Vissza a Hetek archívum borítólapjára
V. évfolyam, 3. szám, 2001. január 20

Belpolitika

Munkatársunktól
Ismét plázás fiatalok gyilkoltak

A bérgyilkosságok száma nem növekszik tendenciózusan Magyarországon, ellenben a brutális kegyetlenség egyre inkább jellemzője a bűncselekményeknek - mondta el lapunknak Doszpot Péter, a BRFK életvédelmi alosztályának vezetője, a margitszigeti bérgyilkosság felderítésének kapcsán. 


Drogok és valóság

A Centrál Kávéházban mutatták be az Aranyhal Kiadó gondozásában az Ifjúsági és Sportminisztérium támogatásával megjelent Drogok történelme című könyvet, amelyet a kiadó igazgatója alapműnek nevezett. „Nem lehet a drogokat egy kalap alá venni - mondta el a könyv szerzője, Bayer István gyógyszerészprofesszor, aki négy évtizede foglalkozik kábítószerekkel összefüggő kérdésekkel, s elnöke volt az ENSZ kábítószer-bizottságának is. 


Földvári Katalin
A nép számlálva jó

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a népszámlálást - az állam részéről - jogos igénynek tartja. Reményük szerint az állampolgárok természetes kíváncsisága fogja ezt teljessé tenni, ez biztosítja majd a készséges adatszolgáltatást. Másokat azonban éppen ez a kíváncsiság zavar. Az adatvédelemmel kapcsolatos aggodalmakat a KSH zöld számán válaszoló munkatárs sem tudta enyhíteni: a meglepetés erejével érik az adatvédelemre vonatkozó kérdéseink. A végén már mentegetőzik: „Sokan kérdezik, de hát végül is nem mi állítottuk össze a kérdéseket!” Kérdés, hogy ez esetben ki az a „mi”. 


Hazafi Zsolt, Somorjai László
Szégyenletes törekvések

Bárdossy László egykori miniszterelnök rehabilitációja beleillik abba az egyes jobboldali politikusok által az elmúlt években aktuálpolitikai érdekekből szorgalmazott és támogatott történelemhamisítási trendbe, amelynek az a célja, hogy idealizálja és pozitív színben tüntesse fel a jobboldal számára forrásként szolgáló Horthy-korszakot - állítják neves történészek. 


Szlazsánszky Ferenc, Hajdú Sándor
Buenosz nocsesz

Régen volt egy helyen ennyi újságíró, talán a Jimmy temetésén leszünk ilyen sokan - mondta egy kolléga, miközben Torgyán József érkezését vártuk a ferihegyi repülőtér kormányvárójában. „Buenosz nocsesz” - köszöntötte stílusosan a jelenlévőket a pár perces késéssel érkező miniszter, majd mintegy ötvenperces időtartamban beszámolt kéthetes dél-amerikai útjáról.  Lapunk Dél-Amerika-szakértői az interneten - többszöri próbálkozás ellenére - egyetlen lapban találtak tudósítást Torgyán útjáról, az El Columbiano című kolumbiai lapban. Ezen orgánum január 16-án a magyar miniszter érkezése előtt egy három soros hírben, érkezése után egy hosszabb cikkben számolt be. Ez utóbbit az ottani távirati iroda, a Colprensa hírére alapozva. A tudósítás lényege, hogy a két állam szerződést kötött, és agrárterületen ezentúl kooperál. Bővebben nem írtak.


Életmód

Makki Marie-Rose
Szépséges műférfiak

A férfiasság fogalma számottevő változáson ment át az utóbbi évtizedekben, s ebben nem kis szerepe van annak, hogy a mai világban egyre meghatározóbbá válik az ember külseje. Mindennek tükrében érthetővé válik, hogy az esztétikai okokból végzett palasztikai sebészet iránt immár nemcsak a hölgyek tanúsítanak fokozott érdeklődést, hanem az urak is - számolt be a jelenségről nemrégiben a Le Monde című francia napilap. 


Máté József
Reklám a hétköznapokban

Reklám, te mosolygó hulla, sóhajt fel Olivero Toscani, a Benetton „hírhedt” reklámfotósa könyvének címében. Valóban, a reklám ambivalens érzelmek egész skáláját gerjeszti fel valamenynyiünkben. Tudjuk gyűlölni, mert mindenhol utolér, és tudjuk szeretni, különösen, ha szellemes, ízléses humort és eredetiséget fedezünk fel benne. A reklám a fogyasztásban való részvételre ösztönöz, felkelti érdeklődésünket, irányítja figyelmünket, informál, rábeszél, manipulál, csábít és zaklat. A hatása alól szabadulni pedig, lépjünk akár csak ki az utcára, szinte lehetetlenség.


Hetek-összeállítás
Rasszizmus-ellenes rajzok

A Belügyminisztérium Társadalmi Kapcsolatok és Kommunikációs Irodája gyermekrajz- és irodalmi pályázatot hirdetett „A rasz-szizmus, a faji megkülönböztetés, az idegengyűlölet és az intolerancia ellen” címmel, mellyel az ENSZ kezdeményezéséhez kíván csatlakozni. A kiállítás ünnepélyes megnyitójára és a díjak átadására január 18-án került sor a BM Duna Palotában.


Fókusz

Tihanyi Péter
hát elment Imre is


Hack Péter
Kettős mérték egyházügyben

Mint arra számítani lehetett, a lelkiismereti és vallásszabadságról szóló törvény módosítására benyújtott kormányjavaslat már a parlamenti vita megkezdése előtt viharokat kavar. Az előterjesztők egyfajta millenniumi felajánlásként kezelik a törvényt, és parlamenti vitáját annak ellenére erőltetik, hogy az ellenzéki pártok egyértelművé tették: nem fogják támogatni a módosítást. Ennek hiányában pedig aligha lehet számítani a szükséges kétharmados támogatás elnyerésére. A törvényjavaslat bejelentésének hírére már újra felbukkantak a nyilvánosságban azok a politikusok, újságírók és aktivisták, akik a korábbi években a szektakampányokat fűtötték. Nem lenne meglepő, ha a közeljövőben újabb olyan ügyek is felbukkannának, amelyek látszólag a törvényjavaslat mellett állók érveit erősítik, de amelyekről majd csak évek múltán derül ki, hogy semmi alapjuk nincsen.


Csereklyei Márta
Az alvó kontinens

Harminc percig zajló tűzpárbaj során kedden elnöki rezidenciáján lelőtték Laurent Kabilát, Kongó elnökét. Magas rangú zimbabwei kormányhivatalnokok szerint Kabila egy zimbabwei kórházba történő szállítása közben vesztette életét, Kongóban azonban egyelőre tagadják a hírt. A támadást egy mintegy tíz főből álló alakulat hajtotta végre, a nemzetközi híradások szerint Kabila egyik testőrének vezetésével. Halála tovább súlyosbítja az országban két és fél éve tartó kaotikus állapotokat. 


Gazdaság

Aprópénz
Tovább a cikkhez >>>

Munkatársunktól
Infláció 2000 Rakoncátlan árak

Az elemzői várakozásoknak megfelelő inflációs adatokat tett közzé kedden a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Novemberhez viszonyítva 0,3 százalékos volt a drágulás mértéke, így tavaly egész évben 9,8 százalékot tett ki az infláció. Ez azonban több mint három százalékkal meghaladja a kormány 6-7 százalékos tervét. Járai Zsigmond akkori pénzügyminiszter először márciusban ismerte be, hogy magasabb lehet az infláció, mint a várt, majd augusztusban bejelentette, ténylegesen eltér a valóság a tervtől, s ezért kiigazítják a nyugdíjakat. Megtorpant és lelassult tehát a korábbi években tapasztalt erőteljes dezinflációs folyamat, amikor évi négy százalékkal csökkent a pénzromlás üteme, ez évre a kormány 5-7, a kutatók 8-8,5 százalékot prognosztizálnak.


Munkatársunktól
Államháztartási hiány Szándékos torzítás

Mintegy hatmilliárd forinttal lett nagyobb a tervezettnél az államháztartás 2000. évi hiánya a Pénzügyminisztérium előzetes adatai szerint. A deficit így a GDP 3,5 százalékát teszi ki, ami megegyezik a prognózisokkal. A dolog szépséghibája mindössze annyi, hogy ha a kormány decemberben nem különít el százmilliárd forintot - amit egyébként csak idén fog elkölteni -, a hiány jelentősen kisebb, a GDP 2,8-2,9 százaléka lehetett volna. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) végleges adatai szerint 5 milliárd euróval kedvezőbben alakult a novemberi folyó fizetési mérleg hiánya mint az előzetes számítások.


Munkatársunktól
Indul a Széchenyi Terv

Hét programmal és ötvenöt pályázattal indult januártól a Széchenyi Terv, melyben százmilliárd forintot fordít az állam a prioritásként megszabott területek fejlesztésére. A pályázatokra nemcsak vállalatok, hanem önkormányzati cégek is jelentkezhetnek. A saját erőnek el kell érnie a beruházás minimum 25 százalékát, melyhez az állam a bekerülési költség 20-25 százalékának megfelelő ösz-szeggel járul hozzá, a fennmaradó összeg akár hitel is lehet. Matolcsy György gazdasági miniszter szerint, amennyiben akkora lesz az érdeklődés, hogy az idei keret kifogy, a jövő évi összeg terhére is elbírálják a pályázatokat. A kiírt pályázatokra egész évben folyamatosan lehet jelentkezni, melyek a minisztérium honlapján a címen találhatók meg. 


Acsai Anikó
Újabb fordulat Borsodchem-fronton

A Dow Jones kivételével valamennyi irányadó index emelkedett úgy Európában, mint a tengerentúlon. A Nasdaq annak ellenére tudott 2,5 százalékot erősödni, hogy a megjelent vállalati eredmények nem kecsegtetik pozitív kilátásokkal a szektor befektetőit. Az ipari termelés vártnál nagyobb mértékű csökkenése miatt az elemzők biztosra veszik, hogy a Fed a hónap végén ismét kamatot csökkent. Európában is - elsősorban a telekomunikációs szektor vezérletével - erősödtek a részvényárfolyamok, Frankfurtban 3,5, Párizsban egy százalékkal zárt magasabban az index. A BUX sokadik nekifutásra erősödő forgalom mellett áttörte a 8000 pontos lélektani határt, a hetet 1,7 százalékkal magasabban, 8058 ponton zárva.


Hetek-összeállítás
Euró-szkeptikus Európa

Többségbe kerültek azok az uniós polgárok, akik elégedetlenek az euróval - derül ki a novemberben végzett felmérésből. Az unió területén 6600 tizennyolc évesnél idősebb polgárt kérdeztek meg az új valutával kapcsolatos véleményéről. Az eredmény meglepő volt, a másfél évvel korábbi közvélemény-kutatás során még csak 36 százalék gondolkodott elutasítóan, mára viszont 52 százalékra ugrott az arányuk.


Györök Orsolya
A zavargások miatt megtorpant Izrael gazdasága

Drasztikus visszaesést „eredményezett” a palesztin felkelés az izraeli gazdaságban, és átmeneti időre megtörte azt a lendületet, amely az elmúlt másfél évben dinamikus fejlődést hozott. Az izraeli lapok és a gazdasági szakértők találgatásokba fogtak: a tavalyi 5,9 százalékról az idén vajon mennyire esik vissza a növekedés üteme: 1,5 százalékra vagy csupán 4 százalékra. Mivel Izrael geopolitikai helyzeténél fogva is erősen függ a világgazdaságtól, ezért a jövőt illetően további bizonytalansági tényezők még - a békefolyamat kimenetele mellett - az USA és a világgazdaság növekedési kilátásai, amelyeket a szakemberek egyértelműen lassulásra „ítélnek”.


Papp Levente
Az évszázad pénzmosási botránya Németországban

Újabb fejezetéhez érkezett az orosz pénzmosás története. A napokban Németországban robbant ki az eddigi legnagyobb pénzmosási botrány, amelyben négy német nagybank és több nyugat-európai pénzintézet is érintett. Tavaly a világsajtó figyelmét is élénken foglalkoztatta az orosz „vörös maffia” ügyeskedése, amikor tízmilliárd dollárnyi összeget mosott sikeresen tisztára az amerikai Bank of New York-on keresztül. Az ügy felgöngyölésében szerepet játszottak a brit és a svájci bűnüldöző szervek is. (Hetek, 1999. augusztus 28., Budapesti vállalkozót üldöz a CIA) A legfrissebb, több mint 7 milliárd márkát meghaladó pénzmosási ügyben a botrányban nyomozó düsseldorfi ügyészség szerint a Westdeutsche Landesbank (WestLB) érintett a leginkább. A Der Spiegel tekintélyes német hetilap információi szerint 1997 óta összesen közel 15 milliárd márkát (kétezermilliárd forintnak megfelelő summát) mostak át német és más európai pénzintézetekben. 


Háttér

Hetek-összeállítás
Vezeklő sztárok

Indiában egy hete zajlik a negyvenkét napig tartó, Kumbh Mela elnevezésű hindu vallási zarándoklat. A kétévenként megrendezésre kerülő ünnepre - amelyet a történelem legnagyobb tömeget megmozgató eseményeként hirdetnek - a szervezők idén összesen mintegy hetvenmillió látogatót várnak. A fesztiválra több hollywoodi sztár is Indiába utazott.


Hetek-összállítás
Jesse Jackson visszavonul

Nyilatkozatban ismerte el házasságon kívüli gyermeke születését az ismert amerikai polgárjogi és békeaktivista, Jesse Jackson. Szóvivője, John Scanlon útján a baptista lelkész csupán annyit közölt, hogy „nagyon sajnálja” az esetet, és „meghatározatlan időre visszavonul” a közéleti szerepléstől. A 20 hónapja született kislány anyját Jackson az általa vezetett New York-i Szivárvány Koalíció nevű jogvédelmi szervezet irodájában ismerte meg.


Bánhidi Emese, Marosvásárhely
Bárhová, de határozottan

A fejlemények egyelőre nem a kétkedőket igazolják - az új román kormányerő tartja magát vállalásaihoz. A bukaresti törvényhozás a Társadalmi Demokrácia Pártja és az úgynevezett demokratikus ellenzék szavazataival viszonylag simán tető alá hozta az ingatlanok visz-szaszolgáltatásának törvényét, és ami még nagyobb meglepetés, mert még viharosabb folyamatnak ígérkezett, a közigazgatási törvényt, benne a kisebbségeknek többé-kevésbé kedvező cikkelyekkel. Kétségtelen, a korábban Iliescu nevével fémjelzett pártnak ellenzékben nem volt olyan jó véleménye a kisebbségi nyelvhasználatról, mint ahogy a héten a képviselői voksoltak, de nem lenne Románia Románia, ha az elfogadott jogszabály igazi jelentőségét nem homályosítaná el az etnikai moz-zanat.


Clinton elköszönt

Bill Clinton, az Egyesült Államok 42. elnöke csütörtökön főműsoridőben elhangzott tévés beszédben vett búcsút az amerikai polgároktól, mielőtt átadta hivatalát George W. Bush új elnöknek. „Lehet, hogy nem voltam a legjobb elnök, számomra mindenesetre a legélvezetesebb nyolc év volt” - idézte a Newsweek című amerikai magazin nemrég Clintont. A „nagy túlélő”, ahogyan sokan nevezik a most már volt elnöknek titulálható William Jefferson Clintont, valóban élvezte hivatalban töltött éveit, olyannyira, hogy egy szállóige szerint ha Clinton lett volna a Titanic a jéghegy süllyedt volna el. 


Hit és értékek

Grüll Tibor
Rabbi, hol laksz

Ebben a zsinagógában prédikált a legtöbbet. Itt űzte ki az első démonokat, és számos gyógyító csodát tett, úgyhogy ezrével hozták elé a betegeket. Innen hívta el leghűségesebb tanítványait. Itt jelentette ki magáról, hogy ő az Élet Kenyere. Jairusnak, az itteni zsinagógafőnek leányát feltámasztotta a halálból. Egyetlen érintésével meggyógyította Péter beteg anyósát, és egyetlen szavával visszaadta a római százados szolgájának egészségét. Mindezt Jézus Kapernaumban tette, amelyet nem véletlenül választott magának állandó lakóhelyül. Egy több száz évvel korábban elhangzott Ézsaiás-próféciát teljesített be ezzel: „a nép, amely sötétségben járt, lát nagy világosságot”.


Morvay Péter
Ókori szekerek és a Titanic

A történelem legismertebb népvándorlási útvonalának csak a kiindulópontja és a végállomása ismert pontosan. Útközben a sok százezer ember természetfeletti élmények - „nulladik típusú találkozások” - sorozatát élte át, ezért érthető, hogy a kutatók régóta próbálják megfejteni: hol játszódott le az exodus négy évtizedes akciósorozata. A közelmúltban több új elmélet is napvilágot látott, amelyek részben átrajzolták a kivonulás térképét. Az új helyszínek azonban szigorúan tiltott katonai övezetbe esnek, így a tudósoknak és a közvéleménynek egyelőre várni kell arra, hogy kiderüljön: tényleg felfedezték-e egy megfeketedett csúcsú arábiai hegy közelében a Tízparancsolat átadásának tárgyi bizonyítékait.


Interjú

Tihanyi Péter
Abrosztól a vízióig


Külpolitika

Vagyim Arisztov
Budapesti optimizmus

„Nézeteink teljesen egybevágóak. Úgy véljük, hogy az országaink közötti viszonynak minden területen fejlődnie kell… A kapcsolatok fejlesztéséhez a nemzetközi és a belpolitikai helyzet egyaránt kedvező.” Ezek a szavak Martonyi János magyar külügyminiszter szájából hangzottak el Oroszország külügyminiszterének, Igor Ivanovnak budapesti látogatása során. A találkozóra január 12-én került sor, az európai körút utolsó mozzanataként. A vizit meglehetősen rövid lefolyású volt, de - legalábbis a fő tárgyalópartnerek szerint - sikeres. 


Hetek-összeállítás
Rommá lett bádogváros

Több mint 680 áldozata és 2500 sebesültje van annak a Richter-skála szerinti 7,6 erősségű földrengésnek, amely a múlt hét végén történt El Salvadorban. A szomszédos Guatemalában nyolcan vesztették életüket. A mentőalakulatok becslése szerint 1200 ember tűnt el a rengést követő földcsuszamlásban. 


Mogyorósi Géza, Berlin
Verekedtem, rendőrt vertem

A váratnál nagyobb vihart kavart Joschka Fischer német külügyminiszter év eleji, a Stern magazinnak adott interjúja. A zöldek vezéralakja nyíltan beismerte, hogy a hetvenes években az utcai agressziótól sem rettent vissza politikai, erkölcsi nézetei védelmében, és a hetilap egy felvételsorozatot is közzétett, amint a fiatal Fischer részt vesz egy rendőr megverésében. A héten a német diplomácia vezetőjének egy terroristává lett volt barátja perében kellett tanúskodnia.


Hetek-összeállítás
Statárium Gázában

Hattagú osztag hajtotta végre annak a két palesztin férfinak a kivégzését, akiket azzal vádoltak, hogy együttműködtek Izraellel. Két másik palesztint szintén halálra, kettőt pedig életfogytiglani börtönbüntetésre ítéltek a palesztin hatóságok, miután a katonai bíróság bűnösnek találta őket árulásban és Izraelnek történő információszolgáltatásban. A halálos ítéleteket Nabluszban és Gázában néhány órával azelőtt hajtották végre nyilvánosan, hogy ismét találkoztak egymással az izraeli és palesztin tárgyalóküldöttségek, ezúttal Simon Peresz és Jasszer Arafat vezetésével. 


Hechs László
Egy furcsa háború öröksége

Az Öböl-háború tizedik évfordulóján arra emlékezünk, amikor a „művelt világ”, az ENSZ égisze alatt felsorakozott amerikai-európai-arab koalíció háborút vívott a „barbársággal”, Szaddám Huszein iraki diktátorral. E furcsa háború megítélése még ma is megosztja a térséggel foglalkozó szakértőket.


Sport

Michael Johnson abbahagyja
Tovább a cikkhez >>>

Mondovics L. Gábor
Forró, nyári tenisz

Megkezdődött az új évezred első rangos teniszeseménye, az ausztrál nyílt bajnokság. A nyílt versenyre 1987 óta az év elején kerül sor - előtte a december volt a választott hónap (eme váltás miatt 1986-ban nem is volt verseny). Ez könnyen érthető, ugyanis a távoli kontinensen ilyenkor van a nyár közepe. Az ottani szabadságolások csúcspontjára is kell egy rangos sportesemény, ez ne csak az európaiaknak jusson. 


Varga József
Kis hírek a nagy foci világából

Biztató hírek érkeznek a lábadozó Ronaldóról. Franco Combi, az Internazionale orvosa Rio de Janeiróban járt a térdműtétje után gyógyulófélben lévő játékosnál, és megállapította, hogy a brazil csatár állapota szépen javult: „Ronaldo térde nagyszerű állapotban van, minden a Saillant professzor által felvázolt forgatókönyv szerint halad. A játékos nagy elszántsággal készül, bár egyelőre korai lenne bármilyen időpontot kitűzni a felépülésére.” Ronaldo egyébként legközelebb február 25-én utazik kontrollra Párizsba, és csak azután dönti el, hogy Milánóban vagy Brazíliában folytatja-e a lábadozását.


Szabadidő

Programajánlat
Tovább a cikkhez >>>

Eldorádó - a teljes hiábavalóság

Néha, nagy ritkán, célja lehet egy filmbemutató írásnak, hogy óvjon témájának tárgyától. Mint ahogyan most. Mert ha bárki a Dreamworks forgalmazta Irány Eldorádó című terméket az eddig tiszteletre méltó Disney-konkurens ígéretes rajzfilmjei (Egyiptom hercege; Z, a hangya) alapján megnézésre, pénzügyileg szólva ellenértékre méltónak gondolná: az súlyosan téved. 


Kőszegi Anita
Egy nescafé a netcaféban

A Magyarországon még csak pár éve megjelent internetkávézók hatalmas lépést jelentenek a világháló térhódításában. Az internetes szolgáltatásokkal élni vágyók ezentúl már nincsenek otthonhoz vagy munkahelyhez kötve, mivel bárhol a világon bármikor betérhetnek egy cybercaféba, ahol elolvashatják e-mailjeiket, informálódhatnak a nap legfrissebb híreiről, vagy játszhatnak egy menetet - mindezt pedig egy csésze gőzölgő netkávé mellett!


Színes

DUMA PLÁZA

Egyre nehezebb fenntartanunk a kormányt azon az életnívón amihez hozzászokott. internet graffiti


INNEN-ONNAN
Tovább a cikkhez >>>

Angol betegek

Egy felmérés szerint a munkahelyi stressz, a depresszió és az emberi közösség hiánya igen megnöveli az emberek esélyét a szívkoszorúér-megbetegedésre. A boldogtalanság miatt az emberek rossz szokások rabjaivá válnak, mint például a dohányzás, az italozás, a nassolás és a TV előtti „elfekvés”, hangsúlyozza a Brit Szív Alapítvány által közzétett felhívás. A megkérdezettek egyharmada számára a munkahelyi stressz jelent gondot, míg a felmérésben résztvett hölgyek 18 százalékánál, és a férfiak 13 százalékánál súlyos depresszió játszik szerepet. 


Újságolvasás óra az iskolákban

Hétfőtől az olasz középiskolák 3732 osztályában új tantárgyat tanítanak a diákoknak: az újságolvasást. A kezdeményezéssel még szeptemberben állt elő a fiatal lapkiadók közvélemény-kutató szövetsége, amely megnyerte az ügynek az egyik legnagyobb lapkiadót, a Rizzoli-Corriere della Serát (RCS), akárcsak a lapkiadók nyomdai egyesületét. Felhívásukra öszszesen 3732 osztály válaszolt mintegy százezer tanuló képviseletében, az érdeklődők között gimnáziumok és szakközépiskolák egyaránt szerepeltek. 


Poroszország éve
Tovább a cikkhez >>>

Átvilágított betörő
Tovább a cikkhez >>>