Vissza a Hetek archívum borítólapjára
V. évfolyam, 6. szám, 2001. február 10

Belpolitika

Sebestyén István
Lenézett vidék

Kifizetetlen számlák, több mint félmilliárd forint adósság, a legnézettebb műsorok megszűnése, sztrájkra készülő munkatársak - körülbelül ezek jellemzik ma a közszolgálati Magyar Televízió működését. Az MTV regionális stúdióinak munkatársai szerint azonban nem a pénz hiánya, hanem az ésszerűtlen gazdálkodás felelős a gondokért. Többen úgy látják, hogy miközben egyes munkatársak megélhetési gondokkal küzdenek az elmaradt kifizetések miatt, addig másoknak valóságos aranybányát jelent a csőd felé tartó Magyar Televízió. 


Munkatársunktól
Álom és valóság

Nem övezi feltétlen bizalom a február 1-én megkezdődött népszámlálást a lakosság részéről. Sokan maguk szeretnék kitölteni a kérdőíveket, nem szívesen engedik lakásukba a kérdezőbiztosokat, akik közül többen nem is folytatják a számlálást. Eközben az adatvédelmi biztos - több bejelentést követően - egy újabb, a kérdőíven szereplő kérdés alkotmányosságát kezdte vizsgálni, egy héttel az akció elindítása után. 


Munkatársainktól
A miniszter ment, az elnök maradt

Több, lapunknak nyilatkozó politológus szerint egyáltalán nem biztos, hogy Torgyán József vesztett azzal, hogy lemondott miniszteri posztjáról. Ugyanis szerintük egy sarokba szorított helyzetből sikerült kijönnie és időt, valamint lehetőséget szerzett arra, hogy újra megerősítse pártját, illetve saját pozícióját az FKgP-ben. Új szlogenjei - mint például az, hogy „ám nem miniszternek születtem, hanem Torgyán Józsefnek” - előre vetítik, hogy a remek szónoknak tartott pártelnök visszatér korábbi erősségéhez, és újra „megcsinálja magát”.


Szlazsánszky Ferenc
Kétarcú közeledés

Teljesen ellentétesen ítélik meg a csütörtökön lezajlott „történelmi találkozót” a két legnagyobb párt vezetői. A Fidesz frakcióvezetője eredményesnek minősítette a megbeszélést, a szocialisták ugyanakkor politikai reklámnak tartják a tárgyalást. A Heteket Vastagh Pál szocialista képviselő, a találkozó egyik résztvevője tájékoztatta a történtekről.


Szobota Zoltán
Parlament előtt a vallástörvény

Az Országgyűlés Emberi Jogi, Kisebbségi és Vallásügyi Bizottsága kedden - 12 igen és 8 nem szavazattal - döntött arról, hogy a lelkiismereti és vallásszabadságról, valamint az egyházakról szóló törvény módosítására vonatkozó előterjesztés az Országgyűlés elé kerüljön. A bizottság ülésén ismét a korábban már kialakult két, jól elkülöníthető „oldal” állt fel: a szorító egyik sarkában a kormánypártok és a MIÉP képviselői, a másikban az SZDSZ és az MSZP „kötötték az ebet a karóhoz”. 


Munkatársunktól
Változó lapjárás

Lapunk információja szerint előfordulhat, hogy a Blikk és a Mai Nap című napilapok összevonása miatt létrejövő piaci űrt kihasználva új bulvárlap indul. A magyar médiapiac emellett a VNU elnevezésű holland lapkiadó-vállalat kivonulása miatt gyökeres változás elé néz.


Romarádió 88,8 MHz
Tovább a cikkhez >>>

Életmód

Hegedűs Katalin
Összhang kívül és belül

Manapság az előnyös külső, a jó megjelenés minden korábbinál nagyobb jelentőségre tesz szert, hiszen az embernek saját magát is mindenhol „el kell tudnia adni”. Ennek köszönhetően egyre keresettebb szolgáltatássá válik a személyre szabott stílus- és színtanácsadás, amikor is a megfelelő szakemberek segítségével részletesen kialakíthatjuk az egyéniségünknek és külső adottságainknak megfelelő, harmonikus külsőt. Ebbe belefoglaltatik ruházatunk színe, szabása, anyaga éppúgy, mint például a kiegészítők, mondjuk a szemüvegkeret. Bár több dologra magunktól is rájöhetünk, az emberek kategorizálása mégsem olyan könnyű, hiszen a többség meglehetősen egyéni variációt képvisel. Alább induló háromrészes sorozatunkban ennek a tipizálásnak a legfontosabb elemeit vesszük szemügyre. Az első részben az általános tudnivalókról lesz szó, a további kettőben pedig a hideg, majd a meleg típusokról írunk.


Költők gének titkok

Tizenhat magyar költő újszerű családfa-elemzésére vállalkozott Czeizel Endre orvos genetikus Költők - gének - titkok című művében. A könyvről csütörtökön rendeztek irodalmi beszélgetést Budapesten, az Írók Boltjában; a szerzőt Tarján Tamás irodalomtörténész kérdezte. 


Függetlenül Kolumbiáról
Tovább a cikkhez >>>

Turisták veszélyben

Már 2001-ben is sok ezer halálos áldozatot követelt a tüdőbaj. Az elmúlt esztendőben világszerte mintegy 8 millió ember betegedett meg TBC-ben, és 3,5 millióan hunytak el a veszélyes fertőző kórban. A külföldre készülődő üzletemberek, turisták jó, ha már előre tájékozódnak a célország egészségügyi helyzetéről, a rizikófaktorokról, az esetleges védőoltások szükségességéről. A tuberkolózis napjainkban az ázsiai kontinenst sújtja a leginkább. A berlini Robert Koch Institut becslése szerint a világ legnépesebb demokráciájában, Indiában közel 2 millióan szenvednek tüdőbajban. (Véletlen egybeesés, hogy évente éppen ennyi turista keresi fel Dél-Ázsia gigantikus államát…)


Fókusz

Hosszú út a csúcsra

A nyomtatott és elektronikus sajtót elözönlötték az új miniszterelnökről szóló, ilyenkor szokásos életrajzok szakavatott szerzők, politológusok, újságírók tollából, amelyekből - valljuk be őszintén - nem nagyon rózsás kép kerekedik ki az új kormányfőről. Ariel Saron elsöprő győzelme azonban arra utal, hogy a 73 éves politikus személyisége az izraeliek többsége számára meggyőzőbb volt, mint a médiában róla sugallt negatív kép.


Hack Péter
Folytatásos krimi

Február 8-án hirtelen hatályon kívül helyeződött a Független Kisgazdapárt alkotmánya. Az elmúlt hetekben gyakran hallhattuk, főleg Torgyán József pártelnöktől, hogy a párt alkotmánya kötelezően előírja: a Kisgazdapárt elnökének kell betöltenie a mezőgazdasági miniszteri posztot. Torgyán József csütörtökön este bejelentette lemondását, s ha a pártalkotmányban valóban az szerepel, amit állított, akkor le kellene mondania pártelnöki tisztjéről is, és a helyére megválasztandó pártelnöknek kellene bevonulnia az agrárminisztériumba. Ez azonban nem várható. 


Hetek-összeállítás
Jeruzsálem döntött

„A választási küzdelem Ariel Saron és Ehud Barak között tavaly szeptember végén kezdődött, azon a napon, hogy Saron felsétált a Templom-hegyre. Százharminc drámai nap után az izraeliek döntöttek: a Saron képviselte cionizmust választották a Barak által megtestesített posztcionizmussal szemben” - írta a Jerusalem Postban megjelent kommentárjában egy veterán izraeli publicista, Uri Dan, aki korábban Ariel Saron tanácsadója is volt. Dan szerint a jobboldali Likud jelöltjének azzal sikerült négy hónap alatt a politikai esélytelenek kategóriájából eljutnia az Izrael történetének legnagyobb arányú választási győzelméig, hogy a nemzetközi média által oly sokat kárhoztatott templom-hegyi látogatásával felhívta az izraeliek figyelmét: Barak - választási ígéreteivel szöges ellentétben - megállapodásra készül a palesztinokkal Jeruzsálem felosztásáról. Annak lehetősége, hogy a zsidóság legszentebb helyének számító Templom-hegyből mindössze a Siratófal marad Izrael fennhatósága alatt, a választási eredmények alapján nemcsak a jobboldalt döbbentette meg. Az izraeli fővárosban január elején több százezer ember részvételével megtartott tömeggyűlés már előre jelezte: Jeruzsálem egysége pártállástól függetlenül a legerősebb közös nevezőnek számít az izraeliek számára.


Gazdaság

Papp Levente
KGB-ügynökök az ENSZ-ben

Pino Arlacchi, Kofi Annan ENSZ-főtitkár helyettese, a bécsi ENSZ-központ drogellenes és bűnüldözési hatóságának vezetője valószínűleg orosz kémek hálójába került, ugyanis a CIA alapos gyanúja szerint a főtitkárhelyettes egy vagy több közeli munkatársa hajdani KGB-ügynök, akik ma Oroszország megbízásából tevékenykednek.


Györök Orsolya
Kijózanodnak az e-kereskedők

Manapság a befektetők ezrei teszik fel a kérdést: valóban jó üzlet az elektronikus kereskedelem? Tavaly ugyanis jóval kevesebb profitot hoztak az online-cégek, ha épp tönkre nem mentek, de a legnagyobbak is bevételeik, nyereségük várható csökkenéséről adtak hírt. A fordulat az amerikai Nasdaq-indexen is nyomot hagyott; közel 30 százalékkal csökkent az árfolyama egy év alatt. Nincs mit tenni, hozzá kell szokniuk a befektetőknek, hogy az elmúlt évek három számjegyű növekedése után ezek a „csodacégek” is beállnak a kétszámjegyű növekedést felmutató „átlagos” cégek sorába - állapítja meg az Economist című gazdasági lap elemzésében. Ami pedig az adózást illeti - az adóhatóságok egyre kevesebb kiskaput igyekeznek meghagyni az új gazdaság titánjainak. 


1,6 billió dolláros adócsökkentés
Tovább a cikkhez >>>

Ruff Gabriella
Nincs tavasz a BÉT-en

A Budapesti Értéktőzsde hivatalos részvényindexe 7822,94 ponton zárt csütörtökön, ami az egy héttel korábbi záráshoz képest mintegy 2 százalékos esést jelent - tette mindezt összhangban az európai indexek mozgásával. Az amerikai Nasdaq-index esett a héten legjobban: közel 6 százalékkal. A magyar blue chipek közül az OTP és a Matáv mutatott emelkedést. A banki papír drágulásának hátterében az eredményvárakozás állhat, mivel a Postabank megvásárlása ügyében nincs jelentősebb fejlemény. 


Munkatársainktól
Elnökváltás a jegybank élén

Elnökváltás készülődik a jegybank élén: Surányi György megy, Járai Zsigmond jön március 1-én. Talán a politikai kulturálatlanság jeleként értelmezhető, hogy a jegybanki „bársonyszék” a politikai csatározások színtere volt nem egyszer a rendszerváltást követő tíz évben. Surányi az egyetlen elnök, aki kitölthette a hat évre szóló megbízatását. A politika a mostani vezetőcserét sem kerülte el, Surányi egy jó ideje politikai szólamok egyik céltáblájává lett, de ez Járait is utolérte a kinevezési procedúra során. 


Munkatársunktól
Száll ná nak rendelkezésünkre

Lapzártánkig nem jutott egyezségre a Malév a gépkarbantartók érdekeit védő szakszervezettel. Így a vitatott mértékű béremelési „harc” jelentős késést, sőt tucatnyi járatkimaradást okozott a már eddig is megtépázott hírnevű légitársaságnak. A munkabeszüntetés kimenetele azért is kétséges, mert a milliárdos veszteségeket halmozó Malév gyakorlatilag képtelen lenne kigazdálkodni a követelt béremelést, és maga a tulajdonos, az ÁPV Rt. is határozottan ellenzi az engedményt. 


Danka Ildikó
Tendenciaváltás az ingatlanpiacon

Az előrejelzések szerint folytatódik a tavaly már megjelent tendencia. Az ingatlanpiacon elsősorban az új építésű ingatlanok és a telkek árai emelkednek számottevően, a használt lakások, házak árai viszont stagnálnak, nem valószínű, hogy az inflációt meghaladó mértékben nőnének az idén - többek között ez derül ki a GKI Gazdaságkutató Rt., a WALLIS Ingatlan Rt., valamint a BKIK közös felméréséből.


Háttér

Csereklyei Márta
Sohasem késő

Ne is próbálja meg letagadni, hogy élete során legalább egyszer - mondjuk valamelyik szilveszter éjszakán - ön is elhatározta már, hogy a következő naptól fogva megváltoztatja életstílusát, és sokkal egészségesebben fog élni. Aztán persze a következő évben újra megígérte magának, hogy leszokik a dohányzásról, hogy jobban odafigyel az étrendjére, s hogy többet mozog. Az amerikai Time magazin összeállítása szerint az előzetes kudarcok ellenére soha nincs késő az újrakezdésre, s ráadásul szervezetünk minden egyes apró változtatást sokszorosan meghálál.


Vagyim Arisztov
Központ van, fűtés nincs

Az orosz telet úgy otthon, mint külföldön mindig is az év olyan szélsőséges időszakának tartották, amikor küzdeni kell a túlélésért a kérlelhetetlen természettel. Európaiak tollából származó leírások olykor egészen fantasztikus képet festenek az orosz tél meglepetéseiről. Rudolph Raspe - Münchausen báró szülőatyja - könyvében a nagy lódítóművész meséli, hogy mikor Oroszhonban járt télen, olyan hideg volt, hogy még a hangok is belefagytak a kürtjébe, és csak később, felmelegedés után kezdtek kijönni - maguktól. Az idei orosz tél azonban azt sejteti, talán nem is túlzott olyan nagyon a báró.


Kormos Ferenc
Amilyen az állam, olyan a polgár

Magyar Leventét, Jászberény polgármesterét, a Kisvárosi Önkormányzatok Országos Érdekszövetségének elnökét a valaha idillinek gondolt kisvárosi élettérről, a vidéki önkormányzatok működési nehézségeiről és a „kisvárosi nagypolitikáról” kérdeztük.


Hit és értékek

Kulcsár Árpád
A múlt tanulságai

A millenniumi megemlékezések kapcsán méltatlanul kevés figyelem fordul a magyar egyháztörténelemnek a reformáció megjelenését követő, fordulatokban gazdag, jó százéves időszakára. A protestantizmus térhódítása Európában szinte példátlan módon rajzolta át a XVI. század második felében a magyar vallási térképet: a római katolikus vallás követőinek száma az 1580-as évekre 10 százalék alá csökkent, és az országban összesen négy püspök maradt szolgálatban. Az összeomlás szélére jutott katolikus egyháznak azonban néhány évtized leforgása alatt sikerült megfordítania az addigi kedvezőtlen folyamatot. Cikkünk az ellenreformáció forgatókönyvének néhány elemét idézi fel.


Interjú

Tihanyi Péter
Széchenyi utca 4.
Aradi Vilmosné beszél a nyilas évekről, az oroszokról, Spielbergről és a félelemről

Szomorú gyermekkorom volt, nehéz. Apám egy lumpen ember lett, kőműves volt, kisiparos, aztán tönkrement, a vízművekhez ment dolgozni. Ivott, nőzött, kártyázott, meg csinálta a gyerekeket. Anyámra meg azért haragudott, hogy csak szülte neki őket sorban. Anyám nem ivott vele soha, csak tűrt mindent, nagyon szerette apámat. Ahogy elértük a kort, és kijártuk a kötelezőt, mindenki munkára ment. Anyám családja szóba se állt apával, de anya még öregkorára is imádta apámat. Akkor is, ha durva volt vele. Anyának apa mindig fontosabb volt, mint mi. Ha volt egy kis pénzünk, anya leküldött három szelet húsért, és kisütötte apának. Nekünk akkor is csak a kenyér maradt. Ezt máig sem tudom megérteni. De szerettem anyát. 1898-ban született, és 86 évesen halt meg, teljesen frissen, egyszer csak jött egy agyvérzés, és kész. Még van rajtam kívül két lány és három fiútestvérem. Nyolcan voltunk, de kettő meghalt, a nyolcadik meg akkor született 1945-ben, amikor állítólag apám megjavult. A háború alatt apám azt hitte, hogy az anyám mint nő már megöregedett, de egyszer csak megmozdult a hasa. Én szültem a fiamat 45 júniusában, anyám meg 45 augusztusában a legkisebb öcsémet. Szégyelltem, mikor jött engem látogatni nagy pocakkal, de ők nagyon büszkék voltak rá. Most már nem szégyelleném.


Külpolitika

Hetek-összeállítás
Négyszázmillió vesztegetésre

Franciaországba szállították Alfred Sirvent, aki egyik kulcsfontosságú tanúja lehet a volt francia külügyminiszter, Roland Dumas ellen folyó korrupciós pernek. Vallomásától a francia sajtó azt várja, hogy újabb adalékokkal járul hozzá a Mitterrand-éra sokáig sikeresen titkolt korrupciós ügyeinek történetéhez. De érdeklődéssel követi az eseményeket a német rendőrség is, amely a Helmuth Kohl-féle kaszszabotrány külföldi szálaihoz remél használható információkat.


Hajdú Sándor
Nem lehetünk óvatlanok


Hetek-összeállítás
Szaúdi kirakatper

Lefejezéssel végrehajtandó halálbüntetést szabhatnak ki egy brit, egy kanadai és egy belga állampolgárra Szaúd-Arábiában, miután a külföldiek állítólag beismerték két közelmúltbeli bombatámadás végrehajtását, amelyeknek egy brit halálos áldozata és több sérültje volt. Bár konkrét okokra ez idáig nem derült fény, a szaúdi hatóságok szerint a nyugati alkoholcsempész bűnszövetkezet tagjainak egymás közötti vendettájáról van szó. 


Hetek-összeálítás
Thatcher kritikája az Unióról

Margaret Thatcher volt brit miniszterelnök tavaly márciusban arra szándékozott felhívni Nagy-Britanniát, hogy lépjen ki az Európai Unióból - állítja a brit Mail on Sunday című lap. Az uniós tagságot ellenző lap címoldalas cikkében arról számol be, hogy értesülései szerint Margaret Thatcher csak azért állt el beszéde elmondásától tavaly márciusban, mert William Hague jelenlegi konzervatív pártvezető meggyőzte: felhívása megosztaná a pártot, és ártana vezető szerepének. Thatcher irodája cáfolta az értesüléseket. 


Márer György, New York
Bush pajzsot von

Az elmúlt hét végén az új Bush-kormányzat elsőként európai látogatásra küldte Donald H. Rumsfeld védelmi minisztert azzal a feladattal, hogy megkísérelje enyhíteni a tervbe vett amerikai rakétavédelmi rendszerrel szembeni ellenszenvet. Céljának elérése végett felajánlotta az Egyesült Államok segítségét mind az európai nemzeteknek, mind más szövetségeseknek saját rakétavédelmi pajzsuk telepítésében. Az amerikai vendég ugyan biztosította az európai szövetségeseket, hogy az Egyesült Államok tanácskozásokat folytat majd velük rakétavédelmi terveiről, de nem bocsátkozott részletekbe az európaiak legsúlyosabb aggodalmát illetően.


Mondovics L. Gábor
Milosevics kiadó

Sok még a nyitott kérdés Szlobodan Milosevics sorsa körül. A Nyugat a kiadatását sürgeti, és nem szeretné, ha az ügy lekerülne a napirendről. Az utóbbi időben ez okból megnőtt a nyugati diplomaták utazási kedve. A szerb főváros első jelentős vendége éppen egy olyan személy volt, aki szívesen látná hazájában minél hamarabb a volt diktátort. Carla del Ponte, a Hágai Nemzetközi Bíróság főügyésznője csak azért érkezett Belgrádba, hogy megtárgyalja, mikor és hogyan adják majd át Milosevicset. 


Benke László
A grófnő rejtélyes halála

Detektívregénybe illő körülmények között tűnt el és halt meg Francesca Vacca Agusta grófnő, korábban az olasz korrupciós botrányok egyik főszereplője, aki életében megbotránkoztató, gátlástalan viselkedése, halálában pedig a bizarr és titokzatos körülmények miatt került az olasz lapok és a közvélemény érdeklődésének középpontjába. 


Sport

Mondovics L. Gábor
A MU töretlenül menetel
Tovább a cikkhez >>>

Minden marad a régiben

A labdarúgó szakma komoly vitát folytatott, hogy változtassanak-e a két legrangosabb európai kupa lebonyolításán, vagy sem. Az események igen komoly bevételt jelentenek a résztvevőknek. A csapatok és szervezők egyaránt jól jártak eddig, és valószínűleg ezután is ez fog történni. A sikerek ellenére Franz Beckenbauer, a Bayern München elnöke azt javasolta, hogy az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) csökkentse a Bajnokok Ligájában a mérkőzések számát, mert ez a játékosok érdeke. 


A galloké a pálma

A francia sport méltóképpen lépett be a 21. századba, „Aranykezű kékek”, „Az új hősök” - ilyen és ehhez hasonló szalagcímekkel ünnepelte a gall sportsajtó a francia férfi kézilabda-válogatott hétvégi vb-aranyát. 


Varga József
A főpingvin újra a régi

December 27-e óta egy legendás játékos visszatérését ünnepelheti Észak-Amerika sportszerető társadalma. Az NHL-ben szereplő Pittsburgh Penguins egykori kapitánya, Mario Lemieux három és félévnyi szünet után ismét csatasorba állt, hogy a pingvineket kupagyőzelemre vezesse. Az amerikai sport történetében már sokszor előfordult, hogy egy híres játékos visszatért, de a kosaras Michael Jordan kivételével egyikük sem tudott maradandót alkotni. Lemieux azonban nem félt, és ahogy régen, ismét megmutatta, hogy a 66-os mezben zseniális játékos játszik. A 35 éves fenomén Montrealban született, már 16 éves korában a quebeci junior ligában szereplő Laval Titan gárdájában kápráztatta el tudásával a szurkolókat. A 83-84-es szezon végén kupagyőzelemhez segítette csapatát 70 mérkőzésen 283 pontot szerezve. Természetes volt, hogy az NHL-klubok nyári játékos börzéjén elsőként kelt el, miután az akkori idők leggyengébb klubja, a Pittsburgh soraiba hívta. 


Szabadidő

Kapsza Ágnes
Élénk koloritok, meleg tüzű színharmóniák

Január 24-én nyílt kiállítás Budapesten, a Hegyvidéki Helytörténeti Múzeum és Kortárs Galériában Czóbel Béla ritkán látható műveiből, melyeket részben magángyűjtők, részben pedig a szentendrei Czóbel Múzeum anyagából kölcsönzött a galéria.


Kárpáti György
Átadták a szemle díjait

A hivatalos záróünnepéllyel és díjkiosztással befejeződött a 32. Millenniumi Magyar Filmszemle. A legjobb film a Werckmeister harmóniák lett, a legjobb elsőfilmesnek Hajdú Szabolcsot (Macerás ügyek) találták. A közönségdíjat Török Ferenc Moszkva tér című alkotása kapta.


Kétméteres zsiráfbébi
Tovább a cikkhez >>>

Mindenki jól van
Tovább a cikkhez >>>

Színes

Dolcsi-vita
Tovább a cikkhez >>>

Clinton újra fújni fog
Tovább a cikkhez >>>

Állati fotók gyerekszemmel

Igaz, talán túl hideg van odakinn, ám ha valaki az év legjobb vadvilág fotósa szándékozik lenni, annak most kell az állatokat lencsevégre kapnia. A BBC Wildlife Magazine nevű, vadvilággal foglalkozó folyóirat, valamint a Natural History Museum által szervezett versenyre bárki benevezhet, aki szenvedélyesen szereti a fényképezést és az állatvilágot.


Kicsi vagy kocsi
Tovább a cikkhez >>>

Hódít az emuburger
Tovább a cikkhez >>>

Idén Hopkinsé lesz a Desszert
Tovább a cikkhez >>>

A törvény hosszú ujja
Tovább a cikkhez >>>

INNEN-ONNAN
Tovább a cikkhez >>>

DUMA PLÁZA

A fiatalság és az ügyesség nem méltó ellenfele a tapasztalatnak és a csalásnak. Gregory Singleton


Vélemény

Földvári Katalin
Filmszemlén a Punktérítő

Hanyas vagy? Hatvannyolcas? Akkor te még felvonultál március tizenötödikén, de már nem féltél a rendőrök gumibotjától. Alternatív klubok, dübörgő zene, kétértelmű szövegek, mindentől egyforma távolság, ami polgárinak látszik. Kreatív lázadás vagy önpusztító ellenkezés - bármi, csak ne kelljen egy diktatúra polgárának lenni. A nyolcvanas évek „puha” diktatúrája azonban nem mindenkivel volt ilyen elnéző. Kövessy Róbert Punktérítő című filmje a Közellenség nevű együttes tagjait mutatja be másfél évtized távlatából. A három, akkoriban tizenéves punkzenész szó szerint vasfüggöny mögött ismerkedett a rendszerrel. 


Gadó György
Társadalmi veszélyek

A napisajtó híreiből: Rendőri, ügyészi és bírói szervek számos hitlerista, nyilas és más fajgyűlölő kiadvány kiadói és terjesztői ellen folytatnak eljárást.