dr. Mezey György edzőnek tellett ki a becsülete, a volt szövetségi kapitány helyett Bozsik Péter vette át a szakmai munka irányítását. Közvetlenül a tavaszi rajt előtt a négyszeres válogatott labdarúgó, Pető Tamás került konfliktusba a Vasas vezetőségével, aminek következtében a középpályást elküldték Angyalföldről. Pető kizárásának nincs konkrét oka, a menesztés egy hosszú folyamat eredménye.


Varga József
Svédtorna a közgyűlésen

Botrányba fulladt a szerdára összehívott tisztújító közgyűlés a Magyar Súlyemelő Szövetség székházában. Történt ugyanis, hogy a kilenc órára meghirdetett kezdés után fél órával a szövetség főtitkára, Mercsényi Gyula vérző fejjel tántorgott be a tanácsterembe, és közölte, hogy a kisújszállási egyesületi elnök, Szabolcsi Károly tettleg bántalmazta. 


Föltámadt az angol válogatott

Miközben Sven-Göran Eriksson, az angol labdarúgó válogatott szövetségi kapitánya játékosait dicsérte, a brit sajtó őt méltatta a Spanyolország elleni 3-0-ás győzelemmel végződött szerdai barátságos mérkőzés után. A találkozót követő nyilatkozatában a svéd szakvezető, akit a média kétkedéssel és helyenként ellenségesen fogadott, kijelentette: gondolta, hogy rengeteg jó játékos van ebben az országban, csak azt nem tudta, hogy ennyire sok. „Simán győzni a spanyol, azaz a világ egyik legjobb csapata ellen, jobb eredmény, mint amiben reménykedtem. Természetesen vártam a sikert, de a 3-0 kellemes meglepetés. Most már csak abban bízom, a szurkolók nem várják el, hogy minden meccs így végződjön. Ez fantasztikus lenne, de tudom, hogy lehetetlen. Amíg azonban a fiúk a szerdai teljesítményt nyújtják és ebben a szellemben futballoznak, nem lehet okom a panaszra. Nagyon elégedett, büszke és boldog vagyok. A játékosok mindent megtettek, amire kértem őket.”


Szabadidő

Programajánlat
Tovább a cikkhez >>>

Egy könnyed szaklap
Tovább a cikkhez >>>

Rengeteg nyugtató fogy

Egyre inkább bevett gyakorlat egyes ellenőrzött gyógyszerek, nyugtatók, altatók, szorongásoldók, valamint az amfetamin-típusú élénkítőszerek szedése a különféle pszichológiai problémák orvoslására. Ez a tendencia különösen a fejlett országokra igaz - állítja az INCB, az ENSZ Nemzetközi Kábítószer-ellenőrző Szervének nemrégiben napvilágot látott jelentése, mely a barbiturátokkal, az amfetaminokkal és a pszicholitikumokkal kapcsolatos túlfogyasztás jelenségét taglalja. A problémát tovább mélyíti, hogy az esetenként függőséget okozó szerek (addiktívok) adagolása nem standardizálható, tehát állandóan változó, becsléseken alapuló statisztikák állnak csak rendelkezésre. 


Bárdos Róbert
Elhunyt Hollywood lelkiismerete

2001. február 19-én, nyolcvanhét éves korában Los Angelesben elhunyt Stanley Kramer, a világhírű amerikai filmrendező és producer, akit mindenekelőtt súlyos társadalmi mondanivalót közvetítő alkotásai tettek ismertté: a neves filmes szakembert Hollywood lelkiismereteként is gyakran emlegették.


Mitől egyedi a zsidó humor

Mosolytalan világunkban akad-e köztünk olyan, aki nem teszi ki szívesen a rekeszizmait egy erőteljes, szívet-lelket-testet megmozgató nagy hahotának? A „szakavatottak” a humor sokféle válfaját tartják számon, így a maga nemében egészen különleges színt képvisel a zsidó humor, melynek egyik jeles művelője, Ungár Richárd (becsületes foglalkozására nézve ügyvédember) nem olyan régen kötetet adott ki „Rendszerváltozás az állatkertben” címmel.


Színes

DUMA PLÁZA

Szabad országban szabad ember szabad akaratából azt mond és tesz, amit szabad. (internet graffiti)


Elkezdődött a rodeószezon Texasban
Tovább a cikkhez >>>

INNEN-ONNAN
Tovább a cikkhez >>>

Egy régi piramissláger
Tovább a cikkhez >>>

Nyelvtudás az EU-ban
Tovább a cikkhez >>>

A felszívódott papagáj
Tovább a cikkhez >>>