Vissza a Hetek archívum borítólapjára
V. évfolyam, 5. szám, 2001. február 03

Belpolitika

Hetek-összeállítás
Gyakorlati útmutató

A hamarosan az ajtónkon kopogtató számlálóbiztosok két darab kérdőívet hoznak magukkal. Az egyik a személyi kérdőív, a másik a lakáskérdőív. A számlálóbiztost senki nem köteles a lakásába beengedni, aki úgy érzi, hogy a saját adatait maga is képes rávezetni az adatlapra. A biztosok lakásonként egy lakáskérdőívet és az ott tartózkodóknak megfelelő számú személyi kérdőívet adnak át, ezekre ők vezetik rá a kódszámokat - ezek a személyi és a lakáskérdőíveken azonos számok lesznek. Az adatvédelmi biztos ajánlása értelmében a lakáskérdőíven csak a település nevét, a kerületet és az emeletet kell megjelölni, a többit besatírozhatjuk. 


Sebestyén István
Erősödő ügyészség

A kormány korrupció- és maffiaellenes stratégiájának értelmében a közeljövőben az ügyészek az olasz maffiáról szóló filmek vizsgálóbíróihoz válnának hasonlóvá, ők lennének a szervezett bűnözés elleni küzdelem élharcosai - állítja Balsai István, az MDF frakcióvezetője, egykori igazságügyi miniszter az ügyészségi törvény tervezett változtatásai kapcsán. Amennyiben az Országgyűlés elfogadja a kétharmados támogatást igénylő módosításokat, a legfőbb ügyész jogosult lesz - többek között - bármely ügy nyomozásának ügyészségi hatáskörbe vonására, illetve az ügyészség számára is lehetővé válna a titkos információgyűjtés. A tervezet értelmében kiszélesedne az ügyészség kizárólagos nyomozati hatáskörébe tartozó bűncselekmények köre is. 


Szlazsánszky Ferenc
Heti négyes

Úgy tűnik, másfél évvel a választások előtt véglegessé vált a következő ciklus főszereplőinek köre. Orbán Viktor, Kovács László, Dávid Ibolya és Demszky Gábor legalábbis biztos résztvevők lesznek. A kampány megkezdésére utal, hogy az elmúlt héten hárman is a nyilvánosság elé álltak közülük, és értékelték a 2000. évet. Alábbi írásunkban úgy csoportosítjuk a különböző állításokat, mintha azok egy közös beszélgetésen hangzottak volna el. 


Munkatársunktól
Az unióból hozzánk jön a hús

Magyarországon még nem regisztráltak BSE-kórral fertőzött állatokat, de a közvéleményt ez nem nyugtatta meg - a marhahúsfogyasztás érezhetően visszaesett.


Fókusz

Hajdú Sándor
Nem megélhetési politikus vagyok


Tihanyi Péter
Joszif Visszarionovics és a film

A filmrendezőt a 32. Magyar Filmszemle megnyitója előtt pár órával kérdeztem a belpolitikai botrány-nyá dagadt filmtörvényről, s arról, mire is emlékezteti ez a mentalitás. 


Hechs László
Szavazás Oslóról

Lezárulóban egy korszak a Közel-Keleten. Kiindulópontja a kilencvenes évek elején egy kettős baloldali fordulat volt az amerikai és az izraeli politikában, a végpontja pedig egy - minden valószínűség szerint - kettős jobboldali fordulat ugyanezen országokban. Clinton alelnöke, Al Gore hajszállal ugyan, de vereséget szenvedett republikánus vetélytársától, aki a sors fintoraként a volt elnök családjából, és ráadásul még - egy W. toldalékkal - az „iraki győző” nevét is viseli. Az izraeli politikában is hasonló fordulat küszöbén állunk. Ehud Barak nemrégiben megválasztott kormányfő a február 6-ára kiírt választásokon - minden valószínűség szerint - átadja helyét Ariel Saronnak, a Likud párt jelöltjének. E kétszer kettős fordulat által közbezárt időszak alapvetően különbözött a korábbiaktól abban, hogy az arab-izraeli konfliktust nem háborúval, hanem békével, tárgyalások útján kísérelte meg megoldani.


Gazdaság

Munkatársunktól
Jobb későn, mint soha

Mindeddig példa nélküli a BorsodChem körül egyre növekvő feszültség. A héten a kormány is foglalkozott az úgynevezett hatalomátvétellel. Borókai Gábor szóvivő elmondta, felmerülhet a pénzmosás gyanúja, mivel a közvetítő cégek tőkéjükhöz képest példátlanul nagy mennyiségű pénzt folyattak át a számlájukon, mielőtt részvényeket vásároltak a vegyipari cégben. A kabinet abban is egyetértett, hogy meg kell erősíteni a pénzügyi szervezetek felügyeletét. 


Györök Orsolya
Davos és anti-Davos

Kétségtelenül csökken az idén a világ gazdaságának növekedése, de egyáltalán nem kell félni a recessziótól - nyugtatta meg a davosi világgazdasági fórum résztvevőit Stanley Fischer, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) vezérigazgató-helyettese. A svájci síparadicsomban összegyűlt állam- és kormányfők, a gazdasági élet irányítói visszafogottabb hangulatban tárgyaltak a hétvégén, mint egy évvel korábban. Tavaly még az volt a kérdés, hogy milyen magasra szárnyalhat az amerikai gazdaság, most inkább az, mekkora és milyen mértékben lesz fájdalmas a visszaesés. A luxuskörülmények között megtartott szupertanácskozást most sikeresen „levédte” a rendőrség a már szokásossá vált anarchista megmozdulások, tüntetések, rongálások elől. 


Húszezres: új pénz a kasszákban
Tovább a cikkhez >>>

Acsai Anikó
Újabb kamatcsökkentés Amerikában

Az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed szerdai ülésén újabb 50 bázisponttal csökkentette mind az egynapos irányadó kamatot, mind a diszkontrátát. A lépés nem érte váratlanul az értékpapírpiacokat, a megkérdezett elemzők túlnyomó többsége erre számított. A szerdán napvilágot látott, a vártnál jóval gyengébb negyedik negyedéves GDP-adat pedig csak fokozta a kamatcsökkentési várakozásokat. Alan Greenspan Fed-elnök kilátásba helyezte, hogy újabb kamatcsökkentések árán is kész szembeszállni a recesszió rémével. 


Ruff Gabriella
Tovább gerjed a BSE-ügy

A BSE, vagy ismertebb nevén kergemarhakór következményei minden eddigi elképzelésnél súlyosabb helyzetet teremtenek az EU-ban. A tagországok agrárminiszterei a héten azon törték a fejüket Brüsszelben, hogy miképpen kezeljék a fertőzésveszélyt, és hogyan segítsék ki az adósságokat halmozó gazdákat. Végül megállapodtak abban, hogy kötelezővé teszik a levágott szarvasmarhák gerincoszloppal érintkező részeinek eltávolítását, és a jövőben tilos olyan állattakarmányt forgalmazni, amelyben marhahús van. Az Európai Bizottság közel egymilliárd eurót kénytelen fordítani a kór terjedése ellen, a harc hevességét az is jól mutatja, hogy már most túllépték az egész éves keretet. A magyar marhatenyésztők egyelőre az előnyeit élvezik az ügynek, mivel hazánkban eddig nem találtak BSE-fertőzött jószágot, így a magyar marhák kelendő portékának bizonyulnak az európai piacokon.


Danka Ildikó
Széchenyi Terv: Sikeres kezdet

A vállalkozók körében nagy sikert arattak a Széchenyi Terv pályázatai: az első héten több mint 100 ezren olvasták a minisztérium honlapját. Mint ahogy arról már beszámoltunk, az idén 55 féle pályázattal 100 milliárd forint erejéig van lehetőség különböző támogatást igényelni - igaz, az elnyert összeget csak a beruházás, a fejlesztés elvégzése után utalja a tárca. 


Aprópénz
Tovább a cikkhez >>>

Háttér

Vagyim Arisztov
Putyin árnyéka

„Azt mondják, Jelcin betegeskedik, és már közel van a halálhoz. Meg szeretném nyugtatni őket: Jelcin náthás lesz még az ő temetésükön” - mondta 1998-ban Grigorij Javlinszkij ismert orosz politikus, amikor Jelcin több híve is keresztet vetett az első elnökre, és „új gazda” után kezdett keresgélni. Jelcin február 1-jén ünnepelte 70. születésnapját, igaz influenzája miatt ismét kórházban.


Karl Pfeifer
Skorpiólogika

A hatnapos háború után a párizsi Le Monde Közel-Kelet-szakértője a következő anekdotát jegyezte fel: A Jordán nyugati partján egy béka készül a folyó átúszására, amikor odafordul hozzá egy skorpió, és megkéri, vigye át a hátán a keleti parthoz. A béka vonakodik, mivel a skorpió megszúrhatná. Erre a skorpió sértetten azt mondja: „De hát én nem tudok úszni, ha megszúrlak, nekem is meg kell halnom.” A béka belátja, hogy ez logikus, és megengedi a skorpiónak, hogy a hátán helyet foglaljon. Amikor aztán a Jordán közepére érnek, a skorpió megszúrja a békát, mire az fájdalmában felkiált: „Mit csináltál, te szerencsétlen, te is meg fogsz halni! Nem logikus, amit tettél!” Mire a skorpió: „Mióta van logika a Közel-Keleten?”


Hit és értékek

Morvay Péter
Hinta a bika szarván

Nagy vihart kavart a héten egy indiai miniszter, aki - az MTI tudósítása szerint - kijelentette: a pakisztáni határ mentén fekvő Gudzsarát államot sújtó szörnyű földrengés „Isten büntetése az ott élő keresztények és más kisebbségek ellen elkövetett atrocitásokért”. A repülésügyi miniszternek e kijelentése miatt - a felháborodott hindu többség követelésére - órákon belül távoznia kellett posztjáról. Aligha meglepő azonban, hogy a világ egyik spirituális központjának tartott Indiában felteszik a kérdést, hogy milyen transzcendens erők húzódhatnak meg a Magyarországnál nagyobb területet percek alatt földig romboló és a semmiből lesújtó pusztítás mögött. Nemcsak a hindu, hanem szinte valamennyi világvallás feltételezi, hogy a földrengéseknek lehetnek természetfeletti okai, amelyeket sokszor korszakváltásokat kísérő jeleknek tulajdonítanak.


Interjú

Tihanyi Péter
Kádár ment, Orbán jött, a kastély maradt
Kenedi János: K. belügyi iratfelmérő jelentése a kastélyból

„Ha a belső reakció elleni harc osztályának célszemélye külföldre utazik, megfigyelését átveszi a III/I-es csoportfőnökség. Ha Magyarországon találkozik külföldi újságíróval, tudóssal, íróval, megfigyelését a III/II-es csoportfőnökség intézi. A célszemélynek el sem kell hagynia otthonát, hogy dossziéjához csatolják a III/III-as és a III/IV-es önálló ügyosztály telefon- és levélcenzúra-jegyzőkönyveit, vagy lakásának lehallgatásáról készített III/V-ös információkat. […] Az állambiztonsági szolgálat a más véleményen lévő embereket a bomlasztás, leválasztás, a megosztás módszereit megvalósító hálózati személyekkel vette körül. A pszichológiailag elszigetelt kisebbség nemhogy a véleményét, de köznapi élményeit sem tudta megosztani a többséggel. Oly módon kriminalizálták a kisebbséget, hogy a többség szemében szánalmas futóbolondnak tűnjék.” 


Külpolitika

Márer György, New York
Vitatott kegyelem

Az amerikaiak már azt hitték, hogy az elnökváltást megelőző rövid időszak a békés hatalomátadás-átvétel, illetve a választások után felbolygatott kedélyek megnyugvása jegyében fog telni. Tévedni emberi dolog - tartja a mondás, és ezt ezúttal az élet is igazolta. Az időzített bombát a leköszönő Bill Clinton hagyta több mint száz aláírt elnöki kegyelem formájában utódja íróasztalán.


Hetek-összeállítás
Össztűz Ashcroftra

Az új amerikai elnök, George W. Bush szándéka szerint elsősorban egyesítő szerepet kíván játszani, de egy döntésével máris élesen megosztotta az amerikai politikai és közéletet. A Clinton-éra egyik legellentmondásosabb politikusa, Janet Reno utódjául az igazságügyi minisztérium élére jelölt John Ashcroft személye nyílt politikai viszályt robbantott ki a konzervatív és liberális tábor között. Ashcroftot végül 58 szavazattal 42 ellenében erősítette meg tisztségében a szenátus, így megoldódott az utolsó kérdőjel a Bush-kabinet összeállításában.


Líbia felelős a tömeggyilkosságért

Lezárult a tavaly májusban kezdődött bírósági per, amely a tizenkét évvel ezelőtt a skóciai Lockerbie városka felett felrobbantott repülőgép merénylői ügyében folyt le Hollandiában. A robbantással vádolt két líbiai férfi közül a skót bíróság csupán az egyiket ítélte életfogytiglani börtönre - a másik szabadon távozhatott. 


Hetek-összeállítás
Gyászba fordult fesztivál

Múlt hét pénteken a Richter-skála szerinti 7,9-es erősségű földrengés rázta meg Indiát. A január 26-i rengést követően hivatalos jelentések szerint a halálos áldozatok száma meghaladta a 11 ezret, a sebesülteké pedig a 32 ezret, ám az indiai védelmi miniszter, George Fernandes szerint nem kizárt, hogy a végső adat akár az ötvenezret is elérheti, míg más becslések százezer áldozatról beszélnek. Az indiai földrengés - amely a mintegy hetvenmillió zarándokot vonzó hindu ünnep, a Kumbh fesztivál idején történt - az elmúlt száz év egyik legpusztítóbb természeti katasztrófája. 


Hetek-összeállítás
Halálkaraván a vád

A Pinochet-ügyet három éve vizsgáló Juan Guzmán chilei bíró hivatalosan is vádat emelt a tábornok ellen többrendbeli gyilkosság és emberrablás miatt, valamint elrendelte a volt diktátor házi őrizetbe vételét a Santiagótól 120 kilométernyire délnyugatra fekvő, Los Boldos nevű birtokán. A jelenlegi vádak a „halálkaraván” elnevezésű akcióhoz kapcsolódnak, amelynek során Pinochet legmagasabb rangú tisztjei 1973-ban, nem sokkal a tábornok puccs általi hatalomra jutása után végigjárták Chile politikai börtöneit, és ötvenhét foglyot kivégeztek. Az ügy következményeként tizennyolc embernek nyoma veszett. 


Hetek-összeállítás
Botránykórház Liverpoolban

Több ezer emberi szervet, fejeket és magzatokat távolítottak el titokban az érintettek, illetve rokonaik beleegyezése nélkül az angliai Alder Hey Kórházban elhunytak testéből, majd a szerveket éveken át tárolták, egyes esetekben a rokonok kifejezett szándékai ellenére anélkül, hogy bármilyen célra felhasználták volna őket - állapította meg egy Nagy-Britanniában a héten közzétett jelentés, amely megdöbbentőnek nevezte az esetet. A 600 oldalas jelentés, amelyet a brit parlament alsóháza elé terjesztettek, egy sor „etikátlannak és törvénytelennek” titulált gyakorlatról tesz említést. 


Négykeréken

Király Sándor
Francia konyha

Escargo ŕ la Provence (csiga provence-i módra), Huętres chaud ŕ la Daniel (meleg osztriga Dániel módra) különleges ételek a gallok földjéről, van, aki kedveli, van, aki nem. Abban viszont mindenki egyetért, hogy az új francia presztizs-autó a Peugeot 607-es látványa egész lényünkre éltetőleg és pezsdítőleg hat.


A hazai automobilizmus hőskora

Az első automobil már 1895-ben megjelent Budapest utcáin. Az egyhengeres Benz tulajdonosa Hatschek Béla optikus mester volt, és mint egy kuriózum vett részt a közlekedésben. Néhány év múltán a tehetős úri osztály tagjai is beszerezték maguknak ezt a „fürge masinát”. 1900-ban közlekedési anarchia jellemezte a főváros utcáit. A villamosvasutak, a lóhúzta gépkocsik, omnibuszok, a kerékpárok és a „terhes szekerek” keresztül-kasul kényük-kedvük szerint közlekedtek az utcákon, ekkor már 570 darab automobil járt Budapesten. A főkapitány egy 1910-ben kelt jelentésében fel is hívta a figyelmet, hogy „gyors menetelésük miatt előbb-utóbb szabályozás alá kell vonni őket”.


Büntető pontok

Ezentúl már nemcsak az első osztályos kisdiákok, hanem a felnőttek is hordhatják haza a rossz pontokat. Az Országgyűlés 2000. december 12-i ülésnapján fogadta el a közúti közlekedési előéleti pontrendszerről szóló törvényt. Az EU tagországok többségében már működő büntető pontrendszer hazánkban ez év január elsejétől lépett életbe. 


Riport

HETEK nyereményakció


Izing Antal, Hertendi Ervin
A gilvánfai választások

A Baranya megyei, négyszáz lelkes, majdnem száz százalékban beás cigányok lakta Gilvánfa községben időközi önkormányzati választásokat tartottak múlt vasárnap.  A választások vasárnapját számunkra a falu egyedi légköre, meglepően nyílt lakói, és az a tény tette izgalmassá, hogy a választásokon elindult a megbírált polgármester és az a fiatal férfi is, aki őt a hivatalból kitette. 


Sport

Varga József
Hamed lehet a következő akadály

Szombat este bekövetkezett, amire három éve várt az ökölvívást kedvelők népes tábora. Kovács István a sportág történetének első magyarjaként világbajnoki címet szerzett a dominikai Antonio „Chelo” Diaz ellenében. A müncheni Rudi Sedlmayer-Halléban sporttörténelem íródott, Kokó elfoglalta Nasseem Hamed üresen hagyott trónusát. 


Címvédésre készül a Ferrari

„Engedjék meg, hogy teljesen nyilvánvalóvá tegyem: meg akarjuk nyerni a világbajnokságot” - jelentette ki Luca di Montezemolo, a Formula-1-es Ferrari-csapat hétfői szezonnyitó bemutatóján.  A fioranói tesztpályán rendezett „leleplezés” során a Ferrari elnöke arra a tavalyi esetre emlékezett, amikor sokan túlságosan visszafogottnak minősítették célkitűzését. 


Amerikai uralom a teniszben
Tovább a cikkhez >>>

Tehenek az Ajax-pályán
Tovább a cikkhez >>>

Szabadidő

Szűcs Emese
A farkas vagy a szerelem ünnepe

Hogy ki is volt Valentin valójában, ma sem tudható biztosan, hiszen számtalan írásos verzió született az életéről. A különböző leírásokból egy római pap képe rajzolódik ki, akit II. Claudius császár uralkodása idején, 269. február 14-én kivégeztek. Az írások alapján azért halt mártírhalált, mert segített az üldözött keresztényeknek. Történetét a későbbi keresztények tovább őrizték, és február 14-ét az ő emlékére nevezték el Szent Valentin napjának. A legenda említ még egy fiatal, vak lányt is, aki állítólag a börtönőr gyermeke volt, s aki Valentin imájának hatására visszanyerte látását, majd annak kivégzése napján kapott tőle egy levelet ezzel a felirattal: „A te Valentinod”.


Kalmár Mónika
Nem adom fel

Azt talán senki sem vitatja, hogy nem mindegy milyen az állóképessége egy kórházban dolgozó orvosnak. Így van ez egy szülész-nőgyógyász esetében is: napi munka, műtétek, magánrendelés, szülések… Dr. Hashmat Ibrahimkhail, aki négy éve dolgozik a keszthelyi kórház szülészet-nőgyógyászati osztályán, nem hétköznapi módon őrzi kondícióját: szenvedélye a futás, különösen nagy kihívást jelentenek számára a maratoni versenyek. Legutóbb tavaly novemberben, New Yorkban futotta le a híres 42,195 kilométeres távot, ezúttal 4:14:56 alatt, s kereken tizennégyezredikként ért célba - harmincezerből.


Túraprogramok a KSK szervezésében
Tovább a cikkhez >>>

Színes

Az afgánok és a Titanic
Tovább a cikkhez >>>

A Dire Straits dinoszaurusza
Tovább a cikkhez >>>

Steven Spielberg lovag lett
Tovább a cikkhez >>>

A patkányok álma
Tovább a cikkhez >>>

INNEN-ONNAN
Tovább a cikkhez >>>

DUMA PLÁZA

Akkora zavarban vagyok, mint Ádám anyák napján. Xavier Azhargorta bolíviai edző


Vélemény

Kovács Zoltán Attila
Legyen végre vége a susmusnak
Interjú Dr. Szabó István református lelkésszel, a Pápai Református Teológiai Akadémia dogmafilozófia-tanárával

A Dunamelléki Református Egyházkerület tervezi, hogy olyan belső szabályzatot fogad el, amely kötelezi az egyházi tisztségeket vállaló személyeket, hogy alávessék magukat úgynevezett ügynökmúltat vizsgáló átvilágításnak. 


Seregi Károly
Súlyos kövek és elárvult kopjafák

1956 hosszú évtizedeken át el/kibeszélhetetlen fejezete volt a magyar históriának. Sokan (idővel egyre kevesebben) tudták, hogy akkor valami rendkívüli történt, valami nagy titok lappang a békés hétköznapok mélyén. Köztünk éltek a nemzeti dráma különböző szerepeket akkor felvállaló fő- és mellékszereplői, kinek a hősei, kinek a hóhérai; sokan tudták, hogy valamiféle barikád mindkét oldalán voltak áldozatok, akik az egyik táborból hősként, a másik soraiból lázadóként haltak meg.