Vissza a Hetek archívum borítólapjára
V. évfolyam, 7. szám, 2001. február 17

Belpolitika

Fröchlich András
Sztrájkol egy beteg kórház

„Tudom, hogy a kórházvezetés üres zsebében kaparászunk, de valahogy föl kell hívni a figyelmet arra, hogy minket elfelejtettek” - kezdi mondanivalóját az ajkai Magyar Imre Kórház szakszervezeti titkára, Horváth János. A szerdán háromnapos munkabeszüntetést kezdeményező 24 műszaki dolgozó azt nehezményezi, hogy 1999 tavaszától minden törvényben előírt bérfejlesztésből kimaradtak. Az intézményvezetők a kijelentés jogosságát vitatják, s széttárják a kezüket: ha tudnának, sem fizethetnének.


Szakonyi Dávid
Fasizmus ellen és mellett

A Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetsége (MEASZ), a Civil Fórum, valamint a Martin Luther King Egyesület felhívására február 13-án idén is mintegy ezerötszáz meghívott jelent meg a budavári Dísz téren, hogy demonstráljanak a neonácizmus térnyerése ellen.


Lukács András, Szakonyi Dávid
Megvert romák

Nyomozást indít a Pest Megyei Főügyészség a Gödöllői Rendőrkapitányság munkatársaival szemben, mivel az ügyészség szerint alapos a gyanú, hogy egy múlt pénteki razzia során a „rendőrségi intézkedés szigora meghaladta a célszerű mértéket”. A razzia során a rendőrség a Gödöllő melletti Bagon körözött bűnözőket keresett a falu romák lakta részében. A Roma Sajtóközpont információi szerint az intézkedés során a rendőrök brutálisan megvertek tizenhárom romát, akik közül többen egy temetés előtti virrasztáson vettek részt. 


Szobota Zoltán
Koalíciós erődemonstráció

A lelkiismereti és vallásszabadságról szóló törvény módosítására benyújtott kormány-előterjesztés általános vitájára szerdán került sor a parlamentben. A kialakult álláspontok - úgy tűnik - semmit sem változtak a bizottsági tárgyalások óta, hiszen a legnagyobb ellenzéki párt és az SZDSZ továbbra is határozottan elzárkózik a kétharmados többséget igénylő javaslat támogatásától, az MDF és a MIÉP pedig - noha támogatásáról biztosította a kormányt - kevesli az abban foglaltakat.


Földvári Katalin
Csehül állunk

Amikor a prágaiak karácsonykor a saját testükkel védelmezték a közszolgálatiságot, Nyugaton ráébredtek: a rendszerváltás Kelet- és Közép-Európában nem megy akadálytalanul a maga útján. Törvények születnek, ahogy kell, a politikai kultúra és az etikai magatartás azonban csak távolról követi a törvényhozás tempóját. Aidan White, aki annak a Nemzetközi Újságírószövetségnek az elnöke, amely több mint száz ország közel 450 ezer újságíróját képviseli, a napokban érkezett Budapestre, hogy mind a parlamenti pártok médiaszakértőivel, mind a sajtó munkatársainak képviselőivel megvitassa a magyar helyzetet. Nem volt elragadtatva.


Életmód

Koncert után szabadon

Február kilencedike, péntek este, elmúlt fél nyolc. A Zeneakadémia zsúfolásig telve. Akárcsak a környék összes parkolója, útpadkája, járdaszegélye - az Andrássy úttól a Dob utcáig - Budapest Broadway negyedében. 


Balázs Júlia
Zs. V., azaz zsebre váglak

Idén harmadik évadjába lépett a Rokonok budapesti előadása. A sorozatos belpolitikai viszontságok közepette a Móricz-regény, illetve annak színházi adaptációja meglehetősen érzékletesen szembesíti a kicsit sem gyanútlan nézőt a valóval. Nevezetesen azzal a ténnyel, hogy kapitalizálódás ide, nyugatosodás oda, a magyar társadalmi viszonyok alapvetően több évszázados mélystruktúrák mentén szerveződnek: továbbra is együtt él egymással a keleties, hűbéres-fiskális szemléletmód és a nyugatias polgári mentalitás. Igen kényszeres ez az együttélés, hiszen mostanság mind a színház, mind a külvilág a mélyülő balkáni realitást tükrözi. 


Hegedűs Katalin
Telek és nyarak

Előző számunkban háromrészes sorozatot indítottunk a szépség- és stílustanácsadásról. Az első, általános részben azt tekintettük át, hogy milyen szempontokat vesz sorra a szakember a tanácsadás során. () A következő két részben konkrét típusokat ismertetünk, s bízunk abban, hogy bár a személyre szabott szolgáltatást nem helyettesíthetjük, mégis mindenki talál benne hasznos információkat önmaga számára. Az alábbiakban a két hideg (a tél és a nyár) színcsoport ismertetésére kerül sor.


Fókusz

Szlazsánszky Ferenc
Bizonytalan bizonytalanok
Interjú Závecz Tiborral, a Szonda Ipsos kutatási igazgatójával
Tovább a cikkhez >>>

Hajdú Sándor, Hazafi Zsolt
Tájkép csata közben

Ahogy azt politikai elemzők lapunknak elmondták (Hetek 2001. február 10.), Torgyán Józsefnek pártján belül is erős küzdelmet kell vívnia az elnöki szék megtartásáért. Ebben a csatában ugyanakkor nem vethet be akármilyen fegyvert, nem működnek a jól megszokott pártsémák sem, hiszen kifelé most egységet és nyugalmat kell demonstrálnia. Ezen a héten az elnöknek azonban nem sikerült ezt maradéktalanul megvalósítania. Az eddig Torgyán feltétlen híveként számon tartott kisgazda frakció több tagja látványosan partizánakcióba kezdett a túlélésért. 


Kocsis Péter, Prága
Bársonyos frekvenciák

2000. február 10-én, szombaton délben véget ért a majdnem kéthónapos sztrájk a cseh állami televízió csatornáin. Az előző napon megválasztott ideiglenes igazgató, Jirí Balvín első döntéseként leváltotta a két legvitatottabb személyt, Věra Valterovát és Jana Bobosíkovát, teljesítve ezzel a sztrájkolók első számú követelését. Ezt követően élő adásban, a déli hírműsorban aláírták a sztrájk végéről szóló megállapodást, és lekerült a képernyőről a „stávka”, azaz „sztrájk” felirat. 


Gazdaság

Megugró infláció
Tovább a cikkhez >>>

Jó évet zárt az Inter-Európa Bank Rt.
Tovább a cikkhez >>>

Olcsó internet
Tovább a cikkhez >>>

Többlet az államháztartásban
Tovább a cikkhez >>>

Pálinkás Csilla
Állami pénzosztás a vallási turizmusért

Újabb pénzszerzési lehetőségeket kapnak a különböző felekezetek. A Gazdasági Minisztérium két pályázatot is kiírt, melyben az egyházak is érintettek: a Széchenyi Terv vallási turizmus fejlesztésével kapcsolatos pályázatán akár tízmilliós, míg a világörökséggel kapcsolatos pályázaton akár húszmillió forintos támogatást is kaphatnak. Mint megtudtuk, mindamellett, hogy a pályázaton nem akarnak senkit sem diszkriminálni, elsősorban a keresztény, ezen belül is a történelmi egyházakra számítanak.


Acsai Anikó
A Richter is felvásárlási célpont

Folytatódott az árfolyamok lemorzsolódása a világ részvénypiacain, miután Alan Greenspan Fed-elnök az amerikai gazdaság további lassulását vetítette előre e heti beszédében. A Dow Jones-index 1,4, a recesszió kilátása által jobban sújtott technológiai szektor indexe, a Nasdaq 4,5 százalékkal csökkent az elmúlt héten. Európában kisebb volt a pesszimizmus, Londonban minimális mértékben, Párizsban és Frankfurtban egy százalék körül estek az árak. A BUX hű maradt előző heti gyenge teljesítményéhez, a gyorsjelentések kereszttüzében újabb 2,5 százalékkal, 7626 pontig csökkent.


Munkatársunktól
Bombázó ajánlatok

Még nem dőlt el, melyik típusú vadászgépre áll át a hazai légierő. A nemzetbiztonsági kabinet ugyan felhatalmazta a honvédelmi tárcát, hogy kezdjen tárgyalást amerikai F16-os gépek beszerzéséről, a bejelentésre azonban rögtön reagált az eddig is erősen lobbizó, Gripen gépeket gyártó Saab-BA cég. A döntéskor nem csak a harci gépek költségeit és a szakmai szempontokat kell mérlegelni, hanem a diplomáciai következményekkel is számolni kell: az európai vagy a domináns amerikai hadiiparhoz kötjük-e a légibázisunkat.


Munkatársunktól
Postabank saga

Az Orbán-kormány 1998-ban úgy államosította viszsza 99,9 százalékos mértékben a Postabankot, hogy ezzel a magánbefektetők részvényeit elértéktelenítette, a tízezer forintos névértékű papírok a hitelintézet közgyűlésének döntése értelmében csak öt forintot értek. (A dolog érdekessége az, hogy az osztrák ,,Postabank”, az Österreichise Sparkasse, amely ugyancsak nagy vesztes lett részvényesként - egy másik osztrák bankkal együtt - soha nem sérelmezte az eljárást.) 


Munkatársunktól
Duna menti beduinok

Miután elértük a NATO-tagságot és előkészítettük az EU-hoz való csatlakozást, elérkezett az idő a nyitásra az Európán kívüli térségek felé. Ebben a fordulatban a magyar kormány kiemelt jelentőséget tulajdonít az arab világnak, és ezen belül Szaúd-Arábiának - mondta Orbán Viktor miniszterelnök szaúdi útja előtt. A héten népes üzletember-delegáció élén több napos látogatásra érkezett Rijadba, ahol a szaúdi király és magas rangú diplomaták, valamint az üzleti élet képviselői fogadták a magyar küldötteket. 


Ruff Gabriella
Csőd szélén a Palesztin Hatóság

Csőd szélén áll a Palesztin Hatóság - röppent fel a hír a világsajtóban, miután Martin Indyk, az Egyesült Államok izraeli nagykövete felhívta a figyelmet a közel-keleti stabilitás egyik tényezőjére: a gazdasági egyensúly fontosságára. Indyk szerint az immár öt hónapja tartó zavargások következtében a palesztin gazdaság az összeomlás szélére jutott, ami káoszhoz és még több erőszakhoz vezethet. Ezért - mint mondta - az új amerikai és izraeli vezetésnek arra kell törekednie, hogy megmentsék a Palesztin Hatóságot a csődtől. 


Háttér

Hetek-összeállítás
Modern rabszolgahajók

A londoni Repülés-egészségügyi Intézet vizsgálata szerint csak Nagy-Britanniában harmincezer embert érinthet a hosszú repülőutak által a véredényekben előidézett vérrögök problémája. A betegséget turistaosztály-szindrómának nevezték el, mert számos szakember állítása szerint a turistaosztálynak szinte a hajdani rabszolgahajók fedélzetközére emlékeztető szoros ülései, a mozgás hiánya és a kiszáradás komoly veszélyt jelenthetnek a hosszabb repülőutak során. A londoni Gatwick Repülőtér jelentése szerint tizenkét hónap alatt száznegyvenkét halálesetet okozott a jelenség.


Bohács Zoltán
Vérrel és vassal

A két német állam újraegyesítése óta az egyik legnagyobb történelmi évforduló megünneplésére került sor nemrég Németországban. 1701. január 18-án, háromszáz évvel ezelőtt Königsbergben került sor III. Frigyes választófejedelem első porosz királlyá koronázására. Ezt a napot a német történelmi tudat „Poroszország születésnapjaként” tartja nyilván. „Poroszország 2001” címmel tartott ünnepség azt az egész éven át tartó, közel hatszáz rendezvényből álló sorozatot vezette be, amely pazar, több mint huszönötmillió márkás költségvetéssel hivatott Poroszország múltját bemutatni. A „Porosz-év” kapcsán a legtöbbeket foglalkoztató kérdés természetesen az: lehet-e valamilyen üzenete a végletesen ellentmondásos porosz történelemnek a mai német társadalom számára? 


Atlantis fel, Mir le

Miközben újabb modullal bővült a Nemzetközi Űrállomás (képünkön), ahol a héten az amerikai legénység a 100. űrsétát hajtotta végre, a Roszaviakozmosz orosz cég bejelentette, hogy a veterán Mir űrállomás megsemmisítését március 13-18. közé tervezik. Ez azt jelenti, hogy az eredetileg március 6-ra kitűzött pályaelhagyás legalább egy hetes halasztást szenved. A pontosított tervek szerint a Mir Oroszország fölött kezdi meg Föld körüli pályája elhagyását, s ez a folyamat elsősorban orosz területek felett megy végbe, de részben érinti Európát és Japán déli részét is. Az űrbázis maradványai várhatóan az éjszakai órákban zuhannak a Csendes-óceánba. Moszkva diplomáciai úton értesíti az érintett országokat a Mir elsüllyesztésének pontos menetrendjéről. 


Csereklyei Márta
A fajelmélet cáfolata

A héten tette közzé az ember genetikai kódját a géntérkép megfejtésén dolgozó két rivális kutatócsoport, az állami pénzekből támogatott Human Genome Project, valamint a Celera Genomics nevű magáncég. A két kutatócsoport - korábbi megegyezésüknek megfelelően - egyidejűleg hozta nyilvánosságra eredményét a világ két legtekintélyesebb szakmai folyóiratában, az angol Nature-ben és az amerikai Science-ben. A nyilvánosságra hozott adatok számos új ismeretet árulnak el az emberi szervezetről, többek között azt, hogy valószínűleg sokkal kevesebb gén létezik, mint amire a tudósok korábban számítottak. 


Hit és értékek

Grüll Tibor
Ferdítések és fordítások

Az Ó- és Újszövetség nyelvei: az óhéber, az arámi és az úgynevezett „közgörög” (koiné) a holt nyelvek közé tartoznak. Több évszázada senki nem használja őket a mindennapi kommunikációban: szókincsük, nyelvtanuk mindörökre megmerevedett, s ma már csak vaskos szótárakból és grammatikákból ismerhető meg. A bibliafordítás mindamellett nemcsak nehéz, hanem veszélyes feladat is. Legalábbis annak, aki komolyan veszi Mózes intelmét: „Semmit ne tegyetek az igéhez, amelyet én parancsolok nektek, se el ne vegyetek abból.” A fordítók feladata tehát nem kevesebb, mint hogy a Biblia eredeti üzenetét, amelyet több száz éve kihalt nyelven fogalmaztak, közérthető, mai beszédre ültesse át. 


Szabadföldi István, Washington
Öntudatos állampolgárok

Ha igaz az, amit a hazai és nemzetközi média állított, tudniillik, hogy alig volt különbség az elmúlt évi amerikai elnökválasztáson induló két jelölt programja között, akkor vajon mi volt az oka a hatalomért vívott elkeseredett jogi és médiacsatáknak, és miért állítják ugyanakkor, hogy az amerikai közvélemény rendkívül megosztott bizonyos erkölcsi-társadalmi kérdésekben? A republikánusok programját, különösen a kortesbeszédeket tanulmányozva arra a következtetésre juthatunk, hogy valójában komoly és erkölcsi-világnézeti szempontból szakadékszerű különbség volt a két párt és a jelöltek programjai között.


Szabó Ibolya Anna
Törvény és kegyelem

„Ritka eset, hogy a hitem ütközzön a törvény érvényesítésének kötelezettségével. Hiszek abban - én ezt olvasom ki a Bibliából -, hogy az embereknek engedelmeskedniük kell a törvényeknek” - fejtette ki John Ashcroft igazságügy-miniszterként adott első interjújában. Larry King Amerika- és világszerte népszerű beszélgetőműsorának vendégeként a vallási elkötelezettsége - Ashcroft újjászületett pünkösdi kereszténynek vallja magát - miatt már hivatalba lépése előtt élesen támadott volt missouri kormányzó lehetőséget kapott nézetei megvédésére és az előtte álló feladatok számbavételére a CNN hírtelevízió nézőinek nyilvánossága előtt. 


Interjú

Hazafi Zsolt
A Fideszt le kell váltanunk


Külpolitika

Vagyim Arisztov
Krími fordulat

Vlagyimir Putyin Ausztriából hazafelé Ukrajnába látogatott. Mindössze egyetlen napot töltött el ott, ennek ellenére az orosz média az utóbbi évek kétoldalú kapcsolatának legjelentősebb eseményeként értékelte látogatását, melynek során Oroszország és Ukrajna vezetői számos együttműködési egyezményt írtak alá. Ez a tény arról tanúskodik, hogy Moszkva és Kijev új - és úgy tűnik, a Szovjetunió széthullása óta legkomolyabb - korszakába lépett a kölcsönös közeledésnek. 


Hetek-összeállítás
Egység és terror

Nemcsak a tavaly ősszel kezdődött Al-Aksza-intifáda, hanem az utóbbi évek legsúlyosabb terrorista merénylete történt a héten Izraelben, amikor egy palesztin férfi autóbusszal Tel Aviv közelében egy zsúfolt buszmegállóba rohant. A nyolc áldozatot és számos sérültet követelő gyilkosság nyomán Ehud Barak távozó miniszterelnök megígérte, hogy a tetteseket és felbujtóikat felelősségre vonják. A kilátásba helyezett katonai büntető akciót könnyen lehet, hogy Ehud Barak hadügyminiszterként fogja irányítani, miután lapzártakor érkezett jelentések szerint megállapodott a két héttel ezelőtt vele szemben elsöprő többséggel diadalmaskodó Ariel Saron megválasztott miniszterelnökkel, hogy elfogadja az egységkormányba szóló meghívást.


Fischer és a PFSZ

Joschka Fischer német külügyminiszter - munkatársain és párttársain keresztül - elismerte, hogy korábbi állításaival ellentétben részt vett a PFSZ egy algíri rendezvényén 1969-ben, amelyen határozat született a palesztinok Izrael fölötti „végső győzelméről”. 


Hetek-összeállítás
Vészhelyzet

Az Egyesült Államok hadseregében egymástól függetlenül két súlyos, katonai és civil áldozatokat is követelő baleset történt az elmúlt napokban a Csendes-óceán térségében. Egy amerikai atom-tengeralattjáró egy halászati szakközépiskolásokat szállító japán hajóval ütközött, míg a másik baleset során két katonai helikopter zuhant le gyakorlatozás közben Honolulutól, Hawaii fővárosától nem messze.


Márer György, New York
Romhalmaz Clinton után

Bill Clinton volt elnök minden bizonnyal járatlan útra lépett, amikor órákkal hivatali időszakának vége és az új államfő beiktatása előtt jóváhagyta az azóta szinte állandó jelleggel vitatott kegyelmi kérelmeket. Az ügyiratok jó része ugyanis nem jutott el a megszokott fórumokhoz véleményezésre, köztük az igazságügyi minisztériumhoz sem. Így történhetett meg, hogy olyan személyek is amnesztiát nyertek, akiknek ügye esetleges összeköttetéseik révén kaphatott kedvező elbírálást. Az amnesztia azóta a támadások kereszttüzében áll, miközben neves intézmények sorra mondják le a volt elnöknek szóló meghívásaikat a botrány miatt. 


Sport

Magyarország a negyvennyolcadik
Tovább a cikkhez >>>

Mansell egy kétülésesben
Tovább a cikkhez >>>

Kelet győzött az All-Star gálán
Tovább a cikkhez >>>

A legfiatalabb Föld-kerülő
Tovább a cikkhez >>>

Bognár László Kokó nyomdokain

2001. február 10-én Liverpoolban lépett szorítóba Bognár László, a WBO kiskönnyű súlyú interkontinentális bajnoki címéért a brit Max Gomez ellenében. Az eddig Kovács István súlycsoportjában szereplő Bognárt nem viselte meg a váltás, és hihetetlenül rövid idő alatt készült föl a címmérkőzésre. A pályafutása alatt huszonhat győzelmet szerző Bognár mindössze háromszor hagyta el vesztesen a szorítót. A címvédőként kiálló Gomez huszonhárom győzelme mellett négy vereséget szenvedett szombatig. 


Mondovics L. Gábor
Valóban öreg a poén

Nem akármilyen meglepetést szerzett a német labdarúgást kedvelők között egy kissé már öregedő focista. Először csak kacsának tűnt, hogy egy nyolcvan- (számmal is ki kell írni, mert annyira szokatlan: 80) éves labdarúgó góljával felkerült arra a listára, amelyen a hónap góljaira lehetett szavazni. A német ARD televízió három évtizede tartó sorozatában, amelynek címe „A hónap gólja”, meglehetősen ritkán fordult eddig elő ilyen eset - pontosabban még soha. 


Nyert és vesztett a Real Madrid
Tovább a cikkhez >>>

Szabadidő

Programajánlat
Tovább a cikkhez >>>

Pálfy Gyula
A Robinson-kúra

Tom Hanks egy óra leforgása alatt négyévnyi sziget-magányt él át a Számkivetett című film középső részében, s e régi ötletbe rejtett alakítás az Oscar előszobájának tekintett Golden Globe-díjat hozta el számára. Jogosan, mert nélküle nem szólna így és ennyire ez a film a nézőjéhez. A már filmtörténeti Forrest Gump, s a Ryan közlegény felejthetetlen Miller századosa után most ismét millióknak szerez megrendítő élményt Robert Zemeckis (Vissza a jövőbe, Forrest Gump, Kapcsolat) új filmjében.


Kenyeres Zoltán
Családi focinap

Az elmúlt szombaton nagyszabású családi teremlabdarúgó tornát rendeztek a XI. kerületi MAFC csarnokban, mely az I. PonTri Kupa nevet viselte. A rendezők reggel kilenc órára várták nemcsak a futballozni szeretőket, hanem a családtagokat is. Az esemény fő szervezője, Magyary Ferenc lapunknak elmondta, a rendezvénnyel - amelyen a budapesti amatőr labdarúgás meghatározó képviselői vettek részt - a kialakult tradicionális magyar futballkép változását szeretnék elősegíteni. A hagyományos felállás köztudomásúlag úgy fest, hogy amíg a férj éppen valahol a bőrgolyót rúgja, aztán az első útjába eső vendéglátóhelyre barátaival együtt sörözni tér, addig a felesége otthon frusztráltan a televíziót bámulja. Egy olyan jellegű rendezvényt igyekeztünk megvalósítani, amelyet az egész család nyugodt lelkiismerettel, és (ami nagyon fontos) együtt látogathat, s ahol ráadásul mindenki jól is érzi magát - fogalmazott Magyary.


Színes

DUMA PLÁZA

Van ott kinn valami, ami állandóan figyel minket. Sajnos ez a valami a kormány. Woody Allen


Ez a tízhetes jegesmedvekölyök a rostocki állatkert új kedvence
Tovább a cikkhez >>>

INNEN-ONNAN
Tovább a cikkhez >>>

Mobil a tüdőn

A jövő mobiltelefonjai akár életmentő szerepet is betölthetnek majd balesetek és katasztrófák esetén azáltal, hogy képesek lesznek életfontosságú szervek működését jelenteni, mint például a légzést - írja a New Scientist című folyóirat. 


János evangélista kézirata Törökországban
Tovább a cikkhez >>>

Ázsiában hódít a toronyugrás

A malaysiai Kuala Lumpurban a világ legjobb 53 ejtőernyőse ugorhatott le egy 421 méter magas TV-toronyból a múlt héten. 


Jámbor szarvas
Tovább a cikkhez >>>

Dán romantika
Tovább a cikkhez >>>